Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ορια και κανόνες: τα θέτει ο γονιός και όχι το παιδί!»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ορια και κανόνες: τα θέτει ο γονιός και όχι το παιδί!»

  • A-
  • A+

Κάθε άνθρωπος και κάθε οργανισμός, σε κάθε περιβάλλον, δοκιμάζει τη δύναμή του, τις ικανότητές του, τις αντοχές του…

Οταν επιδιώκουμε κάτι, δοκιμάζουμε, μπορεί να αποτύχουμε, να ξαναδοκιμάσουμε... μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτή η υγιής διαδικασία και συμπεριφορά μάς κάνει να πετυχαίνουμε τους στόχους μας, παρ' όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά. Ερχονται στον κόσμο και δοκιμάζουν συνέχεια και το καθετί! Μόνο που τα παιδιά δεν έχουν ακόμα σαφή αντίληψη και γνώση των δικών τους ορίων. Ετσι, ξεκινώντας, δεν ξέρουν πόση δύναμη πρέπει να βάλουν για να ανοίξουν ένα συρτάρι, ούτε αν θα χτυπήσουν πηδώντας από ψηλά κ.ο.κ.

Γνωρίζοντας αυτό το δεδομένο, αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των γονέων ή όσων έχουν τη φροντίδα των παιδιών.

Υπάρχει ανάγκη ο γονέας να επιβλέπει και μερικές φορές να περιορίζει κάποιες ενέργειες των παιδιών που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες στο παιδί. Ταυτόχρονα, οφείλει να το βοηθάει να αποκτήσει τα κριτήρια ώστε βαθμιαία να είναι σε θέση να αναγνωρίζει ό,τι είναι επικίνδυνο και από μόνο του να το αποφεύγει, χωρίς να επιβάλλεται παρέμβαση του γονιού.

Ετσι περνάμε σε ένα άλλο επίπεδο όπου, ενώ ο γονιός βάζει όρια και σταματάει το παιδί του, ταυτόχρονα του δίνει τον απαραίτητο χώρο ώστε να δοκιμάζει βαθμιαία πιο επικίνδυνες δραστηριότητες και παιχνίδια.

Μέσα από κινητικά παιχνίδια τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα όρια του εαυτού τους και να προχωρούν ένα βήμα παραπάνω τη φορά.

Ας πάμε τώρα στη γενικότερη έννοια της οριοθέτησης. Οσον αφορά τα θέματα ασφάλειας που προαναφέραμε, όλα φαίνονται σχετικά απλά και σαφή. Ωστόσο, υπάρχει μια κατηγορία ορίων που δεν αφορούν την ασφάλεια, αλλά γενικότερα θέματα διαπαιδαγώγησης, όπως η ώρα του ύπνου, η ισορροπία ανάμεσα σε υποχρεώσεις (σχολείο, διαβάσματα κ.λπ.) και ελευθερίες, ο χρόνος που μπορούν να παίζουν σε τάμπλετ και αργότερα το πότε ή μέχρι πόσο αργά μπορούν να είναι έξω κ.ο.κ.

Εδώ τα πράγματα φαίνεται να αναμορφώνονται. Η οριοθέτηση ως προς αυτά δείχνει να μην αγγίζει θέματα ασφάλειας, ούτε υπάρχει η απολυτότητα που χαρακτηρίζει την προηγούμενη κατηγορία.

Ανά οικογένεια και παιδί τα πράγματα αλλάζουν. Δεν είναι για όλους όλα εξίσου σημαντικά, ούτε τα παιδιά είναι ίδια και με τον ίδιο τρόπο απαιτητικά. Και αυτό ακριβώς δημιουργεί πρόβλημα και μπέρδεμα.

Δεν υπάρχει ένας σαφής λόγος που να λέει πόσο συχνά ή πόσο πολύ μπορεί να τρώει κάποιος παγωτό ή κάθε πότε και μέχρι πόσο αργά μπορεί ένας έφηβος να βγαίνει για βράδυ. Αυτά είναι στην κρίση της οικογένειας –των γονιών– και προκύπτουν από τη δυναμική των σχέσεων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα παιδιά και οι έφηβοι φαίνεται να έχουν πολλούς τρόπους να επιβάλλουν τα θέλω τους στους γονείς. Δοκιμάζουν, επιχειρηματολογούν, πιέζουν και με κάθε τρόπο προσπαθούν να πετύχουν αυτό που επιθυμούν. Και οι γονείς μπαίνουν σε διαδικασία αμφισβήτησης όσων προσπαθούν και δημιουργούνται εντάσεις στις σχέσεις τους με τα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα αισθάνονται ενοχές και συχνά υποχωρούν ή αναθεωρούν προκειμένου να αποφύγουν περιπλοκές.

Η οριοθέτηση των παιδιών είναι μία διαρκής διαδικασία, πρώτα και κύρια από τους γονείς. Πριν από κάθε ενέργεια πρέπει ο γονιός να είναι σίγουρος και να έχει ο ίδιος απαντήσει σε κάθε «γιατί» που μπορεί να τεθεί.

Ελάχιστα πράγματα είναι αυτονόητα (π.χ. δεν κλέβουμε) και πλέον είμαστε σε κοινωνία όπου τα παιδιά έχουν λόγο με επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα, αν και ενίοτε αυτά είναι καρπός της άγνοιας, της παρανόησης ή και προσχηματικά.

Η σχέση με τα παιδιά μας είναι κάτι δυναμικό που συνεχώς δημιουργείται (ή, αν δεν προσέξουμε κι αν δεν φροντίσουμε, διαλύεται).

Είναι λοιπόν αναγκαία η διαρκής εγρήγορση και επαφή μαζί τους, ώστε τα όρια που βάζουμε να έχουν λογική και να προάγουν μελλοντικά την ελευθερία και ολοκλήρωσή τους.

Η θέσπιση ορίων είναι μόνο μία πλευρά της ευρύτερης παιδαγωγικής που αποβλέπει στο να μάθει το παιδί να παίζει με κανόνες, θεμέλιο του κοινωνικού βίου. Στο ποδόσφαιρο, για παράδειγμα, υπάρχουν σαφή όρια, που η παράβασή τους επισύρει συνέπειες (φάουλ, πέναλτι, οφσάιντ, ακόμη και η συμπεριφορά των φιλάθλων επισύρει ποινή για την ομάδα).

Ομως, η βαθύτερη λογική και απόλαυση του παιχνιδιού δεν είναι απλώς να σεβόμαστε τα όρια. Είναι να κερδίσουμε παίζοντας με κανόνες.

Αρα, τα όρια είναι ένα εργαλείο στην υπηρεσία της γονεϊκής λειτουργίας η οποία, για την καλή πορεία του προς ό,τι επιθυμεί, του παρέχει αγάπη και κανόνες.

*εκπαιδευτικός, συγγραφέας, συνεργάτις του Ινστιτούτου «Γαληνός»

ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δείξε μου τους... γονείς σου να σου πω πόσο θα ζήσεις!
Όσο περισσότερο ζουν οι γονείς, τόσο περισσότερο μπορούν να ελπίζουν ότι θα ζήσουν και τα παιδιά τους, καθώς επίσης να παραμείνουν υγιή σε μεγάλη ηλικία, κινδυνεύοντας λιγότερο από εκδήλωση καρκίνου και...
Δείξε μου τους... γονείς σου να σου πω πόσο θα ζήσεις!
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κατάθλιψη «περνάει» και στα εγγόνια
Υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καταθλιπτικής διαταραχής (σοβαρή ή κλινική κατάθλιψη) αντιμετωπίζουν τα παιδιά των οποίων οι παππούδες κι οι γιαγιάδες είχαν εμφανίσει την ίδια πάθηση.
Η κατάθλιψη «περνάει» και στα εγγόνια
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η έκθεση της εγκύου σε χημικά φέρνει πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια
Τη διασύνδεση της προγεννητικής έκθεσης των κοριτσιών σε χημικά με την πρόωρη εφηβεία κάνει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η εφηβεία έρχεται πιο νωρίς στα κορίτσια, αν η μητέρα...
Η έκθεση της εγκύου σε χημικά φέρνει πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΓΧΣ: Αδιαφορούν οι φαρμακευτικές για τα παιδιά με HIV
Στα παιδιά με HIV αφιερώνουν τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στέλνοντας παράλληλα ένα σαφές μήνυμα στις φαρμακευτικές εταιρείες να σταματήσουν να καθυστερούν την ανάπτυξη...
ΓΧΣ: Αδιαφορούν οι φαρμακευτικές για τα παιδιά με HIV
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσοχή στην έκθεση των παιδιών σε εικόνες φρίκης
Ιδιαίτερη προσοχή στους γονείς για την έκθεση των παιδιών σε εικόνες φρίκης απ' τις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους, συστήνει η αστική μη...
Προσοχή στην έκθεση των παιδιών σε εικόνες φρίκης
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η καθημερινότητα μιας μαμάς είναι πονοκέφαλος
Εκτός από το ότι η μητρότητα είναι ένα από τα πιο όμορφα συναισθήματα, πολλές φορές κρύβει κούραση, τρέξιμο, άγχος, ένταση και έλλειψη ύπνου. Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τον...
Η καθημερινότητα μιας μαμάς είναι πονοκέφαλος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας