Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Google στηρίζει την πολιτική της παρά τη διαρροή δεδομένων

AP Photo/Matt Rourke, File

Η Google στηρίζει την πολιτική της παρά τη διαρροή δεδομένων

  • A-
  • A+

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων χρηστών μέσω διαφημίσεων στο Gmail, η μητρική Google με επιστολή της προς τη Γερουσία υπερασπίστηκε την πρακτική της λέγοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και ότι προλαμβάνει του «δολίως δρώντες». Ωστόσο, απέφυγε να δώσει στοιχεία για το πώς.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η εταιρεία, διαθέτει αυτοματοποιημένες τεχνικές ελέγχου και αναφορές από ερευνητές ασφαλείας που παρακολουθούν τους τρίτους (add-ons) που έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του Gmail. Παρ' όλα αυτά δεν έδωσε καμία πληροφορία για το ποιες και πόσες εταιρείες που διαφημίζονται έχουν εντοπιστεί να παραβιάζουν τους κανόνες.

«Όταν εντοπίζουμε “ανώμαλη” συμπεριφορά, διεξάγουμε έρευνα», γράφει η επιστολή της εταιρείας. «Και όταν διακόπτουμε τη λειτουργία των συστημάτων, προειδοποιούμε τους χρήστες να τα αποσύρουν την πρόσβαση στα δεδομένα τους», συμπληρώνει.

Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2017, η Google ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να ελέγχει το περιεχόμενο του Gmail ώστε να προσφέρει προσωποποιημένες διαφημίσεις, ενέργεια που όπως είπε θα ήταν προς το συμφέρον της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας.

Στις ΗΠΑ, η Γερουσία, που έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή της εταιρείας, έχει συγκαλέσει ακροαματική διαδικασία για τις πολιτικές που σχετίζονται με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου, και θα ζητήσει πληροφορίες και διευκρινίσεις, εκτός από την Google, από τις εταιρείες Apple Inc, AT&T Inc, και Twitter Inc.

Το Gmail, η υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Google, που χρησιμοποιείται από 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, επιτρέπει σε εταιρείες που χρησιμοποιούν διαφημίσεις μέσω του Gmail να αποκτούν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των χρηστών και να μοιράζονται αυτά τα δεδομένα υπό τον όρο «ότι όλο αυτό θα γίνεται με διαφάνεια», και ότι οι χρήστες θα γνωρίζουν πώς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους και θα δίνουν τη συναίνεσή τους.

Η εταιρεία δεν σχολίασε την ύπαρξη της επιστολής, ωστόσο ο επικεφαλής της επιτροπής της Γερουσίας που έχει ζητήσει την ενημέρωση, Ρεπουμπλικάνος Τζον Τιουν, είπε ότι μετά όσα συνέβησαν με το Facebook και το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, «η απουσία ελέγχου από την Google ώστε να επιβεβαιώνει ότι τα δεδομένα του Gmail προστατεύονται επαρκώς, εγείρει ανησυχία».

 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Προσωπικά δεδομένα made in USA
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο θέλει να απαγορεύσει στις πολιτείες να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των καταναλωτών, βάσει νομοσχεδίου...
Προσωπικά δεδομένα made in USA
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Νωρίτερα έρχεται το τέλος του Google+
Η διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών εξαιτίας δυσλειτουργίας του λογισμικού της, επισπεύδει το τέλος της πλατφόρμας Google+...
Νωρίτερα έρχεται το τέλος του Google+
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Ο επικεφαλής Apple υπέρ προστασίας των προσωπικών δεδομένων
Υπέρ της αύξησης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, αλλά και της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τάχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος...
Ο επικεφαλής Apple υπέρ προστασίας των προσωπικών δεδομένων