• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 18.1°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  3 BF
  70%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 21.5°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.2°C / 24.8°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 24.9°C
  6 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.8°C / 24.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.5°C / 24.4°C
  0 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 26.8°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 25.0°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  57%
Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν κύριο στόχο την προσθήκη ιχνοστοιχείων, βιταμινών και μετάλλων στον οργανισμό για τη βελτίωση της υγείας και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ: Τα συμπληρώματα διατροφής είναι βιομηχανικά προϊόντα. Αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις, διατιθέμενα σε δοσομετρικές μορφές, με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας.

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν τη διατροφή αλλά τη συμπληρώνουν, κάτι που θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πριν από την έναρξη της χρήσης τού εκάστοτε συμπληρώματος.

Ποιο είναι το κατάλληλο για μένα;

Υπάρχουν χιλιάδες είδη συμπληρωμάτων διατροφής, πολλά από αυτά είναι σχεδιασμένα για να παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μερικά έχουν σχεδιαστεί για να συμβάλλουν στην επαρκή πρόσληψη μακροθρεπτικών ή μικροθρεπτικών συστατικών, ορισμένα περιέχουν βότανα και άλλα παρασκευάσματα των φυτών. Οι διαφορετικές χρήσεις των σκευασμάτων είναι τόσο διαφορετικές όσο και η σύνθεσή τους.

Υπάρχουν σκευάσματα που προάγουν την αθλητική απόδοση και άλλα που ανακουφίζουν από συμπτώματα ή βοηθούν στην πρόληψη ή και τη θεραπεία χρόνιων νοσημάτων.

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Τα συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι διαθέσιμα ως πολυβιταμινούχα ή μεμονωμένα σκευάσματα μιας ή δυο βιταμινών.

Εχουν στόχο τη συμπλήρωση αναγκαίων βιταμινών και μετάλλων σε ομάδες ατόμων που έχουν χάσει πρόσφατα μεγάλο μέρος του σωματικού τους βάρους, σε χορτοφάγους και άτομα με έλλειψη σε συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο ή βιταμίνη.

Απώλεια βάρους: Ατομα που περιορίζουν την ποσότητα της ενέργειας στη διατροφή τους, κατά συνέπεια μειώνουν την πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών.

Επομένως είναι δύσκολο να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες βιταμινών εφόσον η πρόσληψη ενέργειας είναι μικρότερη, έστω και αν το διατροφικό πλάνο είναι καλά σχεδιασμένο.

Χορτοφάγοι: Αν και η χορτοφαγική διατροφή περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά, δεν παύει να είναι μια διατροφή που αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, άρα μπορεί εύκολα να δημιουργήσει έλλειψη σε βιταμίνη Β12.

Οι χορτοφάγοι συνιστάται να καταναλώνουν ενισχυμένα τρόφιμα σε Β12 και αντίστοιχα συμπληρώματα διατροφής.

Ευπαθείς ομάδες: Η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής θεωρείται απαραίτητη σε άτομα με χρόνιες παθήσεις που η απορρόφηση θρεπτικών μικροθρεπτικών συστατικών επηρεάζεται.

Για παράδειγμα, τα άτομα με κακοήθη αναιμία χρειάζονται ενέσεις βιταμίνης Β12 για άμεση απορρόφηση, σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη η χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D είναι απαραίτητη.

Ακόμη η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα επηρεάζουν τις απαιτήσεις σε βιταμίνες.

Τέλος, στις εγκύους καθώς και στους ηλικιωμένους κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες.

Τι να προσέξω όταν επιλέγω ένα συμπλήρωμα διατροφής;

Η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων είναι ο καλύτερος τρόπος για την κάλυψη όλων των διατροφικών αναγκών, ωστόσο σε άτομα με περιορισμένη διαιτητική πρόσληψη, ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα θα πρέπει να μην παρέχει περισσότερο από το 100% των ημερήσιων τιμών πρόσληψης ώστε να είναι ωφέλιμο.

Ωστόσο, μια παγίδα των συμπληρωμάτων είναι ότι δίνει στους ανθρώπους μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, προκαλώντας τους να δίνουν λιγότερη προσοχή στην περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά των τροφίμων που επιλέγουν.

Ατομα που ανησυχούν για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών τους, θα πρέπει να αξιολογούν την κατάσταση θρέψης τους με τη βοήθεια του διαιτολόγου.

Τέλος, εάν αποφασίσετε να πάρετε ένα συμπλήρωμα διατροφής επιλέξτε το με προσοχή αξιολογώντας τον κίνδυνο της τοξικότητας.

Συγκρίνετε τις ποσότητες των θρεπτικών συστατικών στο συμπλήρωμα με τις ημερήσιες τιμές που σας αναλογούν.

Τι είναι τα φυτικά προϊόντα και super foods;

Πολλά συμπληρώματα περιέχουν ενώσεις που εξάγονται από φυτά, μέρη των φυτών, ακόμα και ολόκληρα τα φυτά.

Τα φυτικά συμπληρώματα περιλαμβάνουν τα φύλλα λουλουδιών, στελέχη, ρίζες, σπόρους. Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο. Αυτά τα φυτικά συμπληρώματα προσφέρονται για να βελτιώσουν τη γενική καλή υγεία.

Επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα φυτά και τα βότανα έχουν επίδραση στην ανθρώπινη φυσιολογία.

Σήμερα είναι δημοφιλείς οι θεραπείες με αρώματα λουλουδιών. Μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι είναι ένα διεγερτικό του ανοσοποιητικού συστήματος, αν και δεν έχουν αναφερθεί ακόμη παρενέργειες ή αλλεργίες.

Τέλος, πάντοτε κατά τη χρήση βοτάνων ή άλλων συμπληρωμάτων διατροφής διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων, ακολουθήστε τις οδηγίες και λάβετε υπόψη σας όλες τις προειδοποιήσεις.

Εάν κατά τη χρήση παρατηρήσετε παρενέργειες ή ασθένεια που νομίζετε ότι είναι σχετικές με τη χρήση του συμπληρώματος ζητήστε ιατρική βοήθεια και αναφέρετε το περιστατικό.

*Διαιτολόγος, επιστημονική συνεργάτις της Nutriscience www.nutriscience.gr

ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Οι διατροφικές διαταραχές σε εφήβους αυξήθηκαν στην πανδημία
Μεγάλη ήταν η αύξηση των διατροφικών διαταραχών μεταξύ εφήβων διεθνώς κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard. Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης.
Οι διατροφικές διαταραχές σε εφήβους αυξήθηκαν στην πανδημία
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Αυξημένος ο κίνδυνος για εγκεφαλικό ή έμφραγμα από την κατανάλωση τηγανητών
Σοβαρούς κινδύνους για την υγεία εγκυμονεί η κατανάλωση πολλών τηγανητών φαγητών, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Κέντρου Επιστημών Υγείας του κινεζικού Πανεπιστημίου της Σεντσέν. 
Αυξημένος ο κίνδυνος για εγκεφαλικό ή έμφραγμα από την κατανάλωση τηγανητών
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
«Δεν αντιπαρατίθεμαι στο βάρος μου»
Ο άνθρωπος που έχει διαταραχή με το βάρος του πρέπει να καταλάβει μόνο ένα πράγμα: ότι είναι μόνος με τον εαυτό του κατά τη διάρκεια απώλειας βάρους. Είναι (ε)αυτός και ο ίδιος. Οχι αυτός και εκείνος που του...
«Δεν αντιπαρατίθεμαι στο βάρος μου»
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πέντε υγιεινές συνήθειες χαρίζουν δέκα χρόνια ζωής στους μεσήλικες
Κατά μια δεκαετία χωρίς σοβαρές ασθένειες μπορεί να παρατείνουν τη ζωή οι υγιεινές συνήθειες, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Όσο πιο αποφασισμένος είναι κανείς στην τήρηση ορισμένων συνηθειών,...
Πέντε υγιεινές συνήθειες χαρίζουν δέκα χρόνια ζωής στους μεσήλικες
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τρώω, αλλά πεινάω;
Ο παχύσαρκος κινείται διατροφικά στα άκρα. Κι όμως πίσω από αυτή την αφύσικη λειτουργία του, πίσω από αυτήν την «ανισορροπία» του υπάρχει μια θαυμαστή ισορροπία που τον βοηθά να τα βγάλει πέρα.
Τρώω, αλλά πεινάω;
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Νηστίσιμη διατροφή τη Μεγάλη Εβδομάδα
Οι νηστίσιμες τροφές της Μεγάλης Εβδομάδας προσφέρουν ιδιαίτερα οφέλη στον οργανισμό μας, μας γεμίζουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά ώστε να νιώσουμε πιο δραστήριοι και ξεκούραστοι.
Νηστίσιμη διατροφή τη Μεγάλη Εβδομάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας