Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μία πρωτεΐνη δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση του διαβήτη
DREAMSTIME

Μία πρωτεΐνη δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση του διαβήτη

  • A-
  • A+
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μειωμένα επίπεδα της πρωτεΐνης CD248 στον λευκό λιπώδη ιστό ποντικιών απέτρεπαν την εκδήλωση της νόσου.

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ασθένειες στον πλανήτη. Ο επιπολασμός της νόσου, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί σήμερα σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1980.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, περίπου ένας στους δέκα πάσχει από διαβήτη τύπου 2 (την πιο κοινή μορφή της νόσου), ενώ ένας στους τρεις έχει προδιαβήτη, δηλαδή υψηλότερα από τα φυσιολογικά, επίπεδα σακχάρου στο αίμα (που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της ασθένειας).

Η ορμόνη ινσουλίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της νόσου, καθώς είναι αυτή που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2, είτε ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται στη συγκεκριμένη ορμόνη, είτε δεν παράγει αρκετή ποσότητα προκειμένου να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου. 

Παχυσαρκία και διαβήτης

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σταθερή αύξηση των επιπέδων του διαβήτη τύπου 2 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας, που αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση της νόσου. 

Ειδικότερα, όταν ένας άνθρωπος προσλαμβάνει περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται το σώμα του, ενεργοποιείται ο λευκός λιπώδης ιστός για να αποθηκεύσει την υπερβολική ενέργεια στα λιποκύτταρα. Εάν αυτό συμβαίνει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, τότε το παραπάνω σύστημα ενδέχεται να μην καταφέρει να ανταποκριθεί επαρκώς, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μια κατάστασης που ονομάζεται «αντίσταση στην ινσουλίνη», η οποία οδηγεί τελικά στην εκδήλωση της νόσου.

Μια πολλά υποσχόμενη πρωτεΐνη

Πρόσφατα, μία ομάδα ερευνητών από πανεπιστήμια του Καναδά και της Σουηδίας εξέτασαν τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που αναπτύσσεται στα λιποκύτταρα, η CD248, στην εκδήλωση της νόσου. 

Εξετάζοντας ανθρώπους παχύσαρκους, υπέρβαρους, κανονικούς ή λιποβαρείς (είτε έχοντας διαβήτη τύπου 2 είτε χωρίς εκδήλωση της νόσου), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η CD248 μπορούσε να λειτουργήσει ως δείκτης ευαισθησίας στην ινσουλίνη. 

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μείωσαν τεχνητά τη δραστηριότητα της CD248 σε ανθρώπινα κύτταρα του λευκού λιπώδη ιστού, σε συνθήκες εργαστηρίου. Διαπίστωσαν ότι η CD248 συμβάλλει στις κυτταρικές διεργασίες που οδηγούν στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία προκαλείται από μακροχρόνια υπερκατανάλωση ενέργειας μέσω της διατροφής. 

Ακολούθως, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια που δεν διέθεταν το γονίδιο που κωδικοποιεί τη CD248 στον λευκό λιπώδη ιστό (αν κι άλλου είδους κύτταρα παρήγαγαν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη). Όπως καταγράφηκε, τα ποντίκια εμφανίστηκαν «προστατευμένα» τόσο όσον αφορά την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη, όσο και την εκδήλωση της νόσου. 

Επιπροσθέτως, τα εν λόγω ποντίκια δεν εμφάνισαν διαβήτη, ακόμη και όταν ακολούθησαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρές τροφές ή όταν έγιναν παχύσαρκα.

Σημαντική ήταν εξάλλου η διαπίστωση ότι η ευαισθησία στην ινσουλίνη των ποντικών που ήδη είχαν διαβήτη, μπορούσε να βελτιωθεί με τη μείωση των επιπέδων της CD248 στα λιποκύτταρα, ακόμη και όταν εκείνα παρέμεναν σε κατάσταση παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα ποντίκια με μειωμένα επίπεδα της πρωτεΐνης CD248 στα λιπώδη κύτταρα τους δεν φαίνεται να εμφανίζουν τάση για ανάπτυξη της νόσου - ένα γεγονός που υποδηλώνει ότι η στόχευση αυτής της πρωτεΐνης μπορεί να συμβάλλει σε μια αποτελεσματική θεραπεία στο προσεχές μέλλον ή ακόμα και στην πρόληψή της νόσου.

Δείτε ΕΔΩ περαιτέρω στοιχεία για την εν λόγω έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό EBioMedicine.

ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Έρευνα: Καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι «ασφαλής»
Είναι γνωστό ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, όπως έχει αποδειχθεί από πάμπολλες επιστημονικές έρευνες της διεθνούς βιβλιογραφίας. Ωστόσο, το ερώτημα που έχει τεθεί...
Έρευνα: Καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι «ασφαλής»
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιβεβαιώθηκε η σύνδεση διαβήτη - καρκίνου
Ένα απαισιόδοξο μήνυμα για όσους πάσχουν από διαβήτη στέλνει μία μελέτη ανασκόπησης, με δεδομένα από 47 επιμέρους διεθνείς έρευνες. Όπως καταγράφεται, η διάγνωση του διαβήτη θέτει ένα άτομο σε αυξημένο κίνδυνο...
Επιβεβαιώθηκε η σύνδεση διαβήτη - καρκίνου
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύξηση κινδύνου για διαβήτη, για τις σκληρά εργαζόμενες γυναίκες
Οι ώρες εργασίας ενός ανθρώπου σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σακχαρώδη διαβήτη; Μία νέα επιστημονική μελέτη απαντά θετικά, όσον αφορά το γυναικείο φύλο: τα αποτελέσματα κατέγραψαν ότι όσες γυναίκες...
Αύξηση κινδύνου για διαβήτη, για τις σκληρά εργαζόμενες γυναίκες
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε διαβήτη οδηγούν προβλήματα αποθήκευσης του λίπους στο σώμα
Νέα γενετική μελέτη μεγάλης κλίμακας προσέφερε ισχυρές ενδείξεις ότι η ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη μπορεί να είναι αποτελέσματα της αποτυχίας ενός οργανισμού να αποθηκεύσει «με ασφάλεια» την περίσσεια...
Σε διαβήτη οδηγούν προβλήματα αποθήκευσης του λίπους στο σώμα
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι αποτελεσματική
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και από διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, των λιπιδίων και...
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι αποτελεσματική
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τo αλφαβητάρι του σακχαρώδους διαβήτη
Ως σακχαρώδη διαβήτη ορίζουμε μια σειρά παθολογικών διαταραχών που κοινό άξονα έχουν τη διαταραχή στον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Για να το απλοποιήσουμε θα πρέπει να δεχθούμε ότι η γλυκόζη στο αίμα, ως...
Τo αλφαβητάρι του σακχαρώδους διαβήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας