Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρόσθετα τροφίμων ύποπτα για φλεγμονή που οδηγεί σε καρκίνο του εντέρου
Dreamstime

Πρόσθετα τροφίμων ύποπτα για φλεγμονή που οδηγεί σε καρκίνο του εντέρου

  • A-
  • A+

Πλειάδα τροφίμων -και κυρίως τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα προϊόντα- που βρίσκονται καθημερινά στα ράφια των εμπορικών καταστημάτων, περιέχουν πρόσθετες ουσίες, οι οποίες έχουν εισαχθεί στις διάφορες τροφές, στοχεύοντας στην ενίσχυση της θρεπτικής τους αξίας, της ασφάλειάς τους, αλλά και της εμφάνισης/ γεύσης /οσμής τους. 

Μία κατηγορία πρόσθετων ουσιών είναι οι γαλακτωματοποιητές που προέρχονται από βρώσιμα έλαια και οργανικά οξέα. Κατά κανόνα είναι μόρια με δύο μέρη (ένα υδρόφιλο και ένα υδρόφοβο) που χρησιμοποιούνται για την ανάμιξη διαφορετικών υλικών, προκειμένου να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα. Μεταξύ άλλων, οι γαλακτωματοποιητές χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ψωμιού, μαργαρίνης, σοκολάτας, παγωτού και παρασκευασμάτων κρέατος (π.χ. λουκάνικα). 

Με δεδομένη την ευρεία χρήση τους, λοιπόν, προκαλεί προβληματισμό η δημοσίευση μία νέας επιστημονικής μελέτης στο περιοδικό «Cancer Research», σύμφωνα με την οποία συγκεκριμένοι γαλακτωματοποιητές είναι δυνατόν να μεταβάλλουν τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου, με συνέπεια να προκληθεί φλεγμονή που να ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου στο παχύ έντερο. 

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία της εν λόγω έρευνας, οι επιστήμονες τάισαν ποντίκια με δύο κοινούς γαλακτωματοποιητές (καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη και πολυσορβικό-80), με βάση τις ποσότητες που οι ουσίες αυτές περιέχονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η παρέμβαση αυτή μετέβαλε τη σύνθεση των εντερικών μικροοργανισμών των πειραματόζωων, καθιστώντας πιο πιθανή την ανάπτυξη φλεγμονής, η οποία με τη σειρά της δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για εκδήλωση καρκίνου στο παχύ έντερο. 

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τα μέσα του 20ου αιώνα, έχει αυξηθεί ο ρυθμός εκδήλωσης κρουσμάτων καρκίνου του εντέρου, με συνέπεια σήμερα να αποτελεί την τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως (700.000 θάνατοι σε ετήσια βάση).

Σημειώνεται, επίσης, πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι γαλακτωματοποιητές που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην παραγωγή τροφίμων είναι, είτε  ουσίες απομονωμένες από φυσικά προϊόντα είτε συνθετικές χημικές ουσίες που έχουν παρεμφερή δομή με τα φυσικά προϊόντα. Όπως όλα τα πρόσθετα, οι γαλακτωματοποιητές υπόκεινται σε αυστηρότατους κανονισμούς της Ε.Ε. που διέπουν την αξιολόγηση της ασφάλειας, την έγκριση, τη χρήση και τη διατροφική επισήμανσή τους. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, όλοι οι πρόσθετοι γαλακτωματοποιητές, καθώς και όλα τα πρόσθετα τροφίμων, δηλώνονται στη συσκευασία των τροφίμων, είτε με το όνομά τους είτε με τον αριθμό Ε που τους αντιστοιχεί.

Δείτε ΕΔΩ τις βασικές πληροφορίες της έρευνας (abstract).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, EUFIC

ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Έρευνα: η βιταμίνη D επιμηκύνει τη ζωή σε ασθενείς με καρκίνο
Επιστημονική μελέτη κατέγραψε ότι διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D.
Έρευνα: η βιταμίνη D επιμηκύνει τη ζωή σε ασθενείς με καρκίνο
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η αυξημένη μυϊκή ισχύς μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής
Σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη, η αύξηση της μυϊκής δύναμης είναι σημαντική, όμως η αύξηση της μυϊκής ισχύος μπορεί να είναι πιο σπουδαία για την παράταση του προσδόκιμου ζωής ενός ανθρώπου.
Η αυξημένη μυϊκή ισχύς μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πιο ωφέλιμη για την καρδιά, η προπόνηση δύναμης από την αερόβια άσκηση
Επαρκώς τεκμηριωμένη είναι η θεωρία ότι η αθλητική δραστηριότητα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία ενός ανθρώπου. Μία νέα έρευνα έρχεται να εξετάσει εάν μία στατική προπόνηση (όπως είναι η προπόνηση δύναμης)...
Πιο ωφέλιμη για την καρδιά, η προπόνηση δύναμης από την αερόβια άσκηση
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μία πολλά υποσχόμενη έρευνα για τον καρκίνο του πνεύμονα
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτιμάται ότι μόνο στις ΗΠΑ, τα θύματα από αυτήν τη νόσο θα ξεπεράσουν τα 154.000 μέσα στο 2018, αριθμός που...
Μία πολλά υποσχόμενη έρευνα για τον καρκίνο του πνεύμονα
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Καλά νέα για όσους πίνουν πολύ καφέ
Μέχρι σήμερα, ήταν γνωστό ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (3-5 φλιτζάνια) συσχετιζόταν με ευεργετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, από...
Καλά νέα για όσους πίνουν πολύ καφέ
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στοπ» στον καρκίνο από συνδυασμό εμβολίου γρίπης με Viagra
Μία νέα μελέτη καταγράφει ότι έπειτα από μία χειρουργική επέμβαση απομάκρυνσης καρκινικού όγκου, η θεραπεία με φάρμακα στυτικής δυσλειτουργίας και με εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή...
«Στοπ» στον καρκίνο από συνδυασμό εμβολίου γρίπης με Viagra

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας