Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.6° 23.2°
3 BF
30%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
27.5° 25.7°
3 BF
27%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
27.0° 25.5°
3 BF
37%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
2 BF
20%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 19.6°
4 BF
53%
Βέροια
Αίθριος καιρός
27°C
27.0° 27.0°
2 BF
34%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
23.4° 23.4°
1 BF
15%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.3° 26.3°
2 BF
25%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.7° 19.9°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.6° 23.9°
3 BF
37%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.4° 20.8°
5 BF
44%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.7°
1 BF
53%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
4 BF
47%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.3° 25.9°
2 BF
18%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
25.5° 21.8°
2 BF
36%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
4 BF
69%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.9° 23.4°
2 BF
25%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.3° 22.1°
2 BF
60%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
27°C
26.7° 26.7°
2 BF
37%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
2 BF
49%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

H Φθινοπωρινή «κενταυρομαχία»

Εδώ και μήνες, η επικρατέστερη πλανητικά παραλλαγή του κορονοϊού είναι η Ομικρον, η οποία ανιχνεύτηκε, στις 14 Νοεμβρίου 2021, στη Δημοκρατία της Μποτσουάνα, μια μικρή χώρα που γειτονεύει με τη Νότια Αφρική, και από εκεί εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη.

Από τη σύγκριση των μεταλλάξεων της νέας παραλλαγής με τις μεταλλάξεις των άλλων παραλλαγών του κορονοϊού, προέκυψε ότι η Ομικρον παρουσιάζει στο γενετικό της υλικό πολλές μεταλλάξεις, από τις οποίες τουλάχιστον 26 αφορούσαν τις ακίδες, που επιτρέπουν τη σύνδεση του κορονοϊού με τους ειδικούς υποδοχείς των κυττάρων μας.

Ανακάλυψαν δηλαδή ότι ορισμένες από τις μεταλλάξεις της Ομικρον επηρέαζαν άμεσα τη χημική σύνθεση, την τρισδιάστατη δομή στον χώρο και άρα τη λειτουργία της αποφασιστικής πρωτεΐνης των ακίδων, που επιτρέπει στην παραλλαγή Ομικρον να εισέρχεται ταχύτερα και πολύ ευκολότερα στα κύτταρά μας. Μάλιστα, οι περισσότερες επιδημιολογικές έρευνες προέβλεψαν ότι, πολύ σύντομα, η αρχική παραλλαγή Ομικρον θα γινόταν η κυρίαρχη μορφή μετάδοσης της νόσου Covid-19. Μια πρόβλεψη που διαψεύστηκε, λόγω της επικράτησης, διαδοχικά, των τεσσάρων νέων παραλλαγών της Ομικρον («ΒΑ.2», «ΒΑ.3», «ΒΑ.4» και «ΒΑ.5»), οι οποίες, ωστόσο, προέκυψαν όλες από την Ομικρον.

Οπως είχαμε επισημάνει στην αρχή του δεύτερου έτους της πανδημίας (βλ. «Μηχανές του Νου», 15.1.2022): «Η αισιόδοξη άποψη ότι έχει ήδη επιτευχθεί, από τώρα, η ανοσία της αγέλης –είτε μέσω των εμβολιασμών είτε μέσω φυσικών νοσήσεων– και άρα, σταδιακά, ο κορονοϊός SARS-CoV-2 θα πάψει να μεταδίδεται, αφού δεν θα βρίσκει πια ξενιστές για να μολύνει, είναι μάλλον ένα πολύ καθησυχαστικό μύθευμα που, στις μέρες μας, καθόλου δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά».

Περιμένοντας την εισβολή της Ομικρον «BA.2.75»

Πάντως, μέχρι σήμερα, η σχετικά υψηλή μολυσματικότητα και οι συχνές επαναμολύνσεις από τις υποπαραλλαγές (BA.5 και BA.2.75) φαίνεται να διαψεύδουν την ατεκμηρίωτη –αλλά ευρέως προβαλλόμενη– άποψη ότι, λόγω της ανοσίας της αγέλης, η εξέλιξη του κορονοϊού έχει σταθεροποιηθεί και δεν μας επιφυλάσσει πλέον δυσάρεστες εκπλήξεις. Κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από την ταχύτητα διάδοσης και τις καταστροφικές επιπτώσεις ορισμένων όψιμων υποπαραλλαγών της παραλλαγής Ομικρον.

Ως συνέπεια αυτού του τοπικά και πλανητικά διαπιστωμένου γεγονότος, ο ΠΟΥ έκρινε πρόσφατα αναγκαίο να προσθέσει στην ταξινόμηση των κορονοϊών μία νέα, ξεχωριστή ταξινομική κατηγορία: την ομάδα των «υποπαραλλαγών Ομικρον υπό επιτήρηση». Την πορεία των οποίων οφείλουμε να ιχνηλατούμε συστηματικά, επειδή η ανεξέλεγκτη διάδοσή τους ενδέχεται να προκαλέσει μια επιπρόσθετη απειλή για τη δημόσια υγεία, σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές.

Πάντως, από τις πρόσφατες «υποπαραλλαγές Ομικρον υπό επιτήρηση», αυτή που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ανησυχία, τους δύο τελευταίους μήνες, είναι η υποπαραλλαγή «ΒΑ.2.75» ή «Κένταυρος», όπως τη βάφτισαν τα ΜΜΕ για να αναδείξουν τόσο τον μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων που φέρει όσο και την απρόσμενα υψηλή μεταδοτικότητά της στις πολύ νεότερες ηλικίες (παιδιά κάτω των 12 ετών).

Η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» υποψιάζονται ότι προήλθε από συσσώρευση νέων μεταλλάξεων στην προγενέστερη υποπαραλλαγή «ΒΑ.2», εξ ου και το επιστημονικό της όνομα «BA.2.75». Εντοπίστηκε, πρώτη φορά, στην Ινδία τον προηγούμενο Μάιο και από εκεί, πολύ σύντομα, μεταφέρθηκε σε Αγγλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία, Καναδά, Ινδονησία και τον Αύγουστο είχε ήδη εντοπιστεί σε τουλάχιστον 20 άλλες χώρες.

Σήμερα, η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» είναι ήδη η κυρίαρχη μορφή διάδοσης του κορονοϊού στην Ινδία, ενώ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ επικρατεί ακόμη (ασθμαίνουσα) η υποπαραλλαγή Ομικρον ΒΑ.5.

Ωστόσο, κάποιες επιδημιολογικές ενδείξεις και η ανάλυση των νέων μεταλλάξεων προδικάζουν τη φθινοπωρινή μαζική εισβολή και, ενδεχομένως, τη χειμερινή επικράτηση της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Γι’ αυτό, τους τελευταίους δύο μήνες, διαφορετικές ερευνητικές ομάδες προσπαθούν να ανακαλύψουν αν αυτή η νέα υποπαραλλαγή είναι όντως πιο μεταδοτική και, όπως όλα δείχνουν, ικανή να παρακάμπτει τις ανοσιακές αντιδράσεις των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων ή όσων έχουν ήδη νοσήσει από κάποια προηγούμενη υποπαραλλαγή Ομικρον (ΒΑ.2 και ΒΑ.5).

Η υποψία ότι η υποπαραλλαγή «ΒΑ.2.75» μπορεί να είναι πιο επιθετική επειδή μπορεί να παρακάμπτει με μεγαλύτερη ευκολία τα αντισώματα του οργανισμού μας διατυπώθηκε, πρώτη φορά, από τον Βρετανό ιολόγο Tom Peacock, ο οποίος αποδίδει αυτή την ικανότητα της υποπαραλλαγής στις 8 νέες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη των ακίδων, που της επιτρέπουν να ξεφεύγει από το ανοσιακό μας σύστημα. Από τις 8 νέες μεταλλάξεις, κυρίως δύο (η «G446S» και η «R493Q») φαίνεται πως επιτρέπουν στους «Κενταύρους» να παρακάμπτουν τα εξειδικευμένα αντισώματα κατά ορισμένων κορονοϊών.

Η «κενταυρομαχία» με τη νέα υποπαραλλαγή Ομικρον

Οι Κένταυροι ήταν χιμαιρικά πλάσματα που έπλασε η δημιουργική φαντασία των αρχαίων Ελλήνων. Σύμφωνα με τον μύθο, το γένος των Κενταύρων προέκυψε όταν ο γιος του Ιξίωνα και της Νεφέλης ενώθηκε στους πρόποδες του Πηλίου με τις φοράδες της Μαγνησίας. Ετσι, το σώμα των Κενταύρων ήταν ένα μάγμα από ζωικά και ανθρώπινα μέρη, που παραπέμπουν στην προέλευσή τους: είχαν κορμό και κεφάλι ανθρώπου, αλλά ράχη και πόδια αλόγου. Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλες εκδοχές για την καταγωγή των Κενταύρων.

Σύμφωνα με τη μυθολογική εκδοχή που αναφέρει ο Πίνδαρος, οι Κένταυροι κατάγονταν από την ένωσή του Ιξίωνα με ένα σύννεφο. Από την ένωσή τους προέκυψε ένα χιμαιρικό τέρας, το οποίο, κατόπιν, συνευρέθηκε με κάποια άλογα του Πηλίου και γέννησε τους Κενταύρους, οι οποίοι έμοιαζαν από τη μέση και κάτω με άλογα και από τη μέση και πάνω με ανθρωπόμορφα τέρατα.

Μια άλλη εκδοχή θεωρεί τους Κενταύρους παιδιά του Απόλλωνα και της Ηβης, ενώ ο Ομηρος τους περιγράφει σαν άγρια ανθρωποειδή πλάσματα, που ζούσαν στις σπηλιές των θεσσαλικών βουνών, μέχρι κάποια απροσδιόριστη προϊστορική εποχή, όταν νικήθηκαν οριστικά στην περιβόητη «κενταυρομαχία».

Εντελώς διαφορετικές είναι η φύση και η προέλευση των σύγχρονων ιογενών «Κενταύρων». Πρόκειται, όπως είδαμε, για την πιο πρόσφατη υποπαραλλαγή του κορονοϊού. Μια υποπαραλλαγή που, λόγω των μεταλλάξεών της, τείνει να κυριαρχήσει κατά το τρίτο έτος της πανδημίας. Και μολονότι, μέχρι σήμερα, στην Ινδία η νέα υποπαραλλαγή δεν έχει προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης, ούτε και αύξηση του αριθμού των θανάτων, κάθε άλλο παρά μπορούμε να εφησυχάζουμε.

Η σαφώς μεγαλύτερη ικανότητα της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» να αγκιστρώνεται στους ειδικούς υποδοχείς (Ace2) των κυττάρων μας και άρα να εισβάλλει με μεγαλύτερη ευκολία στον οργανισμό μας, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή πληθυσμιακή ανοσία προδικάζουν τη μαζική εξάπλωση αυτών των κορονοϊών, καθώς και την πιθανότητα να προκαλέσουν ένα νέο πανδημικό κύμα τον χειμώνα.

Αν, μάλιστα, σε αυτές τις επιστημονικά τεκμηριωμένες προβλέψεις προσθέσουμε και τις μεγάλες υγειονομικές και εμβολιαστικές ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ των χωρών, τότε είναι αναπόφευκτο ορισμένες υποπαραλλαγές του κορονοϊού να εξακολουθήσουν να εμφανίζονται, να κυκλοφορούν απρόσκοπτα και να εξελίσσονται με μη προβλέψιμους τρόπους. Επομένως, η δήθεν επικείμενη εξάλειψή τους ή, έστω, των συνεπειών της νόσου Covid-19 που αυτές οι υποπαραλλαγές προκαλούν, είναι για την ώρα ένα υγειονομικά άπιαστο όνειρο.

Κάτι που θα όφειλαν να γνωρίζουν οι κυβερνήσεις που, στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, εξαγγέλλουν τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από την ενδεχόμενη μετάδοση ενός νέου και εν πολλοίς άγνωστου κορονοϊού και την έγκαιρη πρόληψη μιας ενδεχόμενης επιδημικής κρίσης κατά τη σχολική χρονιά 2022-23.

Ενώ η σχολική χρονιά αρχίζει τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, η ελληνική κυβέρνηση, αφού άκουσε την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, δεν φρόντισε να ανακοινώσει εγκαίρως και επίσημα τα νέα, πιο χαλαρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, στα φετινά υγειονομικά πρωτόκολλα προβλέπεται ότι η μάσκα προστασίας στους χώρους του σχολείου θα είναι προαιρετική. Ως γενική οδηγία, αν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα πρέπει να παραμείνει σπίτι και να υποβληθεί -με δική του πρωτοβουλία- σε αυτοδιαγνωστικό τεστ.

Εφόσον το παιδί είναι θετικό, εφαρμόζονται τα μέτρα απομόνωσης που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή παραμονή σε απομόνωση όχι επί επτά αλλά μόνον επί πέντε ημέρες. Μετά την πάροδο πέντε ημερών απομόνωσης και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή όταν αυτά βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών, τότε είναι επιτρεπτή η διακοπή της απομόνωσης και η επιστροφή στο σχολείο με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες από τη λήξη της απομόνωσης.

Τέλος, γίνεται κάποια αόριστη αναφορά για την προφανή -και εκτός κορονοϊού- ανάγκη για τη συστηματική τήρηση της υγιεινής των χεριών, καθώς και κάποια αόριστη οδηγία για τον «επαρκή» αερισμό των κλειστών σχολικών χώρων.

Η επιλογή τέτοιων ιδιαίτερα χαλαρών μέτρων μάς αποκαλύπτει την επιστημονικά απλοϊκή και κοινωνικά αδιάφορη «υγειονομική» στρατηγική της κυβέρνησης, το να μεταθέτει δηλαδή όλες τις κυβερνητικές υποχρεώσεις και τις ευθύνες στους μαθητές, στους γονείς τους και στους δασκάλους τους. Και είναι εξοργιστικό το ότι αυτά τα πολύ χαλαρά, πρακτικά ανεφάρμοστα και επιστημονικά αφερέγγυα μέτρα προστασίας επιλέχθηκαν σκοπίμως για πολιτικούς λόγους ωραιοποίησης της πραγματικότητας. Και ενώ αναμένεται η εισβολή του «Κενταύρου».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
H Φθινοπωρινή «κενταυρομαχία»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας