Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χτύπημα στην... καρδιά ο σύγχρονος τρόπος ζωής

Χτύπημα στην... καρδιά ο σύγχρονος τρόπος ζωής

  • A-
  • A+

Χτύπημα στην... καρδιά είναι για τους Έλληνες ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι συνθήκες που δημιουργεί η οικονομική κρίση.

Επτά χιλιάδες περιστατικά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, που αφορούν στην πλειονότητά τους οξύ στεφανιαίο επεισόδιο, καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Επιπλέον, τριάντα χιλιάδες άνθρωποι εκδηλώνουν ετησίως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, λόγω κολπικής μαρμαρυγής ή αρρύθμιστης υπέρτασης και είκοσι τέσσερις χιλιάδες άτομα εμφανίζουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Τα παραπάνω επισήμανε μεταξύ άλλων χθες το προεδρείο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας (ΕΚΕ), εν όψει του 38ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 19-21 Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυξήθηκαν σημαντικά -έως και τρεις φορές πάνω- τα εμφράγματα σε ανασφάλιστους και άνεργους πολίτες αλλά και το ποσοστό των καρδιοπαθών που παραμελούν τον εαυτό τους, διακόπτοντας ακόμα και τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Την ίδια ώρα ανοδική πορεία ακολουθούν και τα εμφράγματα στον γυναικείο πληθυσμό, που -ως γνωστόν- είναι πολύ χαμηλότερης συχνότητας σε σχέση με τον ανδρικό πληθυσμό. 

Όσον αφορά τις ανθυγιεινές συνήθειες των Ελλήνων οι επιστήμονες ανακεφαλαίωσαν ότι το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η έλλειψη τακτικής άσκησης έχουν επίπτωση στην υγεία της καρδιάς.

Με δεδομένη μάλιστα την αρνητική πρωτιά της χώρας μας στην παιδική παχυσαρκία αλλά και τα αυξημένα ποσοστά των καπνιστών, με το 33% των Ελλήνων να καπνίζουν και το 13% να είναι κάτω των 15 ετών, συνέστησαν άμεση διακοπή του καπνίσματος, μεσογειακή διατροφή και άσκηση 30 λεπτά ημερησίως. 

Θετικό στοιχείο για τη χώρα μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι διαθέτει από τους μεγαλύτερους αριθμούς αιμοδυναμικών εργαστηρίων στην Ευρώπη (συνολικά 60, ενώ η Πορτογαλία έχει 18), ωστόσο λείπει η καλή οργάνωση στα νοσοκομεία. 

Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την πρώτη αιτία αναπηρίας στη χώρα μας, με συνολικές άμεσες υγειονομικές δαπάνες μισό δισ. ευρώ και έμμεσες δαπάνες ένα δισ. ευρώ, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κωνσταντίνος Τσιούφης.

Η κολπική μαρμαρυγή, σημείωσε, αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικών μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά τα εγκεφαλικά που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή είναι τα πιο σοβαρά, με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και μόνιμων αναπηριών. 

Ο Ιωάννης Γουδέβενος, αντιπρόεδρος της ΕΚΕ, επικεντρώθηκε στον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, του οποίου η πρόληψη και η αντιμετώπιση αποτελούν ακόμα πρόκληση παρά τις έως τώρα επιστημονικές προσπάθειες, δεδομένου ότι το 60% των ατόμων δεν έχουν γνωστό καρδιαγγειακό ιστορικό.

Το ζητούμενο πάντα σε Οξέα Στεφανιαία Σύνδρομα είναι να μειωθεί ο χρόνος ισχαιμίας, δηλαδή να μειωθεί ο χρόνος από την έναρξη του πόνου του εμφράγματος μέχρι να φτάσει ο ασθενής στο νοσοκομείο, εξήγησε ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΕ, Στέφανος Φούσας. 

Ωστόσο, με βάση άλλα στοιχεία που επικαλέστηκε ο ίδιος, το 70% των ανθρώπων που εμφανίζουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου επισκέπτονται τον γιατρό με καθυστέρηση καθώς υποτιμούν ή αγνοούν τα συμπτώματα.

Τα πιο κοινά συμπτώματα του εμφράγματος περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος που μοιάζει με σφίξιμο, πόνο σε άλλα μέρη του σώματος (ιδίως σε αριστερό χέρι, λαιμό, σαγόνι), δύσπνοια, ναυτία, εμετό, αρρυθμίες, εφίδρωση, ανησυχία. Στις γυναίκες τα πιο συχνά συμπτώματα είναι δύσπνοια, αδυναμία, δυσπεψία, κόπωση.

Το έμφραγμα δεν είναι πάντα ξαφνικό, αλλά προειδοποιεί, υπογράμμισαν οι επιστήμονες της ΕΚΕ, και κάλεσαν τους ασθενείς να καλούν το 166 (ΕΚΑΒ) ή το 112 (Πανευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης) όταν εκδηλώσουν τα συμπτώματα. 

ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η καρδιά υποφέρει το καλοκαίρι
Τα προβλήματα καρδιάς που σχετίζονται με τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η εμφάνιση ή επιδείνωση της ήδη υπάρχουσας καρδιοπάθειας, όπως είναι η στεφανιαία νόσος και η καρδιακή ανεπάρκεια. Θερινές συμβουλές για...
Η καρδιά υποφέρει το καλοκαίρι
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπορεί ένα εμβόλιο να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής;
Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως δρομολογούν μία ριζοσπαστική γονιδιακή θεραπεία που στοχεύει να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, με ένα εμβόλιο που θα εφαρμοστεί στον ασθενή μόλις μία φορά στη...
Μπορεί ένα εμβόλιο να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής;
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος κι εγκεφαλικού από τα πολλά αντιβιοτικά
Οι γυναίκες που λαμβάνουν για μεγάλες χρονικές περιόδους αντιβιοτικά είναι πιο πιθανό να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος κι εγκεφαλικού από τα πολλά αντιβιοτικά
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια»
Στην οικογένεια αφιερώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διαβήτη αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο της σε μια νόσο που απαιτεί καθημερινή θεραπεία, τακτική παρακολούθηση,...
«Ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια»
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Έρπης ζωστήρας, η βασανιστική νόσος των άνω των 60
Ένας στους τέσσερις θα νοσήσει από έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή στη ζωή του, με τον κίνδυνο να αυξάνεται, καθώς αυξάνεται η ηλικία. Σήμερα υπάρχει προληπτικό εμβόλιο έναντι του ιού της ανεμοβλογιάς – ζωστήρα,...
Έρπης ζωστήρας, η βασανιστική νόσος των άνω των 60
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναζωογόνησης και Αντιμετώπισης Επείγοντος Περιστατικού
Για τα 25 χρόνια της καταλυτικής παρουσίας στον ερευνητικό και εκπαιδευτικό χώρο η ΕΕΚΑΑ θα πραγματοποιήσει το Επετειακό 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναζωογόνησης και Αντιμετώπισης Επείγοντος Περιστατικού, το οποίο...
4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναζωογόνησης και Αντιμετώπισης Επείγοντος Περιστατικού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας