• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  3 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.4°C
  3 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 14.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ψιχάλες
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 8.2°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.5°C
  3 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 9.7°C
  3 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.5°C
  2 BF
  91%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 17.7°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 12.1°C
  3 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.3°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 8.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  2 BF
  80%

Κίνδυνος για μπλακάουτ στην κινητή τηλεφωνία από τις διακοπές ρεύματος;

 • A-
 • A+

Για το ενδεχόμενο να συμβεί το… αδιανόητο προειδοποιεί το Reuters σε αποκλειστικό δημοσίευμά του, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη ετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο εκτός από διακοπές ρεύματος, να σημειωθούν και διακοπές στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η ενεργειακή σύγκρουση της Ρωσίας με τη Δύση έχει φέρει σε δύσκολη θέση την Ευρώπη, η οποία περιμένει έναν δύσκολο χειμώνα, που μπορεί να έχει και κυλιόμενες διακοπές ρεύματος για εξοικονόμηση ενέργειας.

Αξιωματούχοι στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, πάντως, εκφράζουν φόβους ότι ένας βαρύς χειμώνας θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση και για τις συγκεκριμένες υποδομές, αναγκάζοντας εταιρείες και κυβερνήσεις να προσπαθήσουν και να περιορίσουν τις όποιες επιπτώσεις.

Αυτή η στιγμή δεν υπάρχουν πολλά εναλλακτικά συστήματα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν μεγάλης κλίμακας διακοπές ρεύματος, σημειώνουν τέσσερα στελέχη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών χτυπώντας καμπανάκια για το ενδεχόμενο να υπάρξει μπλακ άουτ στην κινητή τηλεφωνία.

Χώρες της Ε.Ε., ανάμεσά τους η Γαλλία, η Σουηδία και η Γερμανία, προσπαθούν ήδη να εξασφαλίσουν ότι οι τηλεπικοινωνίες θα παραμείνουν ενεργές, ακόμη κι εάν οι διακοπές ρεύματος εξαντλήσουν τις εφεδρικές μπαταρίες που είναι εγκατεστημένες σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε όλη την ήπειρο.

Υπολογίζεται ότι η Ευρώπη έχει περίπου μισό εκατομμύριο πύργους τηλεπικοινωνιών, με τους περισσότερους να φέρουν εναλλακτικές μπαταρίες με διάρκεια μόλις 30 λεπτών για να λειτουργήσουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα μια σειρά από κράτη ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο. Στη Γαλλία, όπως αναφέρει το Reuters, η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Enedis, πρότεινε πλάνο που θα περιλαμβάνει διακοπές ρεύματος έως και δύο ωρών, με αυτό να είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Τα μπλακ άουτ θα επηρεάζουν εκ περιτροπής ορισμένα τμήματα της χώρας, ενώ βασικές υπηρεσίες όπως νοσοκομεία, αστυνομία και λειτουργίες της κυβέρνησης δεν θα επηρεάζονται.

Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν πηγές στο πρακτορείο, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν υπάρξει συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση, την Enedis και στελέχη της βιομηχανίας των τηλεπικοινωνιών.

Πάντως, οι εταιρείες, μέσω της Γαλλικής Ομοσπονδίας Τηλεπικοινωνιών άσκησαν σφοδρή επίθεση στην Enedis, επειδή δεν απέκλεισε τις κεραίες από τις προτεινόμενες διακοπές ρεύματος.

Η εταιρεία απαντά μέσω Reuters, ότι στις διακοπές όλοι οι πελάτες αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, για να προχωρήσει στη διευκρίνιση ότι μπορεί να απομονώσει μόνο τμήματα του δικτύου για να εξυπηρετήσει πελάτες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια.

Η ανησυχία, όμως, μεγαλώνει και σε άλλες χώρες με το Reuters να καταγράφει τη ζωηρή συζήτηση που γίνεται ήδη σε Σουηδία, Γερμανία και Ιταλία. Ήδη οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επαφές με τις κυβερνήσεις με στόχο να βρεθεί λύση και να συνεχιστεί ανεμπόδιστη η λειτουργία ενός τομέα από τον οποίο εξαρτώνται εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις.

Η βιομηχανία, ωστόσο, έχει αρχίσει ήδη να παίρνει τα μέτρα της, καθώς κατασκευαστές όπως η Nokia και Ericsson συνεργάζονται ήδη με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης.

Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν στο Reuters ότι οι πάροχοι θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν αρκετά στα δίκτυα επικοινωνίας τους, μειώνοντας την επιπλέον κατανάλωση ενέργειας και εκσυγχρονίζοντας τον εξοπλισμό τους.

Ως ένα μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας, οι εταιρείες χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό με το οποίο μπορούν να βελτιστοποιήσουν τη ροή κυκλοφορίας ώστε  οι πύργοι να μην καταναλώνουν ενέργεια όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Αναμένεται, επίσης, και μεγαλύτερη συνεργασία των παρόχων με τις κυβερνήσεις προκειμένου να καταστρωθούν τα απαραίτητα σχέδια για διατήρηση κρίσιμων υπηρεσιών στον «αέρα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Σε κανονική λειτουργία ξανά το WhatsApp
Η Meta (πρώην Facebook) ζήτησε επίσημα συγγνώμη για την προβληματική κατάσταση που δημιουργήθηκε για τους χρήστες και δήλωσε πώς αποκαταστάθηκε η βλάβη στην ψηφιακή εφαρμογή.
Σε κανονική λειτουργία ξανά το WhatsApp
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Κενό ασφαλείας σε συσκευές της Apple, κίνδυνος από επιθέσεις χάκερ
Κενό ασφαλείας που μπορεί να επιτρέψει σε χάκερ να αποσπάσουν τον έλεγχο πολλών μοντέλων iPhone, iPad και Mac, εντόπισε η Apple, η οποία συνιστά στους κατόχους παλιών μοντέλων να κάνουν επειγόντως ενημερώσεις...
Κενό ασφαλείας σε συσκευές της Apple, κίνδυνος από επιθέσεις χάκερ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Μέτρα προστασίας των κινητών τηλεφώνων από χάκερς
Ο πλούτος δεδομένων που διαθέτουν πλέον τα κινητά προσελκύει απατεώνες που θέλουν να τα αποκτήσουν για τους δικούς τους λόγους: Από το να τα πουλήσουν στο σκοτεινό διαδίκτυο μέχρι να υποκλέψουν στοιχεία...
Μέτρα προστασίας των κινητών τηλεφώνων από χάκερς
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Χάκερς στους λογαριασμούς 7,8 εκατ. πελατών της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας T-Mobile
Την κλοπή δεδομένων από 850.000 πελάτες, καθώς και την απώλεια παραπάνω από 40 εκατομμυρίων αρχείων παλαιότερων χρηστών, ανέφερε η T-Mobile.
Χάκερς στους λογαριασμούς 7,8 εκατ. πελατών της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας T-Mobile
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Βροχή οι καταγγελίες για δυσλειτουργίες στο δίκτυο της Cosmote
Εκτεταμένα προβλήματα στο δίκτυο της Cosmote αναφέρουν πελάτες της εταιρείας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες δεν μπορούν να κάνουν κλήσεις, δεν λαμβάνουν μηνύματα και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα...
Βροχή οι καταγγελίες για δυσλειτουργίες στο δίκτυο της Cosmote

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας