• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 29.7°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.3°C / 29.4°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.7°C / 29.9°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  44%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 29.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  0 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 29.3°C
  2 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  2 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.5°C / 29.4°C
  3 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 29.9°C
  0 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 28.7°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  57%
dreamstime

Οικονομική κρίση και πανδημία οι βασικές αιτίες επιδείνωσης της στοματικής υγείας

 • A-
 • A+

Τον κώδωνα του κινδύνου για την παραμέληση της στοματικής υγείας των πολιτών κρούει ο Πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής και Καθηγητής Περιοδοντολογίας του ΕΚΠΑ Φοίβος Μαδιανός, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας που έχει ως μήνυμα: «Νιώσε περήφανος για το Στόμα σου! Οφείλουμε όλοι να εκτιμούμε και να φροντίζουμε το στόμα μας!»

Όπως σημειώνει ο κ. Μαδιανός,«η πανδημία, όπως και η προηγούμενη οικονομική κρίση, έπληξαν σοβαρά τη στοματική υγεία των Ελλήνων, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αμέλησε τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Ωστόσο, εμείς στέλνουμε το μήνυμα σε όλους τους συμπολίτες μας ότι οφείλουν να φροντίζουν το στόμα τους, καθώς η διατήρηση της υγείας του στόματος συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση της γενικής υγείας, αλλά και στην ποιότητα ζωής».

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής και Καθηγητής Στοματολογίας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Νικητάκης, τονίζει ότι «το στόμα είναι ο καθρέφτης της γενικής υγείας και πολλές συστηματικές ασθένειες προκαλούν βλάβες στη στοματική κοιλότητα, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούν τις πρώτες εκδηλώσεις ενός μέχρι τότε άγνωστου προβλήματος υγείας. Επίσης, μία πληθώρα τοπικών νοσημάτων που κυμαίνονται από τις άφθες και τον επιχείλιο έρπητα μέχρι τον καρκίνο του στόματος προσβάλλουν τη στοματική κοιλότητα και συχνά παραμένουν αδιάγνωστα και αθεράπευτα, ορισμένες φορές απειλώντας ακόμη και τη ζωή των ασθενών. Ο οδοντίατρος, όμως, κατά τον τακτικό έλεγχο μπορεί να διακρίνει τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα μιας νόσου και να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις, συμβάλλοντας στην έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση».

«Το σημαντικότερο όπλο μας η πρόληψη»

Οι οδοντίατροι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην καλή στοματική υγιεινή, υπογραμμίζοντας ότι η πλημμελής φροντίδα του στόματος είναι δυνατόν να προκαλέσει πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας. «Η κακή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με διάφορα γενικά νοσήματα μπορεί να είναι καταστροφική» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαδιανός και προσθέτει ότι «η συσχέτιση της περιοδοντικής νόσου με ποικίλα συστηματικά νοσήματα, όπως τον σακχαρώδη διαβήτη ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι αμφίδρομη. Η περιοδοντική νόσος μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωσή τους, προκαλώντας σημαντικές επιπτώσεις στη γενική υγεία των ασθενών. Για το λόγο αυτό, η διατήρηση της υγείας του περιοδοντίου και η πρόληψη και αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου βοηθάει ουσιαστικά στον περιορισμό της εξέλιξης διαφόρων γενικών νοσημάτων».

Αντίστοιχα, ο κ. Νικητάκης τονίζει ότι «η πρόληψη πολυάριθμων στοματολογικών νοσημάτων, ακόμη και αυτών με σοβαρή πρόγνωση, π.χ. καρκίνος του στόματος, είναι εφικτή μέσω υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών και αποφυγής έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών».

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΚΠΑ, σε μία προσπάθεια να αναδείξει τη σπουδαιότητα της στοματικής υγείας και να υπηρετήσει την αναγκαιότητα ενημέρωσης τόσο της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και του ευρύτερου κοινού, διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα (webinar) την Τετάρτη 6 Απριλίου, με θέμα «Στοματική και Γενική Υγεία: Μία αμφίδρομη σχέση - Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας».

Επίσης, με αφορμή την 20η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, ο Πρύτανης Αναστάσιος Δημόπουλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ Φοίβος Μαδιανός και ο Πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν, εκθέτοντας τις απόψεις τους και παρουσιάζοντας τις προτάσεις τους για την προαγωγή της στοματικής υγείας, σε ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Μαρτίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΕΚΠΑ: Η ασπιρίνη δυνητικά συμπληρωματική της θεραπείας για Covid-19
Σύμφωνα με μελέτη παρατήρησης που αναλύουν καθηγητές του Ελληνικού πανεπιστημίου, προκύπτει ότι η χρήση ασπιρίνης σε ασθενείς με Covid-19 συσχετίστηκε, μεταξύ άλλων, με σημαντικά χαμηλότερη εισαγωγή σε ΜΕΘ και...
ΕΚΠΑ: Η ασπιρίνη δυνητικά συμπληρωματική της θεραπείας για Covid-19
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θ. Δημόπουλος: «Ασθενείς με κορονοϊό εμφάνισαν και γαστρεντερικά συμπτώματα»
Σύμφωνα με μελέτη ασθενείς με COVID-19 παρουσίασαν και γαστρεντερικά συμπτώματα και μάλιστα σε κάποιους απουσίαζαν εντελώς τα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.
Θ. Δημόπουλος: «Ασθενείς με κορονοϊό εμφάνισαν και γαστρεντερικά συμπτώματα»
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα αφήσουμε έναν πονόδοντο να χαλάσει τις διακοπές μας;
Ο έλεγχος και η αποκατάσταση της στοματικής μας υγείας αποτελεί βασικό παράγοντα για να περάσουμε ένα ήρεμο και χαλαρό καλοκαίρι, μειώνοντας την πιθανότητα να αναζητήσουμε απελπισμένα οδοντίατρο σε κάποιο...
Θα αφήσουμε έναν πονόδοντο να χαλάσει τις διακοπές μας;
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον οδοντίατρο πριν από το πρόβλημα
Το πρώτο δοντάκι που εμφανίζεται στο στόμα του βρέφους (συνήθως στην κάτω γνάθο και στο διάστημα από 6 έως 12 μηνών) τυγχάνει λαμπρής υποδοχής. Επισφραγίζει την επικοινωνία, τη χαρά της ανατροφής, το ξεκίνημα...
Στον οδοντίατρο πριν από το πρόβλημα
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για ωραίο χαμόγελο αλλά και καλή στοματική υγεία
H ορθοδοντική είναι η βασική ειδικότητα της οδοντιατρικής που αντιμετωπίζει τα προβλήματα κακής εμφάνισης είτε από συνωστισμό δοντιών ή από τη σχέση και τη θέση των γνάθων, αποκαθιστώντας ένα ωραίο χαμόγελο...
Για ωραίο χαμόγελο αλλά και καλή στοματική υγεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας