Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας -που δημιούργησε τον 1ο παγκόσμιο Άτλαντα παιδικής παχυσαρκίας- ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών παγκοσμίως προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια (η εκτίμηση κάνει λόγο για 254 εκατ.) μέχρι το 2030, από 150 εκατομμύρια που είναι σήμερα.
Μάλιστα, σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά, από τα 250 εκατομμύρια, θα υποφέρουν από σοβαρή παχυσαρκία, με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (γνωστό ως ΔΜΣ που αποτελεί βασικό δείκτη παχυσαρκίας) να ξεπερνάει το 35. Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΜΣ υπολογίζεται από τον λόγο του σωματικού βάρους του ατόμου προς το ύψος του, υψωμένο στο τετράγωνο. Πάνω από το 25 θεωρείται κάποιος υπέρβαρος, ενώ πάνω από το 30, παχύσαρκος.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια τεράστια αύξηση της τάξης άνω του 60%, με συνέπεια μόλις μία στις δέκα χώρες να έχει ποσοστό τουλάχιστον 50% για να επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), που είναι να μην αυξηθεί η παιδική παχυσαρκία από το 2010 έως το 2025. Αντίθετα, για 156 από συνολικά 191 χώρες, οι πιθανότητες είναι μικρότερες από 10%.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας σηματοδοτεί την αποτυχία των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το γνωστό junk food (ή «σκουπιδοφαγητό» όπως το αποκαλούν οι επικριτές του) που φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος μέσω της ευρείας διαφημιστικής προβολής του.
Σημειώνεται ότι τα παχύσαρκα παιδιά συχνά γίνονται παχύσαρκοι ενήλικες, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να εκδηλώσουν σοβαρά προβλήματα υγείας που θα ελαττώσουν το προσδόκιμο ζωής τους, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.
Χαμηλά η Ελλάδα
Μηδενικές πιθανότητες έχει η Ελλάδα να πιάσει τον στόχο του ΠΟΥ, όπως καταγράφει ο Άτλας παιδικής παχυσαρκίας.
Επίσης, η χώρα μας έχει 8 βαθμούς, όσον αφορά τον κίνδυνο σημαντικού προβλήματος παιδικής παχυσαρκίας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η βαθμολογία αυτή υπολογίζεται με βάση τον συνδυασμό πολλών παραγόντων. Μέγιστη (αρνητική) βαθμολογία κινδύνου είναι το 11.
Σύμφωνα με τον Άτλαντα, το 22,8% των παιδιών ηλικίας 5-9 ετών (δηλαδή 109.534 παιδιά) θα είναι παχύσαρκα το έτος 2030. Επίσης εκτιμάται ότι το 16,2% των παιδιών ηλικίας 10-19 ετών (δηλαδή 171.929 παιδιά) θα είναι παχύσαρκα. Συνολικά, το 2030 προβλέπεται να υπάρχουν στην Ελλάδα 281.463 παχύσαρκα παιδιά, ηλικίας 5-19 χρόνων.
Εξάλλου, αναφέρεται ότι στη χώρα μας δεν έχουν εφαρμοστεί προσφάτως (η αναφορά γίνεται για το έτος 2017) πολιτικές για τη μείωση της ανθυγιεινής διατροφής που σχετίζεται με Μη Μεταδοτικές Ασθένειες (Noncommunicable diseases, NCDs), όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2.
Πάντως, θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν εν μέσω κρίσης τα τελευταία χρόνια, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη διατροφή των παιδιών.
Ακολουθεί ο Άτλας παιδικής παχυσαρκίας
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας