• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.8°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 26.6°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  0 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 19.2°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.2°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 19.5°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.6°C
  0 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 22.3°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.5°C / 27.2°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 26.5°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.3°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 25.1°C
  2 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  84%
© Michal Bednarek | Dreamstime.com

Ασφαλής η πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους που εκτέθηκαν σκοπίμως σε Covid-19

 • A-
 • A+

Η πρώτη παγκοσμίως δοκιμή σε ανθρώπους (Human Challenge Trial-HCT) στην οποία εθελοντές εκτέθηκαν σκοπίμως στον κορονοϊό για την προώθηση της έρευνας στο πεδίο της covid-19 διαπιστώθηκε ότι ήταν ασφαλής για υγιείς νεαρούς ενήλικες, ανακοίνωσαν σήμερα οι επικεφαλής της μελέτης.

Τα δεδομένα υποστηρίζουν την ασφάλεια αυτού του μοντέλου και θα μπορούσαν να θέσουν τα θεμέλια για μελλοντικές έρευνες για την δοκιμή νέων εμβολίων και φαρμάκων κατά του κορονοϊού.

Η Open Orphan ξεκίνησε την δοκιμή αυτή τον περασμένο Φεβρουάριο σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Λονδίνου Imperial, την δύναμη κρούσης της βρετανικής κυβέρνησης για τα εμβόλια και την εταιρεία hVIVO.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν δοκιμές σε ανθρώπους επί δεκαετίες για να μαθαίνουν περισσότερα για ασθένειες όπως η ελονοσία, η γρίπη, ο τύφος και η χολέρα και για να αναπτύσσουν θεραπείες και εμβόλια για την καταπολέμησή τους.

Τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξεκίνησαν μια άλλη δοκιμή σε ανθρώπους, η οποία περιελάμβανε την επαναμόλυνση των εθελοντών που είχαν προηγουμένως μολυνθεί με COVID-19--αντί της έκθεσης των εθελοντών στον ιό για πρώτη φορά-- σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα την ανοσία.

Η δοκιμή του Imperial εξέθεσε 36 υγιείς εθελοντές--άνδρες και γυναίκες--ηλικίας 18 με 29 ετών στο αρχικό στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 και τους έθεσε υπό στενή παρακολούθηση σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον καραντίνας.

Μετά την έξοδό τους από τις εγκαταστάσεις καραντίνας θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για ένα χρόνο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές παρενέργειες και το μοντέλο δοκιμής σε άνθρωπο φάνηκε ότι είναι ασφαλές και ότι έγινε ανεκτό καλά σε υγιείς νεαρούς ενήλικες.

"Άνθρωποι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα θεωρείται ότι είναι σημαντικοί παράγοντες που τροφοδοτούν την πανδημία και αυτές οι έρευνες, που είναι αντιπροσωπευτικές ήπιας μόλυνσης, επιτρέπουν την λεπτομερή διερεύνηση των παραγόντων που ευθύνονται για την μόλυνση και για την εξάπλωση της πανδημίας", δήλωσε ο Κρις Τσιού, ο επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής και καθηγητής μολυσματικών νόσων στο Imperial.

Με το μοντέλο να έχει δοκιμαστεί, η Open Orphan ανακοίνωσε ότι θα είναι σε θέση να διενεργήσει ή να υπογράψει έρευνες με δοκιμές σε ανθρώπους για την COVID-19 μέσα στο 2022, τηρώντας κανόνες ηθικής και βάσει ρυθμιστικών εγκρίσεων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Imperial δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα ξεκινούν να αναπτύσσονται κατά μέσον όρο περίπου δύο ημέρες μετά την επαφή με τον ιό, ανακοίνωσε το Imperial.

Η μόλυνση εμφανίζεται αρχικά στον λαιμό, περίπου πέντε ημέρες μετά κορυφώνεται η μόλυνση και σε εκείνο το στάδιο τα συμπτώματα είναι επικεντρωμένα στη μύτη και τον λαιμό.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι τα rapid test αποτελούν έναν αξιόπιστο δείκτη του αν ο μολυσματικός ιός είναι παρών και επομένως ο μολυσμένος είναι πιθανό να μεταδώσει τον ιό.

Δεκαοκτώ από τους εθελοντές μολύνθηκαν, 16 από τους οποίος εμφάνισαν στη συνέχεια ήπια συμπτώματα που παραπέμπουν σε κρυολόγημα όπως βουλωμένη μύτη, καταρροή, φταρνίσματα και πονόλαιμο, σύμφωνα με το Imperial.

Κάποιοι αισθάνθηκαν πονοκεφάλους, πόνους στις αρθρώσεις, μυαλγίες, αίσθημα κόπωσης και ανέβασαν πυρετό. Κανένας δεν εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα.

Δύο από τους συμμετέχοντες εξαιρέθηκαν από την τελική ανάλυση αφού ανέπτυξαν αντισώματα στο διάστημα μεταξύ της αρχικής εξέτασης και του εμβολιασμού.

Δεκατρείς μολυσμένοι εθελοντές φέρεται να έπαθαν παροδική ανοσμία και αγευσία, αλλά έπειτα από 90 ημέρες αποκαταστάθηκαν και τα δύο πλήρως σε όλους εκτός από τρεις εθελοντές. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν να εμφανίζουν βελτίωση μετά τρεις μήνες.

Δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στην κατάσταση των πνευμόνων ή κάποιες σοβαρές παρενέργειες σε κανέναν τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Έρευνες για Covid-19: Σοβαρές επιπλοκές και νόσηση για τις ανεμβολίαστες εγκύους
Δύο νέες αμερικανικές μελέτες αναδεικνύουν τη σημασία του εμβολιασμού των εγκύων τόσο για τις ίδιες όσο και για την εγκυμοσύνη τους, καθώς και για τα έμβρυα που κυοφορούν.
Έρευνες για Covid-19: Σοβαρές επιπλοκές και νόσηση για τις ανεμβολίαστες εγκύους
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι καταγράφουν δύο νέες έρευνες για τη βρετανική παραλλαγή του κορονοϊού
Αισιόδοξα συμπεράσματα από τις τελευταίες μελέτες για την παραλλαγή Β.1.1.7: Αν και τουλάχιστον 35% πιο μεταδοτική, δεν προκαλεί πιο σοβαρή ή θανατηφόρα νόσο Covid-19.
Τι καταγράφουν δύο νέες έρευνες για τη βρετανική παραλλαγή του κορονοϊού
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τεστ - εξπρές για τη διάγνωση του Covid-19 αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης
Ένα διαγνωστικό τεστ - εξπρές για τον Covid-19, που θα βασίζεται στη λογική των μηχανημάτων ακύρωσης εισιτηρίων, επιχειρεί να δημιουργήσει ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με ελληνική συμμετοχή.
Τεστ - εξπρές για τη διάγνωση του Covid-19 αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΕΚΠΑ: Η ασπιρίνη δυνητικά συμπληρωματική της θεραπείας για Covid-19
Σύμφωνα με μελέτη παρατήρησης που αναλύουν καθηγητές του Ελληνικού πανεπιστημίου, προκύπτει ότι η χρήση ασπιρίνης σε ασθενείς με Covid-19 συσχετίστηκε, μεταξύ άλλων, με σημαντικά χαμηλότερη εισαγωγή σε ΜΕΘ και...
ΕΚΠΑ: Η ασπιρίνη δυνητικά συμπληρωματική της θεραπείας για Covid-19
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο στέλεχος του κορονοϊού εξαπλώνεται ταχύτερα, σύμφωνα με μελέτη
Το τρέχον κυρίαρχο στέλεχος του Sars-Cov2 είναι τρεις έως έξι φορές πιο μολυσματικό από την αρχική εκδοχή, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το νέο στέλεχος, ωστόσο, δεν είναι πιο σοβαρό.
Νέο στέλεχος του κορονοϊού εξαπλώνεται ταχύτερα, σύμφωνα με μελέτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας