• Αθήνα
    Σποραδικές νεφώσεις
    5°C 2.8°C / 7.4°C
    4 BF
    59%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    4°C 2.1°C / 5.9°C
    2 BF
    40%
  • Πάτρα
    Ελαφρές νεφώσεις
    6°C 5.5°C / 8.0°C
    4 BF
    57%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    4°C 3.9°C / 3.9°C
    1 BF
    28%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αραιές νεφώσεις
    2°C 1.9°C / 1.9°C
    4 BF
    55%
  • Βέροια
    Αίθριος καιρός
    3°C -1.6°C / 2.6°C
    2 BF
    48%
  • Κοζάνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    -4°C -3.6°C / -1.0°C
    3 BF
    50%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    2°C 1.8°C / 1.8°C
    3 BF
    38%
  • Ηράκλειο
    Αραιές νεφώσεις
    7°C 4.9°C / 8.8°C
    4 BF
    71%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    4°C 2.9°C / 3.9°C
    4 BF
    65%
  • Ερμούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    6°C 5.6°C / 6.6°C
    5 BF
    57%
  • Σκόπελος
    Ήπιες χιονοπτώσεις
    2°C 1.8°C / 1.8°C
    6 BF
    60%
  • Κεφαλονιά
    Αραιές νεφώσεις
    7°C 6.9°C / 6.9°C
    0 BF
    49%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    3°C 1.2°C / 2.9°C
    2 BF
    52%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    2°C 0.5°C / 2.3°C
    3 BF
    69%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    7°C 6.8°C / 6.8°C
    2 BF
    39%
  • Χαλκίδα
    Αραιές νεφώσεις
    3°C 3.0°C / 5.4°C
    3 BF
    88%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    3°C 2.3°C / 3.3°C
    3 BF
    46%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    0°C -0.8°C / 3.3°C
    3 BF
    65%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    -2°C -2.4°C / -2.4°C
    2 BF
    48%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Έρευνα: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος άνοιας από την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων

  • A-
  • A+

Όσοι εντάσσουν στο μεγαλύτερο μέρος -ή μονάχα- της διατροφής τους υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε αντίθεση με εκείνους που καταναλώνουν περιορισμένη ή καθόλου ποσότητα τέτοιων τροφών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αναψυκτικά, τα πατατάκια, τα παγωτά, τα λουκάνικα, το συσκευασμένο ψωμί, τα δημητριακά με ζάχαρη, οι κονσερβοποιημένες ντομάτες, η κέτσαπ και η μαγιονέζα, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικοτηατα σε πρόσθετη ζάχαρη, λίπος και αλάτι, επισήμαναν οι συντάκτες μιας σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology..

«Αυτά τα τρόφιμα μπορεί επίσης να περιέχουν πρόσθετα τροφίμων ή μόρια τα οποία αποδεδειγμένα προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στη σκέψη και στις γνωστικές δεξιότητες ενός ατόμου», δήλωσε ο επιστημονικός επικεφαλής της μελέτης Χουιπίνγκ Λι.

«Η έρευνά μας όχι μόνο διαπίστωσε ότι τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, αλλά και ότι η αντικατάστασή τους με υγιεινές επιλογές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας», πρόσθεσε ο Δρ. Λι.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες αξιολόγησαν την υγεία 72.083 ατόμων, 55 ετών και άνω, με βάση δεδομένα που άντλησαν από τη βρετανική βιοτράπεζα, μια τεράστια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει πληροφορίες για την κατάσταση υγείας υγείας μισού εκατομμυρίου ανθρώπων στη Βρετανία. Οι συμμετέχοντες -οι οποίοι δεν είχαν διαγνωστεί με άνοια στην έναρξη της μελέτης- παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 10 χρόνια. Κατά την ολοκλήρωση της έρευνας, οι επιστήμονες διέγνωσαν 518 άτομα με άνοια.

Οι επιστήμονες εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση της διατροφής με την υγεία του εγκεφάλου των συμμετεχόντων, εστιάζοντας στην ποσότητα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων που κατανάλωναν. Διαπίστωσαν ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αντιπροσώπευαν περίπου το 1/10 της ημερήσιας διατροφής των ατόμων της ομάδας που κατανάλωνε τις λιγότερες ποσότητες, ή 225 γραμμάρια την ημέρα. Συγκριτικά, το 28% της ημερήσιας διατροφής των ατόμων της υψηλότερης κατηγορίας –814 γραμμάρια την ημέρα– περιλάμβανε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα αναψυκτικά ήταν η κύρια κατηγορία τροφίμων που συνέβαλε στην υψηλή κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, ακολουθούμενη από τα προϊόντα με προσθήκη ζάχαρης και τα γαλακτοκομικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και το οικογενειακό ιστορικό, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι με κάθε αύξηση της τάξεως του 10% στην ημερήσιαα κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, αυξανόταν κατά 25% ο κίνδυνος άνοιας.

Αν και αναγνωρίζουν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει ότι τα τρόφιμα αυτά ευθύνονται ευθέως για την εκδήλωση άνοιας, αλλά αποτελούν έναν από τους έμμεσους παράγοντες, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αν ένα άτομο αντικαθιστούσε το 1/10 των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων που καταναλώνει με μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα –όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γάλα και κρέας– ο κίνδυνος άνοιας μπορεί να μειωθεί κατά 1/5.

«Είναι ενθαρρυντικό να γνωρίζουμε ότι μικρές και διαχειρίσιμες αλλαγές στη διατροφή μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία ενός ατόμου», δήλωσε ο Δρ. Λι, προσθέτοντας ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της μελέτης τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξημένος ο κίνδυνος κατάγματος στο ισχίο για γυναίκες που κάνουν φυτοφαγική διατροφή
Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, οι γυναίκες που κάνουν φυτοφαγική διατροφή, έχουν 33% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν κάταγμα στο ισχίο (γοφό), σε σχέση με όσες τρώνε κρέας τακτικά (τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα).
Αυξημένος ο κίνδυνος κατάγματος στο ισχίο για γυναίκες που κάνουν φυτοφαγική διατροφή
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κίνδυνος για χρόνιες παθήσεις αν κοιμόμαστε λιγότερο από 5 ώρες το βράδυ
Αυξημένος είναι ο κίνδυνος για πολυνοσηρότητα για ανθρώπους άνω των 50 ετών εάν κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες το βράδυ σύμφωνα με έρευνα Γάλλων και Βρετανών επιστημόνων.
Κίνδυνος για χρόνιες παθήσεις αν κοιμόμαστε λιγότερο από 5 ώρες το βράδυ
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το 85% των ασθενών με άνοια παγκοσμίως, δεν λαμβάνει περίθαλψη μετά τη διάγνωση
Υπάρχει σοβαρή ολιγωρία στο ζήτημα της αντιμετώπισης της άνοιας και της στήριξης των ασθενών αναφέρει η Παγκόσμια Εταιρεία Αlzheimer και επισημαίνει ότι είναι ευθύνη των κυβερνήσεων να το ιεραρχήσουν.
Το 85% των ασθενών με άνοια παγκοσμίως, δεν λαμβάνει περίθαλψη μετά τη διάγνωση
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας για όσους κάθονται πολλή ώρα μπροστά στην τηλεόραση
Αμερικανική επιστημονική έρευνα που συσχετίζει την καθιστική συμπεριφορά με τις καρδιαγγειακές νόσους και την άνοια, δείχνει ότι οι άνθρωποι που κάθονται για πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, αντιμετωπίζουν...
Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας για όσους κάθονται πολλή ώρα μπροστά στην τηλεόραση
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιθανός παράγων άνοιας στην τρίτη ηλικία η ατμοσφαιρική ρύπανση
Βρετανική ερευνητική ομάδα συμπεραίνει, κάνοντας ανασκόπηση σε 70 μελέτες, ότι η έκθεση σε εκπομπές ρύπων ενδέχεται να επιταχύνει τη «γνωστική έκπτωση» στους ηλικιωμένους.
Πιθανός παράγων άνοιας στην τρίτη ηλικία η ατμοσφαιρική ρύπανση
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Έρευνα: Η υπερκατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών συνδέεται με καρκίνο του ήπατος
H κατανάλωση ενός αναψυκτικού με ζάχαρη τη μέρα προκαλεί 78% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν δείχνει μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Έρευνα: Η υπερκατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών συνδέεται με καρκίνο του ήπατος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας