• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 27.3°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.8°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 23.0°C / 26.6°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 22.6°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 19.0°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 25.8°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  1 BF
  68%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 21.7°C
  1 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 26.5°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  88%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν αντιπαρατίθεμαι στο βάρος μου»

 • A-
 • A+

Ο άνθρωπος που έχει διαταραχή με το βάρος του πρέπει να καταλάβει μόνο ένα πράγμα: ότι είναι μόνος με τον εαυτό του κατά τη διάρκεια απώλειας βάρους. Είναι (ε)αυτός και ο ίδιος. Οχι αυτός και εκείνος που του ρυθμίζει τη δίαιτα. Είναι μόνος και παλεύει με τον εαυτό του. Αφού το συνειδητοποιήσει αυτό, μετά θα καταλάβει και πολλά άλλα.

Αυτή η διαρκής πάλη που έχει κηρύξει στον εαυτό του, πάλη είτε με μορφή επικρίσεων και απορρίψεων είτε με μορφή αυτοτιμωρίας ή διατροφικού αυτοπεριορισμού, καταλήγει πάντα σε ένα αδιέξοδο. Στο αδιέξοδο μιας νίκης με έναν νικητή και έναν ηττημένο. Μα πάντα ο χαμένος είναι ο εαυτός του, αυτόν είναι που αντιμάχεται. Μόλις το συνειδητοποιήσει αυτό, μέσα στη μοναχική πορεία του, θα βρει τρόπο να αλλάξει στάση απέναντί του.

Μετά θα έχει την ευκαιρία να καταλάβει πως εξωτερική βοήθεια δεν θα έρθει ποτέ· θα κληθεί να ανακαλύψει τη βοήθεια που πηγάζει από «μέσα του».

Να ανακαλύψει επίσης ότι ο ειδικός για το βάρος του δεν μπορεί να πάρει ποτέ τον ρόλο του βοηθού, παρά μόνο τον ρόλο του μεσολαβητή. Ενός μεσολαβητή που θα είναι εκεί για να του δείξει πως η πάλη με τον εαυτό του, η διατροφική του πάλη, χρειάζεται να μεταμορφωθεί σε διατροφική προσπάθεια και αυτό θα συμβεί μόνο εάν ο ίδιος που υποβάλλεται σε δίαιτα θελήσει να λάβει βοήθεια, δηλαδή να δεχτεί τη μεσολάβηση του ειδικού.

Να αντιληφθεί ότι, αντί να πολεμά τις πράξεις του, τις συμπεριφορές ή τις αδυναμίες του, πρέπει να δείξει κατανόηση και να δικαιολογήσει όσα κάνει ή και όσα δεν μπορεί να κάνει στον αγώνα απίσχνασης που δίνει.

Να καταλάβει επίσης πως δεν είναι τόσο απλό το πρόβλημα της διαταραχής βάρους του, γι’ αυτό και πρέπει να το αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη συμπόνια, επιείκεια και κατανόηση, γιατί με την τροφή εμπλέκεται και η συναισθηματική του κατάσταση.

Ο τρόπος με τον οποίο θα σταθεί απέναντι στον ένοχο εαυτό του θα καθορίσει την έκβαση της προσπάθειας προς ένα αποτέλεσμα επιθυμητό.

Η Μαρία κάθε φορά που ερχόταν στο γραφείο, στα πρώτα πέντε λεπτά μάλωνε τον εαυτό της, απολογούνταν για τις διατροφικές παρεκκλίσεις της και τόνιζε πόσο λάθος τα είχε κάνει όλα!

Διαρκώς της έθετα το ερώτημα: «Μπορούσατε να κάνετε αλλιώς;». Κάθε φορά απαντούσε αυτόματα: «Θα μπορούσα να τα είχα κάνει καλύτερα!». Αυτή η έκφραση «μπορούσα να τα κάνω καλύτερα» δεν ισχύει. Αν μπορούσε να τα κάνει καλύτερα, θα τα είχε κάνει. Τα κάνει κανείς κάθε φορά όπως μπορεί.

Είναι αλήθεια πως ο υπέρβαρος, όπως ακριβώς βλέπει παραμορφωμένη την εικόνα του εαυτού του, με τον ίδιο τρόπο έχει αλλοιωμένα τα μέτρα και τα σταθμά του. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η διαταραχή στην εκτίμηση του μεγέθους του κόπου που καταβάλλει: συνήθως πράξεις που επιτυγχάνει καταβάλλοντας τεράστιο κόπο τις βαφτίζει μέτριας δυσκολίας, πράξεις που απαιτούν μέτριο κόπο του φαίνονται μικρής δυσκολίας και το λίγο της προσπάθειας του μοιάζει τίποτα. Ακριβώς το αντίθετο με τον όγκο της τροφής που κατανάλωσε: συχνά η μικρή ποσότητα του φαίνεται μεγάλη (μεγάλη και η καταστροφή που προκάλεσε στο αδυνάτισμά του) και η μεγάλη ποσότητα του φαίνεται τεράστια. Καθώς, λοιπόν, δεν μπορεί να εκτιμήσει κατάλληλα τα μεγέθη του, αισθάνεται αφενός διαρκή αγωνία αν θα τα καταφέρει και αφετέρου έλλειψη ικανοποίησης για τα επιτεύγματά του. Πάντα απαιτεί περισσότερα, κρίνει τον εαυτό με μεγάλη αυστηρότητα, βιώνει ανεπάρκεια.

Η πραγματικότητα είναι σχεδόν αντίθετη από όσα εκείνος νομίζει ότι ισχύουν. Λειτουργεί πολύ καλύτερα απ’ ό,τι πιστεύει, έχει πολύ μεγαλύτερες αντοχές από εκείνες που θεωρεί ότι έχει, σημαντικές οργανωτικές ικανότητες, αφού ανταποκρίνεται στη διαδικασία υπολογισμού κάθε μπουκιάς φαγητού, και τεράστια ψυχική δύναμη, αφού (έστω και βραχύχρονα) καταφέρνει να επιβληθεί στην επιθυμία γεύσης και να την περιορίσει.

Ο ειδικός πρέπει να του δείξει τα μεγέθη που κουβαλά, να του δείξει τα μέτρα που χρησιμοποιεί, ώστε να μάθει ο άνθρωπος με πρόβλημα βάρους να εκτιμά τις πράξεις του και να πάψει να εναντιώνεται στον εαυτό του και στις πολυφαγίες του. «Κάνω δίαιτα» σημαίνει «ακολουθώ τον εαυτό μου, δεν του αντιπαρατίθεμαι».


1️⃣ Ο ευκάλυπτος με επιστημονική ονομασία Eucalyptus Globulus είναι το ψηλότερο ανθοφόρο φυτό. Ο ευκάλυπτος κατάγεται από τη μακρινή Αυστραλία και, τον 18ο αιώνα, η καλλιέργειά του διαδόθηκε στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα βρίσκουμε το είδος ευκάλυπτος ο σφαιρικός (Eucalyptus Globulus) που φτάνει σε ύψος τα 80 μέτρα και εισήχθη στη χώρα από τον βοτανολόγο και λόγιο Θεόδωρο Ορφανίδη, το 1862.

2️⃣ Οι Αβορίγινες της Αυστραλίας, που γνώριζαν ανέκαθεν τον ευκάλυπτο, μασούσαν τις ρίζες του για να ανακουφίζουν τη δίψα τους, καθώς αυτές έχουν την ιδιότητα να κατακρατούν τεράστια ποσότητα νερού. Επίσης, συνήθιζαν να βράζουν τα φύλλα και να πίνουν το αφέψημα από ευκάλυπτο, για να κατεβάζουν τον πυρετό.

3️⃣ Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις του ευκαλύπτου:

✓ έχει αντιβακτηριακή δράση σε κοψίματα και εκδορές.

✓ η εισπνοή ατμών διαλύματος, που περιέχει εκχύλισμα ευκαλύπτου, βοηθά στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της βακτηριακής βρογχίτιδας

✓ Ενδείκνυται και σε περιπτώσεις ιγμορίτιδας και φαρυγγίτιδας, ενώ έχει αποδειχθεί ότι μετριάζει τις κρίσεις του άσθματος.*

▶ Οι πληροφορίες είναι από το : enallaktikidrasi.com

 
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Μιλάω με τις βουλιμίες μου
Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τις βουλιμίες του ο παχύσαρκος δείχνει πόσο δεν έχει μάθει να υπολογίζει τον εαυτό του. Γιατί άραγε;
Μιλάω με τις βουλιμίες μου
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τα περιθώρια στο αδυνάτισμα
Ο άνθρωπος με διαταραχή βάρους λειτουργεί σαν να μην έχει περιθώρια να κάνει λάθη, σαν να μην έχει περιθώρια να κάνει κάτι άλλο από αυτά που έχει μάθει να κάνει, σαν να μην έχει ούτε χιλιοστό ζωτικού χώρου για...
Τα περιθώρια στο αδυνάτισμα
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Διατάζω την πείνα μου
Δεν πρέπει να τρέφουμε την ψευδαίσθηση πως το αδυνάτισμα και η κατοπινή διατήρηση του καινούργιου βάρους είναι εύκολη υπόθεση. Δεν είναι τυχαίο που οι άνθρωποι βρίσκονται σε διαρκείς και ατελείωτες προσπάθειες...
Διατάζω την πείνα μου
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
«Καταπίνω τα συναισθήματά μου»
Αρκετά συχνά η διαδικασία απώλειας βάρους είναι μία μακρόχρονη προσπάθεια, χαρίζεις χρόνο στον εαυτό σου για να ανακαλύψεις τον δικό σου τρόπο να φροντίζεσαι διατροφικά
«Καταπίνω τα συναισθήματά μου»
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ελπίδα και αδυνάτισμα
Ανάμεσα στα δημητριακά, πριν από το καστανό ρύζι, ας μιλήσουμε ξανά για αδυνάτισμα. Η ελπίδα του θεραπευόμενου να αδυνατίσει, όσες φορές και αν χαθεί, ματαιωθεί ή «κακοποιηθεί», σχεδόν ποτέ δεν σβήνει.
Ελπίδα και αδυνάτισμα
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Θέλω και δεν θέλω να αδυνατίσω
Αυτό που έχω εντοπίσει στα τριάντα χρόνια που ασχολούμαι με τη διαταραχή βάρους είναι πως, συχνά, στην προσπάθεια αδυνατίσματος υπάρχει ένα σημαντικό έλλειμμα, το οποίο είναι ένας από τους πιο βασικούς...
Θέλω και δεν θέλω να αδυνατίσω

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας