• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 25.8°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.0°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.4°C / 23.8°C
  3 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.6°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.4°C / 23.2°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.9°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  5 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 26.0°C
  2 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 23.3°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  59%
Photo 165862183 © Igor Vetushko | Dreamstime.com

Έρευνα: Facebook - Instagram συγκεντρώνουν δεδομένα από τις «περιηγήσεις» ανηλίκων

 • A-
 • A+

Έρευνα από τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς φορείς αποκαλύπτει ότι Facebook και Instagram συλλέγουν δεδομένα για άτομα κάτω των 18 ετών, χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό που παρακολουθεί τη δραστηριότητα περιήγησης των χρηστών στον ιστό.

Η μητρική εταιρεία των πλατφορμών είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι θα επέτρεπε στους διαφημιστές να «γκρουπάρουν» και να στοχεύουν νέους χρήστες με βάση μόνο τρεις προϋποθέσεις – ηλικία, φύλο και τοποθεσία – αντί για μια σειρά επιλογών, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών τους ενδιαφερόντων.

Ωστόσο, μελέτη από τρεις ομάδες καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή Facebook και Instagram συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το γνωστό ως API λογισμικό μετατροπής, που συγκεντρώνει λεπτομέρειες σχετικά με τις δραστηριότητες περιήγησης των εφήβων στο διαδίκτυο.

Η ιδιοκτήτρια του Facebook και του Instagram, Meta, αρνήθηκε - ως αναμενόταν - ότι δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν από το σύστημα παράδοσης διαφημίσεων που βασίζεται στον αλγόριθμο της εταιρείας για την προβολή διαφημίσεων σε χρήστες κάτω των 18 ετών.

Η συλλογή δεδομένων επισημάνθηκε σε έρευνα από την περιβαλλοντική ομάδα Global Action Plan - Reset Australia, που επιδιώκει τη μεταρρύθμιση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και το fairplay και πραγματοποιεί εκστρατείες κατά του μάρκετινγκ στα παιδιά.

Σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta, 44 οργανώσεις προέτρεψαν τον ιδρυτή του Facebook να καταργήσει τη συλλογή δεδομένων, καθώς χρησιμοποιούνται για να ενεργοποιήσουν τη «διαφημιστική παρακολούθηση» των νέων χρηστών.

«Η αντικατάσταση της "στόχευσης που επιλέγεται από διαφημιστές" με τη "βελτιστοποίηση που επιλέγεται από ένα σύστημα παράδοσης μηχανικής μάθησης" δεν αποτελεί αποδεδειγμένη βελτίωση για τα παιδιά, παρά τους ισχυρισμούς του Facebook τον Ιούλιο. Το Facebook εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον τεράστιο όγκο δεδομένων που συλλέγει για τους νέους, προκειμένου να προσδιορίσει ποια παιδιά είναι πιο πιθανό να είναι ευάλωτα σε μια δεδομένη διαφήμιση», επισημαίνεται ακόμη στην επιστολή τους.

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνεται και η οργάνωση 5Rights, η οποία κάνει εκστρατεία με αίτημα αυστηρότερους διαδικτυακούς ελέγχους για τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, και το Κέντρο Ψηφιακής Δημοκρατίας που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της έρευνας, δημιουργήθηκαν τρεις ψεύτικοι λογαριασμοί - για έναν 13χρονο και δύο 16χρονους - και οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν τα δεδομένα που συγκέντρωσε το λογισμικό της εταιρείας σε Facebook, Instagram και Messenger, καθώς οι «χρήστες» επισκέπτονταν ιστοσελίδες όπως τοπικές εφημερίδες και καταστήματα ρούχων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «το Facebook μπορεί να συλλέγει δεδομένα από άλλες καρτέλες και σελίδες του προγράμματος περιήγησης που ανοίγουν τα παιδιά και να συγκεντρώνει πληροφορίες όπως ποια πλήκτρα πατάνε, ποιους όρους αναζητούν ή προϊόντα που αγοράζουν ή βάζουν στο καλάθι τους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αποθήκευσης αυτού του είδους δεδομένων, εκτός από την τροφοδοσία του συστήματος προβολής διαφημίσεων».

Ο Τζο Όσμπορν, εκπρόσωπος της Meta, δήλωσε: «Είναι λάθος να λέμε ότι επειδή εμφανίζουμε δεδομένα στα εργαλεία διαφάνειας, χρησιμοποιούνται αυτόματα για διαφημίσεις. Δεν χρησιμοποιούμε δεδομένα από τους ιστότοπους και τις εφαρμογές των διαφημιζόμενων και των συνεργατών μας για την εξατομίκευση διαφημίσεων σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Ο λόγος που αυτές οι πληροφορίες εμφανίζονται στα εργαλεία διαφάνειας είναι επειδή οι έφηβοι επισκέπτονται ιστότοπους ή εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα επιχειρηματικά μας εργαλεία. Θέλουμε να παρέχουμε διαφάνεια στα δεδομένα που λαμβάνουμε, ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιούνται για εξατομίκευση διαφημίσεων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Αναστέλλονται τα σχέδιά του Instagram για παιδική πλατφόρμα
Μετά τις αντιδράσεις και τις ανησυχίες για την ασφάλεια και το περιεχόμενο, που θα μπορούσε να είναι βλαπτικό, το Instagram ανακοίνωσε ότι προς το παρόν αναστέλλει την ανάπτυξη του σχεδίου του για παιδικό...
Αναστέλλονται τα σχέδιά του Instagram για παιδική πλατφόρμα
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Και εγένετο... Meta: Το Facebook άλλαξε το όνομά του
Μια πολυαναμενόμενη και.. επικών διαστάσεων αλλαγή ανακοίνωσε το Facebook με τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ να ανακοινώνει το νέο όνομα της μητρικής εταιρείας των δημοφιλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Και εγένετο... Meta: Το Facebook άλλαξε το όνομά του
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Πολύωρο blackout σε Facebook και Instagram
«Συγγνώμη» ζήτησε o όμιλος Facebook μέσω... Twitter • Βουτιά της μετοχής στη Wall Street, εν μέσω αποκαλύψεων • Τρολάρισμα στα κοινωνικά δίκτυα.
Πολύωρο blackout σε Facebook και Instagram
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Εκτός λειτουργίας facebook και instagram 
Αδυναμία φόρτωσης των σελίδων του facebook και του Instagram αντιμετωπίζουν οι χρήστες τους. Τα δύο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζουν μήνυμα σφάλματος εδώ και μερικά λεπτά.
Εκτός λειτουργίας facebook και instagram 
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Το Facebook κατηγορείται για έγκριση αγγελιών εργασίας σεξιστικού περιεχομένου
Το Facebook απέτυχε να αποτρέψει τις στοχευμένες διαφημίσεις και κατηγορείται για παραβίαση του νόμου περί ισότητας στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις αγγελίες εργασίας.
Το Facebook κατηγορείται για έγκριση αγγελιών εργασίας σεξιστικού περιεχομένου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας