Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

  • A-
  • A+

Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν κύριο στόχο την προσθήκη ιχνοστοιχείων, βιταμινών και μετάλλων στον οργανισμό για τη βελτίωση της υγείας και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ: Τα συμπληρώματα διατροφής είναι βιομηχανικά προϊόντα. Αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις, διατιθέμενα σε δοσομετρικές μορφές, με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας.

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν τη διατροφή αλλά τη συμπληρώνουν, κάτι που θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πριν από την έναρξη της χρήσης τού εκάστοτε συμπληρώματος.

Ποιο είναι το κατάλληλο για μένα;

Υπάρχουν χιλιάδες είδη συμπληρωμάτων διατροφής, πολλά από αυτά είναι σχεδιασμένα για να παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μερικά έχουν σχεδιαστεί για να συμβάλλουν στην επαρκή πρόσληψη μακροθρεπτικών ή μικροθρεπτικών συστατικών, ορισμένα περιέχουν βότανα και άλλα παρασκευάσματα των φυτών. Οι διαφορετικές χρήσεις των σκευασμάτων είναι τόσο διαφορετικές όσο και η σύνθεσή τους.

Υπάρχουν σκευάσματα που προάγουν την αθλητική απόδοση και άλλα που ανακουφίζουν από συμπτώματα ή βοηθούν στην πρόληψη ή και τη θεραπεία χρόνιων νοσημάτων.

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Τα συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι διαθέσιμα ως πολυβιταμινούχα ή μεμονωμένα σκευάσματα μιας ή δυο βιταμινών.

Εχουν στόχο τη συμπλήρωση αναγκαίων βιταμινών και μετάλλων σε ομάδες ατόμων που έχουν χάσει πρόσφατα μεγάλο μέρος του σωματικού τους βάρους, σε χορτοφάγους και άτομα με έλλειψη σε συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο ή βιταμίνη.

Απώλεια βάρους: Ατομα που περιορίζουν την ποσότητα της ενέργειας στη διατροφή τους, κατά συνέπεια μειώνουν την πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών.

Επομένως είναι δύσκολο να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες βιταμινών εφόσον η πρόσληψη ενέργειας είναι μικρότερη, έστω και αν το διατροφικό πλάνο είναι καλά σχεδιασμένο.

Χορτοφάγοι: Αν και η χορτοφαγική διατροφή περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά, δεν παύει να είναι μια διατροφή που αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, άρα μπορεί εύκολα να δημιουργήσει έλλειψη σε βιταμίνη Β12.

Οι χορτοφάγοι συνιστάται να καταναλώνουν ενισχυμένα τρόφιμα σε Β12 και αντίστοιχα συμπληρώματα διατροφής.

Ευπαθείς ομάδες: Η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής θεωρείται απαραίτητη σε άτομα με χρόνιες παθήσεις που η απορρόφηση θρεπτικών μικροθρεπτικών συστατικών επηρεάζεται.

Για παράδειγμα, τα άτομα με κακοήθη αναιμία χρειάζονται ενέσεις βιταμίνης Β12 για άμεση απορρόφηση, σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη η χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D είναι απαραίτητη.

Ακόμη η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα επηρεάζουν τις απαιτήσεις σε βιταμίνες.

Τέλος, στις εγκύους καθώς και στους ηλικιωμένους κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες.

Τι να προσέξω όταν επιλέγω ένα συμπλήρωμα διατροφής;

Η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων είναι ο καλύτερος τρόπος για την κάλυψη όλων των διατροφικών αναγκών, ωστόσο σε άτομα με περιορισμένη διαιτητική πρόσληψη, ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα θα πρέπει να μην παρέχει περισσότερο από το 100% των ημερήσιων τιμών πρόσληψης ώστε να είναι ωφέλιμο.

Ωστόσο, μια παγίδα των συμπληρωμάτων είναι ότι δίνει στους ανθρώπους μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, προκαλώντας τους να δίνουν λιγότερη προσοχή στην περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά των τροφίμων που επιλέγουν.

Ατομα που ανησυχούν για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών τους, θα πρέπει να αξιολογούν την κατάσταση θρέψης τους με τη βοήθεια του διαιτολόγου.

Τέλος, εάν αποφασίσετε να πάρετε ένα συμπλήρωμα διατροφής επιλέξτε το με προσοχή αξιολογώντας τον κίνδυνο της τοξικότητας.

Συγκρίνετε τις ποσότητες των θρεπτικών συστατικών στο συμπλήρωμα με τις ημερήσιες τιμές που σας αναλογούν.

Τι είναι τα φυτικά προϊόντα και super foods;

Πολλά συμπληρώματα περιέχουν ενώσεις που εξάγονται από φυτά, μέρη των φυτών, ακόμα και ολόκληρα τα φυτά.

Τα φυτικά συμπληρώματα περιλαμβάνουν τα φύλλα λουλουδιών, στελέχη, ρίζες, σπόρους. Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο. Αυτά τα φυτικά συμπληρώματα προσφέρονται για να βελτιώσουν τη γενική καλή υγεία.

Επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα φυτά και τα βότανα έχουν επίδραση στην ανθρώπινη φυσιολογία.

Σήμερα είναι δημοφιλείς οι θεραπείες με αρώματα λουλουδιών. Μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι είναι ένα διεγερτικό του ανοσοποιητικού συστήματος, αν και δεν έχουν αναφερθεί ακόμη παρενέργειες ή αλλεργίες.

Τέλος, πάντοτε κατά τη χρήση βοτάνων ή άλλων συμπληρωμάτων διατροφής διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων, ακολουθήστε τις οδηγίες και λάβετε υπόψη σας όλες τις προειδοποιήσεις.

Εάν κατά τη χρήση παρατηρήσετε παρενέργειες ή ασθένεια που νομίζετε ότι είναι σχετικές με τη χρήση του συμπληρώματος ζητήστε ιατρική βοήθεια και αναφέρετε το περιστατικό.

*Διαιτολόγος, επιστημονική συνεργάτις της Nutriscience www.nutriscience.gr

ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Άσε με να κάνω λάθος!
Tα ανθρώπινα «λάθη» εξακολουθούν δυστυχώς να αντιμετωπίζονται ως προσωπικές ανεπάρκειες που για να εξαλειφθούν κοινωνικά θα πρέπει να καταδικάζονται και, ενίοτε, να τιμωρούνται παραδειγματικά.
Άσε με να κάνω λάθος!
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
120 λεπτά στη φύση αρκούν...
Η επαφή για δύο ώρες (120 λεπτά) την εβδομάδα με τη φύση, μέσω περιπάτων και δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο, βοηθά σημαντικά στη διατήρηση της σωματικής υγείας και της ψυχικής ευεξίας, σύμφωνα με μια νέα...
120 λεπτά στη φύση αρκούν...
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Σχεδόν 600 είδη φυτών έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 250 χρόνια
Καταστροφικές σε πολλά επίπεδα αποδεικνύονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι τα τελευταία 250 χρόνια έχουν εξαφανιστεί σχεδόν 600 είδη φυτών, ενώ η χλωρίδα αφανίζεται με ρυθμό...
Σχεδόν 600 είδη φυτών έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 250 χρόνια
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Αρχιμήδης: ο κοχλίας, η τροχαλία και το αίνιγμα της Ραβέννας
Από σήμερα ξεκινά στη «Zivasart Gallery» η έκθεση αρχαιοελληνικών εργαλείων και μηχανών που προέρχονται από την συλλογή αυθεντικών εργαλείων και μηχανισμών προβιομηχανικής και αρχαίας τεχνολογίας του Βασίλη...
Αρχιμήδης: ο κοχλίας, η τροχαλία και το αίνιγμα της Ραβέννας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η έναρξη του Εθνικού Δικτύου Κλιματικής Αλλαγής
Την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Κλιματικής Αλλαγής και των επιπτώσεών της ανακοίνωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Κ. Φωτάκης και η Γ.Γ Ερευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου
Η έναρξη του Εθνικού Δικτύου Κλιματικής Αλλαγής
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Έρευνα: η βιταμίνη D επιμηκύνει τη ζωή σε ασθενείς με καρκίνο
Επιστημονική μελέτη κατέγραψε ότι διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D.
Έρευνα: η βιταμίνη D επιμηκύνει τη ζωή σε ασθενείς με καρκίνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας