Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η βιταμίνη του ήλιου
Dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η βιταμίνη του ήλιου

  • A-
  • A+

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο:

▪ Στη διατήρηση των απαραίτητων επιπέδων ασβεστίου στο αίμα και την αποθήκευσή του στα οστά.

▪ Στην απορρόφηση του φωσφόρου (απαραίτητη για την υγεία των οστών).

▪ Στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

▪ Στην υγεία του δέρματος.

▪ Στη μυϊκή δύναμη.

▪ Στις λειτουργίες του νευρικού συστήματος.

Πηγές βιταμίνης D

1. Παράγεται από την έκθεση του δέρματός μας στην ηλιακή ακτινοβολία (90% της προσλαμβανόμενης ποσότητας).

2. Βρίσκεται σε μικρή ποσότητα σε περιορισμένα τρόφιμα (10% της προσλαμβανόμενης ποσότητας).

Είναι πολύ δύσκολο να προσλάβουμε την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D αποκλειστικά από τη διατροφή μας (λιπαρά ψάρια, κρόκος αυγού, κάποια είδη μανιταριών). Επίσης η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ελλιπής τους χειμερινούς μήνες, αλλά ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες ο κόσμος αποφεύγει την επαρκή έκθεση λόγω των επιπτώσεών της στην υγεία του δέρματος (γήρανση του δέρματος, μελάνωμα) ή γίνεται με τη χρήση αντηλιακού που εμποδίζει τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδες και οστεομαλακία και συνδέεται με την εμφάνιση της οστεοπόρωσης. Νεότερες έρευνες ωστόσο έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια βιταμίνης D με μια σειρά ακόμη από σοβαρά και χρόνια νοσήματα όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 1, αυτοάνοσα νοσήματα (νόσος του Crohn, σκλήρυνση κατά πλάκας) και καρδιαγγειακά νοσήματα (Burgaz et al, 2011, Pilz & Tomaschitz, 2010, Wang et al, 2012, Pilz et al. 2011, Holick, 2004).

Η έλλειψη της βιταμίνης D έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και έχει αναγνωριστεί ως ένα πολύ σημαντικό ζήτημα υγείας τα τελευταία χρόνια (National Institute of Health, 2011). Σύμφωνα με πληθώρα ερευνών, ηλικιωμένοι άντρες και γυναίκες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D σε ποσοστό που κυμαίνεται από 40% μέχρι 100%. Μελέτες έδειξαν ότι ακόμα και σε μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα υπάρχει αυξημένη συχνότητα υποκλινικής αβιταμίνωσης D (Lapatsanis et al., 2005, Singhellakis et al., 2011)

Πόση έκθεση στον ήλιο χρειαζόμαστε;

15-20 λεπτά, 4-6 μέρες/εβδομάδα έκθεσης στον ήλιο έχοντας το πρόσωπο και τα χέρια μας εκτεθειμένα, αποφεύγοντας τις επικίνδυνες ώρες (11.00-16.00) φαίνεται να καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη D. Ατομα (>50 ετών) καθώς και άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ατομα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης έλλειψης βιταμίνης D

▪ Βρέφη κατά τον θηλασμό.

▪ Ανδρες και γυναίκες >50 ετών.

▪ Ατομα με περιορισμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

▪ Ατομα σκουρόχρωμου δέρματος.

▪ Ατομα με παθήσεις του εντέρου που οδηγούν σε δυσαπορρόφηση του λίπους (κοιλιοκάκη, κυστική ίνωση, νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα κ.λπ.).

▪ Παχύσαρκοι.

▪ Ατομα που έχουν υποστεί χειρουργική επέμβαση παράκαμψης τμήματος του γαστρεντερικού σωλήνα.

Εμπλουτισμός τροφίμων με βιταμίνη D

Λόγω των βλαβερών συνεπειών της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και με βάση τις μελέτες που δείχνουν πως τα επίπεδα βιταμίνης D είναι χαμηλά ακόμη και σε ηλιόλουστες χώρες, συνηθίζεται ο εμπλουτισμός τροφίμων με βιταμίνη D. Το γάλα, η μαργαρίνη, τα δημητριακά πρωινού και πιο πρόσφατα ο χυμός πορτοκαλιού αποτελούν τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα που εμπλουτίζονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και στην Αυστραλία.

Μια τέτοια πολιτική εμπλουτισμού τροφίμων με βιταμίνη D κρίνεται απαραίτητη και για την Ελλάδα.

Ελέγξτε τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σας

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (Endocrine Society Guidelines) ως έλλειψη ορίζονται τα επίπεδα 25(OH)D <20 ng/mL (50 nmol/L) και τα 30ng/ml (70 nmol/L) ως επαρκή επίπεδα (Holick et al, 2012).

*Διαιτολόγος, διευθυντής της Nutriscience

 

ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ενα άλλο είδος διατροφής
Η Μακροβιοτική Δίαιτα του Τζορτζ Οσάουα είναι ο πρόδρομος της σημερινής Υγιεινής Διατροφής και των βιολογικών τροφών, διότι από τότε προειδοποιούσε για τους μεγάλους κινδύνους που προκαλεί στον άνθρωπο και στη...
Ενα άλλο είδος διατροφής
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τρώω, αλλά πεινάω;
Ο παχύσαρκος κινείται διατροφικά στα άκρα. Κι όμως πίσω από αυτή την αφύσικη λειτουργία του, πίσω από αυτήν την «ανισορροπία» του υπάρχει μια θαυμαστή ισορροπία που τον βοηθά να τα βγάλει πέρα.
Τρώω, αλλά πεινάω;
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Νηστίσιμη διατροφή τη Μεγάλη Εβδομάδα
Οι νηστίσιμες τροφές της Μεγάλης Εβδομάδας προσφέρουν ιδιαίτερα οφέλη στον οργανισμό μας, μας γεμίζουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά ώστε να νιώσουμε πιο δραστήριοι και ξεκούραστοι.
Νηστίσιμη διατροφή τη Μεγάλη Εβδομάδα
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Μια σπουδαία τροφή
Τα πρώτα ίχνη καλλιέργειας ρυζιού βρέθηκαν στην ανατολική Κίνα και τη βόρεια Ινδία και έχουν ηλικία 7.000 ετών. Οι ρυζοκαλλιεργητές στην Ασία αναφέρονται ως «οι αγρότες των 50 αιώνων»!
Μια σπουδαία τροφή
φαγητό fast food
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Έρευνα: Αναποτελεσματικά τα υγιεινά μενού των fast food
Γεμάτα θερμίδες και ειδικά επεξεργασμένα πρόσθετα, τα φαγητά που προσφέρουν τα εστιατόρια τύπου fast food ενδεχομένως αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης παχυσαρκίας και καρκίνου. 
Έρευνα: Αναποτελεσματικά τα υγιεινά μενού των fast food

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας