Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δικαιώνονται» τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά
dreamstime

«Δικαιώνονται» τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά

  • A-
  • A+

Κόντρα στην κοινή αντίληψη αλλά και στις συστάσεις εθνικών και διεθνών οργανισμών υγείας, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά φαίνεται ότι όχι μόνο δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αλλά αντίθετα μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στο εν λόγω ζήτημα. 

Το παραπάνω αποτελεί βασικό αποτέλεσμα μιας πρόσφατης επιστημονικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον Δρ Dariush Mozaffarian, από το Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης, και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Σημειώνεται ότι και παλαιότερες έρευνες έχουν αμφισβητήσει προηγούμενες εκτιμήσεις ότι τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, με τα κορεσμένα λιπαρά οξέα που περιέχουν, αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι (παγκοσμίως γνωστοί) φορείς και οργανισμοί, όπως τα υπουργεία Γεωργίας και Υγείας στις ΗΠΑ, έχουν υιοθετήσει στις συστάσεις τους, την αποφυγή κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά, εξαιτίας της -θεωρητικά αρνητικής- επίδρασής τους στα επίπεδα χοληστερόλης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA), τα κορεσμένα λιπαρά οξέα που απαντώνται στα γαλακτοκομικά, αυξάνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL), η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η αθηροσκλήρωση ή η στεφανιαία νόσος.

Σε αυτή τη νέα έρευνα, οι επιστήμονες μελέτησαν δεδομένα από 2.907 ανθρώπους στις ΗΠΑ, ηλικίας πάνω από 65 ετών. Κατέγραψαν τα επίπεδα των λιπαρών οξέων που περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα στο αίμα των συμμετεχόντων, από την έναρξη της έρευνας, το 1992, καθώς και 6 χρόνια αλλά και 13 χρόνια αργότερα. 

Εντός μίας χρονικής περιόδου 22 ετών, 2.428 από τους συμμετέχοντες απεβίωσαν, με 833 από αυτούς τους θανάτους να οφείλονταν σε καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο, κανένα από τα εξετασθέντα λιπαρά οξέα των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν συσχετίστηκε με τον κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας. Αντίθετα, όπως καταγράφηκε στην έρευνα, οι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων είχαν σε ποσοστό 42% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν ότι θα πρέπει να τροποποιηθούν οι τρέχουσες κατευθυντήριες διατροφικές οδηγίες και συστάσεις που συνιστούν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς λιπαρά ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (1%). 

Διαβάστε ΕΔΩ την επιστημονική έρευνα. 

ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πολυφαγία είναι «επιστροφή»…
Δεν είναι τυχαίο που οι βουλιμίες είναι ανεξέλεγκτες, η αναζήτηση αγαλλίασης μέσω της τροφής είναι ασυνείδητη και ανεπίλεκτη διαδικασία. Ο παχύσαρκος χρειάζεται να αποκτήσει συνείδηση γι’ αυτό που του...
Η πολυφαγία είναι «επιστροφή»…
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δηλητήριο» το φοινικέλαιο για την καρδιά
Τους κινδύνους για την υγεία από την κατανάλωση και χρήση φοινικέλαιου επισημαίνει καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ, η οποία το χαρακτηρίζει «καθαρό δηλητήριο» για την καρδιά. Το φοινικέλαιο...
«Δηλητήριο» το φοινικέλαιο για την καρδιά
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Έρευνα: η βιταμίνη D επιμηκύνει τη ζωή σε ασθενείς με καρκίνο
Επιστημονική μελέτη κατέγραψε ότι διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D.
Έρευνα: η βιταμίνη D επιμηκύνει τη ζωή σε ασθενείς με καρκίνο
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπορεί ένα εμβόλιο να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής;
Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως δρομολογούν μία ριζοσπαστική γονιδιακή θεραπεία που στοχεύει να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, με ένα εμβόλιο που θα εφαρμοστεί στον ασθενή μόλις μία φορά στη...
Μπορεί ένα εμβόλιο να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής;
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος κι εγκεφαλικού από τα πολλά αντιβιοτικά
Οι γυναίκες που λαμβάνουν για μεγάλες χρονικές περιόδους αντιβιοτικά είναι πιο πιθανό να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος κι εγκεφαλικού από τα πολλά αντιβιοτικά
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Νηστίσιμη διατροφή τη Μεγάλη Εβδομάδα
Οι νηστίσιμες τροφές της Μεγάλης Εβδομάδας προσφέρουν ιδιαίτερα οφέλη στον οργανισμό μας, μας γεμίζουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά ώστε να νιώσουμε πιο δραστήριοι και ξεκούραστοι.
Νηστίσιμη διατροφή τη Μεγάλη Εβδομάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας