Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιβλαβής ο λίγος αλλά και ο πολύς ύπνος
Dreamstime

Επιβλαβής ο λίγος αλλά και ο πολύς ύπνος

  • A-
  • A+

Αποκαλυπτικά είναι τα συμπεράσματα της μεγαλύτερης -μέχρι σήμερα- έρευνας για τον ύπνο, η οποία αποσαφηνίζει το πόσες ώρες θα πρέπει να κοιμάται ένας άνθρωπος καθημερινά. 

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, τόσο ο λίγος (σε χρονική διάρκεια) ύπνος όσο και πολύς, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη γνωστική ικανότητα, ωστόσο δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη ενός ανθρώπου. 

Η έρευνα αυτή έρχεται να προσφέρει μεγαλύτερη κατανόηση σχετικά με τον ύπνο, ο οποίος αν και αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας, εξακολουθεί να κρύβει μυστήρια και να δημιουργεί ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων. 

Στην εποχή μας, είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερο από όσο ενδεχομένως θα ήθελαν, με πολλούς παράγοντες να συμβάλουν σε αυτό, όπως είναι η πολύωρη εργασία, ο αυξημένος χρόνος μπροστά σε οθόνες, η χρήση καφεΐνης, αλλά και το καθημερινό άγχος. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η ποιότητα του ύπνου επιδεινώνεται, η κατανόηση των επιπτώσεων στην υγεία και την απόδοση κρίνεται ως ιδιαιτέρως επιτακτική.

Στο πλαίσιο αυτό, Καναδοί επιστήμονες προχώρησαν στην εκπόνηση της μεγαλύτερης μελέτης ύπνου, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 και συνέλεξε δεδομένα από περισσότερους από 40.000 συμμετέχοντες (εθελοντές) μόλις τις πρώτες ημέρες, μέσω online διαδικασίας.

Οι ερευνητές της μελέτης επιχείρησαν να καταγράψουν τις συνήθειες ύπνου ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο αριθμός και η ποικιλία των συμμετεχόντων τούς επέτρεψε να συγκρίνουν τις επιπτώσεις της στέρησης του ύπνου σε άτομα διαφορετικών ηλικιών, επαγγελμάτων και τρόπων ζωής.

Μέσω ενός εκτεταμένου ερωτηματολογίου, οι συμμετέχοντες έδωσαν βασικά στοιχεία, όπως η ηλικία και ο τόπος διαμονής τους, αλλά και περαιτέρω πληροφορίες που αφορούσαν από την εκπαίδευσή τους μέχρι τα φάρμακα που λάμβαναν. Παράλληλα, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μια σειρά 12 καθιερωμένων γνωστικών εξετάσεων, έτσι ώστε η ποσότητα του ύπνου να μπορεί να συσχετιστεί με την νοητική τους ικανότητα.

Τα προκαταρκτικά συμπεράσματά τους, βασισμένα σε ανάλυση 10.000 ατόμων, δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό SLEEP. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες κοιμόντουσαν για 6,3 ώρες ή λιγότερο, καθημερινά: αυτή η χρονική διάρκεια ύπνου είναι κατά περίπου μία ώρα μικρότερη από την προτεινόμενη.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο ύπνος 7-8 ωρών συνδέθηκε με υψηλότερη γνωστική λειτουργία. Αντίθετα, τόσο η μικρότερη όσο και η μεγαλύτερη διάρκεια συνδέθηκαν με χαμηλότερη απόδοση. 

Το παραπάνω συμπέρασμα ήταν σταθερό, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι οι πιο ηλικιωμένοι, που συνήθως κοιμούνται λιγότερες ώρες, επηρεάζονται περισσότερο και καθημερινά από τη στέρηση του ύπνου. 

Επίσης, ο λίγος ή ο πολύς ύπνος επηρέασε αρνητικά μια σειρά γνωστικών λειτουργιών, όπως η αναγνώριση περίπλοκων μοτίβων και ο χειρισμός πληροφοριών για την επίλυση προβλημάτων. Επίσης, η λεκτική ικανότητα των ανθρώπων αυτών επηρεάστηκε σημαντικά.

Ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα της μελέτης ήταν ότι τα άτομα με μόλις 4 ώρες (ή λιγότερο) καθημερινά, είχαν απόδοση που ομοίαζε με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, κατά περίπου 8 έτη. 

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η βραχυπρόθεσμη μνήμη ήταν σχετικά ανέπαφη από τη διάρκεια του ύπνου. Πρόκειται για ακόμα ένα αξιοσημείωτο εύρημα, καθώς είναι γνωστό -με βάση παλαιότερες έρευνες- ότι ο ύπνος είναι καθοριστικός για τη μνήμη. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης, τα παραπάνω συμπεράσματα έχουν σημαντικές συνέπειες στον πραγματικό κόσμο, επειδή πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, λειτουργούν καθημερινά με πολύ λίγο ύπνο, γεγονός που μπορεί να έχει επίδραση στη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά. 

Δείτε ΕΔΩ περαιτέρω στοιχεία για την εν λόγω έρευνα.

ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μικρότερη απώλεια μνήμης με φρούτα και λαχανικά
Ακόμα μία έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τη σπουδαιότητα κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών: αυτή τη φορά στο επιστημονικό «μικροσκόπιο» βρέθηκε η σχέση της διατροφής με την υγεία του εγκεφάλου και την απώλεια...
Μικρότερη απώλεια μνήμης με φρούτα και λαχανικά
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορθότερες αποφάσεις με μεσημεριανό υπνάκο
Είναι γνωστό ότι ο ύπνος αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα τόσο για τη διαμόρφωση της μνήμης, όσο και για την εδραίωση νέων πληροφοριών. Μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of...
Ορθότερες αποφάσεις με μεσημεριανό υπνάκο
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μία πρωτεΐνη δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση του διαβήτη
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μειωμένα επίπεδα της πρωτεΐνης CD248 στον λευκό λιπώδη ιστό ποντικιών απέτρεπαν την εκδήλωση της νόσου.
Μία πρωτεΐνη δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση του διαβήτη
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Έρευνα: η βιταμίνη D επιμηκύνει τη ζωή σε ασθενείς με καρκίνο
Επιστημονική μελέτη κατέγραψε ότι διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D.
Έρευνα: η βιταμίνη D επιμηκύνει τη ζωή σε ασθενείς με καρκίνο
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιβεβαιώθηκε ο ρόλος της NfL στην ανίχνευση του Αλτσχάιμερ
Μία μακροχρόνια επιστημονική μελέτη έρχεται να υποστηρίξει προηγούμενες έρευνες, καταγράφοντας ότι οι μεταβολές στα επίπεδα μιας πρωτεΐνης μπορεί να ανιχνεύσουν την παρουσία και να παρακολουθήσουν την εξέλιξη...
Επιβεβαιώθηκε ο ρόλος της NfL στην ανίχνευση του Αλτσχάιμερ
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος κι εγκεφαλικού από τα πολλά αντιβιοτικά
Οι γυναίκες που λαμβάνουν για μεγάλες χρονικές περιόδους αντιβιοτικά είναι πιο πιθανό να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος κι εγκεφαλικού από τα πολλά αντιβιοτικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας