• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.8°C / 9.0°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.8°C / 5.5°C
  0 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 11.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.7°C / 3.7°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.0°C
  0 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 10.7°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.3°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C -1.1°C / 3.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.9°C / 10.8°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -1.5°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C -1.5°C / 7.3°C
  1 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.1°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.0°C / 9.2°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.4°C / 4.4°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 5.5°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  51%
Photo 173461103 © Hejinghua | Dreamstime.com

Γιατί οι μάσκες δεν αποτελούν κίνδυνο

 • A-
 • A+

Οι προστατευτικές μάσκες έχουν γίνει πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας εφόσον είναι υποχρεωτικές σχεδόν σε κάθε κλειστό και μη χώρο. Πολλοί είναι εκείνοι, ωστόσο, που τάσσονται εναντίον της χρήσης τους και υποστηρίζουν πως προκαλούν περισσότερες βλάβες στον οργανισμό, παρά μας προστατεύουν.

Επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν να αποδομήσουν τέτοιου είδους επιχειρήματα και να δημοσιεύσουν επιστημονικές εξηγήσεις σχετικά με την ασφάλεια της μάσκας και τη συμβολή της στην καταπολέμηση της διασποράς του ιού. Ένα από τα πιο δημοφιλή επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι αρνητές της μάσκας είναι πως προκαλεί «υποξία», μία κατάσταση κατά την οποία το σώμα στερείται επαρκούς οξυγόνωσης. Μάλιστα, ακούγονται απόψεις που φτάνουν και στα άκρα, καθώς ισχυρίζονται ότι οι μάσκες μπορεί και να σκοτώσουν.

Οι επιστήμονες αντιπαραθέτουν την τεκμηρίωση πως η μάσκα δεν είναι κλειστό κύκλωμα και αφήνει το οξυγόνο να περνάει. Η αίσθηση της δυσφορίας που δημιουργεί και την εντύπωση της ασφυξίας οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, τονίζει ο καθηγητής Ιβ Κοπιετέ, γιατρός, επιδημιολόγος και καθηγητής δημόσιας υγείας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB). Το ίδιο ισχύει και για τις απόψεις που ισχυρίζονται πως φορώντας τη μάσκα εισπνέουμε το διοξείδιο του άνθρακα που οι ίδιοι εκπνέουμε. Εφόσον η μάσκα δεν αποτελεί κλειστό κύκλωμα αυτό σημαίνει πως το διοξείδιο διοχετεύεται μέσα από τη μάσκα και δεν επιστρέφει σε εμάς μέσω της αναπνοής.

Ακόμη ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται σχετικά με τη βλαπτικότητα των μασκών, είναι πως διευκολύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων, μυκήτων αλλά και μούχλας που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο καθηγητής δημόσιας υγείας στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM), Ντάνιελ Πάουα, εξηγεί πως στα σταγονίδια που αποβάλλουμε μέσω της ομιλίας ενδέχεται να περιλαμβάνονται μύκητες και βακτήρια τα οποία παραμένουν στη μάσκα. Αυτά όμως αποτελούν φυσιολογικό είδος για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς υπάρχουν στο στόμα και στις ρινικές μας κοιλότητες. Επομένως, είναι αδύνατο να προκαλέσουν λοιμώξεις, εφόσον μάλιστα τηρούνται οι συνιστώμενες συνθήκες χρήσης της μάσκας που επιβάλλουν την αλλαγή της ανά τέσσερις ώρες.

Μία ακόμη θεωρία που χρησιμοποιείται συχνά είναι πως οι μάσκες επιτρέπουν στον ιό να περάσει, καθώς τα κενά που έχουν είναι μεγαλύτερα από το μέγεθος του ιού. Τα αντεπιχειρήματα που παραθέτουν οι επιστήμονες είναι πως οι μάσκες που πωλούνται στο ευρύ κοινό πρέπει να φιλτράρουν τουλάχιστον το 70% των σωματιδίων όλων των μεγεθών. Επιπλέον, η επικινδυνότητα διασποράς του ιού δεν προκύπτει από το μέγεθός του αλλά από το μέγεθος των σταγονιδίων στα οποία περιέχεται. Οι μάσκες λειτουργούν σαν φίλτρα, ώστε να εμποδίζουν όσο περισσότερα σταγονίδια είναι δυνατόν, σημειώνει ο  Ζαν-Μισέλ Κουρτί, καθηγητή Φυσικής στη Σορβόννη.

Μπορεί οι μάσκες να προκαλούν δυσφορία, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του καλοκαιριού, όπου συνδυάζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, ωστόσο συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη διασπορά του ιού, ειδικά όταν τις χρησιμοποιούνται μαζικά από την πλειοψηφία. Ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση μάσκας συνδυαστικά με το πλύσιμο των χεριών αλλά και την τήρηση αποστάσεων. Ο ιολόγος Μπέντζαμιν Νόιμαν του Πανεπιστημίου A&M University στο Τέξας, σημειώνει πως οι μάσκες δεν είναι απαραίτητο να είναι 100% αποτελεσματικές για να έχουν σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση της επιδημίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβλήματα για την υγεία του στόματος μπορεί να προκαλεί η χρήση μάσκας
Οι οδοντίατροι εφιστούν την προσοχή για τη στοματική υγιεινή όσον αφορά τη χρήση της μάσκας, καθώς διευκολύνεται η ανάπτυξη βακτηρίων εξαιτίας της ξηρότητας που προκαλείται στο στόμα.
Προβλήματα για την υγεία του στόματος μπορεί να προκαλεί η χρήση μάσκας
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ίσως η «Ο» αναπτύσσεται στον οργανισμό διαφορετικά από άλλες μεταλλάξεις
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που έγιναν σε ασυμπτωματικούς ασθενείς της μετάλλαξης «Ο» του κορονοϊού, ο τρόπος που το στέλεχος προσβάλλει τον οργανισμό μας ίσως είναι εντελώς διαφορετικός.
Ίσως η «Ο» αναπτύσσεται στον οργανισμό διαφορετικά από άλλες μεταλλάξεις
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ρύπανση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο βαριάς νόσησης από Covid-19
Τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όσους νοσήσουν από Covid-19 σημειώνει επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία με επικεφαλής τον καθηγητή του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας (ISGlobal)...
Η ρύπανση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο βαριάς νόσησης από Covid-19
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
COVID-19 και νεογνά: τι πρέπει να ξέρουμε
Το γεγονός του θανάτου ενός βρέφους μόλις 37 ημερών στη χώρα μας από κορονοϊό, δημιουργεί νέα ερωτήματα για το πώς μεταδίδεται στα βρέφη και πώς ασθένεια επηρεάζει τα παιδιά.
COVID-19 και νεογνά: τι πρέπει να ξέρουμε
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Covid-19: Η παρουσία αντισωμάτων παρέχει προστασία από επαναλοίμωξη τουλάχιστον για 6 μήνες
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τέσσερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία δείχνει ότι η μεγάλη πλειονότητα των ατόμων που έχουν μολυνθεί αναπτύσσουν αντισώματα τα οποία μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο επαναλοίμωξης από...
Covid-19: Η παρουσία αντισωμάτων παρέχει προστασία από επαναλοίμωξη τουλάχιστον για 6 μήνες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας