• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 16.9°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.4°C / 14.9°C
  3 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.0°C / 16.2°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 15.0°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 8.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 15.6°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.8°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.1°C / 19.1°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 15.6°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 13.8°C / 19.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 17.1°C
  2 BF
  98%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.9°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.5°C / 15.7°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  87%
φωτογραφία 159024963 © Amani A | Dreamstime.com

Το «οικολογικό άγχος» θέτει σε κίνδυνο την ψυχοσωματική υγεία των νέων

 • A-
 • A+

Η κλιματική κρίση επηρεάζει όλο και περισσότερο την ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων, προειδοποιούν οι ειδικοί, μια εβδομάδα αφότου η Γκρέτα Τούνμπεργκ απέρριψε δημοσίως ως ανεπαρκείς τις υποσχέσεις δημόσιων ηγετών για αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού.

Το «οικολογικό άγχος» ,ως απόρροια της κλιματικής κρίσης, μπορεί να προκαλέσει έντονες ψυχολογικές συνέπειες, ιδιαίτερα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που αν στο αρχικό τους στάδιο υποτιμηθούν έπειτα οξύνονται επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου, σύμφωνα με τους Μάλα Ράο και Ρίτσαρντ Πόουελ του τμήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Ιμπίριαλ στο Λονδίνο.

Αν και ακόμη δεν υπολογίζεται ως διαγνώσιμη πάθηση, το «οικολογικό άγχος» και οι πολυεπίπεδες ψυχολογικές του επιπτώσεις αυξάνονταν, όπως και ο «δυσανάλογος» αντίκτυπός του σε παιδιά και νέους, επισήμαναν οι ειδικοί.

Περισσότεροι από τους μισούς παιδοψυχιάτρους (57%) παρατηρούν τα παιδιά και τους νέους να έχουν έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις λόγω της κλιματικής κρίσης και των περιβαλλοντικών καταστροφών, έδειξε έρευνα του 2020 στην Αγγλία.

Ενώ μια άλλη παγκόσμια έρευνα για το κλίμα σε νέους ηλικίας 16 έως 25 ετών έδειξε ότι οι ψυχολογικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης «επηρεάζουν βαθιά τους νέους σε όλον τον κόσμο».

H Μ.Ράο και ο Ρ.Πάουελ κάλεσαν τους παγκόσμιους ηγέτες να αναγνωρίσουν τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα κράτη στο μέλλον, την ανάγκη για άμεση δράση και τη δέσμευση για τη χάραξη μιας πορείας προς ένα πιο ευτυχισμένο και υγιές μέλλον, χωρίς απώλειες.

Η έρευνα των δύο ειδικών προσέφερε πληροφορίες για το πώς τα συναισθήματα των νέων συνδέονταν με εκείνα της προδοσίας και εγκατάλειψης από κυβερνήσεις και ενήλικες. Οι κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν υπόψιν τα αιτήματά τους, αφήνοντάς τους χωρίς «μέλλον» σε μια «καταδικασμένη ανθρωπότητα».

Μέχρι το 2030, οι εκπομπές άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν κατά 16%, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αντί να μειωθούν στο μισό, που είναι η περικοπή που απαιτείται για τη διατήρηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από το διεθνώς συμφωνημένο όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου.

Ο Ράο και ο Πάουελ είπαν ότι ήταν σημαντικό να εξεταστεί τι μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστούν τα αυξανόμενα επίπεδα της θερμοκρασίας.

«Θα επιστρέψει η αισιοδοξία και η ελπίδα στους νέους και τους ηλικιωμένους όταν διασφαλιστεί η πρόσβασή τους σε καλύτερες και πιο αξιόπιστες πληροφορίες για τον περιορισμό της κλιματικής καταστροφής», ανέφεραν, η Ράο και ο Πάουελ. «Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η σύνδεσή τους με τη φύση, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συμβάλουν σε πιο πράσινες επιλογές σε ατομικό επίπεδο, αλλά και σε συλλογικό».

Νέα ιατρική έρευνα απέδειξε πως η αλλαγή συμπεριφοράς θα μπορούσε να είναι «το κλειδί» για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2050.

Η Τερέζα Μαρτό, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ανέφερε ότι η τεχνολογική καινοτομία από μόνη της δεν θα ήταν επαρκής.

Η υιοθέτηση μιας διατροφής σε μεγάλο βαθμό φυτικής προέλευσης και η πραγματοποίηση των περισσότερων εναλλακτικής μορφής ταξιδιών με συνδυασμό πεζοπορίας, ποδηλασίας και δημόσιων συγκοινωνιών, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων να βελτιώσει τα επίπεδα υγείας, συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή εντείνει το άγχος των νέων παγκοσμίως
Η κλιματική αλλαγή και η συχνή εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, προκαλούν έντονο άγχος και επιδεινώνουν την ψυχοσωματική υγεία των νέων, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, του Πανεπιστημίου Μπαθ.
Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή εντείνει το άγχος των νέων παγκοσμίως
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ιστορικό υψηλό 1,1 δισ. ατόμων έφτασε ο αριθμός των καπνιστών
Μπορεί το 2019 σχεδόν 8 εκατ.άνθρωποι να έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας συνεπειών του καπνίσματος, ωστόσο ο αριθμός των καπνιστών αυξάνεται. Και αυξάνεται παράλληλα με την αύξηση του πληθυσμού του πλανήτη.
Σε ιστορικό υψηλό 1,1 δισ. ατόμων έφτασε ο αριθμός των καπνιστών
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και οι νέοι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να αναρρώσουν πλήρως από την Covid-19
Δημοσκόπηση του CDC στις ΗΠΑ δείχνει ότι πάνω από τρεις στους δέκα (ποσοστό 35%) δεν είχαν επανέλθει στην προηγούμενη κατάστασή τους δύο με τρεις εβδομάδες αφότου βγήκε θετική η πρώτη εξέτασή τους.
Και οι νέοι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να αναρρώσουν πλήρως από την Covid-19
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν επιτρέπεται το τσιγάρο; Η λύση είναι ο… ναργιλές
Εξαιτίας ενός νομικού κενού, στην Ισπανία οι καπνιστές βρήκαν τη λύση στην απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους: τον ναργιλέ. Αν και γιατροί και ο ΠΟΥ προειδοποιούν ότι είναι εξίσου επικίνδυνος με το...
Δεν επιτρέπεται το τσιγάρο; Η λύση είναι ο… ναργιλές
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τον ύπνο
Άλλο ένα παράπλευρο πρόβλημα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, καθώς τυχόν άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να επιφέρει αϋπνίες και άλλες διαταραχές ύπνου. Εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο είναι οι ηλικιωμένοι...
Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τον ύπνο
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάπνισμα: θλιβερή πρωτιά και στις νεαρές ηλικίες
Στους χώρους εργασίας, στη βραδινή έξοδο, στο αμάξι, μέσα στο σπίτι. Το κάπνισμα συνοδεύει κάθε στιγμή της ζωής των καπνιστών και των γύρω τους. Πρόκειται για πραγματική επιδημία, που λαμβάνει ανησυχητικές...
Κάπνισμα: θλιβερή πρωτιά και στις νεαρές ηλικίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας