Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα χαιρετίζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που δείχνουν ότι ένας νέος συνδυασμός φαρμάκων σταμάτησε την εξέλιξη του καρκίνου του πνεύμονα για σχεδόν 40% περισσότερο από τη θεραπεία που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα, η θεραπεία με αμιβανταμάμπη (amivantamab) και λαζερτινίμπη (lazertinib) σταματά την εξέλιξη της νόσου για 23,7 μήνες, κατά μέσο όρο.
Όπως είναι γνωστό, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα χαμηλά τα ποσοστά επιβίωσης σε άτομα με προχωρημένες μορφές της νόσου, όταν δηλαδή οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί.
Σύμφωνα με τον Guardian, τα στοιχεία μιας νέας, παγκόσμιας μελέτης καταγράφουν ότι οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με προχωρημένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα και που έλαβαν τον παραπάνω συνδυασμό φαρμάκων, παρέμειναν εν ζωή, χωρίς εξέλιξη της νόσου, έπειτα σχεδόν δύο χρόνια. Σημειώνεται ότι η μέση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου σε ασθενείς που χρησιμοποιούν την οσιμερτινίμπη (osimertinib) –δηλαδή το σύνηθες φάρμακο για τη θεραπεία προχωρημένου καρκίνου του πνεύμονα– είναι 16,6 μήνες.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η εντυπωσιακή αυτή δοκιμή έρχεται εν μέσω μιας «χρυσής εποχής» της έρευνας για τον καρκίνο, όπου η καλύτερη κατανόηση τού τι ωθεί σε συγκεκριμένους όγκους παρέχει καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης της νόσου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας