• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 7.9°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 2.5°C / 8.2°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 8.2°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.1°C / 1.1°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.0°C / 7.1°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 9.1°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.7°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  3 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 2.3°C
  0 BF
  69%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 0.5°C / 4.0°C
  2 BF
  73%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.0°C / 7.7°C
  1 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  0 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.7°C / 5.3°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  63%
AP Photo/Gregory Bull

Η κατάρρευση του Twitter θα σήμαινε τον αφανισμό γιγάντιου ιστορικού αρχείου

 • A-
 • A+

Η ύπαρξη της διαδικτυακής πλατφόρμας του Twitter από το μακρινό 2006 εγκαινίασε μία νέα φάση παράθεσης, καταγραφής και συλλογής ιστορικών γεγονότων, απόψεων, κοινωνικών τάσεων και βαρυσήμαντων περιόδων της σύγχρονης ανθρώπινης ιστορίας, καθότι κατέστησε δυνατή την κατηγοριοποίηση τεράστιου όγκου πληροφοριών που αφορούν στο δημόσιο διάλογο, οι οποίες δεν μπορούν να βρεθούν με τόσο άμεση πρόσβαση πουθενά αλλού. Το Twitter, δηλαδή, πέρα από κόμβος συγκέντρωσης ειδήσεων, απόψεων πολιτικών και άλλων προσώπων που επηρεάζουν την κοινή γνώμη έχει αποτελέσει άτυπα και ένα αρχείο για την παγκόσμια συλλογική μνήμη, ενώ η διάδοση της πληροφορίας μέσα από αυτό έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στα σύγχρονα κινήματα σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, διεθνοποιώντας τα την ίδια στιγμή.

Η πλατφόρμα έχει χρησιμοποιηθεί για την καταγραφή των πάντων, από την Αραβική Άνοιξη και τις εξεγέρσεις της δεκαετίας του 2010 μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Twitter έχει αναδειχθεί στο «μάτι» των πολιτών. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν έντονα ότι αν ο Ίλον Μασκ αποτύχει να ξαναβάλει στα πόδια της την εταιρεία και συνεχίσει την αποτυχημένη διαχείριση ενδέχεται να την οδηγήσει σε πτώχευση, με αποτέλεσμα οι πολύτιμες πληροφορίες και συζητήσεις που έχουν συσσωρευθεί στην πλατφόρμα να εξαφανιστούν για πάντα.

Το Twitter έχει καταστήσει ευκολότερη την κατηγοριοποίηση και την κατανάλωση περιεχομένου από σχεδόν οποιαδήποτε θέση στον κόσμο, αξιοποιώντας μια ροή ειδήσεων σε πραγματικό χρόνο με σχετικές πληροφορίες τόσο από μαζικούς οργανισμούς όσο και από μικρές, ανεξάρτητες φωνές.

Το Twitter έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού σήμερα, όπως υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές. Είναι ένας τόπος όπου οι άνθρωποι καταγράφουν εγκλήματα πολέμου, συζητούν βασικά ζητήματα, και αναρτούν επείγουσες ειδήσεις. Στο Twitter ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η αμερικανική επιδρομή που θα οδηγούσε στον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν. Είναι το μέρος όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά η είδηση της κατάρριψης της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines.

«Αν το Twitter εξαφανιζόταν αύριο το πρωί, όλα τα αποδεικτικά στοιχεία από πρώτο χέρι για φρικαλεότητες ή πιθανά εγκλήματα πολέμου επίσης θα εξαφανίζονταν», δήλωσε στο MIT Technology Review ο Κίραν Ο΄Κόννορ, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου (ISD).

Το πρόβλημα της ιδιωτικής συλλογής τεράστιου όγκου πληροφοριών
αντί της ύπαρξης δημόσων βάσεων δεδομένων

Η Συλλογή Πληροφοριών από Ανοικτές Πηγές (OSINT) έχει χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη διώξεων για εγκλήματα πολέμου και οι πληροφορίες αυτές λειτουργούν ως αρχείο σημαντικών γεγονότων. Ένας από τους λόγους που καθιστά την πιθανή κατάρρευση του Twitter τρομακτική, είναι ότι η «ψηφιακή δημόσια πλατεία» χτίστηκε στους διακομιστές μιας ιδιωτικής εταιρείας, σημείωσε η συνάδελφος του Ο΄Κόνορ, Ελίζ Τόμας, ανώτερη αναλύτρια OSINT στο ISD. Είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολλές φορές τις επόμενες δεκαετίες, τόνισε. Μπορεί κανείς να φανταστεί εύκολα την υπέρβαση αυτής της προβληματικής κατάστασης με την ύπαρξης μιας δημόσιας και ελεύθερα προσβάσιμης βάσης δεδομένων με συνεργασία της διεθνούς κοινότητας για παράδειγμα; Το ερώτημα αυτό θέτουν στο τραπέζι πολλοί υποστηρικτές των υπηρεσιών ανοιχτού λογισμικού, το οποίο διαμορφώνεται σε κάθε στιγμή από τους ίδιους τους χρήστες του διαδικτύου που μπορούν να αναβαθμίσουν μία οποιαδήποτε υπηρεσία σε περιεχόμενο ή υποδομές.

Πρόκειται (σ.σ. το Twitter) για ένα χρυσωρυχείο πληροφοριών, πρόσθεσε η Τόμας.

«Κατά μία έννοια, αυτό αποτελεί στην πραγματικότητα μια τεράστια ευκαιρία για τους ιστορικούς του μέλλοντος – ποτέ δεν είχαμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε τόσα πολλά δεδομένα για οποιαδήποτε προηγούμενη εποχή της ιστορίας», εξήγησε. Αλλά αυτή η τεράστια κλίμακα παρουσιάζει ένα μεγάλο πρόβλημα αποθήκευσης για τους οργανισμούς.

Για οκτώ χρόνια, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ ανέλαβε να διατηρήσει ένα δημόσιο αρχείο όλων των tweets, αλλά από το 2018, επιλέγει μόνο έναν μικρό αριθμό αναρτήσεων προς καταγραφή και αποθήκευση.

«Ποτέ δεν λειτούργησε», είπε ο Γουίλιαμ Κίλμπραϊντ, εκτελεστικός διευθυντής του Digital Preservation Coalition. «Τα δεδομένα που αναμενόταν να αποθηκεύσει η βιβλιοθήκη ήταν πολύ μεγάλα, το ίδιο και ο συνολικός όγκος τους. Από την άλλη, πρόκειται για τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Είχαν μερικές από του κορυφαίους εμπειρογνώμονες σε αυτό το θέμα. Αν δεν μπορεί να το κάνει η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, τότε αυτό υπονοεί κάτι αρκετά σημαντικό», υπογράμμισε.

Για πολλούς αναλυτές, το Twitter θα μπορούσε να βοηθήσει τους ιστορικούς του αύριο να κατανοήσουν τον κόσμο του σήμερα.

«Κατά κάποιον τρόπο, το Twitter έχει γίνει συγκεντρωτής πληροφοριών», είπε ο Έλιοτ Χίγκινς, ιδρυτής του ερευνητικού ιστότοπου Bellingcat. «Πολλά από τα βίντεο που βλέπετε από την Ουκρανία έχουν αναρτηθεί σε κανάλια του Telegram που ακολουθούν άλλοι άνθρωποι και στη συνέχεια τα μοιράζονται στο Twitter», εξήγησε.

Η εξαφάνιση τεράστιου όγκου πληροφοριών από το διαδίκτυο δεν είναι ένα καινούριο πρόβλημα. Το 2017, το YouTube κατηγορήθηκε ότι εμπόδισε τους ερευνητές να εντοπίσουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία, διαγράφοντας μόνιμα λογαριασμούς που αναρτούσαν βίντεο από πόλεις της χώρας. Τελικά υπαναχώρησε, συνειδητοποιώντας τη σημασία που έπαιζε ως πηγή ιστορικών πληροφοριών.

«Δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί με τον Μασκ», εκτιμά ο Χίγκινς.

Δεν ανησυχούν όμως μόνο οι ερευνητές αλλά και οι δημόσιοι οργανισμοί. Πολλές επίσημες δηλώσεις που κάνουν κυβερνήσεις και δημόσιοι φορείς γίνονται πλέον πρώτα στο Twitter.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτά τα επίσημα αρχεία των κυβερνητικών οργανισμών έχουν αρχειοθετηθεί», είπε ο Κίλμπραϊντ.

Πολλοί χρήστες ανέλαβαν να δημιουργήσουν ανεξάρτητα αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων τους, ενώ η Αμερικανική ψηφιακή βιβλιοθήκη Internet Archive, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μόνιμη αποθήκευση στιγμιότυπων των ιστοσελίδων του Twitter σε ένα πιο αξιόπιστο μέρος από τους διακομιστές της πλατφόρμας. Αλλά και οι δύο μέθοδοι ενέχουν προβλήματα: τα πολυμέσα συχνά δεν αποθηκεύονται σύμφωνα με τις μεθόδους αρχειοθέτησης των tweets -κάτι που θα επηρέαζε τον τεράστιο αριθμό λογαριασμών που αναρτούν εικόνες και βίντεο από γεγονότα όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – ενώ η εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες απαιτεί τη γνώση της ακριβούς διεύθυνσης URL κάθε συγκεκριμένου tweet.

«Μπορεί να δυσκολευτείτε να το βρείτε αν δεν έχει ήδη αρχειοθετηθεί με κάποιο τρόπο κάπου αλλού στο διαδίκτυο», εξήγησε ο Χίγκινς.

«Οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από αυτές τις υπηρεσίες είναι σχεδόν σίγουρα μικρότερες και πιο εφήμερες από το ίδιο το Twitter, και δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος να πιστεύουμε ότι το περιεχόμενο θα διατηρηθεί για πάντα ούτε εκεί. Αν το Twitter εξαφανιστεί, τότε θα εξαφανιστεί και το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας», τόνισε η Τόμας.

«Υπάρχει ένας ωραίος τρόπος να σβήσουμε τα φώτα», συμβουλεύει ο Κίμπραϊντ, ο οποίος ζητάει από τον Μασκ να «μην τραβήξει αμέσως την πρίζα».

«Ένα ελεγχόμενο, δομημένο κλείσιμο της υπηρεσίας θα είναι προτιμότερο από το χάος που έχουμε τώρα», λέει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Χάος στο Twitter του Μασκ: Κλειστά γραφεία και αντιδράσεις εργαζομένων
Συνεχίζεται το μπάχαλο στον τεχνολογικό κολοσσό, μετά από τις νέες απαιτήσεις του Έλον Μασκ προς τους υπαλλήλους να εργάζονται πολλές ώρες και με μεγάλη ένταση.
Χάος στο Twitter του Μασκ: Κλειστά γραφεία και αντιδράσεις εργαζομένων
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Μασκ δίνει στους εργαζομένους του Twitter προθεσμία για να αποφασίσουν την τύχη τους
Ο νέος ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας που έχει ξεκινήσει μαζικές απολύσεις, δίνει το στίγμα για το μέλλον και προαναγγέλλει ότι το Twitter θα είναι πολύ πιο προσανατολισμένο στη μηχανική.
Ο Μασκ δίνει στους εργαζομένους του Twitter προθεσμία για να αποφασίσουν την τύχη τους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύννεφα χρεοκοπίας πάνω από το Twitter
Ο νέος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, Έλον Μασκ, δεν απέκλεισε την πιθανότητα μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας εν μέσω αποχωρήσεων υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρίας.
Σύννεφα χρεοκοπίας πάνω από το Twitter
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αφού τους απέλυσε ο Μασκ, τώρα ίσως χρειαστεί να τους επαναπροσλάβει στο Twitter
Σύμφωνα με το Bloomberg δεκάδες απολυμένοι υπάλληλοι της εταιρείας έχουν κληθεί να επιστρέψουν για συνεργασία με την εταιρεία, ενώ σε κάποιους λέγεται ότι τους απέλυσαν κατά λάθος.
Αφού τους απέλυσε ο Μασκ, τώρα ίσως χρειαστεί να τους επαναπροσλάβει στο Twitter
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πεθαίνει το Twitter; Έρευνα της εταιρείας απαντά
Η διαδικτυακή πολυεθνική έκανε εσωτερική έρευνα με επίκεντρο την αλλαγή της συμπεριφοράς και των προτιμήσεων των πιο ενεργών χρηστών του, οι οποίοι συνεχώς μειώνονται απειλώντας τα κέρδη του.
Πεθαίνει το Twitter; Έρευνα της εταιρείας απαντά
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Κι άλλη δημοσκόπηση από τον Έλον Μασκ
Το ερώτημα αυτή τη φορά αφορά τον ίδιο και την παραμονή του στη διοίκηση της Twitter Inc ● Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας διαβεβαιώνει ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα
Κι άλλη δημοσκόπηση από τον Έλον Μασκ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας