• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 34.0°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.2°C / 31.0°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.5°C / 33.9°C
  4 BF
  46%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.0°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 25.4°C
  3 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  3 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.0°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 27.3°C / 30.9°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  5 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 33.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 29.3°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 29.5°C
  3 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  63%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι κλιματικές αλλαγές ως αιτία των ανθρώπινων μεταναστεύσεων

 • A-
 • A+
Πρόσφατη παλαιοντολογική έρευνα έδειξε ότι οι πρώτοι Sapiens που μέχρι τότε ζούσαν μόνο στην Αφρική αναγκάστηκαν να μεταναστεύουν συνεχώς και, πριν από 70 έως 50 χιλιάδες χρόνια, να εγκαταλείψουν την Αφρικανική ήπειρο λόγω των μεγάλων κλιματικών αλλαγών και των σοβαρών περιβαλλοντικών πιέσεων.

Διεθνής ομάδα ερευνητών δημοσίευσε στο περιοδικό «Communications Earth & Environment» μια ανασυγκρότηση του κλίματος των τελευταίων 200 χιλιάδων χρόνων στη γεωγραφική περιοχή που σήμερα αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος της Αιθιοπίας, στο βορειοανατολικό άκρο της Αφρικής. Η έρευνά τους μάς αποκαλύπτει ακριβή δεδομένα σχετικά με τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά την περίοδο που οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι (Homo sapiens) αναγκάστηκαν ή επέλεξαν να αποτολμήσουν τη μετανάστευση προς την Ασία και την Ευρώπη.

Ο Frank Schaebitz και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Κολονίας κατάφεραν να καθορίσουν τις χρονικές περιόδους των μεγάλων κλιματικών αλλαγών χάρη στην ανάλυση των διαδοχικών γεωλογικών στρωμάτων που υπάρχουν στη λεκάνη της λίμνης Στεφάνια (ή Chew Bahir), περιοχή όπου έχουν ανακαλυφτεί πολλά οστά προγόνων του ανθρώπινου είδους.

Η χρονολόγηση βάσει αυτών των γεωλογικών δειγμάτων έδειχνε κλιματικές αλλαγές που συνέβαιναν μέσα σε μόνο δέκα (10) χρόνια· κατάφεραν δηλαδή να καθορίσουν τις κλιματικές αλλαγές που συνέβησαν σε αυτό το διάστημα. Ο μεγάλος αριθμός των πληροφοριών που προέκυψε επέτρεψε στους ερευνητές να καθορίσουν ότι στην ανατολική Αφρική πριν από 200 χιλιάδες έως 125 χιλιάδες χρόνια το κλίμα ήταν σχετικά υγρό, υπήρχε αρκετό νερό και πλούσιες φυτικές και ζωικές πηγές τροφής. Ομως, πριν από 125 χιλ. έως 60 χιλ. χρόνια το κλίμα σταδιακά άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο ξηρό, ενώ από 60 χιλ. έως 14 χιλ. χρόνια πριν είχε επέλθει η πλήρης ξηρασία.

Οι ερευνητές επέλεξαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για το ακριβές κλίμα κατά το μακρινό παρελθόν από τις ανασκαφές στη λεκάνη της λίμνης, επειδή στα διαφορετικά γεωλογικά στρώματά της υπήρξε συνεχής συσσώρευση απολιθωμάτων –όχι μόνο ορυκτών, αλλά οργανικών ενώσεων και υπολείμματα οστών των ζώων που ζούσαν εκεί–, ευρήματα που τους επέτρεψαν να ανασυγκροτήσουν με αρκετή ακρίβεια τις κλιματικές συνθήκες και τις μορφές ζωής που υπήρχαν στις αντιστοιχίες χρονικές περιόδους.

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι ήταν Αφρικανοί πρόσφυγες

Οι πρώτες ανασκαφές, μέχρι 300 μέτρα βάθος στο κέντρο της λίμνης Στεφάνια, ξεκίνησαν την εποχή του χρόνου που η λίμνη ξηραίνεται, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, και επέτρεψαν στους ερευνητές να φτάσουν πίσω στον χρόνο μέχρι 620 χιλιάδες χρόνια πριν. Ομως, όσο βαθύτερα έφταναν και άρα όσο πιο πίσω στον χρόνο προχωρούσαν οι ανασκαφές τόσο πιο ασαφής γινόταν η ανασυγκρότηση των εξελικτικών γεγονότων.

Παρ’ όλα αυτά, είναι η πρώτη φορά που οι ανασκαφές «επέτρεψαν να καλύψουμε χρονολογικά τη συνολική ιστορία του κλίματος κατά την αρχική περίοδο της εμφάνισης των πρώτων Homo sapiens στην Αφρική», όπως δήλωσε ο Frank Schaebitz.

Ετσι, έγινε σαφές ότι οι πρώτοι sapiens που έζησαν στην Αφρική αναγκάστηκαν να μετατοπίζονται διαρκώς προς μεγαλύτερα ύψη και ορισμένοι να εγκαταλείψουν την Αφρικανική ήπειρο πριν από 70 έως 50 χιλιάδες χρόνια, λόγω των μεγάλων κλιματικών αλλαγών και των σοβαρών περιβαλλοντικών πιέσεων.

Οι απόγονοι αυτών των πρώτων μεταναστών έφτασαν στη νοτιοανατολική Ευρώπη πριν από 50 με 40 χιλιάδες χρόνια, όπου και συνάντησαν και αναμίχθηκαν με τους Νεάντερταλ, οι οποίοι ζούσαν ήδη εκεί. Συνεπώς, η έλευση των πρώτων Homo sapiens στην Ευρώπη έγινε πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα. Επίσης, οι πρώτοι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου δεν ήταν άνθρωποι του είδους μας (Homo sapiens) αλλά τα «κακομούτσουνα» βιολογικά ξαδέλφια μας, οι Νεαντερτάλιοι (Homo neanderthalensis).

Πάντως, το πιο επίκαιρο ιστορικό μάθημα από τις έρευνες στην παλαιοανθρωπολογία είναι πολιτικό: στις μέρες μας η κοινωνική ανοχή και η αλληλεγγύη απέναντι στους «ξένους» και τους «βάρβαρους» μετανάστες δεν αποτελεί απλώς ανθρωπιστική ή ηθική αναγκαιότητα αλλά και μια βαθύτερη βιολογική-ανθρωπολογική επιταγή, η οποία σχετίζεται τόσο με το εξελικτικό παρελθόν όσο και το μέλλον του ανθρώπινου είδους.

Επομένως, η μετανάστευση δεν είναι ένα πρόβλημα των ημερών μας, αλλά ένα φαινόμενο τόσο παλιό όσο και το ανθρώπινο γένος. Με δεδομένη την εξοργιστική απουσία μιας διεθνούς γεωπολιτικής βούλησης για την επίλυσή του δυσεπίλυτου προβλήματος των σημερινών μεταναστευτικών ή προσφυγικών ροών, αποτελεί επιτακτική γνωσιακή και πολιτική ανάγκη να κατανοήσουμε επιστημονικά την προϊστορία αλλά και τις θετικές εξελικτικές συνέπειες της πανανθρώπινης και διαχρονικής μεταναστευτικής συμπεριφοράς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η πρώτη μεγάλη εξαφάνιση των θηλαστικών
Oμάδα παλαιοντολόγων ανακάλυψε πρόσφατα ότι πριν από 30 εκατομμύρια χρόνια, κατά τη διάρκεια των μεγάλων κλιματικών αλλαγών εξαφανίστηκαν από την Αφρική και την αραβική χερσόνησο το 63% των θηλαστικών.
Η πρώτη μεγάλη εξαφάνιση των θηλαστικών
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Ανακάλυψαν τη μέθοδο λειτουργίας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής που επέτρεπε στους χρήστες του να γνωρίζουν προκαταβολικά και με σχετική ακρίβεια τις θέσεις των γνωστών πλανητών και τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα...
Ανακάλυψαν τη μέθοδο λειτουργίας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Αποκαλύπτοντας τα μυστικά των μαγνάστρων
Το ετήσιο διεθνές βραβείο Shaw που αφορά τις κορυφαίες αστρονομικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν απονεμήθηκε φέτος στη Βικτώρια Κάσπι και στην Ελληνίδα Χρύσα Κουβελιώτου.
Αποκαλύπτοντας τα μυστικά των μαγνάστρων
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Ο επιστημονικός απολογισμός του 2018
Ανάμεσα στις πολυάριθμες ανακαλύψεις σε διάφορους επιστημονικούς τομείς, υπάρχουν ορισμένες που ξεχωρίζουν σαφώς για τη γνωστική αξία και τη μεθοδολογική καινοτομία τους. Ο απολογισμός που παρουσιάζουμε,...
Ο επιστημονικός απολογισμός του 2018
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Η καταγωγή της ανθρώπινης... ψυχής
Στο προηγούμενο άρθρο παρουσιάσαμε τη σημασία της πρόσφατης ανακάλυψης στο Μαρόκο απολιθωμένων οστών και λίθινων εργαλείων που ανήκαν σε πρώιμους εκπροσώπους του είδους μας, που ζούσαν εκεί 300 χιλιάδες χρόνια...
Η καταγωγή της ανθρώπινης... ψυχής
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Η βιοπολιτική του μέλλοντός μας
Ποιες επιστημονικές εξελίξεις οδήγησαν στην προκλητική ιδέα της «Ανθρωποκαίνου» γεωλογικής εποχής και γιατί αυτά τα νέα γεωλογικά και οικολογικά δεδομένα αμφισβητούν τον συνήθη τρόπο αποτίμησης των σχέσεων του...
Η βιοπολιτική του μέλλοντός μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας