• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 19.0°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 17.8°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.8°C / 18.0°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.6°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.1°C / 18.0°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.6°C / 18.0°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 17.0°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 16.7°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 21.0°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.4°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 16.0°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  67%
Πώς η Ακροδεξιά σπέρνει μίσος σε εκατομμύρια Ευρωπαίους μέσω Facebook
ID 16611668 © Frui | Dreamstime.com

Πώς η Ακροδεξιά σπέρνει μίσος σε εκατομμύρια Ευρωπαίους μέσω Facebook

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ένα δίκτυο λογαριασμών ακροδεξιάς απόχρωσης στο Facebook, το οποίο διαδίδει fake news και λόγια μίσους σε εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη αποκαλύπτεται από την οργάνωση Avaaz.

Το Facebook, το οποίο ακόμη προσπαθεί να καθαρίσει την πλατφόρμα και να σώσει την υπόληψή του έχει ήδη «κατεβάσει» λογαριασμούς με περίπου έξι εκατομμύρια ακόλουθους πριν ξεκινήσει η διαδικασία των ευρωεκλογών. Παράλληλα, ερευνά εκατοντάδες άλλους λογαριασμούς που έχουν περίπου 26 εκατ. ακόλουθους, σύμφωνα με την Avaaz.

Στο σύνολο, η οργάνωση αναφέρει ότι περισσότερα από 500 γκρουπ και σελίδες στο Facebook, που λειτουργούν σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, Πολωνία και Ισπανία είναι υπό διερεύνηση. Τα περισσότερα από αυτά είτε διαδίδουν fake news είτε χρησιμοποιούν ψεύτικες σελίδες και προφίλ για να προωθήσουν τεχνητά το περιεχόμενο κομμάτων ή ιστοσελίδων που υποστηρίζουν, κάτι που αποτελεί παραβίαση των κανόνων του Facebook.

Τα δίκτυα αυτά ήταν πολύ πιο δημοφιλή από τις επίσημες σελίδες ακροδεξιών και αντιευρωπαϊκών ομάδων σε αυτές τις χώρες. Οι σελίδες που έχουν κατέβει από το Facebook είχαν μέχρι τότε περισσότερες από μισό δισ. θεάσεις.

«Οι σελίδες έχουν υψηλά επίπεδα αλληλεπιδράσεων. Δεν έχει σημασία πόσους ακόλουθους έχει εάν δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις» δηλώνει ο Κρίστοφερ Σκοτ, επικεφαλής της καμπάνιας του Avaaz και προσθέτει «έχουν περισσότερα από 500 εκατομμύρια θεάσεις μόνο στις σελίδες που έχουν κατέβει. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ψηφοφόρων εντός Ε.Ε.». 

Ωστόσο, ενώ κάποιες σελίδες έχουν κατέβει, ανάμεσά τους κι ένα τεράστιο δίκτυο στην Ισπανία, αρκετές παραμένουν εντός Facebook.

Οι δραστηριότητες του δικτύου επεκτείνονται από γαλλικούς λογαριασμούς που περιέχουν περιεχόμενο περί ανωτερότητας της λευκής φυλής σε κείμενα στη Γερμανία που υποστηρίζουν την άρνηση του Ολοκαυτώματος και σε ψεύτικες σελίδες που προωθούν το κόμμα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία).

Στην Ιταλία, οι τακτικές περιλαμβάνουν την κατασκευή σελίδων που ασχολούνται με ποδόσφαιρο, υγεία, αισθητική ή άλλα ενδιαφέροντα και αφού οι ακόλουθοι εγγραφούν στις σελίδες, εκείνες μετατρέπονται σε πολιτικά εργαλεία.

Οι ερευνητές εντόπισαν πώς μία σελίδα, φαινομενικά κατασκευασμένη για έναν αγροτικό συνεταιρισμό, σταδιακά μετατρέπεται σε μία που υποστηρίζει την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά, μέσω της κοινοποίησης βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει μετανάστες να σπάνε ένα περιπολικό. Αυτό στην πραγματικότητα είναι σκηνή από ταινία, κάτι που έχει επισημανθεί αρκετές φορές στα social media.

Σύμφωνα με την Avaaz οι σελίδες αυτές δεν στοχεύουν μόνο στις επερχόμενες εκλογές, αλλά στο να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα δίνοντας την ψεύτικη εντύπωση πως υπάρχει πραγματική υποστήριξη για το περιεχόμενο που έχουν.

«Εκτιμούμε ότι τα δίκτυα αυτά έχουν σημαντικό αντίκτυπο, πραγματοποιούν καμπάνιες παραπληροφόρησης που “τρέχουν” για χρόνια, κάνονας ένα συγκεκριμένο ζήτημα να δείχνει πολύ πιο σημαντικό από ότι είναι» συμπληρώνει ο Σκοτ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητους ερευνητές και δημοσιογράφους τους οποίους προσέλαβε το Avaaz μετά από μία online αίτηση. Περισσότεροι από 47,000 άνθρωποι δώρισαν μικρά χρηματικά ποσά ώστε να κάνουν το πρότζεκτ οικονομικά ανεξάρτητο.

Το Facebook ακολούθησε στην έρευνα, αλλά σε καμία περίπτωση η ομάδα της Avaaz δεν εργάστηκε με τον διαδικτυακό κολοσσό. Αντίθετα, παρέδωσε τα συμπεράσματά της στο Facebook ώστε η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να επιβεβαιώσει τα ευρήματα και να αναλάβει δράση.

«Πιστεύουμε ότι το Facebook έκανε καλή δουλειά μέχρι στιγμής, αλλά θα έπρεπε να έχει εργαστεί καλύτερα ώστε να σβήσει τις σελίδες αυτές. Πρέπει να το κάνουν μόνοι τους αυτό. Εμείς είμαστε περίπου τριάντα άτομα, εκείνοι έχουν περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους μόνο στο τμήμα έρευνας και ασφάλειας» τονίζει με νόημα ο Σκοτ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ηγέτες στον διαδικτυακό πόλεμο και η προώθηση προϊόντων
Τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα προωθούνται καθημερινά από πλήθος bots τα οποία συνδέονται με συγκεκριμένους λογαριασμούς πολιτικών στελεχών, influencers του διαδικτύου, δημοσιογράφων και μέσων...
Οι ηγέτες στον διαδικτυακό πόλεμο και η προώθηση προϊόντων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μοντέλα, πολιτική και bots
Τι μπορεί να συνδέει τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά με τη νικήτρια του διαγωνισμού του Greece’s Next Top Model Ειρήνη Καζαριάν; Ή τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον...
Μοντέλα, πολιτική και bots
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Twitterbots υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.
Στην πολύμηνη έρευνα του ΜIIR περιγράφεται η διαδικασία επηρεασμού της κοινής γνώμης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με επίκεντρο το Τwitter μέσω της κατασκευής εικονικών ψηφιακών δικτύων, τα οποία στοχεύουν...
Twitterbots υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάνοντας θόρυβο στο διαδίκτυο
Αυτοματοποίηση, το παιχνίδι των αριθμών: Η χρήση αλγορίθμων για τη διάδοση της πολιτικής προπαγάνδας είναι «ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία κατά της δημοκρατίας», προειδοποιούσαν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί μέσω μιας...
Κάνοντας θόρυβο στο διαδίκτυο
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Αβάντα Τραμπ σε ακροδεξιούς «λογοκριμένους» του Facebook
Επέκρινε εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαμηνύοντας ότι θα παρακολουθεί και μάλιστα στενά τη «λογοκρισία» των Αμερικανών πολιτών, αφού το Facebook «έκοψε» ακροδεξιά στοιχεία.
Αβάντα Τραμπ σε ακροδεξιούς «λογοκριμένους» του Facebook
MEDIA
Το Facebook έβαλε «αστυνόμο» να φυλάει τους χρήστες του
Οχι βέβαια πως το Facebook φημίζεται για τη σοφία των αποφάσεών του και της πολιτικής του εν γένει. Τα λάθη του είναι πολλά και μεγάλα. Αλλά η ανάθεση, εκ μέρους του, της διερεύνησης των fake news που...
Το Facebook έβαλε «αστυνόμο» να φυλάει τους χρήστες του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας