Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στη φάση επιδημικής έξαρσης της ιλαράς η Ελλάδα
EUROKINISSI / ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Στη φάση επιδημικής έξαρσης της ιλαράς η Ελλάδα

  • A-
  • A+

Οι ειδικοί κάνουν έκκληση για εμβολιασμό - Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τη νόσο και τον εμβολιασμό

Στη φάση επιδημικής έξαρσης της ιλαράς εισήλθε η χώρα μας, σύμφωνα με εγκύκλιο της γενικής διεύθυνσης δημόσιας υγείας του υπουργείου Υγείας. Τα περιστατικά ιλαράς αυξάνονται και το υπουργείο Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και οι ειδικοί κάνουν έκκληση για πλήρη εμβολιασμό τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ μετράει σήμερα 166 κρούσματα ιλαράς, αριθμός που έχει αυξηθεί σημαντικά από τις αρχές του μήνα όταν τα κρούσματα ήταν 100. Στην πλειονότητά τους τα περιστατικά είναι άτομα ελληνικής καταγωγής και κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και ενήλικες 25-44 ετών, μεταξύ των οποίων γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας, που δεν έχουν εμβολιαστεί. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην νότια Ελλάδα, κυρίως στην Αττική και την Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα δημόσιας υγείας του υπουργείου Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου, προς όλους τους αρμόδιους φορείς, η επιδημία της ιλαράς στη χώρα μας είναι γεγονός και για το λόγο αυτό συστήνεται ο εμβολιασμός παιδιών και ενηλίκων.

«Με αφορμή την επιδημική έξαρση ιλαράς σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, και πρόσφατα στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις», τονίζεται στην εγκύκλιο.

Συγκεκριμένα, για τους ενήλικες αναφέρεται ότι όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. Για τα παιδιά, η Επιτροπή συστήνει τη διενέργεια της πρώτης δόσης του εμβολίου στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της δεύτερης δόσης τρεις μήνες αργότερα. Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος η πρώτη συστηνόταν να γίνεται μεταξύ 12-15 μηνών και η δεύτερη στην ηλικία 4-6 ετών.

H ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη υψηλής μεταδοτικότητας που αφορά όλες τις ηλικίες, επισημαίνουν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και προσθέτουν ότι «συχνά πιστεύεται ότι τα βρέφη και τα παιδιά είναι οι μόνες ηλικιακές ομάδες που επηρεάζονται από την ιλαρά, αλλά η ασθένεια εξαπλώνεται και στους εφήβους και τους ενήλικες».

«Το υψηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης του ελληνικού πληθυσμού πιστεύουμε ότι θα αποδειχθεί προστατευτικό όσον αφορά την εξάπλωση της επιδημίας της ιλαράς που σημειώνεται στη χώρα μας. Το καμπανάκι χτυπάει για τις ηλικίες που δεν έχουν νοσήσει από ιλαρά και δεν έχουν ολοκληρώσει τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού. Η λύση είναι η πρόληψη. Εμβολιασμός τώρα σε όσους πρέπει». Τα παραπάνω δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος

Επάρκεια εμβολίων

Υπάρχει επάρκεια εμβολίων για την ιλαρά στη χώρα μας, αποσαφηνίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος. 

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μπασκόζο, το τρέχον απόθεμα των εμβολίων για την ιλαρά είναι 95.000 δόσεις, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται ακόμα 35.000. Αναλυτικότερα, υπάρχουν 60.000 δόσεις του MMR Vax Pro και 35.000 του  Priorix και μέχρι το τέλος του 2017 η χώρα θα παραλάβει ακόμα 35.000 δόσεις του Priorix. 

«Με τα δεδομένα αυτά, αν εμβολιαστούν όλοι όσοι χρειάζεται, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, δεν θα υπάρχει έλλειμμα», τονίζει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, και απευθύνει έκκληση «να μην πάνε όλοι να εμβολιαστούν παρά μόνον οι ομάδες του πληθυσμού που αναφέρονται στην εγκύκλιο». 

Συχνές ερωτήσεις κι απαντήσεις 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) προχώρησε στην παρακάτω δημοσιοποίηση συχνών ερωτήσεων και απαντήσεων τόσο για τη νόσο όσο και για τον εμβολιασμό: 

⇒ Τι είναι η ιλαρά;

Η ιλαρά είναι λοιμώδης νόσος ιογενούς αιτιολογίας, η οποία εμφανίζεται πιο συχνά τους χειμερινούς μήνες και την άνοιξη. Η νόσος συνήθως ξεκινά με πυρετό ο οποίος διαρκεί περίπου δυο ημέρες, και ακολουθείται από βήχα, καταρροή και επιπεφυκίτιδα (φλεγμονή στους οφθαλμούς). Το εξάνθημα εμφανίζεται αρχικά στο πρόσωπο και πίσω από τα αυτιά, εξαπλώνεται στον υπόλοιπο κορμό και στην πλάτη και στη συνέχεια επεκτείνεται στα άνω και τα κάτω άκρα. Μετά από 5 ημέρες περίπου, το εξάνθημα εξασθενεί σταδιακά όπως εμφανίστηκε.

⇒ Πώς μεταδίδεται η νόσος;

Η ιλαρά χαρακτηρίζεται ως πολύ μεταδοτική νόσος. Τα άτομα που νοσούν μεταδίδουν την νόσο περίπου 4 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος έως και 4 ημέρες μετά. Ο ιός της ιλαράς αποικίζει τον ρινικό βλεννογόνο και τον στοματοφάρυγγα ατόμων που νοσούν. Όταν οι νοσούντες φταρνίζονται ή βήχουν, τα σταγονίδια διασπείρονται μέσω του αέρα και μπορούν να επιμολύνουν άλλα άτομα ή διάφορες περιβαλλοντικές επιφάνειες, παραμένοντας ενεργά και μολυσματικά για διάστημα τουλάχιστον 2 ωρών.

⇒ Πόσο σοβαρή είναι η νόσος;

Τα συμπτώματα της ιλαράς είναι από μόνα τους ενοχλητικά, οι επιπλοκές όμως είναι επικίνδυνες. Ένα ποσοστό 6%-20% των ατόμων που νοσούν θα παρουσιάσουν ωτίτιδα, διάρροια ή ακόμη και πνευμονία. Ένας στους 1.000 ασθενείς με ιλαρά θα παρουσιάσει εγκεφαλίτιδα και περίπου ένας στους 1.000 θα καταλήξει.

⇒ Γιατί θεωρείται σημαντικός ο εμβολιασμός;

Είναι γεγονός πως ο εμβολιασμός έχει συμβάλλει στη μείωση των κρουσμάτων ιλαράς όπως συμβαίνει με όλα τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Η διαδεδομένη χρήση του εμβολίου της ιλαράς έχει οδηγήσει σε μείωση μεγαλύτερη του 99% των νέων
κρουσμάτων, σε σχέση με την προ εμβολίου εποχή. Παρ’ όλα αυτά η ιλαρά παραμένει συχνό νόσημα, ακόμα και επιδημικό, σε πολλές χώρες. Ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μπορεί να εξαπλωθεί ραγδαία, ειδικά σε περιοχές με χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.

Υπολογίζεται πως το 2006 καταγράφηκαν 242.000 θάνατοι από ιλαρά παγκοσμίως. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 663 θανάτους ημερησίως ή 27 θανάτους ανά ώρα. Εάν ο εμβολιασμός σταματούσε, τα κρούσματα ιλαράς θα κυμαίνονταν στα επίπεδα της προ εμβολιασμού εποχής και εκατοντάδες ανθρώπων θα πέθαιναν λόγω της νόσου.

⇒ Τι είδους εμβόλιο χορηγείται για την πρόληψη της ιλαράς;

Το εμβόλιο MMR χρησιμοποιείται για την πρόληψη της ιλαράς και ακόμα 2 ιογενών νοσημάτων, της ερυθράς και της παρωτίτιδας. Το MMR αποτελείται από ζώντες εξασθενημένους ιούς. Αυτό σημαίνει πως μετά τον εμβολιασμό, ο ιός αναπαράγεται και προκαλεί ακίνδυνη λοίμωξη η οποία χαρακτηρίζεται από ελάχιστα ή και καθόλου συμπτώματα. Το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβολιασμένου ενεργοποιείται με σκοπό να καταπολεμήσει αυτήν τη λοίμωξη, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται ισόβια ανοσία.

Το εμβόλιο συνιστάται να γίνεται υποδόρια σε δυο δόσεις σε ηλικία 12-15 μηνών και 4-6 ετών. Σε περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα ο εμβολιασμός του παιδικού πληθυσμού πρέπει να γίνεται σε ηλικία 12 μηνών. Επίσης σε περίπτωση επιδημικής έξαρσης της ιλαράς ο εμβολιασμός μπορεί να αρχίσει και σε μικρότερη ηλικία αλλά τότε χρειάζεται επανεμβολιασμός με το MMR στην ηλικία των 15 μηνών.

⇒ Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο MMR;

Ποσοστό άνω του 95% των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση του MMR θα αναπτύξουν ανοσία και για τα 3 ιογενή νοσήματα (ιλαρά, ερυθρά και παρωτίτιδα). Ο εμβολιασμός με δεύτερη δόση του MMR θα προσδώσει ανοσία σε όσα άτομα δεν ανταποκρίθηκαν στην 1η δόση.

⇒ Ως ενήλικας, χρειάζεται να εμβολιαστώ με το εμβόλιο MMR;

Θα πρέπει να εμβολιασθείτε (αν είστε ανεμβολίαστος) εφόσον ανήκετε σε μια από τις κατηγορίες που αναφέρονται παρακάτω:

  • Φοιτητής σε Κολλέγιο ή σε οποιαδήποτε σχολή μετά το Λύκειο
  • Επαγγελματίας υγείας
  • Γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας
  • Ταξιδιώτης με προορισμό ενδημικές χώρες ή επιβάτης σε κρουαζιερόπλοιο

⇒ Μπορώ να εμβολιαστώ με MMR αν σκοπεύω να μείνω έγκυος;

Μπορείτε να εμβολιαστείτε με MMR υπό την προϋπόθεση να ξεκινήσετε την προσπάθεια για εγκυμοσύνη το λιγότερο 28 ημέρες μετά τη διενέργεια εμβολιασμού.

⇒ Αν είμαι έγκυος στο 1ο τρίμηνο της κύησης μπορώ να εμβολιάσω το ηλικίας 15 μηνών βρέφος μου με MMR;

Ναι, καθώς ο ιός του εμβολίου δε μεταδίδεται από τα άτομα που εμβολιάζονται και συνεπώς το MMR δεν είναι επικίνδυνο να χορηγηθεί σε βρέφος που η μητέρα του είναι έγκυος.

⇒ Θηλάζω το ηλικίας 2 μηνών βρέφος μου. Είναι ασφαλές για το παιδί να εμβολιαστώ με MMR;

Ναι. Ο θηλασμός δεν παρεμβαίνει στην αντισωματική απάντηση στον εμβολιασμό με MMR και το βρέφος σας δεν θα επηρεαστεί από το εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια που θηλάζει.

ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Έρπης ζωστήρας, η βασανιστική νόσος των άνω των 60
Ένας στους τέσσερις θα νοσήσει από έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή στη ζωή του, με τον κίνδυνο να αυξάνεται, καθώς αυξάνεται η ηλικία. Σήμερα υπάρχει προληπτικό εμβόλιο έναντι του ιού της ανεμοβλογιάς – ζωστήρα,...
Έρπης ζωστήρας, η βασανιστική νόσος των άνω των 60
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οδηγίες για τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης
Το επιδημικό κύμα γρίπης αναμένεται όπως κάθε χρόνο την εβδομάδα των Χριστουγέννων, αλλά ο εμβολιασμός πρέπει να ξεκινήσει έγκαιρα, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής...
Οδηγίες για τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα εμβόλια σώζουν ζωές
Από τη βρεφική ηλικία έως και την ενήλικο ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα, η ανεμοβλογιά και ο έρπητας...
Τα εμβόλια σώζουν ζωές
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα εγκύκλιος για τον Έμπολα
Η επικίνδυνη προχειρότητα με την οποία σκύβει πάνω από τον θανατηφόρο ιό της Αφρικής η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εξακολουθεί. 
Νέα εγκύκλιος για τον Έμπολα
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπορεί ένα εμβόλιο να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής;
Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως δρομολογούν μία ριζοσπαστική γονιδιακή θεραπεία που στοχεύει να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, με ένα εμβόλιο που θα εφαρμοστεί στον ασθενή μόλις μία φορά στη...
Μπορεί ένα εμβόλιο να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής;
Εμβολιασμός
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Facebook κατά των αντιεμβολιαστών
Eκστρατεία καταπολέμησης των αντιεμβολιαστικών κινημάτων, που χρησιμοποιούν το Facebook για να προβάλλουν τις απόψεις τους και να παραπληροφορούν συστηματικά γύρω από υποτιθέμενες επιπτώσεις των εμβολίων.
Το Facebook κατά των αντιεμβολιαστών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας