• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.5°C / 11.9°C
  1 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.3°C / 8.8°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.3°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.0°C / 7.3°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.6°C / 1.8°C
  1 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 10.7°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.0°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 4.9°C / 9.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.3°C / 14.4°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.6°C / 9.0°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.5°C / 9.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  12°C 5.8°C / 12.1°C
  0 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.4°C / 12.1°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 0.3°C / 7.7°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.7°C / 8.9°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  1 BF
  82%
Klevo | Dreamstime.com

Απόλυτη λογοκρισία στο Διαδίκτυο επιβάλλει το Βιετνάμ

 • A-
 • A+

«Αυξάνονται και πληθύνονται» οι χώρες που θέτουν εμπόδια στην ελεύθερη λειτουργία του διαδικτύου, τόσο για τους χρήστες όσο και για τις τεχνολογικές εταιρείες, καθώς οι κυβερνήσεις τους ανησυχούν ότι η πολλή ελευθερία βλάπτει, με άλλα λόγια θα διευκολύνει τους αντιφρονούντες και θα υποσκάψει το (συνήθως μονοκομματικό και αυταρχικό) καθεστώς τους.

Το τελευταίο «κρούσμα» αφορά το Βιετνάμ, το οποίο από την πρώτη μέρα του 2019 έθεσε σε ισχύ μια νέα αυστηρή κυβερνο-νομοθεσία, η οποία απαιτεί από τις τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, να αφαιρούν άμεσα -μέσα σε μία μέρα το πολύ- το περιεχόμενο που οι κομμουνιστικές αρχές της χώρας ανακοινώνουν ότι θεωρούν αντίθετο με την πολιτική του κράτους και «τοξικό» για την κοινωνία.

Η νέα νομοθεσία, που είχε ψηφιστεί (με πλειοψηφία 91%) από το βιετναμέζικο κοινοβούλιο μέσα στο 2018 και από φέτος άρχισε πλέον να εφαρμόζεται, έχει ήδη επικριθεί από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που κατηγορούν το Βιετνάμ ότι μιμείται την αντίστοιχη διαδικτυακή πολιτική λογοκρισίας της Κίνας και καταπιέζει την ελευθερία της έκφρασης των πολιτών.

«Με τις σαρωτικές εξουσίες που ο νόμος παραχωρεί στην κυβέρνηση για την παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας, δεν απομένει πια ασφαλές μέρος στο Βιετνάμ όπου οι άνθρωποι να μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα», δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Με βάση τη νέα βιετναμέζικη νομοθεσία, εταιρείες όπως το Facebook και η Google υποχρεώνονται να παραδίδουν αμέσως όποια προσωπικά στοιχεία για τους χρήστες τους ζητηθούν από την κυβέρνηση, ενώ τις υποχρεώνει να ανοίξουν γραφείο αντιπροσωπείας στη χώρα, αν θέλουν να λειτουργούν σε αυτήν. Το πανίσχυρο υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας έδωσε 12 μήνες περιθώριο στις τεχνολογικές εταιρείες στη χώρα για να συμμορφωθούν.

To Facebook, σχολιάζοντας το νέο νόμο, ανακοίνωσε ότι θα προστατεύει τα δικαιώματα των χρηστών του για ελεύθερη έκφραση και ότι «θα αφαιρεί το περιεχόμενο που παραβιάζει τις προδιαγραφές του (Facebook), μόλις λαμβάνει γνώση γι' αυτές», προσθέτοντας ότι έχει μια γενικότερη και σαφή διαδικασία να χειρίζεται τα σχετικά αιτήματα των κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο.

Η Google, που σχεδιάζει να ανοίξει γραφείο στο Ανόι, αρνήθηκε σε αυτή τη φάση να κάνει κάποιο σχόλιο για τη νέα περιοριστική νομοθεσία, η οποία, μεταξύ άλλων, απαγορεύει στους χρήστες να διασπείρουν πληροφορίες που θεωρούνται αντικυβερνητικές, αντεθνικές, διαστρεβλωτικές της βιετναμέζικης ιστορίας ή «που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και βλάβη στις κοινωνικο-οικονομικές δραστηριότητες».

Τα τελευταία χρόνια το Βιετνάμ έχει σκληρύνει τη στάση του και δεκάδες ακτιβιστές υπέρ των διαδικτυακών και γενικότερων ελευθεριών έχουν βρεθεί στις φυλακές. Η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch κάλεσε τη βιετναμέζικη κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή του νέου κυβερνο-νόμου. Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε ότι «ο νόμος έχει σχεδιαστεί για να διευρύνει περαιτέρω την εκτεταμένη παρακολούθηση από το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας, ώστε να εντοπίζονται οι επικριτές και να βαθύνει η μονοπώληση της εξουσίας από το Κομμουνιστικό Κόμμα».

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ένωση Δημοσιογράφων του Βιετνάμ είχε ανακοινώσει ένα νέο κώδικα δεοντολογίας για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα μέλη της, ο οποίος τους απαγορεύει να αναρτούν ειδήσεις, εικόνες και σχόλια, που «έρχονται σε αντίθεση» με το κράτος. Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα επέκρινε τόσο το νέο κώδικα όσο και το νέο κυβερνο-νόμο, κάνοντας λόγο για «ένα ολοκληρωτικό μοντέλο ελέγχου των πληροφοριών», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την άλλη, αναλυτές θεωρούν ότι ο νέος νόμος θα περιορίσει τις φιλοδοξίες του Βιετνάμ να αναπτύξει την ψηφιακή οικονομία του και να προσελκύσει σχετικές ξένες επενδύσεις. Το Βιετνάμ έχει πληθυσμό 94 εκατομμυρίων, από τους οποίους περίπου 54 εκατομμύρια είναι τακτικοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η χώρα κατατάσσεται έβδομη σε αριθμό πολύ ενεργών χρηστών του Facebook.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Οργή και αντιδράσεις για το «μπλόκο» του Facebook στα ΜΜΕ της Αυστραλίας
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας «δεν θα τρομοκρατηθεί» από το Facebook δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, μετά την απόφαση του τεχνολογικού κολοσσού να «κόψει» τη διακίνηση και επαναδημοσίευση δημοσιογραφικού...
Οργή και αντιδράσεις για το «μπλόκο» του Facebook στα ΜΜΕ της Αυστραλίας
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Ρωσικό πρόστιμο στην Google επειδή δεν απομάκρυνε απαγορευμένο περιεχόμενο
Το δικαστήριο Ταγκάνσκι της Μόσχας έχει επιβάλει στην Google συνολικά τρία διοικητικά πρόστιμα: 4 εκατομμυρίων ρουβλίων, 1,5 εκατομμυρίων ρουβλίων και 5 εκατομμυρίων ρουβλίων αντίστοιχα.
Ρωσικό πρόστιμο στην Google επειδή δεν απομάκρυνε απαγορευμένο περιεχόμενο
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Τέλος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ειδική μεταχείριση του Facebook σε πολιτικούς
Η δημοφιλής πλατφόρμα αναμένεται να ανακοινώσει νέους κανονισμούς που θα εξισώνουν όλους τους χρήστες, μην επιτρέποντας εξαιρέσεις για πολιτικά πρόσωπα.
Τέλος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ειδική μεταχείριση του Facebook σε πολιτικούς
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Το Facebook «κόβει» την πρόσβαση των Αυστραλών σε ειδήσεις
Η απόφαση ελήφθη σε αντίποινα για την πρόταση της κυβέρνησης της χώρας να επιβάλει στους διαδικτυακούς κολοσσούς να πληρώνουν για τις δημοσιογραφικές αναρτήσεις.
Το Facebook «κόβει» την πρόσβαση των Αυστραλών σε ειδήσεις
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Το Facebook απειλεί να μπλοκάρει τους Αυστραλούς από δημοσιογραφικό περιεχόμενο
Μετά την πρόταση νόμου στην Αυστραλία για την υποχρέωση του Facebook να πληρώνει για το δημοσιογραφικό περιεχόμενο που ανεβάζει στην πλατφόρμα του, ο διαδικτυακός κολοσσός απαντά με την απειλή, αν περάσει η...
Το Facebook απειλεί να μπλοκάρει τους Αυστραλούς από δημοσιογραφικό περιεχόμενο
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Το Facebook «άκουγε» τα ηχητικά μηνύματα των χρηστών μέσω Messenger
Ένα νέο περιστατικό παραβίασης προσωπικών δεδομένων των χρηστών του από το Facebook ήρθε στο φως, καθώς αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία πλήρωνε συνεργάτες της για να αντιγράφουν τα ηχητικά μηνύματα που αντάλλασσαν...
Το Facebook «άκουγε» τα ηχητικά μηνύματα των χρηστών μέσω Messenger

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας