Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απόλυτη λογοκρισία στο Διαδίκτυο επιβάλλει το Βιετνάμ
Klevo | Dreamstime.com

Απόλυτη λογοκρισία στο Διαδίκτυο επιβάλλει το Βιετνάμ

  • A-
  • A+

«Αυξάνονται και πληθύνονται» οι χώρες που θέτουν εμπόδια στην ελεύθερη λειτουργία του διαδικτύου, τόσο για τους χρήστες όσο και για τις τεχνολογικές εταιρείες, καθώς οι κυβερνήσεις τους ανησυχούν ότι η πολλή ελευθερία βλάπτει, με άλλα λόγια θα διευκολύνει τους αντιφρονούντες και θα υποσκάψει το (συνήθως μονοκομματικό και αυταρχικό) καθεστώς τους.

Το τελευταίο «κρούσμα» αφορά το Βιετνάμ, το οποίο από την πρώτη μέρα του 2019 έθεσε σε ισχύ μια νέα αυστηρή κυβερνο-νομοθεσία, η οποία απαιτεί από τις τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, να αφαιρούν άμεσα -μέσα σε μία μέρα το πολύ- το περιεχόμενο που οι κομμουνιστικές αρχές της χώρας ανακοινώνουν ότι θεωρούν αντίθετο με την πολιτική του κράτους και «τοξικό» για την κοινωνία.

Η νέα νομοθεσία, που είχε ψηφιστεί (με πλειοψηφία 91%) από το βιετναμέζικο κοινοβούλιο μέσα στο 2018 και από φέτος άρχισε πλέον να εφαρμόζεται, έχει ήδη επικριθεί από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που κατηγορούν το Βιετνάμ ότι μιμείται την αντίστοιχη διαδικτυακή πολιτική λογοκρισίας της Κίνας και καταπιέζει την ελευθερία της έκφρασης των πολιτών.

«Με τις σαρωτικές εξουσίες που ο νόμος παραχωρεί στην κυβέρνηση για την παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας, δεν απομένει πια ασφαλές μέρος στο Βιετνάμ όπου οι άνθρωποι να μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα», δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Με βάση τη νέα βιετναμέζικη νομοθεσία, εταιρείες όπως το Facebook και η Google υποχρεώνονται να παραδίδουν αμέσως όποια προσωπικά στοιχεία για τους χρήστες τους ζητηθούν από την κυβέρνηση, ενώ τις υποχρεώνει να ανοίξουν γραφείο αντιπροσωπείας στη χώρα, αν θέλουν να λειτουργούν σε αυτήν. Το πανίσχυρο υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας έδωσε 12 μήνες περιθώριο στις τεχνολογικές εταιρείες στη χώρα για να συμμορφωθούν.

To Facebook, σχολιάζοντας το νέο νόμο, ανακοίνωσε ότι θα προστατεύει τα δικαιώματα των χρηστών του για ελεύθερη έκφραση και ότι «θα αφαιρεί το περιεχόμενο που παραβιάζει τις προδιαγραφές του (Facebook), μόλις λαμβάνει γνώση γι' αυτές», προσθέτοντας ότι έχει μια γενικότερη και σαφή διαδικασία να χειρίζεται τα σχετικά αιτήματα των κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο.

Η Google, που σχεδιάζει να ανοίξει γραφείο στο Ανόι, αρνήθηκε σε αυτή τη φάση να κάνει κάποιο σχόλιο για τη νέα περιοριστική νομοθεσία, η οποία, μεταξύ άλλων, απαγορεύει στους χρήστες να διασπείρουν πληροφορίες που θεωρούνται αντικυβερνητικές, αντεθνικές, διαστρεβλωτικές της βιετναμέζικης ιστορίας ή «που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και βλάβη στις κοινωνικο-οικονομικές δραστηριότητες».

Τα τελευταία χρόνια το Βιετνάμ έχει σκληρύνει τη στάση του και δεκάδες ακτιβιστές υπέρ των διαδικτυακών και γενικότερων ελευθεριών έχουν βρεθεί στις φυλακές. Η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch κάλεσε τη βιετναμέζικη κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή του νέου κυβερνο-νόμου. Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε ότι «ο νόμος έχει σχεδιαστεί για να διευρύνει περαιτέρω την εκτεταμένη παρακολούθηση από το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας, ώστε να εντοπίζονται οι επικριτές και να βαθύνει η μονοπώληση της εξουσίας από το Κομμουνιστικό Κόμμα».

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ένωση Δημοσιογράφων του Βιετνάμ είχε ανακοινώσει ένα νέο κώδικα δεοντολογίας για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα μέλη της, ο οποίος τους απαγορεύει να αναρτούν ειδήσεις, εικόνες και σχόλια, που «έρχονται σε αντίθεση» με το κράτος. Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα επέκρινε τόσο το νέο κώδικα όσο και το νέο κυβερνο-νόμο, κάνοντας λόγο για «ένα ολοκληρωτικό μοντέλο ελέγχου των πληροφοριών», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την άλλη, αναλυτές θεωρούν ότι ο νέος νόμος θα περιορίσει τις φιλοδοξίες του Βιετνάμ να αναπτύξει την ψηφιακή οικονομία του και να προσελκύσει σχετικές ξένες επενδύσεις. Το Βιετνάμ έχει πληθυσμό 94 εκατομμυρίων, από τους οποίους περίπου 54 εκατομμύρια είναι τακτικοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η χώρα κατατάσσεται έβδομη σε αριθμό πολύ ενεργών χρηστών του Facebook.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Ενιαίο ψηφιακό φόρο για τους κολοσσούς συζητούν στην Ε.Ε.
Την ανάγκη θέσπισης και επιβολής από την Ευρώπη ενός ενιαίου ψηφιακού φόρου για τους κολοσσούς του διαδικτύου εξέφρασε η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Ενιαίο ψηφιακό φόρο για τους κολοσσούς συζητούν στην Ε.Ε.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Δαπάνες-ρεκόρ για λόμπινγκ από Google και Facebook το 2018
Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες έκαναν πέρυσι ρεκόρ δαπανών για επηρεασμό της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Google ξόδεψε 21,2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το Facebook 12,62 εκατ. δολάρια.
Δαπάνες-ρεκόρ για λόμπινγκ από Google και Facebook το 2018
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Facebook: Πρόστιμο 5 δισ. στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica
Αντιμέτωπο με το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου σε εταιρεία υψηλής τεχνολογίας είναι το Facebook, καθώς σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες...
Facebook: Πρόστιμο 5 δισ. στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα σε Facebook και Instagram
Το Facebook ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίστηκε το τεχνικό πρόβλημα που είχε αποτέλεσμα την πολύωρη αδυναμία των χρηστών του, καθώς και εφαρμογών του Instagram και Whatsapp, να στείλουν και να λάβουν εικόνες,...
Αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα σε Facebook και Instagram
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Facebook: Εργαζόμαστε για επιλύσουμε το πρόβλημα με τις αναρτήσεις
Προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλές χιλιάδες χρήστες του Facebook στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, κυρίως με την ανάρτηση φωτογραφιών και η εταιρεία Facebook Inc. ανακοίνωσε ότι εργάζεται για να τα επιλύσει.
Facebook: Εργαζόμαστε για επιλύσουμε το πρόβλημα με τις αναρτήσεις
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Σε καραντίνα εγκαταστάσεις του Facebook, φόβοι για δέμα με αέριο σαρίν 
Μία από τις πιο κεντρικές εγκαταστάσεις του αμερικανικού κολοσσού της τεχνολογίας, που βρίσκεται κοντά στο «αρχηγείο» της Facebook έχει τεθεί σε καραντίνα έπειτα από την ανακάλυψη ύποπτου φακέλλου, ο οποίος...
Σε καραντίνα εγκαταστάσεις του Facebook, φόβοι για δέμα με αέριο σαρίν 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας