• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 29.6°C
  1 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 26.0°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 24.8°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.5°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 25.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 21.4°C
  0 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.2°C / 29.9°C
  5 BF
  22%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.6°C
  2 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.7°C
  2 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 26.2°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.8°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.3°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.0°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  85%
φωτογραφία 216803932 © Amlan Mathur | Dreamstime.com

«Δίαυλος» ρητορικών μίσους οι διαδικτυακές συνομιλίες για τους εξτρεμιστές

 • A-
 • A+

Μηνύματα μίσους διαδίδουν εξτρεμιστές χρησιμοποιώντας πλατφόρμες συνομιλίας τυχερών παιχνιδιών και αντίστοιχες γνωστών βιντεοπαιχνιδιών.

Σε διάστημα τριών μηνών, ερευνητές παρατήρησαν μια τάση για έκφραση μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων, αντισημιτισμού, ρατσισμού και ομοφοβίας σε πλατφόρμες όπως η «DLive» και η «Odysee», στις οποίες οι χρήστες συνομιλούν για παιχνίδια όπως το «Call of Duty» και το «Minecraft».

Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι οι εξτρεμιστικές αφηγήσεις στις καθημερινές συνομιλίες είναι ο δρόμος για τη ριζοσπαστικοποίηση και τον εξτρεμισμό.

Αυτές οι συζητήσεις έπειτα μεταφέρονται σε ιδιωτικά κανάλια όπως το «Telegram», όπου το ύφος τους αλλάζει και γίνεται εμφανέστερα πολιτικό.

Το «Telegram» δήλωσε στο BBC News ότι χρησιμοποίησε έναν «συνδυασμό προληπτικής παρακολούθησης των δημόσιων χώρων και αναφορών χρηστών» για να αφαιρέσει περιεχόμενο που παραβιάζει τους όρους υπηρεσίας του.

Οι « DLive» και «Odysee » δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμη. Οι πολιτικές τους εστιάζουν στη μηδενική ανοχή ρητορικών μίσους και τον βίαιου εξτρεμισμού και αμφότεροι λένε ότι είναι προσεκτικοί απέναντι στην κατάργηση κάθε περιεχομένου που παραβιάζει τις οδηγίες.

Η «Call of Duty» ανακοίνωσε: «Οι ενέργειες στις οποίες προβήκαμε για να αντιμετωπίσουμε τη ρατσιστική συμπεριφορά ορισμένων περιλαμβάνουν την απαγόρευση παικτών για ονόματα ρατσιστών και προσανατολισμένων στο μίσος, την εφαρμογή νέας τεχνολογίας και τη διευκόλυνση των παικτών να αναφέρουν προσβλητική συμπεριφορά στο παιχνίδι».

Στα παιχνίδια όπως το «Roblox» και το «Minecraft» ερευνητές βρήκαν επίσης εξτρεμιστικές συμπεριφορές σε παιχνίδια ρόλων μέσα σε διάφορες πλατφόρμες που επιτρέπουν στους παίκτες να δημιουργούν και να μοιράζονται τους δικούς τους προσαρμοσμένους χάρτες και περιβάλλοντα.

Αυτά περιλάμβαναν ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ένα στρατόπεδο κράτησης Ουιγούρων.

Σε μια πίστα οδήγησης στο παιχνίδι «Roblox» οι παίκτες κλήθηκαν να «γίνουν ρατσιστές» και να συμμετέχουν σε προσομοίωση δολοφονίας ανθρώπων που ανήκουν σε εθνοτικές μειονότητες, πατώντας τους με ένα αυτοκίνητο.

Ο Τζέικομπ Ντάβεϊ, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Στρατηγικού Διαλόγου, τόνισε ότι αυτού του είδους τα παιχνίδια επιλέγονται από έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων και μάλιστα από άτομα με εξτρεμιστικές αντιλήψεις που πραγματοποιούν τις φαντασιώσεις τους διαδικτυακά.

Η «Roblox» ανακοίνωσε: «Δουλεύουμε ακατάπαυστα για να διασφαλίσουμε ότι η πλατφόρμα μας παραμένει ένας ασφαλής χώρος. Συνδυάζοντας τη μηχανική μάθηση με μια ομάδας περισσότερων από 2.000 συντονιστών, παρακολουθούμε την ασφάλεια όλη την ημέρα για να εντοπίσουμε και να καταπολεμήσουμε οποιοδήποτε ακατάλληλο περιεχόμενο ή συμπεριφορά».

Η «Minecraft» με τη σειρά της φάνηκε να απαγορεύει το τρομοκρατικό ή βίαιο εξτρεμιστικό περιεχόμενο από την κοινότητά της και να δραστηριοποιείται με στόχο την κατάργηση αυτού του περιεχομένου.

Αλλά οι εξτρεμιστές μπορεί να έχουν στραφεί σε χώρους παιχνιδιών αφού τα επικρατούντα κοινωνικά δίκτυα αυστηροποίησαν τους κανονισμούς τους σχετικά με ανάρμοστο ή προσβλητικό περιεχόμενο.

Ο κ. Ντάρβει είπε: «Οι ακροδεξιοί έχουν βρει πιθανώς ασφαλή τρόπο για να μεταδώσουν την ιδεολογία τους ή να ασχοληθούν με πιο παραδοσιακά μέσα προπαγάνδας», αναφερόμενος στις γνωστές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter, YouTube.

Η βρετανική δεξαμενή άμυνας και ασφάλειας γνωστή ως «Royal United Services Institute» έχει ως στόχο την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και γι’ αυτό ξεκινά μια έρευνα μεγάλης κλίμακας για τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο.

Προστασία των παικτών

Η κυβέρνηση βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με φορείς του κλάδου για να συζητήσει βήματα για την αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης χώρων τυχερών παιχνιδιών από εξτρεμιστές.

Ένας εκπρόσωπος του εμπορικού φορέα τυχερών παιχνιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου «Ukie», δήλωσε: «Χρησιμοποιούμε εξελιγμένα εργαλεία μέτρησης τεχνητής νοημοσύνης και εκπαιδευμένους διαχειριστές κοινότητας για την κατασκευή ασφαλών χώρων.

«Συνεργαζόμαστε επίσης στενά με την κυβέρνηση και την επιβολή του νόμου για την περαιτέρω προστασία των παικτών», συμπλήρωσε

«Γνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε εμπεριέχουν άλλες μορφές ψηφιακής ψυχαγωγίας και συνεχίζουμε να υιοθετούμε μια θετική και προληπτική προσέγγιση για την προστασία των παικτών», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Twitter: Δυσφορία προκαλεί η «ενημερωμένη» εμφάνισή του στους χρήστες
Χρήστες του Twitter, παραπονέθηκαν για την ενημερωμένη έκδοση του κοινωνικού δικτύου. Δυσχεραίνουν την ανάγνωση των tweets οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις και η γραμματοσειρά.
Twitter: Δυσφορία προκαλεί η «ενημερωμένη» εμφάνισή του στους χρήστες
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Δημοπρασίες σπάνιων video games σε τιμές... έργων τέχνης
Αν σήμερα, για πολλούς, τα video games του ’80 και του ’90, φαντάζουν από ανούσια έως «πρωτόγονα», δεν ισχύει το ίδιο για τους συλλέκτες σπάνιων εκδόσεων video games εκείνης της εποχής.
Δημοπρασίες σπάνιων video games σε τιμές... έργων τέχνης
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Facebook και Instagram απέκλεισαν πλήρως Αμερικανούς ακροδεξιούς
Την απόφασή τους να αποκλείσουν Αμερικανούς ακροδεξιούς από τις πλατφόρμες τους ανακοίνωσαν το Facebook και το Instagram. Μεταξύ των προσώπων που αποκλείονται είναι ο Άλεξ Τζόουνς -διατηρεί την ακροδεξιά...
Facebook και Instagram απέκλεισαν πλήρως Αμερικανούς ακροδεξιούς
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Έλον Μασκ: Να αποδείξει η Twitter ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί είναι λιγότεροι του 5%
Να «χαλάσει» η συμφωνία για εξαγορά της Twitter απειλεί ο μεγιστάνας CEO της Tesla, στέλνοντας τελεσίγραφο στον ιδιοκτήτη της εταιρείας, Παράγκ Αγκραουάλ.
Έλον Μασκ: Να αποδείξει η Twitter ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί είναι λιγότεροι του 5%
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
«Παγώνει» την εξαγορά του Twitter o Έλον Μασκ
Το σίριαλ καλά κρατεί με τον πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία να «φρενάρει» αναμένοντας στοιχεία για τον αριθμό των ανεπιθύμητων και των ψεύτικων λογαριασμών.
«Παγώνει» την εξαγορά του Twitter o Έλον Μασκ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Γυαλιά θα μεταφράζουν με υπότιτλους σε πραγματικό χρόνο
Ο τεχνολογικός κολοσσός παρουσίασε ένα ζευγάρια «έξυπνα» γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας με ενσωματωμένο υπολογιστή, τα οποία εμφανίζουν σε υπότιτλους τη μετάφραση μίας συζήτησης σε πραγματικό χρόνο.
Γυαλιά θα μεταφράζουν με υπότιτλους σε πραγματικό χρόνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας