Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.5° 15.1°
2 BF
63%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
14.3° 11.6°
0 BF
86%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.7° 15.5°
3 BF
58%
Ιωάννινα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
13°C
12.9° 12.9°
4 BF
71%
Αλεξανδρούπολη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
76%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.0° 12.0°
1 BF
91%
Κοζάνη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
8°C
8.4° 8.4°
2 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.6° 13.6°
2 BF
81%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 19.9°
2 BF
53%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 12.9°
1 BF
64%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
84%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
46%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
2 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.5° 12.3°
1 BF
88%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
4 BF
88%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.2° 11.8°
0 BF
87%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
64%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.0° 11.4°
2 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2025
Facebook
AP Photo/Jeff Chiu, File

Έρευνα της Ε.Ε. στις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες για τον έλεγχο των διαδικτυακών αγορών

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν έρευνα για την Apple, την Google και τη Meta (Facebook), στο πλαίσιο της καινούργιας νομοθεσίας που στόχο έχει να εμποδίσει τις εταιρείες Big Tech να αποκτήσουν πλεονεκτική θέση στις διαδικτυακές αγορές. Η έρευνα θα διαρκέσει 12 μήνες και θα ελέγξει αν οι πλατφόρμες συμμορφώνονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) τέθηκε σε πλήρη ισχύ στις αρχές Μαρτίου και στοχεύει τις εταιρείες «gatekeeper» των Big Tech, που παρέχουν «υπηρεσίες βασικής πλατφόρμας». Αυτές οι εταιρείες πρέπει να συμμορφώνονται με ένα σύνολο κανόνων για τις διαδικτυακές αγορές, υπό την απειλή βαρέων οικονομικών κυρώσεων ή ακόμη και διάλυσης επιχειρήσεων. Οι κανόνες έχουν τον ευρύ αλλά ασαφή στόχο να καταστήσουν τις ψηφιακές αγορές «πιο δίκαιες» και παρέχοντας λογοδοσία, ώστε να προστατεύουν τους καταναλωτές, ώστε να μπορούν να αξιοποιούν καλύτερες ποιότητα και τιμές από αυτές στις οποίες του οδηγούν οι μεγάλες πλατφόρμες και συνήθως είναι διαθέσιμες στα «καταστήματα» των εφαρμογών τους.

Όπως τόνισε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνη για τον ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Margrethe Vestager, «αποφασίσαμε να διερευνήσουμε ορισμένα ύποπτα ζητήματα μη συμμόρφωσης. Και καθώς ανακαλύπτουμε άλλα προβλήματα, θα τα αντιμετωπίσουμε επίσης».

Οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν εάν η Google και η Apple συμμορφώνονται πλήρως με τους κανόνες του DMA, με την Κομισιόν να δηλώνει ανήσυχη οι δύο εταιρείες επιβάλλουν «διάφορους περιορισμούς και περιορισμούς», συμπεριλαμβανομένης της χρέωσης επαναλαμβανόμενων τελών που εμποδίζουν τις εφαρμογές να προωθούν ελεύθερα προσφορές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Έρευνα της Ε.Ε. στις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες για τον έλεγχο των διαδικτυακών αγορών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας