• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.1°C / 13.4°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.6°C / 9.9°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.3°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 10.9°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.0°C / 10.5°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.5°C / 6.8°C
  0 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.6°C / 13.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.1°C
  1 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 7.9°C
  4 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.1°C / 11.5°C
  1 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.5°C / 12.2°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 9.8°C
  3 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.0°C / 13.6°C
  1 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 10.3°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.7°C / 10.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  34%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μένουμε σπίτι χωρίς ζάχαρη

 • A-
 • A+

Αυτή την περίοδο που μένουμε σπίτι προσέχουμε να μην τρώμε ζάχαρη και να καταναλώνουμε πολλά ωμά, φρέσκα λαχανικά.

«Οι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται όπου υπάρχει οξύτητα. Επίσης, λατρεύουν τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου που είναι το αποτέλεσμα της οξύτητας.

Η Κάντιντα και άλλοι μικροοργανισμοί εκμεταλλεύονται την αδυναμία ορισμένων περιοχών του σώματος, τις οποίες δηλητηριάζουν και εξαντλούν. Το όξινο περιβάλλον τους ευνοεί και τους επιτρέπει να καταστρέψουν τους ιστούς και να καταβάλουν τις σωματικές λειτουργίες. Τρέφονται με τη γλυκόζη που υπάρχει στο σώμα, την οποία χρησιμοποιούν για ενέργεια, και επίσης χρησιμοποιούν το λίπος και τις πρωτεΐνες μας για να αναπτυχθούν.

Η κόπωση είναι μάλλον το κυριότερο σύμπτωμα ή ενόχληση που εκδηλώνει ένα υπερβολικά όξινο εσωτερικό περιβάλλον ή ένας οργανισμός που πάσχει από υπερβολική ανάπτυξη επικίνδυνων μικροοργανισμών.

Οι μικροοργανισμοί προκαλούν ζύμωση στο σάκχαρο που υπάρχει στον οργανισμό μας, ο οποίος κανονικά το χρησιμοποιεί για την παραγωγή ενέργειας (στη συνέχεια, σαν να μην έφτανε αυτό, οι μικροοργανισμοί παράγουν όξινες ουσίες).

Είναι σαν να προσπαθείτε να γεμίσετε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας και κάποιος να αντλεί συνεχώς τη βενζίνη που βάζετε. Χωρίς την ενέργεια που χρειάζεται για να κινηθεί, το αυτοκίνητό σας δεν πρόκειται να πάει πολύ μακριά ή δεν θα λειτουργήσει σωστά.

Οι τοξίνες που παράγονται σε ένα όξινο περιβάλλον εμποδίζουν τη σωστή απορρόφηση της πρωτεΐνης, των μετάλλων και των άλλων θρεπτικών συστατικών -κάτι που δυσχεραίνει την παραγωγή ενζύμων, ορμονών και πληθώρας χημικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τα κύτταρα και τα όργανα. Η δυσλειτουργία αυτή επηρεάζει επίσης την αναγέννηση των κυττάρων, καθώς και τα άλλα συστατικά που απαιτούνται για την παραγωγή ενέργειας.

Το αποτέλεσμα είναι κόπωση, μειωμένη αντοχή, αδυναμία αύξησης του μυϊκού τόνου και γενική αδυναμία (καθώς και αυξομειώσεις βάρους ή εκδήλωση ασθενειών). Το πάγκρεας, το ήπαρ και τα επινεφρίδια, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των επιπέδων ενέργειας, είναι επίσης ευαίσθητα στην αρνητική επίδραση των μυκοτοξινών.

Οι μικροοργανισμοί -οι ζυμομύκητες και οι μύκητες- εξαντλούν ταχύτατα τα αποθέματα βιταμινών του συμπλέγματος Β, τα αποθέματα του σιδήρου και των μετάλλων. Το γεγονός αυτό από μόνο του μπορεί να προκαλέσει κόπωση.

Ακόμα μία συνέπεια της στέρησης των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό είναι ότι τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα πέφτουν ξαφνικά, γεγονός που επίσης προκαλεί κόπωση, μείωση της αντοχής και αδυναμία.

Οι ζυμομύκητες και οι μύκητες διαταράσσουν επίσης τη λειτουργία που ελέγχει το περιεχόμενο των κυττάρων σε νερό και μέταλλα (ηλεκτρολυτική ισορροπία) η οποία είναι απαραίτητη για τη δραστηριότητα των κυττάρων, παρεμποδίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη φυσιολογική ροή της ενέργειας.

Επομένως ο πρώτος φαύλος κύκλος της κόπωσης συντελείται όταν τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας ενθαρρύνουν την υπερβολική ανάπτυξη των επικίνδυνων μικροοργανισμών.

Με όλα αυτά που ανέφερα προηγουμένως, δεν θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι οι μικροοργανισμοί είναι οι βασικοί παράγοντες που δημιουργούν το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, το οποίο μπορεί επίσης να περιλαμβάνει καταστροφή του νευρικού ιστού από ζυμομύκητες και μύκητες, καθώς και παρεμβολή στη μετάδοση των νευρικών σημάτων λόγω δυσλειτουργίας των νευροδιαβιβαστών.

Επιπλέον, οι όξινες μυκοτοξίνες ενδέχεται να προκαλέσουν την καταστροφή της μυελίνης που περιβάλλει και προστατεύει τα νεύρα και επιτρέπει τη μετάδοση των σημάτων.

Για να σας δώσω ένα μόνο παράδειγμα των μηχανισμών που βρίσκονται πίσω από το φαινόμενο της κόπωσης, ας εξετάσουμε μια μυκοτοξίνη η οποία είναι γνωστή ως ακεταλδεΰδη.

Η μυκοτοξίνη αυτή παράγεται από τη ζύμωση του σακχάρου (μέχρι το τέλος αυτής της παραγράφου θα έχετε συνειδητοποιήσει άλλον ένα καλό λόγο για να αποκλείσετε τα σάκχαρα από το διαιτολόγιό σας) και μπορεί να γίνει αιτία για μείωση της δύναμης και της αντοχής, για υπερβολική κόπωση, περιορισμένη αντίληψη και ατονία.

Αυτά μπορεί να τα προκαλέσει με τους εξής τρόπους:

Πρώτον, οδηγεί σε ελλιπή απορρόφηση της πρωτεΐνης και των μετάλλων, περιορίζοντας έτσι την ικανότητα του οργανισμού να παράγει τα απαραίτητα ένζυμα και ορμόνες.

Δεύτερον, καταστρέφει απαραίτητα για τον οργανισμό ένζυμα και μειώνει τη τη ζωτικότητα των κυττάρων.

Τρίτον, προξενεί ακαριαία καταστροφή στους νευροδιαβιβαστές, δηλαδή στις χημικές ουσίες που έχουν την ευθύνη της μετάδοσης όλων των νευρικών σημάτων.

Τέταρτον, προσκολλάται πάνω στα τοιχώματα των ερυθρών αιμοσφαιρίων σαν μοριακή κόλλα, καθιστώντας τα λιγότερο εύκαμπτα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ικανότητά τους να διαπερνούν τα τριχοειδή αγγεία του κυκλοφορικού συστήματος κι έτσι να μεταφέρονται λιγότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους ιστούς.

Επιπλέον, το ήπαρ μετατρέπει την ακεταλδεΰδη σε οινόπνευμα. Η διαδικασία αυτή προκαλεί ελλείψεις σε μαγνήσιο, θείο, υδρογόνο και κάλιο και οδηγεί στη μείωση της ζωτικότητας των κυττάρων. Φυσικά, και το οινόπνευμα αυτό καθεαυτό έχει αρνητική επίδραση.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα μέθης, δηλαδή έλλειψη προσανατολισμού, ζαλάδα ή σύγχυση. Συνεπώς έχουμε τον δεύτερο φαύλο κύκλο όταν όσο λιγότερο οξυγόνο υπάρχει στο σώμα τόσο περισσότερο οινόπνευμα παράγεται».

Πληροφορίες από το βιβλίο των Robert O. Young, Ph.D. & Shelley Redford Young «Το θαύμα της αλκαλικής διατροφής», εκδόσεις Διόπτρα 2006.

Η σούπα του Ποπάι

Συνταγή: 1 αβοκάντο,1 φλιτζάνι νερό ή ζωμός λαχανικών, 2 αγγούρια,1 φλιτζάνι ωμό φρέσκο σπανάκι, 2 κρεμμυδάκια, 1 σκελίδα σκόρδο, 1/3 κόκκινης γλυκιάς πιπεριάς, 1/2 κουταλάκι κάρι, μπαχαρικά όπως πάπρικα, τσίλι, κύμινο, πιπέρι καγιέν, φρέσκος χυμός μοσχολέμονου, φύλλα δυόσμου για γαρνίρισμα, ακατέργαστο αλάτι.

Εκτέλεση: ρίχνετε το αβοκάντο και τη μισή ποσότητα από το νερό στο μπλέντερ και το αλέθετε. Προσθέτετε ένα ένα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το δυόσμο) και τα αλέθετε έως ότου αποκτήσουν την υφή που θέλετε. Αν το μείγμα είναι πολύ παχύρρευστο, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα. Ρίχνετε το αλάτι, τα μπαχαρικά, το μοσχολέμονο.

Η σούπα σερβίρεται χλιαρή (όχι πάνω από 48 βαθμούς) ή κρύα γαρνιρισμένη με φύλλα δυόσμου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Οι διατροφικές διαταραχές σε εφήβους αυξήθηκαν στην πανδημία
Μεγάλη ήταν η αύξηση των διατροφικών διαταραχών μεταξύ εφήβων διεθνώς κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard. Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης.
Οι διατροφικές διαταραχές σε εφήβους αυξήθηκαν στην πανδημία
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Κίνδυνοι και οφέλη από το τρέξιμο στην καραντίνα
Ο αναγκαστικός εγκλεισμός και οι ελάχιστες διέξοδοι έχουν οδηγήσει πολλούς στη διέξοδο του τρεξίματος με κωδικό 6 στους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Τι συνέπειες μπορεί να έχει το τρέξιμο στην άσφαλτο και τα...
Κίνδυνοι και οφέλη από το τρέξιμο στην καραντίνα
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ο παραμορφωτικός καθρέφτης του βάρους
Ο Σεπτέμβριος είναι ο κατάλληλος μήνας των αποφάσεων καθώς έχει ολοκληρωθεί η επιστροφή από τις διακοπές και γίνεται η προσαρμογή στη νέα εποχή γι' αυτό και σήμερα θα αναφερθώ στην διαταραχή του βάρους.
Ο παραμορφωτικός καθρέφτης του βάρους
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τρώω, αλλά πεινάω;
Ο παχύσαρκος κινείται διατροφικά στα άκρα. Κι όμως πίσω από αυτή την αφύσικη λειτουργία του, πίσω από αυτήν την «ανισορροπία» του υπάρχει μια θαυμαστή ισορροπία που τον βοηθά να τα βγάλει πέρα.
Τρώω, αλλά πεινάω;
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Νηστίσιμη διατροφή τη Μεγάλη Εβδομάδα
Οι νηστίσιμες τροφές της Μεγάλης Εβδομάδας προσφέρουν ιδιαίτερα οφέλη στον οργανισμό μας, μας γεμίζουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά ώστε να νιώσουμε πιο δραστήριοι και ξεκούραστοι.
Νηστίσιμη διατροφή τη Μεγάλη Εβδομάδα
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Μια σπουδαία τροφή
Τα πρώτα ίχνη καλλιέργειας ρυζιού βρέθηκαν στην ανατολική Κίνα και τη βόρεια Ινδία και έχουν ηλικία 7.000 ετών. Οι ρυζοκαλλιεργητές στην Ασία αναφέρονται ως «οι αγρότες των 50 αιώνων»!
Μια σπουδαία τροφή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας