Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέα καμπάνια για τους εμβολιασμούς
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα καμπάνια για τους εμβολιασμούς

  • A-
  • A+

«Εμβολιάσου για την εποχική γρίπη, προστατεύσου και προστάτευσε τους γύρω σου». To φετινό μήνυμα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για τη γρίπη μιλάει για την ουσία του εμβολιασμού, ο οποίος δρα προστατευτικά για εκείνον που εμβολιάζεται, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο σε μία εποχή που η αντιεμβολιαστική κουλτούρα φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος διεθνώς και στη χώρα μας οι «οπαδοί» της είναι λίγοι, αλλά διόλου ευκαταφρόνητοι.

Στη σημασία των εμβολιασμών για τη δημόσια υγεία, αλλά και απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με θέματα όπως η γρίπη, ο ιός του Δυτικού Νείλου, η ιλαρά, έδωσαν ειδικοί επιστήμονες σε εκδήλωση που οργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Α. Δημόπουλος, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Γ. Μπασκόζος και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπλ. καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θ. Ρόζενμπεργκ.

Οι επιστήμονες μίλησαν για «πτώση» της εμπιστοσύνης του πληθυσμού στα εμβόλια, κάτι που τόνισαν ότι πρέπει να απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα και τις εθνικές αρχές των κρατών.

Οπως κατέδειξε η κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, καθηγήτρια Χ. Σπηλιοπούλου, από το 2008 έως το 2015 κατεγράφησαν 215.000 κρούσματα νόσων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, ο οποίος αποτρέπει 2,5 εκ. θανάτους.

«Η Ευρώπη δέχτηκε ένα μεγάλο υγειονομικό χαστούκι πρόσφατα με την εξάπλωση της ιλαράς, αλλά και τον ιό του Δυτικού Νείλου. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι καμία χώρα δεν είναι προστατευμένη, καθώς έχουμε τεράστιες μετακινήσεις πληθυσμών και αλλαγή του κλίματος», δήλωσε ο Θ. Ρόζενμπεργκ.

● Η εποχική γρίπη είναι προ των πυλών και οι ομάδες υψηλού κινδύνου -άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες με επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα, έγκυες, λεχώνες, θηλάζουσες, άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με μωρά κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, κλειστοί πληθυσμοί, επαγγελματίες υγείας- πρέπει να εμβολιαστούν.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο - Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο και η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Ηδη, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός και έχουν διατεθεί σε πρώτη φάση 27.000 εμβόλια για την εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας. Την ίδια ώρα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενημερώνει ότι περισσότερα από 1.500.000 αντιγριπικά εμβόλια έχουν παραγγελθεί για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς μέσω των φαρμακείων που επιτελούν σημαντικό ρόλο στον εμβολιασμό του πληθυσμού. «Δεν πρέπει να περιμένουμε την καρδιά του χειμώνα για να εμβολιαστούμε» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

«Βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση της εποχικής γρίπης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, και «χτυπάμε έγκαιρα το καμπανάκι της πρόληψης», το οποίο πέρυσι απέδωσε καρπούς.

Πέρυσι, όπως επισήμανε η Ξ. Δεδούκου, παιδίατρος - λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρατηρήθηκε αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο των επαγγελματιών υγείας (από 10% έφτασε στο 25%) όσο και των ομάδων υψηλού κινδύνου (31%).

Ωστόσο, πρόσθεσε, υπολειπόμαστε από τον στόχο του ΠΟΥ για την εμβολιαστική κάλυψη των ευπαθών ομάδων που είναι 75%. Η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή που απεβίωσαν από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, σημείωσε, δεν ήταν εμβολιασμένοι παρ’ ότι ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, καταδεικνύοντας έτσι τη σημασία ενίσχυσης του μηνύματος για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και την επίτευξη περαιτέρω αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης.

Αν και είναι αναμενόμενη η ετήσια επιδημική έξαρση της γρίπης, τα χαρακτηριστικά της όπως ο χρόνος έναρξης, η διάρκεια και η σοβαρότητα των επιπτώσεών της, ποικίλλουν από χρονιά σε χρονιά, ανάλογα με τον τύπο του ιού που κυκλοφορεί και με τον βαθμό ανοσίας που έχουν σ’ αυτόν οι διάφορες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού, τόνισε η Ξ. Δεδούκου και σημείωσε ότι το εμβόλιο που γίνεται κάθε χρόνο, προκύπτει από τα στοιχεία που συλλέγει ο ΠΟΥ και φέτος χορηγείται το τετραδύναμο.

● Η ιλαρά, μια ξεχασμένη νόσος που φέτος έκανε δυναμική επιστροφή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχει λάβει τη μορφή επιδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και μετρά 57 θανάτους από επιπλοκές της.

Στη χώρα μας είχαμε 4 θανάτους μέχρι στιγμής και 3.256 κρούσματα, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (Ρομά 60,7%, γενικός πληθυσμός 29,3%, αλλοδαποί 10,0% ). Κυρίως επηρεάζονται παιδιά ηλικίας <14 ετών από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά.

Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων είναι ανεμβολίαστα (80,2%), ενώ κρούσματα ιλαράς καταγράφονται και σε επαγγελματίες υγείας (130), εκ των οποίων ποσοστό 48% ήταν ανεμβολίαστοι έναντι της ιλαράς και το 36% ατελώς εμβολιασμένοι.

Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη συμμόρφωσης των πολιτών με τη δεύτερη δόση του εμβολίου MMR (ιλαράς - ερυθράς - παρωτίτιδας). Μόνο 4 χώρες στην Ευρώπη έχουν εμβολιαστική κάλυψη και με τις δύο δόσεις που αγγίζει το 95%. Η χώρα μας έχει ποσοστό κάλυψης 83,3%, ενώ τα νούμερα είναι απογοητευτικά στους πληθυσμούς Ρομά, όπου με την πρώτη δόση εμβολιάζεται το 48% και με τη δεύτερη μόνο το 8%.

Παρ’ όλο που στην Ελλάδα έχουμε ένα από τα πιο «πλούσια» εθνικά προγράμματα εμβολιασμών στην Ευρώπη, υπάρχει μεγάλη πολυφωνία στην εφαρμογή του και παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στη χορήγηση ορισμένων εμβολίων, επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής ― Λοιµωξιολογίας, διευθύντρια της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκοµείο ΑΤΤΙΚΟΝ Β. Παπαευαγγέλου.

Οι κύριοι τρόποι ενίσχυσης της εμβολιαστικής κάλυψης, σημείωσε, περιλαμβάνουν δράσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αναφέρθηκε εκτενώς στους παιδιάτρους, οι οποίοι θα πρέπει να βελτιώσουν τις ικανότητες επικοινωνίας τους με τους γονείς, αφιερώνοντας χρόνο στην ουσιαστική ενημέρωσή τους για τα οφέλη των εμβολίων, αλλά και στην απάντηση τυχόν ερωτήσεων.

ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα εμβόλια σώζουν ζωές
Από τη βρεφική ηλικία έως και την ενήλικο ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα, η ανεμοβλογιά και ο έρπητας...
Τα εμβόλια σώζουν ζωές
ΥΓΕΙΑ
Συνεχίζει να «θερίζει» η γρίπη
Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν δεκαεπτά νέοι θάνατοι, φτάνοντας συνολικά τους 56 από την αρχή της φετινής περιόδου δραστηριότητας της γρίπης. Από αυτούς οι 49 αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ...
Συνεχίζει να «θερίζει» η γρίπη
ΥΓΕΙΑ
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
Η γρίπη εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα και φέτος δεν αστειεύεται. Η ασθένεια και οι επιπλοκές της προκάλεσαν τον θάνατο 42 ανθρώπων στην Ελλάδα κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018 και τη νοσηλεία 107 ασθενών σε...
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Έρπης ζωστήρας, η βασανιστική νόσος των άνω των 60
Ένας στους τέσσερις θα νοσήσει από έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή στη ζωή του, με τον κίνδυνο να αυξάνεται, καθώς αυξάνεται η ηλικία. Σήμερα υπάρχει προληπτικό εμβόλιο έναντι του ιού της ανεμοβλογιάς – ζωστήρα,...
Έρπης ζωστήρας, η βασανιστική νόσος των άνω των 60
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οδηγίες για τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης
Το επιδημικό κύμα γρίπης αναμένεται όπως κάθε χρόνο την εβδομάδα των Χριστουγέννων, αλλά ο εμβολιασμός πρέπει να ξεκινήσει έγκαιρα, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής...
Οδηγίες για τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο εμβολιασμός σώζει ζωές
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικές υγειονομικές παρεμβάσεις καθώς προλαμβάνει από 2 έως 3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε...
Ο εμβολιασμός σώζει ζωές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας