Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ακράτεια: Ασκήσεις για ενδυνάμωση των μυών

Ενας μη επεμβατικός τρόπος αντιμετώπισης της ακράτειας είναι οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους Kegel

Ακράτεια: Ασκήσεις για ενδυνάμωση των μυών

  • A-
  • A+

Είναι η ακράτεια από προσπάθεια (stress incontinence) η συνηθέστερη μορφή ακράτειας στις γυναίκες και αφορά ακούσια απώλεια ούρων έπειτα από κάθε αύξηση της πίεσης στην κύστη, όπως φτάρνισμα, βήχας, σωματική άσκηση κ.λπ. Αλλοι παράγοντες που προδιαθέτουν τη χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους είναι κληρονομικοί, η μη άσκηση των μυών του πυελικού εδάφους, η εμμηνόπαυση, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, η ηλικία κ.λπ.

Επιτακτική ακράτεια (Detrussor Instability) είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή ακράτειας ούρων και χαρακτηρίζεται από αυτόματη μικρή απώλεια ούρων χωρίς να μπορεί να ανασταλεί (έχουμε μικρή διαρροή) από την πάσχουσα. Συνήθως πριν γίνει η πλήρωση της ουροδόχου κύστεως νιώθει την ανάγκη για ούρηση με αποτέλεσμα σε βαριές μορφές το μεσοδιάστημα μεταξύ των ουρήσεων να είναι τόσο μικρό ώστε να την απομονώνει κοινωνικά. Οφείλεται κυρίως σε νευρολογικής φύσης βλάβες του ουροποιητικού, ενώ παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι η γεροντική ηλικία και νευρολογικές νόσοι όπως σακχαρώδης διαβήτης, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, σκλήρυνση κατά πλάκας, βλάβες νωτιαίου μυελού κ.λπ. Η θεραπεία αυτής της μορφής ακράτειας είναι βασικά φαρμακευτική με τη χρήση αντιχολινεργικών φαρμάκων α' γενιάς.

Μικτή ακράτεια

Υπάρχει και η μικτή ακράτεια, η οποία πιο συχνά αφορά γυναίκες. Πρόκειται για συνδυασμό ακράτειας από προσπάθεια και επιτακτικής ακράτειας. Οταν συνυπάρχουν και οι δύο μορφές ακράτειας, προσπαθούμε να δούμε ποιος τύπος υπερισχύει και φροντίζουμε να τον θεραπεύσουμε.

Ακράτεια από υπερπλήρωση

Αφορά συχνότερα το ανδρικό φύλο και πολύ λιγότερο το γυναικείο. Οφείλεται είτε σε διόγκωση του προστάτη για τους άνδρες, είτε σε κυστεοκήλη και αναστροφή της ανατομικής θέσης της ουροδόχου κύστεως στις γυναίκες. Τα συμπτώματα είναι: ελαττωμένη ροή ούρων, συχνουρία, σταγονοειδής απώλεια ούρων μετά το τέλος της κανονικής ούρησης και καθυστέρηση της έναρξης της ούρησης.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ακράτεια ούρων;

Ενας μη επεμβατικός τρόπος αντιμετώπισης της ακράτειας είναι οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους Kegel.

Οι ασκήσεις Kegel μπορούν να γίνουν προληπτικά κατά την εγκυμοσύνη και τη λοχεία αλλά και αργότερα. Ετσι επιτυγχάνουμε προφύλαξη από ακράτεια και αύξηση της σεξουαλικής διέγερσης στη γυναίκα.

Οι ασκήσεις Kegel πήραν το όνομά τους από τον γυναικολόγο Arlond Kegel, ο οποίος μελέτησε το πυελικό έδαφος και τη δυνατότητά των μυών αυτών να συσπώνται.

Ποιο είναι το πυελικό έδαφος;

Το πυελικό έδαφος ορίζεται από τους μυς που ξεκινούν μπροστά από το ηβικό οστό και καταλήγουν πίσω στον κόκκυγα. Ετσι καλύπτουν τα τοιχώματα του κόλπου και του ορθού εντέρου. Το πυελικό έδαφος υποστηρίζει όλα τα κοιλιακά μας όργανα χωρίς να υπάρχουν οστά, άρα πολύ εύκολα μπορεί να τραυματιστεί από ενδοπυελική συνεχόμενη πίεση (π.χ. εγκυμοσύνη κ.ά.).

Τι είναι οι ασκήσεις Kegel;

Ο σκοπός των ασκήσεων είναι να επανορθώσουν και να ενδυναμώσουν τους μυς του πυελικού εδάφους, έτσι ώστε να αποκτηθεί ο έλεγχος, ο τόνος και η δύναμή τους, με αποτέλεσμα την πρόληψη ή τη μείωση της χαλάρωσης του πυελικού εδάφους (προλαμβάνοντας ή επανορθώνοντας έτσι την πρόπτωση της μήτρας που επιφέρει ακράτεια, σεξουαλική δυσλειτουργία κ.λπ.).

Πώς γίνεται αδύναμο το πυελικό έδαφος;

Οι αιτίες που αποδυναμώνουν το πυελικό έδαφος είναι:

• εγκυμοσύνη

• τοκετός

• παχυσαρκία

• μη εκγύμναση των ιεροκοκκυγικών μυών

• ηλικία

• εμμηνόπαυση.

Σε τι βοηθούν οι ασκήσεις Kegel;

Η σπουδαιότητα της εκγύμνασης αυτών των μυών είναι πολύ μεγάλη για την αποφυγή της ακράτειας κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό (ασχέτως αν ο τοκετός είναι κολπικός ή με καισαρική τομή), για τη διατήρησή της σεξουαλικής υγείας της γυναίκας και, τέλος, για να μην τραυματιστεί το περίνεο και να αποφύγουμε την επισιοτομή κατά την έξοδο της κεφαλής του μωρού από την αιδοιική σχισμή.

Πώς πρέπει να γίνονται οι ασκήσεις

Οι ασκήσεις Kegel γυμνάζουν τους ηβοκοκκυγικούς μυς, γνωστούς και ως «μύες του sex». Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ποιοι είναι αυτοί οι μύες ώστε να μη γίνεται λάθος η άσκηση. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να αντιληφθούμε τους μυς του περινέου είναι να διακόψουμε την ούρηση (μία ή δύο φορές το πολύ) ή να τοποθετήσουμε δύο δάχτυλα στον κόλπο και να προσπαθήσουμε να σφίξουμε τους μυς τριγύρω... Αυτό είναι το πυελικό μας έδαφος. Ετσι πρέπει να αρχίσουμε να αισθανόμαστε τον κόλπο μας να σφίγγεται και το πυελικό έδαφος να ανεβαίνει προς τα πάνω ενώ στη συνέχεια πρέπει να χαλαρώνουμε τους μυς και να αισθανόμαστε το πυελικό μας έδαφος να κατεβαίνει σαν ασανσέρ.

Πόσες φορές πρέπει να γίνονται;

Για να συνηθίσουμε να ασκούμε τους μυς, πρέπει στην αρχή, όταν πηγαίνουμε για ούρηση, μόλις αδειάσουμε την ουροδόχο κύστη να μένουμε στη θέση αυτή και να σφίγγουμε τους μυς ανεβάζοντας σε τρεις χρόνους το πυελικό έδαφος, να κρατάμε για 5 δευτερόλεπτα (μετρώντας 1.001, 1.002, 1.003, 1.004, 1.005, που είναι πραγματικά δευτερόλεπτα) και να χαλαρώνουμε σε τρεις πάλι χρόνους (να το αισθανόμαστε όπως ανεβοκατεβαίνει ένα ασανσέρ). Οι ασκήσεις αυτές να γίνονται 5 φορές την ημέρα, με δέκα επαναλήψεις.

Μόλις μάθουμε να συσπάμε τους μυς, πρέπει να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, όποτε οδηγούμε, πλένουμε τα πιάτα, διαβάζουμε ένα βιβλίο, καθόμαστε στον καναπέ... Mπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις ακόμα και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να μη σφίγγετε τους κοιλιακούς μυς, τους γλουτιαίους και τα πόδια σας...

Οι ασκήσεις Kegel για τους άνδρες

Mε τη συστολή των ηβοκοκκυγικών μυών και στη συνέχεια τη χαλάρωσή τους, οι άνδρες μπορούν να δυναμώσουν τη στύση, να καθυστερήσουν την εκσπερμάτιση και να ελέγξουν καλύτερα τον οργασμό.

Οι μαίες είναι οι επαγγελματίες υγείας που μπορούν να σας διδάξουν σωστά τις ασκήσεις Kegel κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας όσο και της μετέπειτα πορείας της παθούσας.

ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος κι εγκεφαλικού από τα πολλά αντιβιοτικά
Οι γυναίκες που λαμβάνουν για μεγάλες χρονικές περιόδους αντιβιοτικά είναι πιο πιθανό να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος κι εγκεφαλικού από τα πολλά αντιβιοτικά
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Είναι φάρμακα και όχι αφροδισιακά
Παγίδες, λάθη και άλλα πολλά γύρω από τη χρήση των «χαπιών του έρωτα» αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών σε 5.000 άνδρες, οι οποίοι τα δοκίμασαν. Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα «χάπια...
Είναι φάρμακα και όχι αφροδισιακά
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τo αλφαβητάρι του σακχαρώδους διαβήτη
Ως σακχαρώδη διαβήτη ορίζουμε μια σειρά παθολογικών διαταραχών που κοινό άξονα έχουν τη διαταραχή στον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Για να το απλοποιήσουμε θα πρέπει να δεχθούμε ότι η γλυκόζη στο αίμα, ως...
Τo αλφαβητάρι του σακχαρώδους διαβήτη
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η σιωπηλή νόσος
Η ηπατίτιδα C αποτελεί ιογενές νόσημα που οφείλεται στον ιό της ηπατίτιδας C (HCV, hepatitisCvirus). Ο ιός της ηπατίτιδας C ανακαλύφθηκε το 1989 και άρχισε να ελέγχεται στις αιμοδοσίες περίπου το 1990-91. Εχει...
Η σιωπηλή νόσος
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θεαματικά αποτελέσματα
Ο όρος «βραχυθεραπεία» προέρχεται από το συνθετικό «βραχύ», δηλαδή σύντομο, και από το «θεραπεία» και αναφέρεται στην τεχνική εσωτερικής ακτινοβόλησης μέσω της τοποθέτησης ραδιενεργού πηγής εντός του πάσχοντος...
Θεαματικά αποτελέσματα
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μύθοι και πραγματικότητα για τη δυσλειτουργία του εντέρου
Πρόσφατη μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής κατέδειξε ότι το 16% του Ελληνικού πληθυσμού πάσχει από δυσκοιλιότητα. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι για ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί...
Μύθοι και πραγματικότητα για τη δυσλειτουργία του εντέρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας