Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μια σπουδαία τροφή
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια σπουδαία τροφή

  • A-
  • A+

Τα πρώτα ίχνη καλλιέργειας ρυζιού βρέθηκαν στην ανατολική Κίνα και τη βόρεια Ινδία και έχουν ηλικία 7.000 ετών. Οι ρυζοκαλλιεργητές στην Ασία αναφέρονται ως «οι αγρότες των 50 αιώνων»!

Βαθμιαία η καλλιέργεια άρχισε να εξαπλώνεται προς τα δυτικά. Η διάδοση του ρυζιού από την Ινδία προς τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική άρχισε πιθανώς γύρω στο 700 π.Χ. Αν και από αρχαίους Ελληνες συγγραφείς υπάρχουν αναφορές για το ρύζι, δεν υπάρχει ωστόσο καμία μαρτυρία για την καλλιέργειά του στη Νότια Ευρώπη πριν από τον Μεσαίωνα.

Τον 16ο αιώνα, το ρύζι ταξίδεψε με τους Ισπανούς στο Μεξικό και αργότερα με τους Πορτογάλους στη Βραζιλία. Τέλος έφτασε από τη Μαδαγασκάρη στη βόρεια Αμερική χάρη στην προσάραξη ενός πλοίου στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, το 1685. Ο καπετάνιος του πλοίου δώρισε στους διασώστες του ένα σακί ρύζι από το φορτίο του.

Οι σπόροι του ρυζιού έπιασαν αμέσως στους εύφορους υγρότοπους της Νότιας Καρολίνας και σύντομα το λιμάνι του Τσάρλεστον εξήγε χιλιάδες τόνους ρυζιού. Η περιοχή αυτή έδωσε το όνομά της στην πιο διάσημη ποικιλία, στο ρύζι καρολίνα.

Σήμερα το ρύζι καλλιεργείται σε όλες σχεδόν τις τροπικές και υποτροπικές χώρες και σε πολλές χώρες της εύκρατης ζώνης. Η καλλιέργειά του είναι η μεγαλύτερη απ’ οποιοδήποτε άλλο γεωργικό προϊόν, αν αναλογιστούμε ότι αποτελεί τη βασική τροφή για τα 3/5 του πληθυσμού του πλανήτη.

Εμείς σήμερα θα ασχοληθούμε με το αναποφλοίωτο ρύζι. Τα οφέλη στην υγεία όποιου το εντάσσει στη βασική του διατροφή είναι τα εξής: γρήγορη και άμεση ενέργεια, καλή λειτουργία του εντέρου, σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και παροχή της βιταμίνης Β1 (θειαμίνη). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Β1 θεωρείται απολύτως απαραίτητη για τον μεταβολισμό.

Ειδικότερα εμπλέκεται, παίζοντας σημαντικό ρόλο, στις παρακάτω αντιδράσεις:

1. Ως συνένζυμο στον μεταβολισμό, η δραστική της μορφή είναι η διφωσφορική θειαμίνη. Στον μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών η θειαμίνη απαιτείται για τη μετατροπή του πυροσταφυλικού οξέος σε acetyl-CoA, το οποίο μπαίνει στον κύκλο του Krebs και αποδίδει ενέργεια. Επίσης η οξειδωτική αποκαρβοξυλίωση (απομάκρυνση ρίζας CO2), που χαρακτηρίζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, συμμετέχει στον κύκλο του Krebs, ειδικά στη μετατροπή του α-κετογλουταρικού οξέος σε ηλεκτρικό οξύ (σουξινικό) οξύ.

Επειδή το α-κετογλουταρικό οξύ είναι δυνατόν να προέλθει από πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες, η θειαμίνη θεωρείται ότι έχει σχέση με τον μεταβολισμό των τριών θερμιδογόνων ουσιών.

2. Ως συνένζυμο στη μετατροπή της γλυκόζης σε λίπη.

3. Στη λειτουργία των περιφερικών νεύρων.

4. Στις έμμεσες λειτουργίες (έμμεσα καθορίζει τη διατήρηση της όρεξης, του τόνου των μυών).

Οι ολόκληροι κόκκοι ρυζιού έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και συμβάλλουν στην υγεία με τα παρακάτω οφέλη: καθώς είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες, αποτελούν πολύ καλή ενεργειακή πηγή και ενισχύουν την κανονική λειτουργία του εγκεφάλου.

Το ρύζι είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα, νιασίνη, βιταμίνη D, ασβέστιο, σίδηρο, ριβοφλαβίνη, μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Εχει ανθεκτικό άμυλο το οποίο καταλήγει στο έντερο σε αχώνευτη μορφή. Βοηθά στην αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων για τη φυσιολογική κινητικότητα του εντέρου. Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου.

Το καστανό ρύζι έχει τα ίδια αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα σταφύλια, στα μύρτιλλα και στα μούρα acaiberry. Περιέχει ανθοκυανίνες (αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στις τροφές κόκκινου, μοβ ή μπλε χρώματος, όπως είναι οι φράουλες, τα κρεμμύδια, τα σταφύλια, το μαύρο λάχανο). Το σελήνιο που περιέχεται στο καστανό ρύζι είναι αντιοξειδωτικό και συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο.

Το ρύζι βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας, μια και είναι πλούσιο σε αδιάλυτες φυτικές ίνες. Εχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Ενα φλιτζανάκι του καφέ ρύζι καστανό σε καθημερινή βάση παρέχει σχεδόν το 100% της αξίας σε μαγγάνιο και βέβαια συντελεί στην παραγωγή ενέργειας.

Μελέτες έδειξαν πως εκείνοι που κατανάλωναν καθημερινά μία ή περισσότερες μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα από όσους δεν κατανάλωναν ποτέ ή κατανάλωναν σπάνια σπόρους ολικής άλεσης.

Το καστανό ρύζι χρειάζεται σαράντα πέντε λεπτά βράσιμο σε σιγανή φωτιά.

Οσοι αποφασίσετε να το εντάξετε στη διατροφή σας έχετε τη δυνατότητα με νόστιμες συνταγές από τη μεσογειακή κουζίνα να το ευχαριστηθείτε γευστικά και να λάβετε τα οφέλη του για ένα πιο γερό ανοσοποιητικό.


Συνταγή για καστανό ρύζι με λαχανικά ωμά

✅ Υλικά  

- Για τη σαλάτα: 500 καστανό ρύζι, 1 φύλλο δάφνης, 2 κολοκυθάκια χοντροτριμμένα, 2 πιπεριές Φλωρίνης σε λεπτές ροδέλες, 1 ξερό κρεμμύδι σε φέτες, 1 μελιτζάνα ψητή κομμένη σε κύβους 2-3 εκ. (προαιρετικά), 2 καρότα χοντροτριμμένα, 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, τα φύλλα από 1/4 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένα.

- Για τη σάλτσα: 1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ τριμμένο, 20 ml σάλτσα σόγιας, 30 ml χυμός λεμονιού (ή όσο μας αρέσει), 80 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

✅ Διαδικασία 

Για τη σαλάτα, τοποθετούμε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά να βράσει και κατόπιν ρίχνουμε το ρύζι σε αναλογία 2 κούπες νερό με μία κούπα ρύζι. Ρίχνουμε και το φύλλο δάφνης και σιγοβράζουμε. Αποσύρουμε τη δάφνη και μεταφέρουμε το ρύζι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τα καρότα, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το ξερό κρεμμύδι, τη μελιτζάνα (αν βάλουμε), τις πιπεριές και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Για τη σάλτσα, σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά, περιχύνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε.

*Σύμβουλος διατροφής [email protected]

ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Νηστίσιμη διατροφή τη Μεγάλη Εβδομάδα
Οι νηστίσιμες τροφές της Μεγάλης Εβδομάδας προσφέρουν ιδιαίτερα οφέλη στον οργανισμό μας, μας γεμίζουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά ώστε να νιώσουμε πιο δραστήριοι και ξεκούραστοι.
Νηστίσιμη διατροφή τη Μεγάλη Εβδομάδα
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Θέλω και δεν θέλω να αδυνατίσω
Αυτό που έχω εντοπίσει στα τριάντα χρόνια που ασχολούμαι με τη διαταραχή βάρους είναι πως, συχνά, στην προσπάθεια αδυνατίσματος υπάρχει ένα σημαντικό έλλειμμα, το οποίο είναι ένας από τους πιο βασικούς...
Θέλω και δεν θέλω να αδυνατίσω
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Οκτώ λόγοι που το ελληνικό γιαούρτι αναγνωρίζεται διεθνώς
Τα οφέλη του ελληνικού γιαουρτιού και τις σημαντικές διαφορές του σε σχέση με άλλα γιαούρτια επισημαίνει το Medical News Today, ένα απ' τα πιο γνωστά και αξιόπιστα site σε θέματα υγείας και διατροφής.Οκτώ...
Οκτώ λόγοι που το ελληνικό γιαούρτι αναγνωρίζεται διεθνώς
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Μία πρώτη αλλαγή στο καθημερινό πιάτο μας
Μετά από μια διαπίστωση ότι παχύνατε, ίσως να δοκιμάσετε -χωρίς να κάνετε αυστηρή δίαιτα, ούτε να περιορίσετε γευστικά τον εαυτό σας και ούτε να πεινάσετε ιδιαίτερα- να ακολουθήσετε μια τέτοιου είδους...
Μία πρώτη αλλαγή στο καθημερινό πιάτο μας
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η εξάρτηση από την τροφή
Η νόσος της παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερη νόσος που νοητικά γνωρίζεις πολύ καλά τι πρέπει να κάνεις, ψυχικά όμως δεν μπορείς να ακολουθήσεις και να εφαρμόσεις αυτό που γνωρίζεις ότι πρέπει να κάνεις. Κι όταν...
Η εξάρτηση από την τροφή
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Διατροφή και Μουντιάλ
Αδιαμφισβήτητα αποτελεί τον βασιλιά των σπορ. Εκατομμύρια τηλεθεατών/τριών παρακολουθούν και θα παρακολουθήσουν τους αγώνες. Ο λόγος φυσικά για το ποδόσφαιρο. Πολλοί είναι αυτοί που παρακολουθούν τα παιχνίδια...
Διατροφή και Μουντιάλ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας