Μια νέα επιστημονική ανακάλυψη φέρεται να αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για ριζικές θεραπείες σε άτομα που ζουν με εξουθενωτικό χρόνιο πόνο.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο εντόπισαν τα εγκεφαλικά σήματα που αποκαλύπτουν πόσο πολύ πονάει ένα άτομο. Είναι η πρώτη φορά που ερευνητές αποκωδικοποιούν την εγκεφαλική δραστηριότητα, η οποία κρύβεται πίσω από τον χρόνιο πόνο σε ασθενείς, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι οι θεραπείες διέγερσης του εγκεφάλου που χρησιμοποιούνται ήδη για τη νόσο του Πάρκινσον και τη μείζονα κατάθλιψη, μπορούν να βοηθήσουν όσους έχουν ξεμείνει από άλλες επιλογές.
«Αυτό που μάθαμε είναι ότι ο χρόνιος πόνος μπορεί να εντοπιστεί και να προβλεφθεί με επιτυχία στον πραγματικό κόσμο, ενώ οι ασθενείς κάνουν βόλτα τον σκύλο ή στο σπίτι, όταν σηκώνονται το πρωί...», είπε ο Prasad Shirvalkar, νευρολόγος και επικεφαλής ερευνητής της έρευνας.
Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, η «σιωπηλή επιδημία» χρόνιου πόνου επηρεάζει σχεδόν 28 εκατομμύρια ενήλικες. Σχεδόν το 44% του πληθυσμού έχει βιώσει πόνο για τουλάχιστον τρεις μήνες παρά τη φαρμακευτική αγωγή ή τη σχετική θεραπεία. Τα αίτια είναι πολλαπλά, που κυμαίνονται από αρθρίτιδα, καρκίνο και προβλήματα πλάτης μέχρι διαβήτη, εγκεφαλικό και ενδομητρίωση.
Όμως, ενώ ο χρόνιος πόνος έχει τροφοδοτήσει την αύξηση των συνταγών ισχυρών οπιοειδών, καμία ιατρική θεραπεία δεν λειτουργεί καλά για την πάθηση, ωθώντας τους ειδικούς να ζητήσουν μια πλήρη επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο οι υπηρεσίες υγείας διαχειρίζονται ασθενείς με διαρκή πόνο.
Στη συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience, ο Shirvalkar και οι συνεργάτες του εμφύτευσαν χειρουργικά ηλεκτρόδια σε τέσσερις ασθενείς με ανίατο χρόνιο πόνο έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο ή απώλεια άκρου. Οι συσκευές επέτρεπαν στους ασθενείς να καταγράφουν τη δραστηριότητα σε δύο περιοχές του εγκεφάλου με το πάτημα ενός κουμπιού σε ένα απομακρυσμένο ακουστικό. Πολλές φορές την ημέρα, ζητήθηκε από τους εθελοντές να συμπληρώσουν σύντομες έρευνες σχετικά με τη ισχύ και το είδος του πόνου που βίωναν, και στη συνέχεια να καταγράψουν στιγμιότυπα της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας. Με βάση τα παραπάνω, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν αλγόριθμο για να προβλέψουν τον πόνο ενός ατόμου με βάση τα ηλεκτρικά σήματα.
Παράλληλα, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι εντελώς διαφορετική εγκεφαλική δραστηριότητα συνδέεται με οξύ ή βραχυπρόθεσμο πόνο, όπως αυτός που προκαλείται από ένα καυτό αντικείμενο που αγγίζει το δέρμα.
«Ο χρόνιος πόνος δεν είναι απλώς μια πιο διαρκής εκδοχή του οξέος πόνου, είναι θεμελιωδώς διαφορετικός στον εγκέφαλο... Ελπίζουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις πληροφορίες για να αναπτύξουμε εξατομικευμένες θεραπείες διέγερσης του εγκεφάλου για τις πιο σοβαρές μορφές πόνου», σημείωσε επίσης ο Shirvalkar.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας