• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 34.7°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.3°C / 33.5°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 33.7°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 31.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 27.9°C / 34.0°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 30.4°C
  1 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  0 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 31.4°C
  2 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.5°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  3 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.0°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.5°C / 33.8°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 32.8°C
  4 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.2°C / 33.8°C
  0 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.3°C / 31.6°C
  0 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.4°C / 33.3°C
  3 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  1 BF
  38%
Dreamstime

Η άθληση μπορεί να αντιστρέψει την ήπια γνωστική διαταραχή

 • A-
 • A+

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας που είχε ως δείγμα ηλικιωμένους με συμπτώματα Ήπιας Γνωστικής Διαταραχής (MCI). 

Όπως είναι γνωστό, η MCI (mild cognitive impairment) χαρακτηρίζεται από μία ήπια απώλεια των νοητικών ικανοτήτων, όπως είναι οι δεξιότητες μνήμης. Πιο συγκεκριμένα, ένα άτομο με MCI δυσκολεύεται να θυμηθεί πράγματα και γεγονότα, να πάρει αποφάσεις και να συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένες εργασίες. 

Ωστόσο, ενώ η απώλεια γνωστικών ικανοτήτων δεν θεωρείται αρκετά σοβαρή ώστε να δημιουργεί δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες, η MCI αυξάνει τον κίνδυνο για εκδήλωση της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας. Πιο απλά, η MCI αποτελεί μία κατάσταση όπου η εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών είναι σε βαθμό μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο σε σχέση με την ηλικία, αλλά όχι τέτοια που να διαγνωστεί ένα άτομο με άνοια.

Αερόβια άθληση και δίαιτα DASH

Την εν λόγω έρευνα πραγματοποίησε ο δρ. James A. Blumenthal, από το ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ και οι συνεργάτες του, οι οποίοι εξέτασαν τα αποτελέσματα της άθλησης σε 160 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Αρχικά, όσοι συμμετείχαν στην έρευνα δεν ασχολούνταν με τον αθλητισμό, είχαν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, ενώ είχαν αναφέρει συμπτώματα της MCI. Οι ερευνητές ήθελαν να διερευνήσουν τις επιπτώσεις τόσο της σωματικής δραστηριότητας όσο και της διατροφής στις νοητικές λειτουργίες των δοκιμαζομένων. 

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαχώρισαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες:

 • Η πρώτη ομάδα έκανε αερόβια άσκηση (χωρίς δίαιτα DASH).
 • Η δεύτερη ομάδα ακολούθησε πρόγραμμα διατροφής με βάση την DASH (ωστόσο δεν έκανε αερόβια άσκηση).
 • Η τρίτη ομάδα έκανε αερόβια άσκηση και ταυτόχρονα ακολούθησε πρόγραμμα διατροφής με βάση την DASH.
 • Τέλος, μία τέταρτη ομάδα λάμβανε συμβουλές σχετικά με την υγεία (ομάδα ελέγχου).

Όσοι αθλούνταν, η άσκησή τους ήταν τρεις φορές την εβδομάδα για χρονική περίοδο 45 λεπτών, η οποία περιείχε ασκήσεις προθέρμανσης, ακολουθούμενες από περπάτημα, μέτριας έντασης τρέξιμο (τζόκινγκ) ή ποδηλασία.

Όσοι έκαναν διατροφικό πρόγραμμα, ακολούθησαν τη δίαιτα για τη διακοπή της υπέρτασης (DASH), η οποία εμπεριέχει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, όπως φρούτα, λαχανικά, καρύδια, φασόλια, σπόρους και άπαχο κρέας, καθώς και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο Blumenthal και η ομάδα του αξιολόγησαν τις νοητικές ικανότητες των συμμετεχόντων τόσο στην αρχή όσο και 6 μήνες αργότερα, χρησιμοποιώντας σχετικές εξετάσεις, ενώ κατέγραψαν και την καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα, χρησιμοποιώντας δοκιμασίες προσομοίωσης διαδρόμου. Επίσης, η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε την καρδιαγγειακή υγεία των συμμετεχόντων, καταγράφοντας την αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια και το σάκχαρο του αίματος.

Βελτίωση εκτελεστικών λειτουργιών

Η έρευνα κατέγραψε βελτίωση των εκτελεστικών λειτουργιών στα άτομα που ακολούθησαν το πρόγραμμα άθλησης. Η βελτίωση ήταν ακόμα υψηλότερη στους συμμετέχοντες που ακολούθησαν το ταυτόχρονο πρόγραμμα διατροφής και άθλησης. Ωστόσο, δεν διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στη λειτουργία της μνήμης.

Σημειώνεται ότι οι εκτελεστικές λειτουργίες αποτελούν περίπλοκες νοητικές δεξιότητες που επιτρέπουν στο άτομο να σχεδιάζει και να οργανώνει δράσεις που σχετίζονται με συγκεκριμένους στόχους, να προσαρμόζεται στην αλλαγή των συνθηκών και να αυτορυθμίζει τις ενέργειες και τη συμπεριφορά του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εκτελεστικές λειτουργίες των συμμετεχόντων ήταν (στην αρχή της μελέτης και κατά μέσο όρο) ισοδύναμες με εκείνες ατόμων... 93 ετών, παρόλο που η ηλικία τους ήταν κατά 28 έτη μικρότερη. Μετά το πρόγραμμα παρέμβασης (διατροφή και άθληση), οι εκτελεστικές τους λειτουργίες ισοδυναμούσαν με άτομα ηλικίας 84 ετών: ένα γεγονός που συνεπάγεται βελτίωση κατά 9 έτη της εκτελεστικής λειτουργίας.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα κατέγραψαν ότι οι ηλικιωμένοι που πρόσθεσαν στην καθημερινότητά τους, τακτική άθληση για μόλις 6 μήνες, βελτίωσαν τις γνωστικές τους λειτουργίες. Πρόσθεσαν ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες με ακόμα μεγαλύτερο δείγμα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω συμπεράσματα και να διαπιστωθούν ενδεχόμενα άλλα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Δείτε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η αυξημένη μυϊκή ισχύς μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής
Σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη, η αύξηση της μυϊκής δύναμης είναι σημαντική, όμως η αύξηση της μυϊκής ισχύος μπορεί να είναι πιο σπουδαία για την παράταση του προσδόκιμου ζωής ενός ανθρώπου.
Η αυξημένη μυϊκή ισχύς μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Έρευνα: Αναποτελεσματικά τα υγιεινά μενού των fast food
Γεμάτα θερμίδες και ειδικά επεξεργασμένα πρόσθετα, τα φαγητά που προσφέρουν τα εστιατόρια τύπου fast food ενδεχομένως αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης παχυσαρκίας και καρκίνου. 
Έρευνα: Αναποτελεσματικά τα υγιεινά μενού των fast food
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Δεκαετίες νεότεροι με τακτική άσκηση
Τα ευεργετικά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας και της άθλησης έχουν καταγραφεί σε πλήθος επιστημονικών ερευνών που υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία. Μία νέα μελέτη έρχεται τώρα να επισημάνει ότι η τακτική...
Δεκαετίες νεότεροι με τακτική άσκηση
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πιο ωφέλιμη για την καρδιά, η προπόνηση δύναμης από την αερόβια άσκηση
Επαρκώς τεκμηριωμένη είναι η θεωρία ότι η αθλητική δραστηριότητα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία ενός ανθρώπου. Μία νέα έρευνα έρχεται να εξετάσει εάν μία στατική προπόνηση (όπως είναι η προπόνηση δύναμης)...
Πιο ωφέλιμη για την καρδιά, η προπόνηση δύναμης από την αερόβια άσκηση
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Όμορφα γηρατειά με κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε ωμέγα-3
Ακόμα μία επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την αναγκαιότητα λήψης λιπαρών οξέων τύπου ωμέγα-3 από φυσικές τροφές, που αποδεδειγμένα προσφέρουν σημαντικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Μια νέα...
Όμορφα γηρατειά με κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε ωμέγα-3
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πρωτεΐνες και ενυδάτωση
Ο κόσμος των μαχητικών αθλημάτων, όπως γράφαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, είναι πολύ μεγάλος και παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Υπάρχουν πολλές πτυχές που πρέπει να προσεχθούν ώστε να υπάρχει το επιθυμητό...
Πρωτεΐνες και ενυδάτωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας