• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 26.8°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 26.1°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.6°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.9°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 25.4°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.6°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.5°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 21.5°C / 27.2°C
  0 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 27.0°C
  1 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 26.1°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  57%

φωτό αρχείου

© Igor Mojzes | Dreamstime.com

Covid-19: Αυξημένος κίνδυνος για σοβαρή θρόμβωση 6 μήνες μετά τη λοίμωξη

 • A-
 • A+

Διαρκώς στοιχεία για τη σοβαρή ασθένεια Covid-19 έρχονται στο φως από επιστημονικές έρευνες. Μεταξύ αυτών δύο μελέτες από τη Σουηδία και τη Βρετανία.

Η πρώτη, αφορά τον κίνδυνο για όσους ασθένησαν με κορονοϊό να παρουσιάσουν σοβαρό περιστατικό θρόμβωσης μήνες μετά. Η δεύτερη επισημαίνει ότι όσοι φορούν γυαλιά οράσεως έχουν μια σχετική προστασία από το να μολυνθούν.

Κίνδυνοι για θρόμβωση και πνευμονική εμβολή

Σύμφωνα με σουηδική μελέτη με ελληνική συμβολή, οι άνθρωποι που είχαν νοσήσει με Covid-19, αντιμετωπίζουν στη συνέχεια αυξημένο κίνδυνο για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή. Πρόκειται για τις δύο όψεις της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Αν-Μαρί Φορς Κόνολι του Τμήματος Κλινικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Ουμέα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «The British Medical Journal» (BMJ). Πρώτος συγγραφέας της μελέτης είναι ο ελληνικής καταγωγής καρδιολόγος Ιωάννης Κατσουλάρης, υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κλινικής Ιατρικής του σουηδικού Πανεπιστημίου Ουμέα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο κίνδυνος για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (θρόμβο αίματος στο πόδι) είναι αυξημένος έως τρεις μήνες μετά την Covid-19, ο κίνδυνος για πνευμονική εμβολή (θρόμβο αίματος στους πνεύμονες) είναι αυξημένος έως έξι μήνες μετά, ενώ για αιμορραγία έως δύο μήνες μετά. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υψηλότερος είναι ο κίνδυνος για όσους ασθενείς έχουν υποκείμενα νοσήματα (συννοσηρότητες) και όσους πέρασαν πιο βαριά Covid-19 στο παρελθόν. Αναδεικνύει επίσης την ανάγκη για μέτρα πρόληψης τέτοιων θρομβωτικών επεισοδίων, ιδίως στους ασθενείς υψηλού κινδύνου, καθώς και την σημασία του εμβολιασμού τους. 

Ακόμη και μεταξύ ατόμων που είχαν περάσει ήπια Covid-19 χωρίς ανάγκη νοσηλείας, βρέθηκε στη συνέχεια αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης στα πόδια ή στους πνεύμονες. Ο κίνδυνος κατοπινής αιμορραγίας ήταν αυξημένος μόνο σε όσους είχαν περάσει σοβαρή Covid-19.

Είναι γνωστό ότι η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής θρόμβωσης, αλλά η νέα μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι ο κίνδυνος αυτός συνεχίζει να υπάρχει σε βάθος χρόνου μετά την ανάρρωση από την οξεία λοίμωξη. Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 5 εκατ. ανθρώπους, από τους οποίους περίπου το ένα εκατομμύριο είχαν επιβεβαιωμένα μολυνθεί από τον κορονοϊό το 2020-21. Η ανάλυση βρήκε ότι ο κίνδυνος εν των βάθει φλεβικής θρόμβωσης παρέμενε σημαντικά αυξημένος 90 μέρες μετά από τη λοίμωξη Covid-19, για πνευμονική εμβολή μετά από 180 μέρες και για αιμορραγία μετά από 60 μέρες.

Λαμβάνοντας υπόψη διάφορους άλλους παράγοντες, οι ερευνητές συμπέραναν ότι 30 μέρες μετά την αρχική λοίμωξη από κορονοϊό, υπήρχε πενταπλάσιος κίνδυνος για εν των βάθει φλεβική θρόμβωση, 33 φορές μεγαλύτερος για πνευμονική εμβολή και σχεδόν διπλάσιος για αιμορραγία. Σε απόλυτους όρους, μια πρώτη εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συνέβαινε σε κάθε 400 ασθενείς με Covid-19 (απόλυτος κίνδυνος 0,04% έναντι 0,01% στην ομάδα ελέγχου από υγιείς ανθρώπους χωρίς κορονοϊό). Αντίστοιχα, μία πρώτη πνευμονική εμβολή συνέβαινε σε κάθε 1.761 ασθενείς με Covid-19 (απόλυτος κίνδυνος 0,17% έναντι 0,004% της ομάδας ελέγχου), ενώ μια πρώτη αιμορραγία συνέβαινε σε κάθε περίπου 1.000 ασθενείς με Covid-19 (απόλυτος κίνδυνος 0,1% έναντι 0,04% της ομάδας ελέγχου).

Προστατεύουν τα γυαλιά οράσεως;

Η δεύτερη έρευνα έρχεται από τη Βρετανία και διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι που φορούν γυαλιά συχνά έχουν κάπως μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 (15%), ενώ οι φακοί επαφής δεν παρέχουν κάποια επιπρόσθετη προστασία.

© Ekahardiwito Subagio Purwito | Dreamstime.com

Η βρετανική επιστημονική μελέτη αναδεικνύει τη σημασία των ματιών ως σημείου εισόδου του κορονοϊού στο σώμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο κορονοϊός SARS-CoV-2, μπορούν να μολύνουν και τα μάτια χρησιμοποιώντας τα ως πύλη εισόδου στον άνθρωπο. Είναι ασαφές σε ποιο ποσοστό οι μολύνσεις γίνονται μέσω αυτής της οδού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Άντριου Χέιγουορθ του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, ανέλυσαν στοιχεία για 19.166 ανθρώπους. Λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου, η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει 15% μικρότερος κίνδυνος μόλυνσης από κορονοϊό για όσους φορούν πάντα γυαλιά, σε σχέση με όσους δεν φορούν ποτέ.

Η προστατευτική δράση των γυαλιών είναι μειωμένη σε εκείνους που δήλωσαν ότι τα γυαλιά τούς εμποδίζουν να φορούν καλά τη μάσκα, ενώ δεν βρέθηκε κανένα προστατευτικό όφελος για όσους χρησιμοποιούν τακτικά φακούς επαφής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντομότερα του κρυολογήματος τα συμπτώματα της «Ο» για τριπλά εμβολιασμένους
Οι επιστήμονες του King's College παρακολούθησαν 62.000 εμβολιασμένους ανθρώπους κατά την περίοδο εξάπλωσης τη «Ο» που ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2021 και διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές ως προς την ανάρρωση...
Συντομότερα του κρυολογήματος τα συμπτώματα της «Ο» για τριπλά εμβολιασμένους
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Έρευνα: Φάρμακο κατά της αρθρίτιδας μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από covid-19
Πρόκειται για το baricitinib, που χρησιμοποιείται για να καταστέλλει την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Έρευνα: Φάρμακο κατά της αρθρίτιδας μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από covid-19
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναζητά εθελοντές σε έρευνα για να κολλήσουν κορονοϊό
Πρόκειται για την πρώτη κλινική μελέτη παγκοσμίως, η οποία θα εκθέσει σκόπιμα στον κορονοϊό εθελοντές, με στόχο την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων εμβολίων.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναζητά εθελοντές σε έρευνα για να κολλήσουν κορονοϊό
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μελέτη καταρρίπτει το επιχείρημα των πέντε ημερών καραντίνας
Η επικράτηση της Όμικρον ανατρέπει τα δεδομένα, όπως προκύπτει από έρευνα βρετανικού πανεπιστημίου που διαπιστώνει κρούσματα μεταδίδουν τον ιό ακόμη και μετά από 10 ημέρες.
Μελέτη καταρρίπτει το επιχείρημα των πέντε ημερών καραντίνας
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Covid-19: Λιγότερο σοβαρές αλλά όχι πάντα ακίνδυνες οι λοιμώξεις σε εμβολιασμένους
Μπορεί οι λοιμώξεις Covid-19 που συμβαίνουν σε πλήρως εμβολιασμένους (breakthrough λοιμώξεις) ναι είναι γενικά λιγότερο σοβαρές σε σχέση με εκείνες των ανεμβολίαστων, ωστόσο δεν είναι πάντα ακίνδυνες, σύμφωνα...
Covid-19: Λιγότερο σοβαρές αλλά όχι πάντα ακίνδυνες οι λοιμώξεις σε εμβολιασμένους
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Covid: Διπλάσιος κίνδυνος μακρόχρονης παραμονής ή θανάτου σε ΜΕΘ για πολύ παχύσαρκους
Μετά τις έρευνες που έδειξαν ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για βαριά νόσηση από Covid-19, μελέτη Σουηδών επιστημόνων έδειξε ότι οι πολύ παχύσαρκοι ασθενείς (ΔΜΣ>35), έχουν διπλάσια πιθανότητα...
Covid: Διπλάσιος κίνδυνος μακρόχρονης παραμονής ή θανάτου σε ΜΕΘ για πολύ παχύσαρκους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας