• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.9°C / 28.4°C
  2 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 28.6°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.2°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 23.6°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.6°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 25.8°C
  0 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 27.4°C
  4 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 23.4°C
  1 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 28.1°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.3°C / 26.0°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  77%
© Katiko2016 | Dreamstime.com

Οι νέοι άνθρωποι πλήττονται περισσότερο από την πανδημία Covid

 • A-
 • A+

Η επίδραση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 στα παιδιά και στα παιδιά με αναπηρίες μπορεί να είναι «μακροχρόνια» και «σοβαρή», σύμφωνα με την Βρετανίδα καθηγήτρια ψυχικής υγείας, Σάιομπαν Ο'Νιλ.

Όπως εξήγησε η καθηγήτρια Ο'Νιλ μιλώντας σε αρμόδια εκπαιδευτική επιτροπή, οι νέοι στο σύνολό τους «επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία και τους περιορισμούς από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα» και αυτό οδήγησε σε «αύξηση των συμπτωμάτων προβλημάτων ψυχικής υγείας, προβλημάτων συμπεριφοράς, συναισθηματικών διαταραχών και διάσπασης προσοχής».

Έχουν προηγηθεί εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της Επιτρόπου για τα παιδιά της Βόρειας Ιρλανδίας, Κούλα Γιασουμά, στις οποίες υπογραμμίζονται οι «σοβαρές επιπτώσεις» των περιορισμών και της πανδημίας στους νέους, ενώ καταγράφεται αύξηση του αριθμού των ατόμων αυτών που βοήθεια στο νοσοκομείο λόγω κρίσεων ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με τη Σάιομπαν Ο'Νιλ, τα συμπτώματα ψυχικής ασθένειας στα παιδιά «αυξάνονταν σε περιόδους που υπήρχαν περιορισμοί στις δραστηριότητες και μείωση της διά ζώσης διδασκαλίας στα σχολεία».

«Η ψυχική υγεία των νέων δεν ήταν καλή ούτε πριν από την πανδημία και επηρεάστηκαν περισσότερο μετά την εμφάνισή της εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, όπως δείχνει ένας σημαντικός αριθμός ερευνών», είπε, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν επηρεαστεί το ίδιο όλα τα παιδιά και οι νέοι.

«Τα ποσοστά ήταν υψηλότερα σε μικρότερα παιδιά, παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή νευροαναπτυξιακές διαταραχές και παιδιά σε υποβαθμισμένες περιοχές», εξήγησε.

Σύμφωνα με τη μεγάλης έκτασης έρευνα Co-Space, η οποία παρακολούθησε την ψυχική υγεία των γονέων, των παιδιών και των νέων μεταξύ Μαρτίου 2020 και Ιουλίου 2021, «οι δυσκολίες συμπεριφοράς, συναισθηματικής και προσοχής μειώθηκαν όσο χαλάρωναν οι περιορισμοί», αναφέρει η καθηγήτρια Ψυχικής Υγείας που τονίζει ότι εκτιμάται ότι ο αντίκτυπος θα είναι σχετικά βραχύβιος για τα περισσότερα παιδιά.

Ωστόσο, είπε ότι τα παιδιά με αναπηρίες, που προέρχονται και από νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος δεν «έδειξαν το ίδιο επίπεδο ανάκαμψης».

Στην επιδείνωση της κατάστασης συνέβαλε και το γεγονός ότι η παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών φροντίδας «μηδενίστηκαν» εν μιά νυκτί λόγω των lockdown, καθώς πολλές υπηρεσίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα ορισμένα παιδιά να βλάψουν τον εαυτό τους ή να επιτεθούν και να τραυματίσουν τους γονείς τους.

Ορισμένες οικογένειες είπαν ότι επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας των παιδιών του και δυσκολεύτηκαν να τα βγάλουν πέρα εξαιτίας της απουσίας της αναγκαίας εξειδικευμένης φροντίδας.

Όπως επισήμανε η Σάιομπαν Ο'Νιλ, υπάρχει μια ομάδα νέων «που δεν αναρρώνουν. Οι επιπτώσεις είναι περισσότερο μακροχρόνιες και πολύ πιο σοβαρές. Μια από τις μελέτες έδειξε ότι οι νέοι που ήταν ανάπηροι είχαν χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας. Αυτό είναι απλά σοκαριστικό. Πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτή την ομάδα νέων και τους φροντιστές τους».

«Κάποιες υπηρεσίες δεν επαναλειτούργησαν», σημείωσε η καθηγήτρια, που τόνισε ότι είναι «ζωτικό» να υπάρξει χρηματοδότηση για μια νέα δεκαετή στρατηγική ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της χρηματοδότησης για τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων.

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λιγότερο αποτελεσματικά τα «παιδικά» εμβόλια της Pfizer/BioNTech
Μεγάλη αμερικανική έρευνα κατέδειξε ότι ειδικά τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, μόλις ένα μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους, είναι απροστάτευτα κατά μιας πιθανότητας λοίμωξης.
Λιγότερο αποτελεσματικά τα «παιδικά» εμβόλια της Pfizer/BioNTech
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Covid & παιδιά
Τα παιδιά φαίνεται ότι μολύνονται πιο δύσκολα καθώς μόνο το 5-7% των θετικών δειγμάτων για COVID-19 ταυτοποιείται σε παιδιά, ενώ σοβαρές επιπλοκές εμφανίζει ποσοστό λιγότερο από 1%.
Covid & παιδιά
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λιγότερο ασυμπτωματικά τα παιδιά δείχνει νέα μελέτη
Ιταλική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόλις το 1,2% των παιδιών χωρίς συμπτώματα λοίμωξης Covid-19 βρέθηκαν θετικά στον ιό όταν εισήχθησαν σε νοσοκομείο για άλλη αιτία, έναντι 9,2% μεταξύ των ενηλίκων.
Λιγότερο ασυμπτωματικά τα παιδιά δείχνει νέα μελέτη
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα παιδιά έχουν 40% μικρότερες πιθανότητες μόλυνσης σε σχέση με τους ηλικιωμένους
Νέες επιστημονικές εκτιμήσεις από την Κίνα συμπεραίνουν ότι τα παιδιά έως 14 ετών έχουν αισθητά μικρότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον κορονοϊό σε σχέση με τους ηλικιωμένους.
Τα παιδιά έχουν 40% μικρότερες πιθανότητες μόλυνσης σε σχέση με τους ηλικιωμένους
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κορονοϊός: Πότε θα φτάσουμε σε ενδημική κατάσταση
Νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού μετά τις θερινές διακοπές προβλέπει ο επικεφαλής του Τμήματος Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité στο Βερολίνο Κρίστιαν Ντρόστεν.
Κορονοϊός: Πότε θα φτάσουμε σε ενδημική κατάσταση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας