Το πράσινο φως για δοκιμές σε ανθρώπους έλαβε η πρώτη κλινική δοκιμή στον κόσμο, η οποία πρόκειται να εκθέτει σκόπιμα στον κορονοϊό τους συμμετέχοντες, με στόχο την ανάπτυξη καλύτερων εμβολίων.
Η κλινική δοκιμή διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από τον περασμένο Απρίλιο και ξεκίνησε αφού τρεις μήνες νωρίτερα η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε τις προηγμένες δοκιμές για την Covid-19 σε ανθρώπους.
Η διαδικασία, που βρίσκεται ακόμη στην πρώτη φάση, εξετάζει κυρίως πόσα στελέχη του ιού χρειάζονται στον οργανισμό για την πρόκληση μίας μόλυνσης, ενώ παράλληλα επιδιώκει να προσδιορίσει την ανοσολογική απόκριση που είναι απαραίτητη για την απόκρουσή της, σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου.
Ήδη οι επιστήμονες της έρευνας βρίσκονται κοντά στον προσδιορισμό της πιο αδύναμης δυνατής μόλυνσης από Covid-19, η οποία προκαλεί ήπια ή ασυμπτωματική νόσηση στο 50% των ατόμων που εκτίθενται σε αυτή.
Η επόμενη φάση των δοκιμών περιλαμβάνει την έκθεση εθελοντών, οι οποίοι είτε έχουν νοσήσει είτε έχουν εμβολιαστεί πλήρως, στην ελάχιστη δόση κορονοϊού ικανή να προκαλέσει νόσηση προκειμένου να προσδιορισθεί ο αριθμός αντισωμάτων που χρειάζονται για να την αποτρέψουν.
«Με αυτή την ανοσολογική απόκριση θα μπορέσουμε στη συνέχεια να αναπτύξουμε ένα νέο πιο ακριβές και πιο αποτελεσματικό εμβόλιο», σημείωσε η Έλεν ΜακΣέιν, επικεφαλής της μελέτης και Καθηγήτρια Εμβολιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Μόλις καταστεί δυνατός ο ακριβής εντοπισμός της ανοσολογικής απόκρισης που χρειάζεται να δημιουργεί ένα εμβόλιο για την προστασία από μία ασθένεια, καθίσταται πλέον περιττή η ανάγκη μαζικών κλινικών δοκιμών για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Αυτός είναι ο στόχος και για το εμβόλιο κατά της Covid-19. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατή η άμεση παρασκευή ισχυρών και αποτελεσματικών εμβολίων με τον ελάχιστο δυνατό βαθμό παρενεργειών ενάντια σε ενδεχόμενες νέες μεταλλάξεις του ιού.
Παραμένει φυσικά η αρνητική πλευρά του ρίσκου για την υγεία των εθελοντών που θα εκτεθούν στον κορονοϊό, όμως το πανεπιστήμιο διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει όλα τα μέτρα.
Οι συμμετέχοντες που αναζητούνται για τη μελέτη πρέπει να είναι υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18-30 ετών. Θα μπουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 17 μέρες στο πλαίσιο της μελέτης και όσοι εμφανίσουν συμπτώματα θα λάβουν τη θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων Ronapreve της Regeneron.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας