• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 13.5°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 11.1°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.4°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.5°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.6°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 10.6°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.3°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.2°C
  3 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 11.2°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 4.2°C
  2 BF
  72%
Photo 61828249 © Tomnex | Dreamstime.com

Το 85% των ασθενών με άνοια παγκοσμίως, δεν λαμβάνει περίθαλψη μετά τη διάγνωση

 • A-
 • A+

Περίπου 206.366 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Ελλάδα, αριθμός που προβλέπεται να φτάσει τους 298.617 μέχρι το 2050, αναφέρουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα από τους πάνω από 55 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με άνοια παγκοσμίως, το 85% των δεν λαμβάνει περίθαλψη μετά τη διάγνωση και γι' αυτό το λόγο οι εμπειρογνώμονες παγκοσμίως ζητούν η φροντίδα, η θεραπεία και η υποστήριξη των ατόμων αυτών μετά τη διάγνωση να αναγνωριστεί ως ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο θα εξασφαλίζεται με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων.

H Παγκόσμια Εταιρεία Αlzheimer (ADI) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών παροτρύνουν τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν σημαντικά προγράμματα περίθαλψης μετά τη διάγνωση μέσω εθνικού σχεδιασμού για την άνοια

H «Παγκόσμια Έκθεση Alzheimer 2022- Η ζωή μετά τη διάγνωση: Ανεύρεση θεραπείας, φροντίδας και υποστήριξης», η οποία εκδόθηκε σήμερα (Παγκόσμια Ημέρα Αlzheimer) και συνυπογράφεται από την ADI από το Πανεπιστήμιο McGill, επικεντρώνεται στην επείγουσα ανάγκη για σημαντικές βελτιώσεις στις βασικές υπηρεσίες θεραπείας, φροντίδας και υποστήριξης μετά τη διάγνωση για τα 55 εκατομμύρια άτομα που ζουν με άνοια σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς και σε μεγαλόπνοα σχέδια για την υποστήριξη των 139 εκατομμυρίων ανθρώπων που προβλέπεται να νοσούν μέχρι το 2050. Ενώ για την άνοια δεν υπάρχει ακόμη μια «θεραπεία» που να τροποποιεί τη νόσο, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που αποδεικνύουν ότι η κατάλληλη θεραπεία μετά τη διάγνωση, περίθαλψη και υποστήριξη βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής όσων ζουν με αυτή τη νόσο, επιτρέποντας σε πολλούς να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Δεν αμφιβάλουμε ότι τα άτομα με καρκίνο χρειάζονται θεραπεία, οπότε γιατί όταν οι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με άνοια, συχνά δεν τους προσφέρεται θεραπεία ή περίθαλψη; Επανειλημμένα, τους λένε απλώς να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες στη ζωή τους. Σε συνδυασμό με τη βελτίωση των ποσοστών διάγνωσης, η περίθαλψη μετά τη διάγνωση πρέπει να αναγνωρίζεται ως ανθρώπινο δικαίωμα», αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος της ADI Πάολα Μπαρμπαρίνο. Παράλληλα σημειώνει ότι κατανοεί την πίεση κάτω από την οποία βρίσκονται οι επαγγελματίες υγείας και ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να τους υποστηρίξουν, καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τη θεραπεία μετά τη διάγνωση της άνοιας.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κλινικοί γιατροί δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι για την αντιμετώπιση της άνοιας, και δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους για να παρέχουν επαρκή περίθαλψη μετά τη διάγνωση σε άτομα που ζουν με άνοια», συνεχίζει η κ. Μπαρμπαρίνο και προσθέτει: «Εναπόκειται στις κυβερνήσεις να προωθήσουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να είναι δυνατόν για τους επαγγελματίες υγείας να παρέχουν ποιοτική περίθαλψη, την οποία χρειάζονται απαραιτήτως οι άνθρωποι που ζουν με άνοια».

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer Μάγδα Τσολάκη από την πλευρά της σημειώνει : «Πολλά έχουν γίνει και γίνονται στη χώρα μας για τους ασθενείς με άνοια, αλλά ακόμη δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των ασθενών και των περιθαλπόντων τους. Έχουν γίνει κέντρα ημέρας, μονάδες φροντίδας των περιθαλπόντων, μονάδες φροντίδας κατ’οίκον, οικοτροφεία για τα μεσαία και σοβαρά στάδια και τέλος οικοτροφεία για τα τελικά στάδια της νόσου. Επίσης, κατά την διάρκεια της πανδημίας οργανώθηκαν όλα τα ανωτέρω ως διαδικτυακές υπηρεσίες και καταφέραμε ο ρυθμός εξέλιξης της άνοιας να παραμείνει στα ίδια επίπεδα του 2018 προς το 2019. Ωστόσο το όραμά μας είναι κάθε μεγάλη πόλη να έχει τουλάχιστον μία δομή που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους μετά τη διάγνωση». Η εφαρμογή του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την άνοια να γίνει προτεραιότητα για την χώρα μας συμπληρώνει η κ. Μάγδα Τσολάκη, η οποία από τη δεκαετία του 1990 εμπλέκεται στην προσπάθεια στήριξης των ασθενών με όλα τα μέσα.

Σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν ήδη την άνοια ως μία μορφή αναπηρίας, η ADI και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών προτείνουν οι κυβερνήσεις, ως πρώτο βήμα, να δεσμευτούν ώστε να διαμορφώσουν έναν εκπαιδευμένο «οδηγό» για να καθοδηγήσουν ένα νεοδιαγνωσμένο άτομο με άνοια, ώστε τα άτομα αυτά να μπορούν να δεχτούν τη σημαντική ιατρική υποστήριξη και υπηρεσίες, οι οποίες είναι απαραίτητες γι’ αυτούς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιθανός παράγων άνοιας στην τρίτη ηλικία η ατμοσφαιρική ρύπανση
Βρετανική ερευνητική ομάδα συμπεραίνει, κάνοντας ανασκόπηση σε 70 μελέτες, ότι η έκθεση σε εκπομπές ρύπων ενδέχεται να επιταχύνει τη «γνωστική έκπτωση» στους ηλικιωμένους.
Πιθανός παράγων άνοιας στην τρίτη ηλικία η ατμοσφαιρική ρύπανση
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμερικανική έρευνα ανατρέπει κυρίαρχη αντίληψη για το Ατσχάιμερ
Από πού προέρχεται ο λήθαργος που βιώνουν την ημέρα οι ασθενείς και οι ελπίδες για μια νέα θεραπεία που θα βελτιώσει την καθημερινότητά τους.
Αμερικανική έρευνα ανατρέπει κυρίαρχη αντίληψη για το Ατσχάιμερ
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Έρευνα: Οι πολλοί ύπνοι σημάδι εκδήλωσης Αλτσχάιμερ για τους ηλικιωμένους
Με αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσει κάποιος ηλικιωμένος τη νόσο Αλτσχάιμερ ή κάποιον άλλο τύπο άνοιας συνδέονται οι πολλοί και παρατεταμένοι μικροί ύπνοι μέσα στη μέρα, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.
Έρευνα: Οι πολλοί ύπνοι σημάδι εκδήλωσης Αλτσχάιμερ για τους ηλικιωμένους
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τριπλασιασμό περιστατικών άνοιας προβλέπουν έως το 2050 οι επιστήμονες
Στην Ελλάδα η αύξηση προβλέπεται να φτάσει το 45% - Οι αιτίες που συντείνουν στην αύξηση των περιστατικών, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το υψηλό σάκχαρο και το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης
Τριπλασιασμό περιστατικών άνοιας προβλέπουν έως το 2050 οι επιστήμονες
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το 15% των ασθενών με μακρά Covid-19 έχουν συμπτώματα για 12 μήνες
Σχεδόν δύο στους τρεις ασθενείς με μακρά Covid-19 είναι γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, την πιο ολοκληρωμένη του είδους...
Το 15% των ασθενών με μακρά Covid-19 έχουν συμπτώματα για 12 μήνες
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Έρευνα: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος άνοιας από την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων
Τα αναψυκτικά ήταν η κύρια κατηγορία τροφίμων που συνέβαλε στην υψηλή κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Έρευνα: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος άνοιας από την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας