Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το WWW γίνεται 30, αλλά μήπως όχι για καλό;

O εφευρέτης και ιδρυτής του Worl Wide Web, Σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι

Dreamstime.com

Το WWW γίνεται 30, αλλά μήπως όχι για καλό;

  • A-
  • A+

Τριάντα χρονών γίνεται σήμερα ο Παγκόσμιος Ιστός (Worldwide Web – www), που θεμελίωσε το Διαδίκτυο έτσι όπως το γνωρίζουμε πλεον. Ωστόσο, ο ιδρυτής του, ο Βρετανός Σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάληξη του δημιουργήματός του.

Ο Μπέρνερς-Λι δήλωσε, σε επιστολή- ανακοίνωση πως δεν είναι βέβαιος για το αν ο Παγκόσμιος Ιστός θα καταλήξει σε καλό ή κακό, καθώς και ότι διατηρεί τις ελπίδες του πως τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν στα επόμενα 30 χρόνια.

Σε δηλώσεις του στον CERN, όπου κάποτε ως ερευνητής σχεδίασε τον αρχικό Ιστό, ανέφερε ότι δεν βρίσκει «και τόσο ωραίο» τον Ιστό σήμερα πια και ότι πολλοί συνειδητοποιούν ότι «δεν εξυπηρετεί την ανθρωπότητα πολύ καλά».

Έθιξε, επίσης, το ζήτημα της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων, καθώς «φαίνεται πως διαρκώς πηγαίνουμε από την μια καταστροφή της ιδιωτικότητας στην επόμενη», όπως δήλωσε..

Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος, επειδή ολοένα περισσότεροι άνθρωποι -χάρη και σε σκάνδαλα τύπου Cambridge Analytica- αρχίζουν πια να καταλαβαίνουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ως χρήστες του Ιστού.

Επίσης, θεωρεί θετικό ότι αρκετές κυβερνήσεις θέλουν να αποφύγουν τη «βαλκανοποίηση» του διαδικτύου, δηλαδή τον κατατεμαχισμό του εντός εθνικών ή περιφερειακών συνόρων.

Για την επίλυση της δυσλειτουργίας του Παγκόσμιου ιστού, ο Σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι κάλεσε, μέσω του BBC, σε παγκόσμια δράση κυβερνώντων, επιχειρήσεων, καθώς και απλών πολιτών.