Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελπίδα και αδυνάτισμα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελπίδα και αδυνάτισμα

  • A-
  • A+

Ανάμεσα στα δημητριακά, πριν από το καστανό ρύζι, ας μιλήσουμε ξανά για αδυνάτισμα. Η ελπίδα του θεραπευόμενου να αδυνατίσει, όσες φορές και αν χαθεί, ματαιωθεί ή «κακοποιηθεί», σχεδόν ποτέ δεν σβήνει. Ακόμα κι αν παρατά τη δίαιτά του και ξαναπαχαίνει, συνήθως ξαναπροσπαθεί και ξεκινά για ακόμη μία φορά τη διαδικασία απώλειας βάρους.

Είναι αξιοθαύμαστο, όταν κανείς παρατηρεί τον άνθρωπο με διαταραχή βάρους, πόσες φορές έχει ξεκινήσει κι έχει παρατήσει το υπολογισμένο διαιτολόγιό του χωρίς να έχει πετύχει τον στόχο του. Κι ενώ τόσες φορές αισθάνεται ηττημένος, βρίσκει το κουράγιο και την ελπίδα να κάνει μια νέα αρχή.

Από πού πηγάζει αυτή η άσβεστη ελπίδα; Πώς ξαναελπίζει, μια και έχει γνώση πλέον του φαύλου κύκλου που βρίσκεται κάθε φορά που ξεκινά δίαιτα; Πόσες φορές έχει αποφασίσει να μην ελπίσει πως θα τα καταφέρει και διαρκώς το παραβλέπει; Η ελπίδα του είναι η επιθυμία του.

Οσο λιγότερο σαμποτάρει την επιθυμία του τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να αδυνατίσει.

Η Ολγα όταν ήρθε στο γραφείο φανέρωνε μια γυναίκα «αγέρωχη»∙ αυτή η λέξη τη χαρακτήριζε. Ηταν πανέξυπνη, δυνατή, με φτασμένη καριέρα, έπειτα από σκληρή και πολλή δουλειά.

Τα καταλάβαινε όλα, χάρη στο κοφτερό μυαλό της τα είχε κι όλα σχεδόν εξηγήσει. (Ενα πράγμα μόνο δεν καταλάβαινε, γιατί δεν μπορούσε να αδυνατίσει.)

Σε ξάφνιαζε η δυνατότητά της να εκλογικεύει τα πάντα. Να δίνει για όλα μια λογική απάντηση. Αλλά αυτή ήταν η Ολγα κι ήταν πολύ συμπαθής.

Στις οδηγίες για την υγιεινή διατροφή της άρχισε την κλασική «κοπτική-ραπτική», που της διασφάλιζε το: «κάτι έφαγα παραπάνω, κάτι κόβω από τα γεύματά μου για να μην παχύνω». Αλλαζε συχνά τις ώρες των συναντήσεών μας, όπως και αντάλλασσε πολύ συχνά την ξεκούρασή της με τη διασκέδασή της, τη χαλάρωση με τη γυμναστική της. Δεν τα είχε ποτέ όλα, δηλαδή και διασκέδαση και ξεκούραση και χαλάρωση και γυμναστική. Δεν είχε ποτέ ό,τι της αναλογούσε, έκανε ακριβώς το ίδιο που έκανε και με τη διατροφή της, «κοπτική-ραπτική», πότε το ένα, πότε το άλλο. Είχε όμως μεγάλη επιθυμία να βγει από το πρόβλημα παχυσαρκίας. Και βασιστήκαμε ακριβώς σε αυτό: στην επιθυμία της.

Οπως λοιπόν ήταν πολύ έξυπνη, κατάλαβε τι τη συμφέρει και δούλεψε χωρίς να «αντιστέκεται» σε αυτά που είχε να κάνει υπέρ της. Αφησε στην άκρη τη λογική της και λειτούργησε με άλλο τρόπο, έξω από τις γνώριμες και οικείες για αυτή συνθήκες. Εφτασε σε σημείο να διασκεδάζει ανελλιπώς, να ξεκουράζεται και να περπατά με ιδιαίτερη οργανωτική φροντίδα.

Ακόμα και την κριτική απέναντι στον εαυτό της την άφησε στην άκρη και συμμάχησε με τις ικανότητες και τις αντοχές της για να είναι αποτελεσματική. Τον χρόνο δεν τον φοβήθηκε∙ επέτρεψε με επίγνωση και αποδοχή στον εαυτό της να βρει χρόνο για αυτή την ίδια, για να νιώσει καλά. Κατάφερε να προσαρμόσει πολύτιμες γνώσεις σε καινούργιες συνθήκες, να κάνει τροποποιήσεις για να καλύψει με διαφορετικό τρόπο τις ανάγκες της. Και αδυνάτισε.

Η Ολγα διατηρεί το βάρος της με την ίδια φροντίδα που έδειξε και στη διάρκεια του αδυνατίσματός της.

Ο άνθρωπος που έχει πρόβλημα με το βάρος του χρειάζεται να δουλέψει συστηματικά για να μάθει να φροντίζει τον εαυτό του με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχε μάθει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Αυτή τη διαφορετική εκμάθηση φροντίδας αρκετά συχνά τη σαμποτάρει, ίσως επειδή φοβάται να αλλάξει τις συνθήκες ζωής του. Αλλάζω σημαίνει αναλαμβάνω τις ευθύνες μου (με φροντίζω) και χάνω τη φροντίδα που δέχομαι από τους άλλους.

[…] Το αίτημα συνδέεται άρρηκτα με την αρχική ανημπόρια του ανθρώπινου υποκειμένου. Το αίτημα, όσον αφορά την ικανοποίηση των αναγκών, είναι δυνατόν να καλυφθεί από τον Αλλον∙ όσον αφορά όμως την απαίτηση για «απεριόριστη αγάπη» την οποία αναζητά το βρέφος, αυτή θα παραμείνει ανικανοποίητη. Διότι η ουσία της επιθυμίας βρίσκεται στη δυναμική τάση αναβίωσης της εμπειρίας της πρώτης «αυτόματης» ικανοποίησης της ανάγκης του υποκειμένου. Συνεπώς η ικανοποίηση της επιθυμίας δεν μπορεί να υπάρξει μέσα στην πραγματικότητα, αλλά μόνο μέσα στη διάσταση της ψυχικής πραγματικότητας.

Ο Lacan έλεγε: «Η επιθυμία δεν είναι ούτε η όρεξη για ικανοποίηση ούτε το αίτημα για αγάπη, αλλά η διαφορά που προκύπτει αν αφαιρέσουμε την πρώτη από τη δεύτερη».

Αυτό το υπόλοιπο, που προκύπτει μεταξύ της αίτησης για ικανοποίηση της ανάγκης και του αιτήματος για αγάπη, το ονομάζουμε επιθυμία […] («Τετράδια Ψυχιατρικής», τχ. 105).

Αμάρανθος: αυτό το δημητριακό είναι γνωστό από την εποχή των Ινκας. Ο αμάρανθος είναι εξαιρετικός για την πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη. Η λυσίνη είναι ένα απολύτως απαραίτητο αμινοξύ, ένα από τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, γι ’αυτό κρίνεται άκρως αναγκαία για τη φυσική μας υγεία και την ανάπτυξη.

Ενισχύει την απορρόφηση και διατήρηση του ασβεστίου στο σώμα και εμπλέκεται άμεσα στην παραγωγή L-καρνιτίνης η οποία είναι απαραίτητη για τη μεταφορά και τη χρησιμοποίηση των λιπών από τον οργανισμό, οπότε βοηθά τους αθλητές στην ισορροπία μεταξύ ενέργειας και αντοχής.

Η περιεκτικότητα λίπους στον αμάρανθο είναι 9%. Είναι πλούσιος σε λιπαρά οξέα, κυρίως λινολενικό οξύ, ενώ παράλληλα περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο. Αποτελείται από εύπεπτο άμυλο κατά 59%. Αλλο ένα 18% είναι πρωτεΐνη μεγάλης θρεπτικής αξίας.

*Σύμβουλος διατροφής

ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
«Δεν αντιπαρατίθεμαι στο βάρος μου»
Ο άνθρωπος που έχει διαταραχή με το βάρος του πρέπει να καταλάβει μόνο ένα πράγμα: ότι είναι μόνος με τον εαυτό του κατά τη διάρκεια απώλειας βάρους. Είναι (ε)αυτός και ο ίδιος. Οχι αυτός και εκείνος που του...
«Δεν αντιπαρατίθεμαι στο βάρος μου»
Απώλεια βάρους
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
«Καταπίνω τα συναισθήματά μου»
Αρκετά συχνά η διαδικασία απώλειας βάρους είναι μία μακρόχρονη προσπάθεια, χαρίζεις χρόνο στον εαυτό σου για να ανακαλύψεις τον δικό σου τρόπο να φροντίζεσαι διατροφικά
«Καταπίνω τα συναισθήματά μου»
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Θέλω και δεν θέλω να αδυνατίσω
Αυτό που έχω εντοπίσει στα τριάντα χρόνια που ασχολούμαι με τη διαταραχή βάρους είναι πως, συχνά, στην προσπάθεια αδυνατίσματος υπάρχει ένα σημαντικό έλλειμμα, το οποίο είναι ένας από τους πιο βασικούς...
Θέλω και δεν θέλω να αδυνατίσω
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Θέλω αλλά δεν μπορώ να κάνω δίαιτα…
Ο παχύσαρκος, πέρα από το τι θέλει και το τι πρέπει να κάνει, χρειάζεται απαραίτητα να σταθεί και στο εξής: «τι μπορώ και τι αντέχω να πραγματώσω». Είναι πολύ σημαντικό να λες πάντα την αλήθεια στον άνθρωπο με...
Θέλω αλλά δεν μπορώ να κάνω δίαιτα…
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η «παύση» οδηγεί στην απώλεια βάρους
Πολλές φορές μεταφέρουμε όλο το βάρος της προσοχής μας στο να αδυνατίσουμε για να νιώσουμε καλύτερα. Σαν να είμαστε εμείς οι άνθρωποι μόνο τα κιλά μας. Εγώ ξέρω ότι ο άνθρωπος δεν παύει να είναι έξυπνος ή...
Η «παύση» οδηγεί στην απώλεια βάρους
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η εξάρτηση από την τροφή
Η νόσος της παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερη νόσος που νοητικά γνωρίζεις πολύ καλά τι πρέπει να κάνεις, ψυχικά όμως δεν μπορείς να ακολουθήσεις και να εφαρμόσεις αυτό που γνωρίζεις ότι πρέπει να κάνεις. Κι όταν...
Η εξάρτηση από την τροφή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας