• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 27.4°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 26.0°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 28.2°C
  3 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.9°C / 26.9°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 20.2°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 28.0°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 21.8°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 25.9°C
  0 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.8°C / 28.3°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 23.7°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  1 BF
  60%

φωτογραφία αρχείου

DREAMSTIME

EMA: Ασφαλή τα εμβόλια για τις εγκύους

 • A-
 • A+
Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πυλώνα της αντιμετώπισης του COVID-19, ιδίως καθώς οι παραλλαγές του ιού συνεχίζουν να εξαπλώνονται στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ. Η ομάδα εργασίας COVID-19 του EMA (ETF) υπογραμμίζει τα αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι τα εμβόλια mRNA COVID-19 δεν προκαλούν επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη στις μέλλουσες μητέρες και τα μωρά τους.
 
Η ειδική ομάδα ανέλαβε τη λεπτομερή εξέταση διαφόρων μελετών που αφορούσαν περίπου 65.000 εγκυμοσύνες σε διάφορα στάδια. Η ανασκόπηση δεν διαπίστωσε καμία ένδειξη αυξημένου κινδύνου επιπλοκών εγκυμοσύνης, αποβολών, πρόωρων γεννήσεων ή ανεπιθύμητων ενεργειών στα αγέννητα μωρά μετά τον εμβολιασμό με mRNA COVID-19. Παρά ορισμένους περιορισμούς στα δεδομένα, τα αποτελέσματα φαίνονται συνεπή σε όλες τις μελέτες που εξέταζαν αυτά τα αποτελέσματα.
 
Οι μελέτες έδειξαν επίσης ότι τα εμβόλια COVID-19 είναι εξίσου αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου σε έγκυες όπως και σε μη έγκυες. Οι πιο συχνές παρενέργειες των εμβολίων σε έγκυες ταιριάζουν επίσης με εκείνες του συνολικού εμβολιασμένου πληθυσμού. Περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλο, ερυθρότητα και οίδημα στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο και ρίγη. Οι επιδράσεις αυτές είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός λίγων ημερών από τον εμβολιασμό.  
 
Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής η εγκυμοσύνη έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού COVID-19 ιδίως κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, τα άτομα που είναι έγκυες ή ενδέχεται να μείνουν έγκυες στο εγγύς μέλλον ενθαρρύνονται να εμβολιαστούν σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις.
 
Οι περισσότερες πληροφορίες μέχρι στιγμής έχουν προέλθει από τα εμβόλια mRNA (Comirnaty και Spikevax). Ο EMA θα επανεξετάσει επίσης τα δεδομένα για άλλα εγκεκριμένα εμβόλια COVID-19 μόλις αυτά καταστούν διαθέσιμα.
 
Οι αρχικές κλινικές δοκιμές δεν περιλαμβάνουν γενικά έγκυες. Κατά συνέπεια, τα δεδομένα σχετικά με τη χρήση των εμβολίων, όπως και οποιουδήποτε άλλου φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν είναι συνήθως διαθέσιμα κατά τη στιγμή της χορήγησης της άδειας, αλλά λαμβάνονται εκ των υστέρων. Οι μελέτες σε ζώα με τα εμβόλια COVID-19 δεν έδειξαν επιβλαβείς επιδράσεις κατά την εγκυμοσύνη ή τη μεταγεννητική ανάπτυξη. Η ανασκόπηση των πραγματικών στοιχείων δείχνει ότι τα οφέλη από τη λήψη εμβολίων mRNA COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπερτερούν των πιθανών κινδύνων για τις μέλλουσες μητέρες και τα αγέννητα μωρά.
 
Η επιτροπή φαρμάκων για τον άνθρωπο (CHMP) του EMA θα εξετάσει τα πιο πρόσφατα δεδομένα από τους κατασκευαστές των εμβολίων mRNA COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με σκοπό την επικαιροποίηση των συστάσεων στις πληροφορίες προϊόντος για τα εμβόλια, κατά περίπτωση.

Παρακολούθηση της ασφάλειας των εμβολίων

Σύμφωνα με το σχέδιο παρακολούθησης της ασφάλειας της ΕΕ για τα εμβόλια COVID-19, τα εν λόγω εμβόλια παρακολουθούνται στενά και οι σχετικές νέες πληροφορίες που προκύπτουν συλλέγονται συνεχώς και επανεξετάζονται αμέσως. Παρόλο που πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων έχει ήδη λάβει τα εμβόλια COVID-19, ορισμένες παρενέργειες ενδέχεται να εξακολουθούν να εμφανίζονται καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εντάσσονται σε προγράμματα εμβολιασμού. Η επιτροπή ασφάλειας του EMA, PRAC, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ασφάλεια κατά την εγκυμοσύνη.
 
Οι εταιρείες υποχρεούνται να παρέχουν τακτικές ενημερώσεις και να διεξάγουν μελέτες για την παρακολούθηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων τους, όπως αυτά χρησιμοποιούνται από το κοινό. Οι αρχές διεξάγουν επίσης πρόσθετες μελέτες για την παρακολούθηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τους στην εγκυμοσύνη.
 
Τα μέτρα αυτά επιτρέπουν στις ρυθμιστικές αρχές να αξιολογούν ταχέως τα δεδομένα που προκύπτουν από διάφορες πηγές και να λαμβάνουν τα κατάλληλα ρυθμιστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, εφόσον απαιτείται.
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Covid μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, ο εμβολιασμός προστατεύει
Μεγάλη βρετανική έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από Covid-19 προς το τέλος της εγκυμοσύνης τους είναι ευάλωτες και πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές, σε σχέση με όσες μολύνονται...
Η Covid μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, ο εμβολιασμός προστατεύει
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διευκρινίσεις του ΕΜΑ για την τρίτη δόση του εμβολίου
Μετά τη σύγχυση που προέκυψε σχετικά με τη χορήγηση της τρίτης δόσης των εμβολίων και τις κατηγορίες τις οποίες αφορά, σήμερα ο ΕΜΑ προχώρησε σε σειρά διευκρινίσεων.
Διευκρινίσεις του ΕΜΑ για την τρίτη δόση του εμβολίου
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΕΜΑ: Πιθανή η σύνδεση των εμβολίων mRNA με περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας
Περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στις πιθανές πολύ σπάνιες παρενέργειες των mRNA εμβολίων κατά του κορωνοϊού (Pfizer/BioNTech και Moderna) εντόπισε η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων...
ΕΜΑ: Πιθανή η σύνδεση των εμβολίων mRNA με περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι έγκυες μπορούν να κάνουν το εμβόλιο 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άλλαξε τη σύσταση του όσον αφορά τον εμβολιασμό των εγκύων γυναικών κατά του κορονοϊού, αίροντας τις προηγούμενες επιφυλάξεις του και υιοθετώντας μια λιγότερο επιφυλακτική στάση,...
Οι έγκυες μπορούν να κάνουν το εμβόλιο 
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ομάδες καρκινοπαθών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω Covid-19 παρά τον εμβολιασμό
Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού είναι αποτελεσματικός στην πλειονότητα των ανθρώπων με καρκίνο. Ορισμένοι ασθενείς με καρκίνο ιδίως του αίματος, συνεχίζουν να έχουν κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο.
Ομάδες καρκινοπαθών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω Covid-19 παρά τον εμβολιασμό
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ε.Ε.: Επαγγελματική ασθένεια ο κορονοϊός
Ο επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, κ. Νικολά Σμιτ, δήλωσε: «Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα για την αναγνώριση του αντικτύπου της COVID-19 στους εργαζομένους.
Ε.Ε.: Επαγγελματική ασθένεια ο κορονοϊός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας