Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεν «βλέπουν» όλες οι μαστογραφίες τον καρκίνο!

Η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του μαστού αυξάνεται λόγω της πρώιμης ανίχνευσης, της ανακάλυψης νέων φαρμάκων και της αλματώδους εξέλιξης στη μοριακή βιολογία

Dreamstime

Δεν «βλέπουν» όλες οι μαστογραφίες τον καρκίνο!

  • A-
  • A+

Κενά στον έλεγχο της ποιότητας στα εργαστήρια μαστογραφίας στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να μην προλαμβάνονται οι καρκίνοι σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί στους απαραίτητους ελέγχους, καταδεικνύει η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας. «Εδώ και μερικά χρόνια στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα, οι μαστογράφοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ και πολλοί από αυτούς δυστυχώς δεν πληρούν τις σωστές προδιαγραφές για καλής ποιότητας μαστογραφία.

Το γεγονός αυτό έχει συνέπεια, σε κάποιες γυναίκες, παρ’ όλο που προσέρχονται και υποβάλλονται σε μαστογραφία, να μην προλαμβάνονται οι καρκίνοι», επισημαίνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, μαστολόγος-ογκολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας.

«Η μαστογραφία είναι η εξέταση που έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει καρκίνους του μαστού διαμέτρου λίγων χιλιοστών και να συμβάλει έτσι στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και κατά συνέπεια στην ίαση της γυναίκας που ανέπτυξε καρκίνο στον μαστό της», εξηγεί.

«Για να επιτευχθεί όμως αυτό το αποτέλεσμα», προσθέτει, «πρέπει ο ακτινολόγος που θα γνωμοδοτήσει τη μαστογραφία και ο μαστολόγος που θα επισκεφθεί στη συνέχεια η γυναίκα να έχουν τη δυνατότητα να αναγνώσουν μια καλής ποιότητας μαστογραφία, που θα εξασφαλίσει ένα άριστο αποτέλεσμα και για τους δύο. Κρίσιμο ρόλο στις παραπάνω διεργασίες παίζει η ποιότητα της μαστογραφίας. Και για να είναι εγγυημένη η ποιότητα αυτή πρέπει η πιστοποίηση και η διαπίστευση σιγά σιγά να μπουν στην καθ’ ημέρα πράξη και όλοι οι κρίκοι που λαμβάνουν μέρος στην αλυσίδα της εκτέλεσης μιας μαστογραφίας να είναι σωστά αλληλένδετοι μεταξύ τους», σημειώνει.

Σήμερα και στη χώρα μας έχουμε στη διάθεσή μας τεσσάρων ειδών μαστογραφίες: α) την απλή ή αναλογική, β) την ψηφιοποιημένη, γ) την ψηφιακή και δ) την ψηφιακή τομοσύνθεση. Το είδος της μαστογραφίας στο οποίο θα πρέπει να υποβληθεί κάθε γυναίκα είναι απόφαση του εξειδικευμένου γιατρού και σχετίζεται με το ιστορικό της γυναίκας, την ποιότητα των μαστών της, εάν έχει αποκτήσει παιδιά ή όχι, αν βρίσκεται στην εμμηνόπαυση.

Ολα αυτά τα στοιχεία οφείλει ο μαστολόγος να έχει στη διάθεσή του και να κατευθύνει ανάλογα τη γυναίκα που θα υποβληθεί σε μαστογραφία.

Η κρίσιμη αλυσίδα

Οι κρίκοι που αποτελούν την αλυσίδα στη μαστογραφία, όπως αναλυτικά περιγράφει η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, είναι οι ακόλουθοι:

α) Το μηχάνημα της μαστογραφίας, ο μαστογράφος. Απαιτείται να είναι σύγχρονης τεχνολογίας και, το σημαντικότερο, η λειτουργία του να ελέγχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την κίνηση του εργαστηρίου.

β) Τα φιλμ στα οποία εκτυπώνεται η μαστογραφία. Σημαντικό στοιχείο για ένα έγκυρο αποτέλεσμα είναι τα φιλμ να είναι συμβατά με τον εκτυπωτή.

γ) Το διαφανοσκόπιο επάνω στο οποίο διαβάζεται η μαστογραφία. Είναι κρίσιμης σημασίας να έχει τη δυνατότητα αυξομείωσης του φωτός και έλεγχο σποτ.

δ) Ο χώρος στον οποίο εργάζεται ο ακτινοδιαγνώστης και διαβάζει τις μαστογραφίες. Οφείλει να είναι κατάλληλα διαμορφωμένος, με δυνατότητα συσκότισης.

ε) Ο ακτινοδιαγνώστης ο οποίος θα γνωματεύσει τη μαστογραφία. Πρέπει να έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία και να διαβάζει τις μαστογραφίες.

«Για να μπορούμε να μιλάμε για σωστή διάγνωση του καρκίνου του μαστού θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση κάθε Ελληνίδας σε εξειδικευμένα Κέντρα Μαστού». Προς την κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, στρέφονται οι πιέσεις της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας προς την πολιτεία, τονίζει η πρόεδρός της.

Προ τριετίας η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγγράψει εγχειρίδιο με τη συμμετοχή λίαν εξειδικευμένων και έμπειρων ακτινοδιαγνωστών, υπό την προεδρία του καθηγητή και πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Γεωργίου Παναγιωτάκη.

Μάλιστα για να μην καθυστερήσουν η έκδοση και η διανομή του εγχειριδίου, από τη μια, και η ενημέρωση των γιατρών και η εφαρμογή του ελέγχου της ποιότητας στη μαστογραφία, από την άλλη, η ΕΕΜ είχε ζητήσει από τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή τη συμμετοχή ειδικού εκπροσώπου του υπουργείου στην επιτροπή, αίτημα που εισακούστηκε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη δρα Λ. Ιωαννίδου-Μουζάκα, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει «επίσημη απάντηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) του υπουργείου Υγείας, που σημαίνει ότι ακόμα υπάρχει ο κίνδυνος να λαμβάνουμε κακής ποιότητας μαστογραφίες». Η ΕΕΜ απαιτεί να πραγματοποιούνται έλεγχοι στα εργαστήρια από φορέα που θα ορίσει ως οφείλει το υπουργείο Υγείας.

Οι παράγοντες κινδύνου

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου, όπως η γενετική προδιάθεση, η έκθεση σε οιστρογόνα (ενδογενή και εξωγενή), η ιονίζουσα ακτινοβολία, το χαμηλό οικονομικό στάτους και η ύπαρξη ιστορικού άτυπων υπερπλασιών.

Επίσης η διατροφή δυτικού τύπου, η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής άσκησης και η κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλουν στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η εμφάνισή του εξαρτάται και από την ηλικία της γυναίκας. Μόνο το ένα τέταρτο των καρκίνων του μαστού εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 50 ετών και λιγότερο από το 5% πριν από την ηλικία των 35 ετών.

Από την άλλη πλευρά, η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του μαστού αυξάνεται λόγω της πρώιμης ανίχνευσης, της ανακάλυψης νέων φαρμάκων και της αλματώδους εξέλιξης στη μοριακή βιολογία.

ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει αξιόπιστες διαγνώσεις λευχαιμίας
Επιστήμονες στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ένας Έλληνας, ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μπορεί να διαγνώσει την πιο συχνή μορφή καρκίνου του αίματος, την οξεία μυελογενή...
Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει αξιόπιστες διαγνώσεις λευχαιμίας
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποτρέψτε την εκδήλωση καρκίνου
Ενα μεγάλο «στοίχημα» για τις ίδιες τις γυναίκες αλλά και την ιατρική κοινότητα είναι η υιοθέτηση μέτρων πρόληψης που θα διατηρούν τους μαστούς υγιείς διά βίου.
Αποτρέψτε την εκδήλωση καρκίνου
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ένα βήμα πιο κοντά στο πρώτο μηνιαίο αντισυλληπτικό χάπι
Σημαντική πρόοδο στο θέμα της αντισύλληψης φαίνεται ότι έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανέπτυξαν το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι που μπορεί να λαμβάνεται μόνο μια φορά το μήνα. 
Ένα βήμα πιο κοντά στο πρώτο μηνιαίο αντισυλληπτικό χάπι
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαντικός ο κίνδυνος εμφάνισης λεμφώματος από εμφυτεύματα στήθους
Τους κινδύνους για την εμφάνιση νεοπλασίας εξαιτίας των εμφυτευμάτων στήθους επισήμανε ο καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος, που τόνισε ότι αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που έχουν διαγνωστεί...
Σημαντικός ο κίνδυνος εμφάνισης λεμφώματος από εμφυτεύματα στήθους
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο μαστού από θεραπείες της εμμηνόπαυσης
Οι γυναίκες που ακολουθούν ορμονοθεραπείες για να καταπολεμήσουν τις συνέπειες της εμμηνόπαυσης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αναφέρει επιδημιολογική έρευνα μεγάλης κλίμακας που...
Αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο μαστού από θεραπείες της εμμηνόπαυσης
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Δωρεάν οι γενετικές εξετάσεις σε ασθενείς με καρκίνο μέσω του ΜΙΑ
Οι γενετικές εξετάσεις για τον καρκίνο θα γίνονται πλέον δωρεάν στο νέο δημόσιο Δίκτυο Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία. Με την απόφαση ίδρυσης του η Ελλάδα αποδέχεται τις υψηλές προκλήσεις της...
Δωρεάν οι γενετικές εξετάσεις σε ασθενείς με καρκίνο μέσω του ΜΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας