• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 34.0°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 34.2°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.0°C / 35.4°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 28.6°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.9°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 34.4°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 27.3°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.6°C / 35.6°C
  1 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 32.7°C
  4 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 32.2°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.4°C / 33.1°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.7°C / 31.7°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  57%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μιλάω με τις βουλιμίες μου

 • A-
 • A+

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τις βουλιμίες του ο παχύσαρκος δείχνει πόσο δεν έχει μάθει να υπολογίζει τον εαυτό του. Το να απαγορεύει ο ίδιος τις βουλιμίες του (κατά τη διάρκεια της προσπάθειας απώλειας βάρους) δείχνει πόσο προσπερνά τον εαυτό του, πόσο τον έχει σε απόσταση. Γιατί άραγε; Γιατί οι βουλιμίες του είναι μέρος του όλου του (μεγάλο μάλιστα μέρος) και όσο τις καταστέλλει τόσο αφαιρεί δικά του κομμάτια και αποξενώνεται από τον ίδιο του τον εαυτό.

Δηλαδή καθιστά εαυτόν ανύπαρκτο. Ετσι έχει μάθει να λειτουργεί: να καθιστά ανύπαρκτα τα συναισθήματά του, ανύπαρκτες τις επιθυμίες και τις ανάγκες του. Αναζητά τον τρόπο να εξαφανιστεί για να μην υπάρχουν κι όλα αυτά που κουβαλά. Και η κατάποση είναι ο τρόπος που ασυνείδητα έχει βρει προκειμένου να πετύχει την εξαφάνισή του. Σε αυτή τη συνεχή διαμάχη με τον εαυτό του, με όπλο την κατάποση, ο στόχος τελικά επιτυγχάνεται. Συμβολικά καταφέρνει τελικά να χαθεί – είναι κρυμμένος πίσω από τον όγκο του. Και σιωπά – δεν εκφράζει λεκτικά τι δεν θέλει, μόνο διαρκώς «καταπίνει». Ετσι καταφέρνει να παραμείνουν κρυμμένες οι αρνήσεις του.

Η βουλιμία μέσα της κρύβει επιθετικότητα, δεν είναι μόνο εργαλείο καταστολής και ακύρωσης της επιθυμίας, είναι ταυτόχρονα και τιμωρία. Σαν να λέμε «καταπίνω ό,τι θέλω κι ό,τι δεν θέλω» και ταυτόχρονα να με τιμωρώ που έχασα τον έλεγχο και δεν παρέμειναν καταχωνιασμένα τα θέλω και τα δεν θέλω μου, παρά εξωθούνται να εκφραστούν.

Κάτι ή πολλά μάς λένε οι υπερφαγίες, γι’ αυτό και είναι πολύ, πάρα πολύ σημαντικό να τις δούμε, να τις ακούσουμε και προπάντων να τις σεβαστούμε απόλυτα. Μας συμφέρει να μετατρέψουμε αυτόν τον μηχανισμό των υπερφαγιών σε καίριας σημασίας πληροφορία για τον άνθρωπο που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα κιλά του.

Το πόσο ζωτική είναι η ανεξέλεγκτη, σε είδος και ποσότητα τροφής, κατάποση φανερώνεται από το γεγονός και μόνο ότι δεν νικιέται ποτέ, ακόμα κι αν έχει προσωρινά ελεγχθεί, ο έλεγχος σταδιακά θα εξασθενήσει. Η βουλιμία πάντα νικά.

Οπως ο παχύσαρκος δεν έχει μάθει να υπολογίζει τον εαυτό του, έτσι δεν μπορεί και να υπολογίσει τις πολυφαγίες του. Τις ντρέπεται, τις κατηγορεί, αισθάνεται άσχημα –ένοχος– γι’ αυτές, τις επικρίνει με τα χειρότερα λόγια, τις κρύβει από τον εαυτό του, τις κάνει όταν είναι μόνος.

Είναι τόσο κρυφός, σύνθετος και μπερδεμένος ο τρόπος που χρησιμοποιείται η τροφή, αλλά ταυτόχρονα και τόσο πραγματικός όταν ξεδιπλώνεται, που χρειάζεται απαραίτητα η ανάπτυξη συναίσθησης από την πλευρά του παχύσαρκου. Για τον άνθρωπο με διαταραχή βάρους οι βουλιμίες αποτελούν μια μοναδική μορφή ομιλίας, ίσως τη μόνη που διαθέτει. Μια μορφή προσωπικής έκφρασης. Λέει τρώγοντας αυτό που δεν λέει. Εκφράζεται με ακατάλληλο τρόπο (δεν γνωρίζει άλλον) και ταυτόχρονα είναι σαν να στρέφει αισθήματα θυμού προς τα μέσα, σαν να επιτίθεται στον εαυτό του, αφού δεν εκφράζονται όλα όσα νιώθει προς τα έξω.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο χρειάζεται να απελευθερωθούν και να υπάρχουν οι πολυφαγίες σε όλο το διάστημα της θεραπευτικής διατροφικής αγωγής που κάνει, γιατί αυτές είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τη σχέση του με την τροφή. Τη σχέση του με όλα αυτά που αισθάνεται και που, αντί να τα καταπίνει, πρέπει να τα αντικρίζει και να τα παρατηρεί. Οσο κάποιος συμμερίζεται τις βουλιμίες του και δεν τις μάχεται, τόσο μπορεί να δει πλευρές του εαυτού του που παρέμεναν κρυφές, επειδή δεν ήταν αποδεκτές. Οσο κάποιος επιτρέπει στον ίδιο να μιλάει για τις βουλιμίες του, να περιγράφει την ποσότητα και τις ποικιλίες των τροφών που επιλέγει να καταναλώσει, τόσο εγκρίνει τους προσωπικούς του μηχανισμούς, τόσο πιο πολύ αναγνωρίζει, αποδέχεται τον εαυτό του και αυτά που δύναται να πράξει.

Οσο πιο πολύ μιλάει κανείς τόσο λιγότερο τρώει.

Και ο υπέρβαρος έχει να πει πολλά…

Ο κόλιανδρος...

... με επιστημονική ονομασία Κορίανδρος ο εδώδιμος-Coriandrum sativum αποτελεί ένα από τα πιο παλιά αρωματικά φυτά που χρησιμοποιήθηκαν από τον άνθρωπο. Τα φύλλα του περιέχουν βιταμίνες C, Α και Κ, καθώς και αιθέριο έλαιο και άλλες ουσίες. Οι σπόροι του περιέχουν λιναλοόλη και πινένιο, που τους δίνουν τη γεύση εσπεριδοειδούς. Περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες σε σελήνιο, μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και διαιτητικές ίνες. Ο κόλιανδρος περιέχει ακόμη θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, τανίνη και σάκχαρο.

Τον κόλιανδρο τον καλλιεργούσαν ήδη από το 1000 π.Χ. Καρποί του βρέθηκαν μέσα στους τάφους της αρχαίας Αιγύπτου. Δεκαπέντε αφυδατωμένα mericarps βρέθηκαν στο προ-κεραμικό νεολιθικό Β επίπεδο του Nahal Hemar, σπηλαίου στο Ισραήλ, το οποίο μπορεί να είναι το αρχαιότερο αρχαιολογικό εύρημα κόλιανδρου. Ο κόλιανδρος φαίνεται ότι έχει καλλιεργηθεί στην Ελλάδα τουλάχιστον από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. Ενα από τα Γραμμικής Β δισκία, που ανακτήθηκε από την Πύλο, αναφέρεται στα είδη που καλλιεργούνταν για την παραγωγή αρωμάτων.

Το έγχυμα από κόλιανδρο προκαλεί την έκκριση των γαστρικών υγρών και γίνεται έτσι ευστόμαχο, καθαριστικό των αερίων και εφιδρωτικό. Οι καρποί χρησιμοποιούνται σε εξωτερική χρήση εναντίον των ρευματισμών και των πόνων των αρθρώσεων. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι έχει αντιοξειδωτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο κόλιανδρος έχει χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες ως βότανο για την ανακούφιση από τους πόνους, τις κράμπες, τους σπασμούς, τη ναυτία, τη δυσπεψία και τις μολύνσεις από μύκητες.*

❗️* Οι πληροφορίες είναι από το: enallaktikidrasi.com

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Το νέο εγκεφαλικό υπόστρωμα της βουλιμίας
Το πόσο φαγητό τρώμε καθημερινά και το πότε νιώθουμε χορτάτοι δεν εξαρτάται από τους πυρήνες του υποθαλάμου, αλλά από δυο διαφορετικές γειτονικές δομές του διάμεσου εγκεφάλου.
Το νέο εγκεφαλικό υπόστρωμα της βουλιμίας
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
«Δεν αντιπαρατίθεμαι στο βάρος μου»
Ο άνθρωπος που έχει διαταραχή με το βάρος του πρέπει να καταλάβει μόνο ένα πράγμα: ότι είναι μόνος με τον εαυτό του κατά τη διάρκεια απώλειας βάρους. Είναι (ε)αυτός και ο ίδιος. Οχι αυτός και εκείνος που του...
«Δεν αντιπαρατίθεμαι στο βάρος μου»
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τα περιθώρια στο αδυνάτισμα
Ο άνθρωπος με διαταραχή βάρους λειτουργεί σαν να μην έχει περιθώρια να κάνει λάθη, σαν να μην έχει περιθώρια να κάνει κάτι άλλο από αυτά που έχει μάθει να κάνει, σαν να μην έχει ούτε χιλιοστό ζωτικού χώρου για...
Τα περιθώρια στο αδυνάτισμα
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Διατάζω την πείνα μου
Δεν πρέπει να τρέφουμε την ψευδαίσθηση πως το αδυνάτισμα και η κατοπινή διατήρηση του καινούργιου βάρους είναι εύκολη υπόθεση. Δεν είναι τυχαίο που οι άνθρωποι βρίσκονται σε διαρκείς και ατελείωτες προσπάθειες...
Διατάζω την πείνα μου
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
«Καταπίνω τα συναισθήματά μου»
Αρκετά συχνά η διαδικασία απώλειας βάρους είναι μία μακρόχρονη προσπάθεια, χαρίζεις χρόνο στον εαυτό σου για να ανακαλύψεις τον δικό σου τρόπο να φροντίζεσαι διατροφικά
«Καταπίνω τα συναισθήματά μου»
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ελπίδα και αδυνάτισμα
Ανάμεσα στα δημητριακά, πριν από το καστανό ρύζι, ας μιλήσουμε ξανά για αδυνάτισμα. Η ελπίδα του θεραπευόμενου να αδυνατίσει, όσες φορές και αν χαθεί, ματαιωθεί ή «κακοποιηθεί», σχεδόν ποτέ δεν σβήνει.
Ελπίδα και αδυνάτισμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας