Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απόλυτη λογοκρισία στο Διαδίκτυο επιβάλλει το Βιετνάμ
Klevo | Dreamstime.com

Απόλυτη λογοκρισία στο Διαδίκτυο επιβάλλει το Βιετνάμ

  • A-
  • A+

«Αυξάνονται και πληθύνονται» οι χώρες που θέτουν εμπόδια στην ελεύθερη λειτουργία του διαδικτύου, τόσο για τους χρήστες όσο και για τις τεχνολογικές εταιρείες, καθώς οι κυβερνήσεις τους ανησυχούν ότι η πολλή ελευθερία βλάπτει, με άλλα λόγια θα διευκολύνει τους αντιφρονούντες και θα υποσκάψει το (συνήθως μονοκομματικό και αυταρχικό) καθεστώς τους.

Το τελευταίο «κρούσμα» αφορά το Βιετνάμ, το οποίο από την πρώτη μέρα του 2019 έθεσε σε ισχύ μια νέα αυστηρή κυβερνο-νομοθεσία, η οποία απαιτεί από τις τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, να αφαιρούν άμεσα -μέσα σε μία μέρα το πολύ- το περιεχόμενο που οι κομμουνιστικές αρχές της χώρας ανακοινώνουν ότι θεωρούν αντίθετο με την πολιτική του κράτους και «τοξικό» για την κοινωνία.

Η νέα νομοθεσία, που είχε ψηφιστεί (με πλειοψηφία 91%) από το βιετναμέζικο κοινοβούλιο μέσα στο 2018 και από φέτος άρχισε πλέον να εφαρμόζεται, έχει ήδη επικριθεί από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που κατηγορούν το Βιετνάμ ότι μιμείται την αντίστοιχη διαδικτυακή πολιτική λογοκρισίας της Κίνας και καταπιέζει την ελευθερία της έκφρασης των πολιτών.

«Με τις σαρωτικές εξουσίες που ο νόμος παραχωρεί στην κυβέρνηση για την παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας, δεν απομένει πια ασφαλές μέρος στο Βιετνάμ όπου οι άνθρωποι να μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα», δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Με βάση τη νέα βιετναμέζικη νομοθεσία, εταιρείες όπως το Facebook και η Google υποχρεώνονται να παραδίδουν αμέσως όποια προσωπικά στοιχεία για τους χρήστες τους ζητηθούν από την κυβέρνηση, ενώ τις υποχρεώνει να ανοίξουν γραφείο αντιπροσωπείας στη χώρα, αν θέλουν να λειτουργούν σε αυτήν. Το πανίσχυρο υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας έδωσε 12 μήνες περιθώριο στις τεχνολογικές εταιρείες στη χώρα για να συμμορφωθούν.

To Facebook, σχολιάζοντας το νέο νόμο, ανακοίνωσε ότι θα προστατεύει τα δικαιώματα των χρηστών του για ελεύθερη έκφραση και ότι «θα αφαιρεί το περιεχόμενο που παραβιάζει τις προδιαγραφές του (Facebook), μόλις λαμβάνει γνώση γι' αυτές», προσθέτοντας ότι έχει μια γενικότερη και σαφή διαδικασία να χειρίζεται τα σχετικά αιτήματα των κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο.

Η Google, που σχεδιάζει να ανοίξει γραφείο στο Ανόι, αρνήθηκε σε αυτή τη φάση να κάνει κάποιο σχόλιο για τη νέα περιοριστική νομοθεσία, η οποία, μεταξύ άλλων, απαγορεύει στους χρήστες να διασπείρουν πληροφορίες που θεωρούνται αντικυβερνητικές, αντεθνικές, διαστρεβλωτικές της βιετναμέζικης ιστορίας ή «που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και βλάβη στις κοινωνικο-οικονομικές δραστηριότητες».

Τα τελευταία χρόνια το Βιετνάμ έχει σκληρύνει τη στάση του και δεκάδες ακτιβιστές υπέρ των διαδικτυακών και γενικότερων ελευθεριών έχουν βρεθεί στις φυλακές. Η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch κάλεσε τη βιετναμέζικη κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή του νέου κυβερνο-νόμου. Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε ότι «ο νόμος έχει σχεδιαστεί για να διευρύνει περαιτέρω την εκτεταμένη παρακολούθηση από το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας, ώστε να εντοπίζονται οι επικριτές και να βαθύνει η μονοπώληση της εξουσίας από το Κομμουνιστικό Κόμμα».

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ένωση Δημοσιογράφων του Βιετνάμ είχε ανακοινώσει ένα νέο κώδικα δεοντολογίας για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα μέλη της, ο οποίος τους απαγορεύει να αναρτούν ειδήσεις, εικόνες και σχόλια, που «έρχονται σε αντίθεση» με το κράτος. Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα επέκρινε τόσο το νέο κώδικα όσο και το νέο κυβερνο-νόμο, κάνοντας λόγο για «ένα ολοκληρωτικό μοντέλο ελέγχου των πληροφοριών», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την άλλη, αναλυτές θεωρούν ότι ο νέος νόμος θα περιορίσει τις φιλοδοξίες του Βιετνάμ να αναπτύξει την ψηφιακή οικονομία του και να προσελκύσει σχετικές ξένες επενδύσεις. Το Βιετνάμ έχει πληθυσμό 94 εκατομμυρίων, από τους οποίους περίπου 54 εκατομμύρια είναι τακτικοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η χώρα κατατάσσεται έβδομη σε αριθμό πολύ ενεργών χρηστών του Facebook.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Το Facebook «άκουγε» τα ηχητικά μηνύματα των χρηστών μέσω Messenger
Ένα νέο περιστατικό παραβίασης προσωπικών δεδομένων των χρηστών του από το Facebook ήρθε στο φως, καθώς αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία πλήρωνε συνεργάτες της για να αντιγράφουν τα ηχητικά μηνύματα που αντάλλασσαν...
Το Facebook «άκουγε» τα ηχητικά μηνύματα των χρηστών μέσω Messenger
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Ενιαίο ψηφιακό φόρο για τους κολοσσούς συζητούν στην Ε.Ε.
Την ανάγκη θέσπισης και επιβολής από την Ευρώπη ενός ενιαίου ψηφιακού φόρου για τους κολοσσούς του διαδικτύου εξέφρασε η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Ενιαίο ψηφιακό φόρο για τους κολοσσούς συζητούν στην Ε.Ε.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Δαπάνες-ρεκόρ για λόμπινγκ από Google και Facebook το 2018
Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες έκαναν πέρυσι ρεκόρ δαπανών για επηρεασμό της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Google ξόδεψε 21,2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το Facebook 12,62 εκατ. δολάρια.
Δαπάνες-ρεκόρ για λόμπινγκ από Google και Facebook το 2018
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Παγκόσμιες διαστάσεις παίρνει το μποϊκοτάζ διαφημίσεων στο Facebook
Το πρακτορείο μεταδίδει πως οι διοργανωτές ρίχνονται στην παγκόσμια μάχη προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στην εταιρεία και ότι σε αυτό το πλαίσιο θα καλέσουν μεγάλες εταιρείες στην Ευρώπη να συμμετάσχουν στο...
Παγκόσμιες διαστάσεις παίρνει το μποϊκοτάζ διαφημίσεων στο Facebook
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
«Διαζύγιο» Viber από το Facebook λόγω της βίαιας ρητορικής
Κάθε επιχειρηματική σχέση με το Facebook διακόπτει η Rakuten Viber δίνοντας περαιτέρω ώθηση στο κίνημα #StopHateForProfit που καλεί σε μποϊκοτάρισμα του εν λόγω γίγαντα της τεχνολογίας.
«Διαζύγιο» Viber από το Facebook λόγω της βίαιας ρητορικής
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Και το Facebook κατά Τραμπ: Κατέβασε αναρτήσεις λόγω ρητορικής μίσους
Μετά το Twitter, με το οποίο έχει ανοικτό μέτωπο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ήρθε η σειρά του Facebook να ανακοινώσει ότι κατέβασε αναρτήσεις από την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ επειδή παραβίασαν την...
Και το Facebook κατά Τραμπ: Κατέβασε αναρτήσεις λόγω ρητορικής μίσους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας