• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 20.1°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.2°C / 19.2°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 21.0°C
  0 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.2°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 16.2°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.4°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.0°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 17.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 17.8°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 19.0°C
  1 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.3°C / 18.8°C
  0 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  60%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρία νέα εργαστήρια στο Ιδρυμα Ευγενίδου

 • A-
 • A+
Στο Εργαστήριο Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου ξεκινούν αυτό το φθινόπωρο τρία πολύ εντυπωσιακά εργαστήρια σχετικά με τη νέα πληροφορική τεχνολογία, στα οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες που ενδιαφέρονται μπορούν να συμμετέχουν άλλοτε με φυσική παρουσία άλλοτε διαδικτυακά. Η είσοδος είναι ελεύθερη και για τη συμμετοχή στα εργαστήρια είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210-9469641, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 9.30-16.30.

Στο Ιδρυμα Ευγενίδου ξεκινούν δυναμικά και αυτό το φθινόπωρο μια σειρά από εκδηλώσεις και εντυπωσιακά προγράμματα εξοικείωσης των νέων ανθρώπων με τη σύγχρονη τεχνοεπιστήμη, όπως είναι τα εντυπωσιακά εργαστήρια του «UTech Lab», τα οποία προσφέρονται δωρεάν σε όσους ή όσες ενδιαφέρονται.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όχι απλώς δημιουργικής μάθησης αλλά και πολύ ευχάριστης απασχόλησης, που με τα διαφορετικά εργαστήριά του στοχεύει στην ευχάριστη ανάπτυξη νέων γνώσεων και δεξιοτήτων σε μαθητές ηλικίας από 12 έως 18 ετών.

Πάντως, αν οι λέξεις «motion tracking», «computational design» και «Arduino» φαίνονται πολύ οικίες ή και κοινότοπες στους νεαρούς ή νεαρές που σκέφτονται αν αξίζει τον κόπο να συμμετάσχουν σε αυτά τα εργαστήρια, τότε η συμμετοχή τους σε αυτά –άλλοτε διά ζώσης και άλλοτε online– υπόσχεται να απογειώσει το ενδιαφέρον ακόμη και των πλέον έμπειρων και απαιτητικών μαθητών στα πληροφορικά συστήματα. Ιδού ποια είναι τα εργαστήρια που προτείνει φέτος το UTech Lab:

1. Motion tracking και δημιουργία οπτικών εφέ

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς δημιουργούνται τα φίλτρα στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα (social media) ή πώς ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο εισάγεται σε ένα βίντεο; To motion tracking είναι μια τεχνική καταγραφής της κίνησης ενός αντικειμένου ή ανθρώπου (μοντέλου) στον τρισδιάστατο χώρο.

Πρόκειται για τη δημιουργία φίλτρων με τρισδιάστατα μοντέλα και γραφικά μέσω της χρήσης του περίφημου λογισμικού «Spark AR Studio», χάρη σε αυτό οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να κωδικοποιούν την κίνηση του μοντέλου σε ένα βίντεο, να εισάγουν γραφικά και τρισδιάστατα μοντέλα σε ζωντανές σκηνές και να δημιουργούν τα δικά τους φίλτρα επαυξημένης πραγματικότητας για τα social media.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται με φυσική παρουσία και οι προτεινόμενες ηλικίες είναι από 14 έως 18 ετών (Γ΄ Γυμνασίου-Γ΄ Λυκείου).

2. Computational Design: κατασκευές σε PC μέσω προγραμματισμού

Τι σχέση μπορεί να έχουν μία κυψέλη μελισσών, ένα κομμάτι κώδικα και μαθηματικές εξισώσεις με έναν θόλο; Στενότατη! Το Computational Design αποτελεί τον πιο σύγχρονο, τεχνολογικά, τρόπο σχεδιασμού.

Πρόκειται για μία μέθοδο στην οποία γίνεται χρήση προγραμματισμού σε υπολογιστές –Block programming και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού– για τη δημιουργία πολύπλοκων γεωμετρικών μορφών, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες παραμέτρους όπως είναι η μηχανική αντοχή της κατασκευής, οι ιδιότητες των υλικών, ακόμη και διάφορες γεωμετρικές μορφές που βλέπουμε στη φύση, όπως π.χ. οι κυψέλες στα μελίσσια ή οι μυρμηγκοφωλιές.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα επιλέξουν να παρακολουθήσουν αυτό το εργαστήριο θα έρθουν σε επαφή με την έννοια του «computational design» και με το πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που κατασκευάζουμε κτίρια και αντικείμενα.

Μπαίνοντας στη θέση του σύγχρονου αρχιτέκτονα-μηχανικού, όσοι και όσες συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να συνδυάσουν τις βασικές αρχές της Μηχανικής με τα Μαθηματικά και τον Προγραμματισμό, για να δημιουργήσουν έναν γεωδαιτικό θόλο μέσω TinkerCad CodeBlocks.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται τόσο με φυσική παρουσία όσο και online και οι προτεινόμενες ηλικίες είναι από 14 έως 18 (Γ΄ Γυμνασίου-Γ΄ Λυκείου).

3. Arduino

Εισαγωγή στις βασικές έννοιες και τον προγραμματισμό του «Arduino», το οποίο είναι μια πρόσφατη και πολύ διάσημη για τις αναρίθμητες εφαρμογές της ηλεκτρονική πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα (πλακέτα). Σε αυτό το εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν εμπειρικά τόσο τις εισαγωγικές έννοιες του Arduino όσο και τα βασικά που χρειάζεται να ξέρουν για τον προγραμματισμό του σε έναν υπολογιστή.

Θα εξοικειωθούν με τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που απαιτούνται για μία πειραματική κατασκευή και έτσι θα φτιάξουν το πρώτο τους κύκλωμα. Επιπλέον, προγραμματίζοντας την πλακέτα Arduino, θα μάθουν πώς μπορούν να ελέγξουν αυτό το κύκλωμα, το οποίο, στη συνέχεια, με φαντασία και πειραματισμό, θα τροποποιήσουν.

Το εργαστήριο αποβλέπει, λοιπόν, στην εξοικείωση των μαθητών και μαθητριών με τα βασικά του προγραμματισμού και τις εφαρμογές του Arduino. Πραγματοποιείται με φυσική παρουσία και οι προτεινόμενες ηλικίες είναι 12 έως 18 ετών (A΄ Γυμνασίου-Γ΄ Λυκείου).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Νευροδιδακτική: ο απαγορευμένος καρπός της «σύγχρονης» παιδείας
Για άλλη μια χρονιά, τη Δευτέρα 12.9, θα σημάνει το πρώτο κουδούνι για την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Χιλιάδες Ελληνόπουλα θα γεμίσουν ξανά τις σχολικές αυλές με τις χαρούμενες φωνές και τα παιχνίδια...
Νευροδιδακτική: ο απαγορευμένος καρπός της «σύγχρονης» παιδείας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η θερινή κατασκήνωση της τεχνοεπιστήμης για παιδιά
Σε μερικές ημέρες ξεκινά το φετινό «summer camp» του Μουσείου Κοτσανά, ένα πρωτότυπο πρόγραμμα γεμάτο δημιουργικές δραστηριότητες για να ανακαλύψουν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι τη σημασία της αρχαίας...
Η θερινή κατασκήνωση της τεχνοεπιστήμης για παιδιά
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Θ. Τάσιος: μια ξενάγηση στα άδυτα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας
Κορυφαίος ιστορικός της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας ο κ. Θεοδόσης Τάσιος, μας παρουσιάζει την αποφασιστική σημασία και την επικαιρότητά της καθώς και τις στενές σχέσεις εξάρτησης της σύγχρονης τεχνοεπιστήμης...
Θ. Τάσιος: μια ξενάγηση στα άδυτα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ευγενίδειο Ιδρυμα: πρόγραμμα εργαστηρίων για εφήβους
Mετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν, τα εργαστήρια Python 1 και Python 2 επαναλαμβάνονται και τον μήνα Μάρτιο στο UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Ευγενίδειο Ιδρυμα: πρόγραμμα εργαστηρίων για εφήβους
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Το επιστημονικό «ωροσκόπιο» του 2019
Πριν από μία εβδομάδα οι «Μηχανές του Νου» παρουσίασαν μερικές από τις πιο σημαντικές επιστημονικές κατακτήσεις του προηγούμενου έτους. Σήμερα, θα εστιάσουν σε ορισμένα ήδη αποφασισμένα και καταλεπτώς...
Το επιστημονικό «ωροσκόπιο» του 2019
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Η αισιόδοξη προσέγγιση για το παρόν και το μέλλον μας
Αραγε είναι μονόδρομος και καταστροφική η προοπτική της σταδιακής απανθρω­ποποίησης του ανθρώπινου είδους μέσω της βιοτεχνολογικής μας ανάπλασης; Ή μήπως έχουν τελικά δίκιο οι αισιόδοξοι προπαγανδιστές μιας...
Η αισιόδοξη προσέγγιση για το παρόν και το μέλλον μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας