Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΕΛΙΔΕΚ: μεταρρυθμίζοντας σε βάθος τον τομέα έρευνας και τεχνολογίας

ΕΛΙΔΕΚ: μεταρρυθμίζοντας σε βάθος τον τομέα έρευνας και τεχνολογίας

  • A-
  • A+

Το πρώτο αποφασιστικό βήμα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) έγινε στην Αθήνα αυτό το καλοκαίρι (στις 15-7-2016), όταν υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χρηματοδότηση της εθνικής έρευνας, μέσω του νεοσύστατου ΕΛΙΔΕΚ, με ποσό ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τριετία 2016-2018.

Δεν πρόκειται βέβαια για «φιλανθρωπική δωρεά» αλλά για δάνειο με ευνοϊκότατους όρους που, μέσω του ΕΛΙΔΕΚ, θα διατεθεί για την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας στον τόπο μας.

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι το ΕΛΙΔΕΚ να αποτελέσει το αναγκαίο υπόστρωμα για την ανάπτυξη ενός ενιαίου χώρου έρευνας-παιδείας-οικονομίας, που θα συνεισφέρει ουσιαστικά όχι μόνο στην επιστημονική αλλά και την παραγωγική ανασυγκρότηση της πολύπαθης χώρας μας.

Ομως, γι’ αυτό το φιλόδοξο -και αναγκαίο όσο ποτέ!- εγχείρημα είναι καλύτερα να μας μιλήσει ο βασικός σχεδιαστής του, ο Κώστας Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Ερευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας.

«Σχεδιάζοντας τις αρμοδιότητες του ΕΛΙΔΕΚ, η φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσει μελλοντικά κάτι ανάλογο με το ΝSF στις ΗΠΑ ή το DFG στη Γερμανία, ιδρύματα που προάγουν και χρηματοδοτούν την έρευνα στις χώρες αυτές. Φιλοδοξούμε δηλαδή το ΕΛΙΔΕΚ να γίνει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την υλοποίηση μιας πραγματικά εθνικής στρατηγικής για την έρευνα και την καινοτομία», αποκαλύπτει ο Κ. Φωτάκης, περιγράφοντας τους απώτερους στόχους που έθεσαν αυτός και οι συνεργάτες του όταν σχεδίαζαν αυτή τη μεταρρύθμιση για το μέλλον της επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας στον τόπο μας

• Από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε τα νέα σας καθήκοντα στο ΥΠΠΕΘ υποστηρίξατε ότι «η δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, ειδικά στις συνθήκες κρίσης που βιώνει η χώρα». Γιατί θεωρείτε επείγουσα επιστημονική και κοινωνική αναγκαιότητα τη δημιουργία ενός ολότελα νέου Ιδρύματος που να είναι ανεξάρτητο από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία;

Εκείνο που συχνά υποστηρίζω είναι ότι, στις συνθήκες της βαθιάς κρίσης που επικρατούν σήμερα, οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι άμεσες κι αποτελεσματικές, θα έλεγα με όρους «κατεπείγοντος». Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο! Κι εδώ βρίσκεται μία από τις βασικές προτεραιότητες του ΕΛΙΔΕΚ, η αντιμετώπιση της φυγής άξιων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Μια συνέπεια της οικονομικής κρίσης που, ωστόσο, αποστερεί τη χώρα από την πιο σημαντική παρακαταθήκη που διαθέτει για την επόμενη ημέρα, το επιστημονικό της δυναμικό, πάνω στο οποίο θα πρέπει να στηριχτεί ο στόχος της ανάπτυξης με βάση τη γνώση. Αυτό εκφράζει και η δράση «Γυρίζουμε Ελλάδα» που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Οι ατελέσφορες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν κατά τα τελευταία χρόνια γιγάντωσαν το φαινόμενο αυτό. Μόνο κατά το διάστημα 2010-2013, περισσότεροι από 135.000 επιστήμονες, κατά κύριο λόγο νέοι ή στην ακμή της παραγωγικής τους ηλικίας, έφυγαν με σχεδόν ανύπαρκτη αντίστροφη ροή. Από αυτούς, περισσότεροι από 70% είχαν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών ή διδακτορικά διπλώματα, διέθεταν δηλαδή υψηλή εξειδίκευση.

Κατά την πενταετία 2009-2014, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η φυγή ακαδημαϊκών και ερευνητών από τη χώρα δεκαπλασιάστηκε σε σχέση με προηγούμενες πενταετίες! Σε αυτό το φαινόμενο, σε αυτή τη μεγάλη κοινωνική πρόκληση, φιλοδοξούν να αποτελέσουν ανάχωμα οι δράσεις όπως το ΕΛΙΔΕΚ μαζί με μια σειρά άλλων μέτρων.

Σύμφωνα με τον νόμο που θα συζητηθεί στη Βουλή, από τις 29 Σεπτεμβρίου η ίδια η επιστημονική κοινότητα, φορείς με έντονη ερευνητική δραστηριότητα, δηλαδή τα ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα θα είναι οι «μέτοχοι» ή, αν θέλετε, οι «κάτοχοι» του ΕΛΙΔΕΚ κι αυτοί οι ίδιοι «από τη βάση» θα πρέπει να διαμορφώσουν τις επιστημονικές προτεραιότητες και τις στρατηγικές για την υλοποίησή τους, με τρόπο διαφανή και αμερόληπτο.

Το ΕΛΙΔΕΚ θα διαχειρίζεται πόρους συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ που προέρχονται από το Ελληνικό Δημόσιο (60 εκατ. ευρώ) και το δάνειο με πολύ ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (180 εκατ. ευρώ).

Πρόκειται για μια σαφή πολιτική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης και σηματοδοτεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο την πρόθεση και δέσμευσή της να υποστηρίξει τους νέους επιστήμονες σε προ- και μεταδιδακτορικό επίπεδο, την έρευνα στα ΑΕΙ και Ε.Κ. της χώρας και τη συστηματική προβολή της επιστήμης στην κοινωνία και αυτό επιπρόσθετα με την εισροή πόρων που προέρχονται από το ΕΣΠΑ.

Από όσο γνωρίζω, δεν έχει υπάρξει παρόμοια πρωτοβουλία στο παρελθόν. Θέλουμε μάλιστα να διασφαλίσουμε ότι οι δράσεις του ΕΛΙΔΕΚ θα υλοποιούνται χωρίς ανούσιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και αγκυλώσεις που, ως γνωστόν, μόνο ασφυξία προκαλούν στην ανάπτυξη της έρευνας, και χωρίς αποκλεισμούς γεωγραφικούς ή θεματικούς. Αντίθετα, στο επίκεντρο των κριτηρίων θα βρίσκεται η αταλάντευτη επιδίωξη της επιστημονικής ποιότητας και αριστείας.

Σχεδιάζοντας τις αρμοδιότητες του ΕΛΙΔΕΚ, η φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσει μελλοντικά κάτι ανάλογο με το ΝSF στις ΗΠΑ ή το DFG στη Γερμανία, ιδρύματα που προάγουν και χρηματοδοτούν την έρευνα στις χώρες αυτές. Φιλοδοξούμε δηλαδή το ΕΛΙΔΕΚ να γίνει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την υλοποίηση μιας πραγματικά εθνικής στρατηγικής για την έρευνα και την καινοτομία.

Πρόκειται για ένα ίδρυμα με πολλά καινοφανή στοιχεία για τον τόπο μας: θα λειτουργεί απαλλαγμένο από τους ασφυκτικούς και μικρόπνοους εναγκαλισμούς της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, με κανόνες απλούς και με συνθήκες διαφάνειας. Ενα ίδρυμα που θα δημιουργεί ευκαιρίες για να τονωθεί και να αναδειχτεί το ερευνητικό δυναμικό της χώρας.

• Μια κριτική που συχνά διατυπώνεται για το ΕΛΙΔΕΚ είναι ότι υποβαθμίζει και, εκ των πραγμάτων, καθιστά εντελώς περιττή την υπάρχουσα Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας. Είναι έτσι; Και σε τι διαφοροποιείται η λογική του ΕΛΙΔΕΚ από τις εμφανώς αναποτελεσματικές λογικές διαχείρισης της έρευνας που επικρατούν στον τόπο μας;

Στην προηγούμενη απάντηση παρουσίασα σε γενικές γραμμές τη λογική πίσω από τη δημιουργία του ΕΛΙΔΕΚ. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω ξεκάθαρο ότι η λειτουργία του όχι μόνο δεν υποβαθμίζει, αλλά αντίθετα αναβαθμίζει και διευκολύνει τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στη χάραξη μιας ουσιαστικής εθνικής στρατηγικής για την έρευνα και την καινοτομία.

Κάτι που μέχρι σήμερα ήταν ανέφικτο με τα σημερινά δεδομένα της πλήρους και αποκλειστικής ευθυγράμμισης με τις προτεραιότητες του ΕΣΠΑ και των κοινοτικών προγραμμάτων για την έρευνα, όπως ο Ορίζοντας 2020.

Για παράδειγμα, οι Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, οι οποίες ελάχιστα ή καθόλου υποστηρίζονται από τις υπάρχουσες δομές χρηματοδότησης, ενώ στα προγράμματα του ΕΛΙΔΕΚ θα έχουν περίοπτη θέση όπως τους πρέπει.

Πέρα από αυτό, η ΓΓΕΤ θα διατηρήσει τον σημαντικό ρόλο της στην εξειδίκευση και διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ, οι οποίοι για την έρευνα και την καινοτομία ανέρχονται για το διάστημα 2014-2020 στο διόλου ευκαταφρόνητο συνολικό ποσό των 1,2 δισ. ευρώ. Τα στελέχη της ΓΓΕΤ, παρά τους σοβαρούς περιορισμούς που υπάρχουν στη στελέχωσή της, καταβάλλουν σήμερα υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αξιοποίηση των πόρων αυτών.

Συνεπώς, το ΕΛΙΔΕΚ και η ΓΓΕΤ θα επιτελούν διακριτούς, αλλά συμπληρωματικούς ρόλους. Και βέβαια, υπάρχουν οι προβλέψεις, ώστε το απόθεμα της εμπειρίας και γνώσης που έχουν τα στελέχη της ΓΓΕΤ να υποβοηθά, όταν και όπου χρειάζεται, τους σκοπούς του ΕΛΙΔΕΚ.

• Δεδομένου ότι πρόκειται τελικά για ένα συγκεντρωτικό -δομικά και λειτουργικά- πανεθνικό ίδρυμα, πώς θα διασφαλίζεται η απαραίτητη επιστημονική ευελιξία του και, κυρίως, η πολυπόθητη αυτονομία του από την εκάστοτε κυβέρνηση;

Η ευελιξία διασφαλίζεται από το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που καθορίζει τη λειτουργία του ΕΛΙΔΕΚ. Στον εσωτερικό κανονισμό που θα διέπει αυτή τη λειτουργία έχει ληφθεί πρόνοια ως προς αυτό. Ταυτόχρονα, διασφαλίζεται και το δημόσιο συμφέρον χωρίς τη δημιουργία πρόσθετης και ανούσιας γραφειοκρατίας.

Σημασία έχει ότι η αυτονομία του ΕΛΙΔΕΚ εξασφαλίζεται από το Επιστημονικό Συμβούλιο που θα το διοικεί και θα υλοποιεί την εθνική στρατηγική για την έρευνα όπως τη χαράσσει η Πολιτεία. Η επιλογή ως μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου επιστημόνων υψηλού κύρους και αναγνώρισης από την ημεδαπή ή τη Διασπορά θα είναι κρίσιμη ως προς αυτό.

Η επιλογή αυτή θα γίνει από τους εκπροσώπους της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας που θα συνιστούν το κυρίαρχο όργανο του ιδρύματος.

• Μέχρι σήμερα έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά και ψηφιστεί από τη Βουλή κάποια πολύ αποφασιστικά βήματα για την υλοποίηση του ΕΛΙΔΕΚ. Ποια θα είναι τα αμέσως επόμενα βήματά σας και από τι θα εξαρτηθεί η άμεση εφαρμογή τους;

Για την αναστροφή της μεγάλης φυγής, για να υλοποιήσουμε το πρόταγμα «Γυρίζουμε Ελλάδα», πρέπει να εκπληρωθούν δύο βασικές προϋποθέσεις.

Πρώτον, η δημιουργία θέσεων εργασίας επιστημόνων με αξιοπρεπείς μισθούς και δεύτερον να υπάρχουν εργασιακά περιβάλλοντα που να εμπνέουν και να είναι ελκυστικά για ταλαντούχους νέους ερευνητές ή καταξιωμένους επιστήμονες. Θα σας δώσω εδώ ένα απτό παράδειγμα για το τι εννοώ.

Σύμφωνα με τον νόμο για την έρευνα (Ν. 4386/16) που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι ερευνητές-κάτοχοι διδακτορικών που βρίσκονται εκτός συστήματος, δηλαδή δεν είναι μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ ή ερευνητές των Ε.Κ., να μπορούν, εφόσον έχουν υποβάλει μία ερευνητική πρόταση, η οποία έχει κριθεί έπειτα από αξιολόγηση θετικά και έχει χρηματοδοτηθεί, να είναι αυτοί οι ίδιοι επιστημονικά υπεύθυνοι για την υλοποίηση της πρότασής τους σε ένα από τα ΑΕΙ ή Ε.Κ. της χώρας.

Θα διαμορφώνουν τη δική τους ερευνητική ομάδα και θα κατευθύνουν την υλοποίηση του ερευνητικού έργου. Το γεγονός αυτό, πέρα από την πρόκληση που προκαλεί, διανοίγει ευκαιρίες και προοπτικές για το επιστημονικό τους μέλλον.

Μέσα στον Οκτώβριο σχεδιάζεται να γίνει η πρώτη προκήρυξη για τέτοια έργα, διάρκειας 2 ή 3 ετών και ύψους χρηματοδότησης έως 200.000€. Το ποσό αυτό θα περιλαμβάνει την αμοιβή για τους ίδιους τους μεταδιδάκτορες αλλά και τους συνεργάτες που θα επιλέξουν, οι οποίοι μπορεί να είναι πτυχιούχοι, μεταπτυχιακοί ή υποψήφιοι διδάκτορες και άλλοι μεταδιδάκτορες.

Ενα άλλο μέρος από τη χρηματοδότηση θα καλύπτει το κόστος πρόσβασης στις ερευνητικές εγκαταστάσεις των ΑΕΙ ή Ε.Κ., όπου εκτελείται το έργο, αναλώσιμα και συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια καθώς και κάλυψη λειτουργικών εξόδων.

Το σχήμα αυτό περιμένουμε να τονώσει τη δημιουργικότητα των νέων επιστημόνων και να μοχλεύσει το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό μέσα από τις αναμενόμενες συνεργασίες που θα αναπτυχθούν με το τακτικό επιστημονικό δυναμικό των ΑΕΙ και των Ε.Κ. Με άλλα λόγια, θα κινητοποιήσει δυνάμεις και την αναζωογόνηση ερευνητικών πρωτοβουλιών στον χώρο των ΑΕΙ και των Ε.Κ.

• Αφού σας ευχαριστήσω για την αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχωρήσατε, θα ’θελα να μας εξηγήσετε γιατί είστε πεπεισμένος ότι η νέα μορφή χρηματοδότησης της βασικής έρευνας και των τεχνολογικών εφαρμογών της θα αποτελέσει τελικά τροχοπέδη για την επιστημονική και οικονομική αιμορραγία που προκαλεί η μαζική φυγή των πιο προικισμένων Ελλήνων ερευνητών;

Εδώ θα ήθελα να ενημερώσω ότι, πέρα από τα όσα ήδη ανέφερα, το Επιστημονικό Συμβούλιο που διοικεί το ΕΛΙΔΕΚ θα έχει την ευχέρεια όχι απλώς να σχεδιάζει αλλά και να εξασφαλίζει το πλαίσιο, τη συνέχεια και συνέπεια των χρηματοδοτήσεων της Ερευνας στον τόπο μας, στοιχεία κομβικά για την επιτυχία των ερευνητικών προγραμμάτων.

Τόσο η Ερευνα, που αποτελεί προϊόν επιστημονικής περιέργειας, όσο και η Εφαρμοσμένη Ερευνα θα υποστηρίζονται, αρκεί βέβαια να πληρούν υψηλά κριτήρια επιστημονικής ποιότητας.

Πέρα όμως από αυτό, το ΕΛΙΔΕΚ θα αλληλεπιδρά συνεχώς και με τα άλλα σχήματα που έχουμε ήδη σχεδιάσει -και σύντομα θα ανακοινώσουμε- σχετικά με τη δυνατότητα σύνδεσης της έρευνας με την υγιή καινοτόμο επιχειρηματικότητα.

Αυτές οι πρωτοβουλίες θα λειτουργήσουν επίσης ως πόλοι έλξης για την προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού υψηλών δεξιοτήτων στη χώρα.

Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι στόχος μας, στόχος του «Γυρίζουμε Ελλάδα» είναι να διαμορφώσουμε θεσμούς μακράς πνοής, ικανούς να δημιουργούν ευκαιρίες και θύλακες επιστημονικής και επιχειρηματικής ποιότητας που να εμπνέουν και να απελευθερώνουν το ερευνητικό δυναμικό της χώρας, χωρίς «άνωθεν» επιβαλλόμενους περιορισμούς και αγκυλώσεις ή «έξωθεν» παρεμβάσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία να παρουσιάσω αναλυτικά τους στόχους του ΕΛΙΔΕΚ στους αναγνώστες της στήλης σας.

Το ΕΛΙΔΕΚ με μια ματιά

Διαχείριση πόρων συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια από τον Οκτώβριο του 2016 αποκλειστικά για:

● Χρηματοδότηση υποτροφιών υποψήφιων διδακτόρων.

● Στήριξη επιστημόνων σε μεταδιδακτορικό επίπεδο.

● Χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων καθηγητών ΑΕΙ και ερευνητών Ε.Κ. όλων των βαθμίδων.

● Αναβάθμιση επιστημονικού εξοπλισμού στα ΑΕΙ και τα Ε.Κ.

● Δράσεις προβολής της επιστήμης στην κοινωνία.

● Αμεση, πριν από το τέλος Οκτωβρίου 2016, προκήρυξη περισσότερων από 250 υποτροφιών για υποψήφιους διδάκτορες, διάρκειας από 1 έως 3 έτη. Μηνιαίο ύψος υποτροφίας: 900 €.

● Αμεση προκήρυξη ερευνητικών έργων, πριν από το τέλος του 2016, για μεταδιδάκτορες, διάρκειας από 2 έως 3 έτη, με μέγιστη συνολική χρηματοδότηση 200.000 € ανά έργο.

● Μετά την ίδρυση του ΕΛΙΔΕΚ, προκήρυξη ερευνητικών δράσεων για μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ και ερευνητές των Ε.Κ., διάρκειας 2 ή 3 ετών και τυπικού κόστους 250.000 ευρώ.

Αναμένεται ότι περισσότεροι από 4.000 επιστήμονες θα ωφεληθούν συνολικά από τις δράσεις του ΕΛΙΔΕΚ κατά τα τρία πρώτα χρόνια της λειτουργίας του.

Για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με τις προκηρύξεις των δράσεων του ΕΛΙΔΕΚ βλ. τις σχετικές ιστοσελίδες:

http://erevna. minedu.gov.gr/

και

http://www. gsrt.gr/

Ποιος είναι

Ο Κώστας Φωτάκης ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας τον Ιανουάριο του 2015.

Είναι καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εμπίπτουν στους τομείς της Φωτονικής (Photonics) και Φασματοσκοπίας Λέιζερ, με έμφαση στις εφαρμογές λέιζερ για την κατεργασία και διάγνωση υλικών.

Από το 1990 διευθύνει την Ευρωπαϊκή Εγκατάσταση Λέιζερ που λειτουργεί στο ΙΤΕ και περιλαμβάνει 26 επιλεγμένα εργαστήρια λέιζερ από χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Εχει διατελέσει πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (1994-97) και μέλος Εθνικών και Ευρωπαϊκών Επιτροπών εμπειρογνωμόνων για θέματα επιστημονικής πολιτικής, όπως το European Strategy Forum for Research Infrastructures (ESFRI).

Από το 2010 συμμετέχει στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (high level group of experts) που αξιολογεί συνολικά το Πρόγραμμα Πλαίσιο για Ερευνα και Τεχνολογία και διαμορφώνει τις προτεραιότητες για την Ευρώπη του 2020.

Επίσης είναι πρόεδρος στη συμβουλευτική ομάδα (Advisory Group) της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τις ερευνητικές υποδομές και έχει προεδρεύσει στην Ομάδα Ειδικών (Experts Group) για τον προσδιορισμό του ρόλου των Πανεπιστημίων και ερευνητικών οργανισμών στη στρατηγική της «Εξυπνης Εξειδίκευσης» για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Επί σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος του Iδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), ενός κορυφαίου ερευνητικού ιδρύματος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά της Ευρώπης.

Το πρωτοποριακό επιστημονικό και διοικητικό του έργο αναγνωρίζεται διεθνώς: το 2004 έλαβε το «Βραβείο Ηγεσίας» («Leadership Award») της Αμερικανικής Εταιρείας Οπτικής (Optical Society of America ή OSA), ήταν μάλιστα ο πρώτος μη Αμερικανός επιστήμονας που έλαβε αυτήν τη διάκριση.

Το 2005-06 επελέγη ως Springer Professor στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ. Εχει επίσης εκλεγεί ισόβιο μέλος και Fellow της OSA και έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Επιλογής των Fellows της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οπτικής (European Optical Society – EOS).

ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Το επιστημονικό «ωροσκόπιο» του 2019
Πριν από μία εβδομάδα οι «Μηχανές του Νου» παρουσίασαν μερικές από τις πιο σημαντικές επιστημονικές κατακτήσεις του προηγούμενου έτους. Σήμερα, θα εστιάσουν σε ορισμένα ήδη αποφασισμένα και καταλεπτώς...
Το επιστημονικό «ωροσκόπιο» του 2019
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Η αισιόδοξη προσέγγιση για το παρόν και το μέλλον μας
Αραγε είναι μονόδρομος και καταστροφική η προοπτική της σταδιακής απανθρω­ποποίησης του ανθρώπινου είδους μέσω της βιοτεχνολογικής μας ανάπλασης; Ή μήπως έχουν τελικά δίκιο οι αισιόδοξοι προπαγανδιστές μιας...
Η αισιόδοξη προσέγγιση για το παρόν και το μέλλον μας
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Homo Deus: όνειρα τεχνολογικής θέωσης
Στο σημερινό άρθρο θα εξετάσουμε διάφορες εκδοχές της κυρίαρχης βιοπολιτικής προπαγάνδας για την επιβολή της δήθεν αναγκαίας και πολυπόθητης μετα-ανθρώπινης κατάστασης, όπως αυτή εκφράζεται στα βιβλία...
Homo Deus: όνειρα τεχνολογικής θέωσης
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Μετα-ανθρώπινα σενάρια επιβίωσης
Κατά την όψιμη Ανθρωπόκαινο εποχή που διανύουμε, η προοδευτική απανθρωποποίησή μας προκύπτει από έναν συνδυασμό υψηλής τεχνολογίας και βιοπολιτικής ασυδοσίας. Στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα, διαφορετικές...
Μετα-ανθρώπινα σενάρια επιβίωσης
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ιδρυμα Ευγενίδου: Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab
Το Ιδρυμα Ευγενίδου καλωσορίζει το μαθητικό κοινό με σειρά εντυπωσιακών δράσεων, που σκοπό έχουν να φέρουν τους μαθητές σε επαφή με την επιστήμη και την τεχνολογία και να τους εμφυσήσουν το ενδιαφέρον για...
Ιδρυμα Ευγενίδου: Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Από τη νευροτεχνολογία στη... νευρομαντεία
Το πανάρχαιο όνειρο της ανθρωπότητας -αλλά και κάθε εξουσίας- να καταφέρει με κάποιο μαγικό τρόπο να «διαβάσει» απευθείας τις πιο μύχιες σκέψεις και τα συναισθήματα καθώς γεννιούνται στο μυαλό των ανθρώπων,...
Από τη νευροτεχνολογία στη... νευρομαντεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας