• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.8°C / 25.1°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 22.8°C
  2 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 22.0°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.4°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.4°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  3 BF
  86%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  86%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 20.9°C
  2 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.4°C / 22.7°C
  0 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  0 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 25.3°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  0 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 21.7°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  0 BF
  96%
© Kuki Ladron De Guevara | Dreamstime.com

Ο ΠΟΥ δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό για την «Ο»

 • A-
 • A+
Να μην προεξοφλούμε το τέλος της πανδημίας λέει ο ΠΟΥ, επισημαίνοντας ότι δεν είναι «ήπια» η Όμικρον. «Και αυτή μπορεί να στείλει κόσμο στο νοσοκομείο και στο θάνατο» λέει ο επικεφαλής του Οργανισμού.

Οι νεότερες δηλώσεις του ΠΟΥ, αναφορικά με το πέμπτο κύμα της πανδημίας που κατακλύζει τις κοινωνίες παγκόσμια, καλούν τη διεθνή κοινότητα να μη δείχνει εφησυχασμό λόγω του γεγονότος ότι το στέλεχος της Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση από τη Δέλτα. Επομένως η νέα παραλλαγή, που ακολουθεί μία παγκόσμια τάση να καταστεί η κυρίαρχη εκδοχή της Covid-19, δεν πρέπει να κατηγοριοποιείται ως «ήπια», αφού και αυτή είναι ικανή να προκαλέσει νοσηλείες και θανάτους όπως προηγούμενα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Πράγματι οι πρώτες μελέτες για την παραλλαγή Όμικρον που εντοπίστηκε αρχικά τον Νοέμβριο στη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ έδειξαν ότι είναι μεν πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, όμως είχε μειωμένο κίνδυνο πρόκλησης νοσηλειών ή και θανάτων, σημειώνει ο ΠΟΥ. Ακόμη, έχει διαπιστωθεί ότι είναι χαμηλότερος ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης από «Ο» τόσο σε νέους όσο και μεσήλικες, χωρίς βέβαια να έχει προσδιοριστεί η ακριβής κατηγοριοποίηση των ηλικιακών ομάδων με βάση τις μελέτες που έγιναν ανά περίπτωση.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί επιστημονικά ο αντίκτυπος της νέας παραλλαγής στην υγεία των ηλικιωμένων.

Πάντως, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγιέσους, προειδοποίησε ότι «όπως και τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού, έτσι και η Όμικρον οδηγεί κόσμο στο νοσοκομείο και το θάνατο, ειδικά όσους είναι ανεμβολίαστοι».

Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ένα επερχόμενο παγκόσμιο «τσουνάμι» μολύνσεων από Covid-19, τη στιγμή που η διασπορά βρίσκεται στα ύψη και σπάει καθημερινά επιδημιολογικά ρεκόρ με τη συνύπαρξη της Όμικρον και της Δέλτα στην κοινότητα, έχοντας εξαντλήσει τα όρια των συστημάτων υγείας των χωρών. Δυστυχώς, σε όλες τις περιπτώσεις οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε πολύ δυσμενή θέση στη μάχη με την πανδημία αυτή την περίοδο, μην μπορώντας να περιορίσουν τη ραγδαία διασπορά ενός ιού που έχει σκοτώσει σχεδόν έξι εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που εκδηλώθηκε.

«Όσο οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου δίνονται σε ελάχιστες χώρες η πανδημία δεν πρόκειται να τελειώσει»

Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αυτή τη στιγμή αποτελεί η επίτευξη περισσότερο ισότιμης πρόσβασης όλων των χωρών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Και αυτό γιατί πολλές χώρες δεν έχουν εξασφαλίσει ούτε το 1/5 του πλήρους εμβολιασμού για τον πληθυσμό τους, εξαιτίας της ανισότιμης κατανομής των εμβολίων.

Ο κ. Γκεμπρεγιεσούς τόνισε ότι με βάση τον τωρινό ρυθμό εμβολιασμού παγκοσμίως, 109 χώρες θα αποτύχουν να εκπληρώσουν το στόχο του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού τους κατά της Covid-19 μέχρι τον Ιούλιο. Έναν στόχο η εκπλήρωση του οποίου εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στον τερματισμό της πανδημίας.

«Η μία ενισχυτική δόση μετά την άλλη σε έναν μικρό αριθμό χωρών δεν πρόκειται να οδηγήσει στο τέλος της πανδημίας τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν πλήρως απροστάτευτοι από τον ιό», ξεκαθάρισε.

Όπως εξήγησε ο σύμβουλος του ΠΟΥ, Μπρους Άιλγουορντ , αυτή τη στιγμή 36 έθνη δεν έχουν φτάσει καν το 10% της εμβολιαστικής κάλυψης επί του πληθυσμού τους. Ταυτόχρονα το 80% των σοβαρά νοσούντων παγκοσμίως είναι ανεμβολίαστοι, και αυτό κατά κύριο λόγο δεν αποτελεί επιλογή τους.

Η εβδομαδιαία επιδημιολογική αναφορά του ΠΟΥ ανέφερε ότι τα περιστατικά νόσησης από Covid έχουν σημειώσει αύξηση 71%, που ισοδυναμεί με 9,5 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως μέσα σε μία βδομάδα. Ωστόσο, στο ίδιο διάστημα οι θάνατοι από κορονοϊό έχουν μειωθεί κατά 10%, δηλαδή κατά 41.000.

Παράλληλα, κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στελέχη του ιού τα οποία εξετάζονται από τον ΠΟΥ, χωρίς να έχουν διαχυθεί στην κοινότητα. Αυτά αποτελούν «στελέχη ενδιαφέροντος» σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του Οργανισμού, σε αντίθεση με τα στελέχη της Όμικρον και της Δέλτα, που έχουν διαχυθεί παγκόσμια και ανήκουν στα «στελέχη κινδύνου».

Σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα που μπορούμε να αντλήσουμε από τις δηλώσεις του ΠΟΥ είναι ότι οποιαδήποτε εκτίμηση για το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα ακριβής, τη στιγμή που δε λαμβάνει υπόψη της όλους τους παράγοντες αναπαραγωγής του ιού σε παγκόσμια κλίμακα και όχι στα στενά όρια της Δύσης, που υπάρχει υπεραφονία εμβολίων και υγειονομικού υλικού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάνω από 10 δισ. οι εμβολιασμοί παγκοσμίως - Δεν τελειώνει έτσι η πανδημία λένε οι ειδικοί
Το ξεπέρασμα του ορόσημου των 10 δισεκατομμυρίων εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στον παγκόσμιο πληθυσμό ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, την ώρα που επισημαίνουν ότι το εμβόλιο από μόνο του δεν αρκεί για τον...
Πάνω από 10 δισ. οι εμβολιασμοί παγκοσμίως - Δεν τελειώνει έτσι η πανδημία λένε οι ειδικοί
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες παρενέργειες από εμβόλια mRNA εξετάζει η Ε.Ε.
Τρεις νέες παρενέργειες που αναφέρθηκαν από μικρό αριθμό ατόμων μετά τον εμβολιασμό τους με Pfizer και Moderna ερευνώνται προκειμένου να εκτιμηθεί εάν όντως σχετίζονται με τα δύο mRNA σκευάσματα, ανέφερε η...
Νέες παρενέργειες από εμβόλια mRNA εξετάζει η Ε.Ε.
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Βόμβα» ΠΟΥ: Τουλάχιστον 15 εκατ. έχουν πεθάνει εξαιτίας της Covid
Τριπλάσιο από το επίσημο είναι τα νούμερο των νεκρών της πανδημίας -είτε λόγω νόσησης με Covid ή από κάποια άλλη ασθένεια εξαιτίας των υπερφορτωμένων ΕΣΥ- τονίζει ο ΠΟΥ.
«Βόμβα» ΠΟΥ: Τουλάχιστον 15 εκατ. έχουν πεθάνει εξαιτίας της Covid
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο καμπανάκι ΠΟΥ για δύο υπο-παραλλαγές της Όμικρον στη Ν. Αφρική
«Πολύ νωρίς» για συμπεράσματα σχετικά με τη σοβαρότητα μόλυνσης από τις νέες υπο-παραλλαγές της »Ο» λέει ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Νέο καμπανάκι ΠΟΥ για δύο υπο-παραλλαγές της Όμικρον στη Ν. Αφρική
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΠΟΥ: Παγκόσμια έκρηξη κρουσμάτων για δεύτερη συνεχή εβδομάδα
Για άλλη μία έκρηξη κρουσμάτων παγκοσμίως κάνει λόγο για δεύτερη βδομάδα η επιδημιολογική έκθεση του ΠΟΥ, την ώρα που οι καθημερινοί θάνατοι από Covid σταδιακά μειώνονται.
ΠΟΥ: Παγκόσμια έκρηξη κρουσμάτων για δεύτερη συνεχή εβδομάδα
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΗΠΑ: Η Moderna υπέβαλε αίτημα για έγκριση 4ης δόσης για όλους τους ενήλικες
Η Moderna ανέφερε σε δελτίο τύπου ότι ζήτησε την εξουσιοδότηση για όλους τους ενήλικες με σκοπό οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και τα Κέντρα για Νόσους και Ελέγχου και Πρόληψης να έχουν ευελιξία στον...
ΗΠΑ: Η Moderna υπέβαλε αίτημα για έγκριση 4ης δόσης για όλους τους ενήλικες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας