Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διακοπές χωρίς προβλήματα

Η ανατροπή του καθημερινού προγράμματος, το φαγητό εκτός σπιτιού, η αλλαγή στη σωματική δραστηριότητα κρύβουν παγίδες για τους ασθενείς με διαβήτη το καλοκαίρι

ΕUROKINISSI / ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διακοπές χωρίς προβλήματα

  • A-
  • A+

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη χρειάζεται προσοχή. Οι περίοδοι καύσωνα αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία με οδηγίες της συμβουλεύει τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τι να προσέχουν και τι να αποφεύγουν προκειμένου να περάσουν ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι.

■ Προσέχετε την αφυδάτωση. Τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης το καλοκαίρι, ιδιαίτερα αν είναι αρρύθμιστα. Το ανεβασμένο σάκχαρο αυξάνει τη διούρηση και μπορεί να επιδεινώσει την αφυδάτωση. Πίνετε πολύ νερό, τσάι και λεμονάδα χωρίς ζάχαρη, ανθρακούχο νερό με γεύσεις φρούτων και αποφύγετε τους χυμούς και τα αναψυκτικά με πολύ ζάχαρη και την πολλή καφεΐνη.

■ Αποφύγετε το αλκοόλ. Η πρόσληψη αλκοόλ εκτός του ότι μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, μπορεί και να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να αποβάλλει θερμότητα, να προκαλέσει μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου και να αυξήσει τον κίνδυνο για υπογλυκαιμία.

■ Προσέχετε τα πόδια σας. Tα άτομα με διαβήτη συχνά πάσχουν από νευροπάθεια στα άκρα -συμπτώματα μουδιάσματος, πόνου, βάρους στα κάτω άκρα- γεγονός που τα βάζει σε κίνδυνο για δημιουργία τραυμάτων που δεν μπορούν να επουλωθούν γρήγορα και έτσι μπορεί να δημιουργηθούν διαβητικά έλκη. Γι' αυτό αποφεύγετε να φοράτε πολύ ανοιχτά παπούτσια, ιδίως στην παραλία, και ποτέ μην περπατάτε ξυπόλητοι. Προσέχετε επίσης την πολύ ζεστή άμμο και το ζεστό πάτωμα γύρω από τις πισίνες. Ελέγχετε τα πόδια σας καθημερινά για πιθανούς τραυματισμούς. Αν έχετε κάποιο τραυματισμό επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

■ Προσέχετε τα τσιμπήματα από έντομα τα οποία μπορεί να είναι μολυσμένα και να σας δημιουργήσουν πληγή. Βάζετε πάντα εντομοαπωθητικό.

■ Προσέχετε ιδιαίτερα τη φύλαξη των φαρμάκων σας, της ινσουλίνης αλλά και των ταινιών μέτρησης σακχάρου. Τα φάρμακα θα πρέπει να βρίσκονται σε μέρος δροσερό (έως 28-30 βαθμούς C), σκιερό, χωρίς υγρασία.

Η ινσουλίνη είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε υψηλή θερμοκρασία και πρέπει να την κρατάτε στο ψυγείο. Μην τη βάζετε στην κατάψυξη, σε σημείο που το χτυπάει ο ήλιος ή στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου όταν ταξιδεύετε. Αν βρίσκεστε για ώρα εκτός σπιτιού ή ταξιδεύετε, διατηρήστε τη σε ειδική θήκη με παγοκύστη για να μην εκτεθεί σε υψηλή θερμοκρασία. Η κρύα ινσουλίνη μπορεί να είναι επώδυνη, γι’ αυτό ζεστάνετε λίγο με τα χέρια σας το φιαλίδιο πριν κάνετε την ένεση, αν την είχατε στο ψυγείο.

■ Ντυθείτε κατάλληλα. Οταν η υγρασία είναι αυξημένη, πρέπει να φοράμε ρούχα που επιτρέπουν την εξάτμιση του ιδρώτα και την αποβολή θερμότητας. Αποφύγετε τα συνθετικά και στενά ρούχα.

■ Προσέχετε την υπογλυκαιμία αν κατά τη διάρκεια των διακοπών η δραστηριότητά σας αυξάνεται. Ειδικά αν κολυμπάτε πολλή ώρα ή κάνετε άλλες δραστηριότητες στις διακοπές (όπως ποδήλατο, κανό) ίσως χρειαστεί να μειώσετε τη δόση της ινσουλίνης σας ή και κάποιων φαρμάκων.

■ Ελέγχετε το σάκχαρό σας συχνά, τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα. Οι ακραίες θερμοκρασίες, η αυξημένη δραστηριότητα και η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου και πρέπει να το παρακολουθείτε.

■ Εχετε πάντα μαζί σας νερό και ταμπλέτες γλυκόζης για πιθανή υπογλυκαιμία.

■ Πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι για να αποφύγετε έκθεση σε ιούς που παρουσιάζουν έξαρση το καλοκαίρι, όπως οι εντεροϊοί.

■ Μάθετε να αναγνωρίζετε συμπτώματα ηλίασης και πώς να την αντιμετωπίσετε. Αν έχετε διαβήτη, βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο να πάθετε ηλίαση αν μείνετε αρκετή ώρα σε ζεστό περιβάλλον ή αν δεν αναπληρώσετε τα υγρά που έχετε χάσει.

Οταν ταξιδεύετε

Η ανατροπή του καθημερινού προγράμματος, το φαγητό εκτός σπιτιού ή η αλλαγή στη σωματική δραστηριότητα είναι μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με διαβήτη το καλοκαίρι. Πριν κλείσετε τις βαλίτσες σας, καλό είναι να έχετε υπόψη σας κάποιους βασικούς κανόνες για να χαρείτε τις διακοπές σας.

■ Μην ξεχάσετε τα φάρμακά σας

■ Πάρτε αρκετά αναλώσιμα μαζί σας (ταινίες, σκαρφιστήρες, βελόνες).

■ Εχετε πάντα σε τσαντάκι μαζί σας ένα-δυο σνακ, ταμπλέτες γλυκόζης και τον μετρητή σας σε περίπτωση που το σάκχαρο πέσει αρκετά.

Αν έχετε διαβήτη τύπου 1 πρέπει να έχετε μαζί και μια ένεση γλουκαγόνου.

■ Εχετε μαζί το βιβλιάριό σας και το τηλέφωνο του γιατρού σας σε περίπτωση που συμβεί κάτι επείγον. Προμηθευτείτε με ιατρική ταυτότητα που να αναφέρει ότι έχετε διαβήτη και να έχει το όνομά σας και το τηλέφωνο ενός στενού συγγενή (σε περίπτωση ατυχήματος ή σοβαρής υπογλυκαιμίας).

■ Αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, προσέχετε τη διαφορά ώρας για τη λήψη των φαρμάκων σας και της ινσουλίνης.

■ Πάρτε μαζί σας συνταγές για τα φάρμακά σας και βεβαιωθείτε πως μπορείτε να τα προμηθευτείτε στις διακοπές.

Ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο, καράβι

■ Εχετε μαζί σας υγιεινά σνακ, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι, ανάλατους ξηρούς καρπούς και αποφύγετε σνακ από περίπτερα και καντίνες, όπως κράκερ, πατατάκια, μπισκότα που είναι ανθυγιεινά και θα ανεβάσουν πολύ το σάκχαρό σας.

■ Πίνετε νερό και αποφύγετε χυμούς και αναψυκτικά.

■ Κάντε στάση και βγείτε από το αυτοκίνητο κάθε 1-2 ώρες για να μειώσετε τον κίνδυνο θρόμβωσης στα κάτω άκρα. Εάν ταξιδεύετε με πλοίο, κάντε βόλτες στο κατάστρωμα.

■ Εχετε τα φάρμακα μαζί σας, σε ειδική θήκη.

Ταξιδεύοντας με αεροπλάνο

■ Εχετε τα φάρμακά σας και τον μετρητή του σακχάρου στην χειραποσκευή σας και όχι στις βαλίτσες (που μπορεί να χαθούν).

■ Αν δεν προσφέρεται γεύμα στο αεροπλάνο, φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα θρεπτικό γεύμα. Μην ξεχνάτε να κάνετε την ινσουλίνη σας μετά τα γεύματα στο αεροπλάνο.

■ Περπατάτε κάθε 1-2 ώρες σε μεγάλες σε διάρκεια πτήσεις για να αποφύγετε θρομβώσεις στα κάτω άκρα.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ένθετο της «Εφ.Συν» «Ζωή & υγεία».

ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια»
Στην οικογένεια αφιερώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διαβήτη αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο της σε μια νόσο που απαιτεί καθημερινή θεραπεία, τακτική παρακολούθηση,...
«Ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια»
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μήπως βασανίζετε το δέρμα σας;
Οταν το θέμα είναι το δέρμα και η φροντίδα του, οι παρανοήσεις και οι λανθασμένες αντιλήψεις περισσεύουν. Ποια είναι μερικά από τα σημαντικότερα, διαχρονικά λάθη που κάνουμε στη φροντίδα του δέρματός μας.
Μήπως βασανίζετε το δέρμα σας;
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα αφήσουμε έναν πονόδοντο να χαλάσει τις διακοπές μας;
Ο έλεγχος και η αποκατάσταση της στοματικής μας υγείας αποτελεί βασικό παράγοντα για να περάσουμε ένα ήρεμο και χαλαρό καλοκαίρι, μειώνοντας την πιθανότητα να αναζητήσουμε απελπισμένα οδοντίατρο σε κάποιο...
Θα αφήσουμε έναν πονόδοντο να χαλάσει τις διακοπές μας;
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η καρδιά υποφέρει το καλοκαίρι
Τα προβλήματα καρδιάς που σχετίζονται με τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η εμφάνιση ή επιδείνωση της ήδη υπάρχουσας καρδιοπάθειας, όπως είναι η στεφανιαία νόσος και η καρδιακή ανεπάρκεια. Θερινές συμβουλές για...
Η καρδιά υποφέρει το καλοκαίρι
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλειδί, η ρύθμιση του σακχάρου
Η διακύμανση της στάθμης γλυκόζης στο αίμα σε σχετικά στενά όρια είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς η ορθή λειτουργία ζωτικών οργάνων (π.χ. εγκέφαλος, νεφρός, οφθαλμός κ.ά.) εξαρτάται από την τροφοδοσία τους σε...
Κλειδί, η ρύθμιση του σακχάρου
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο δεκάλογος του καλοκαιριού
Η θερμική εξάντληση χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να εξελιχθεί σε θερμοπληξία. Απαραίτητη η ιατρική βοήθεια αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή διαρκούν περισσότερο από μία ώρα. Ο γιατρός Ευάγγελος Φραγκούλης απαντά...
Ο δεκάλογος του καλοκαιριού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας