Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ενέκρινε το Leqembi, ένα φάρμακο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, που αναπτύχθηκε από κοινού από ιαπωνική και αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία. Το Leqembi είναι το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου που παίρνει άδεια σε μια χώρα με πληθυσμό που γερνά ταχέως.
Αναπτύχθηκε από την ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Eisai Co. και την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Biogen Inc. και πριν από δύο μήνες πήρε έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.
Το Leqembi απευθύνεται σε ασθενείς με ήπια άνοια και άλλα συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ και το πρώτο φάρμακο που μπορεί να επιβραδύνει μέτρια τη γνωστική έκπτωση των ασθενών.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, που ανακοίνωσε την έγκριση του φαρμάκου, χαρακτήρισε το Leqembi «σημαντική ανακάλυψη», λέγοντας ότι «η θεραπεία της άνοιας έχει εισέλθει πλέον σε μια νέα εποχή».
Ο Κισίντα έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τη στήριξη στον αυξανόμενο αριθμό ασθενών με άνοια και τις οικογένειές τους και εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσει η λειτουργία επιτροπής που θα συζητήσει μέτρα για μια κοινωνία φιλική προς την άνοια.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας, ο αριθμός των ασθενών με άνοια στη χώρα που είναι 65 ετών και άνω θα αυξηθεί σε 7 εκατομμύρια το 2025, από 6 εκατομμύρια που είναι σήμερα.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το φάρμακο δεν λειτουργεί για όλους τους ασθενείς με άνοια, όπως συμβαίνει και με άλλα φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ, που στοχεύουν τις πλάκες που σχηματίζονται στον εγκέφαλο πλήττοντας βασικές λειτουργίες του, μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οίδημα του εγκεφάλου και αιμορραγία σε σπάνιες περιπτώσεις.
Η εταιρεία Eisai είπε ότι θα πραγματοποιήσει έρευνα ειδικής χρήσης μετά την κυκλοφορία σε όλους τους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο μέχρι να συλλεχθούν αρκετά δεδομένα από απροσδιόριστο αριθμό ασθενών σύμφωνα με τις διαδικασίες του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας. Η φαρμακευτική δεσμεύεται να παρέχει το Leqembi σε άτομα που το χρειάζονται και τις οικογένειές τους «ως νέα θεραπεία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, Χαρούο Νάιτο.
«Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε αντίκτυπο σε ζητήματα που αφορούν την άνοια στην ιαπωνική κοινωνία», είπε.
Το κόστος χορήγησης του φαρμάκου θα καλύπτεται εν μέρει από ασφάλιση υγείας και αναμένεται να είναι έτοιμο για κλινική χρήση μέχρι το τέλος του έτους. Η τιμή του δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά αναμένεται να είναι ακριβό φάρμακο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας