Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μία πρώτη αλλαγή στο καθημερινό πιάτο μας

Για να αισθανθείς γεμάτος ενέργεια και να μην πεινάς, μια ωραία και εύκολη μικρή αλλαγή διατροφής, που θα σε κάνει να αισθανθείς αλλιώς

Dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μία πρώτη αλλαγή στο καθημερινό πιάτο μας

  • A-
  • A+

Και ξαφνικά, εκεί που στέκεσαι όρθια, ανοίγει το κουμπί, το πάνω πάνω κουμπί του πουκαμίσου σου... «Μπα», λες γεμάτη απορία, «τι έγινε, στένεψε το πουκαμισάκι, αυτό το καλοκαιρινό, το στενούλι, που είχα;» Το κουμπώνεις. Στην επόμενη διαπίστωση πως κυκλοφορείς με ανοιχτό πουκάμισο καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι έχει ξεχειλώσει η κουμπότρυπα.

Το ξεχνάς αυτό το «προσωπικό» περιστατικό με το κουμπί σου και συνεχίζεις αμέριμνη τη δουλειά σου. Ομως, γλιτώνει κανείς την αποκάλυψη της πραγματικότητας όταν εκείνη επιμένει να εμφανιστεί; Στην τρίτη διαπίστωση συνωμοτούν και οι μασχάλες σου που στενεύονται στα μανίκια και τονίζουν κι αυτές με τη σειρά τους αυτό που εσύ, χωρίς να το θες, αρνείσαι πεισματικά να δεις.

Η πρώτη αναρώτηση σε ζώνει σαν φίδι, μία πρώτη αναστάτωση προκύπτει και σε εμποδίζει να συνεχίσεις σαν να μην τρέχει τίποτα. «Με στενεύει το πουκάμισο, ωχ», μουρμουρίζεις χαμηλόφωνα, τόσο σιγά, που ούτε εσύ να μην το ακούσεις. Ωστόσο, το σώμα είναι εκεί χωμένο και πιεσμένο από το πουκάμισο και πιο κει η πραγματικότητα σε οδηγεί στο «πάχυνα» κι έπειτα σε απανωτές απορίες:

«Καλά, πώς δεν το κατάλαβα; Εχω παχύνει και δεν το βλέπω;» Η αλήθεια είναι ότι έχεις καιρό να ζυγιστείς και καιρό να «κοιταχτείς».

«Τι θα κάνω;...» Μια πρώτη ανιχνευτική διατροφική πτήση για να αισθανθείς γεμάτη ενέργεια και να μην πεινάς, μια ωραία και, νομίζω, εύκολη μικρή αλλαγή διατροφής, που θα σε κάνει να αισθανθείς αλλιώς, είναι να τα συνδυάσεις για κάποιες μέρες ή και μία εβδομάδα (εφόσον το επιτρέπει η υγεία σου και η κατάσταση του εντέρου σου) και να τραφείς με:

❖ Δημητριακά: κεχρί, κινόα, καστανό ρύζι, αμάρανθο

❖ Λαχανικά σε όποια μορφή προτιμάτε, λαδερά, όπως, π.χ., φασολάκια πράσινα, μπριάμ -χωρίς πατάτα-, μπάμιες, γεμιστά (με καστανό ρύζι ή κεχρί ή κινόα), ωμά λαχανικά, αγγούρι, ντομάτα, πιπεριά, μαϊντανό, καππαρόφυλλα, βραστά λαχανικά, όπως, π.χ., βλίτα, ψητά λαχανικά, όπως, π.χ., κολοκύθια, κρεμμύδια, καρότα, πιπεριές όλων των χρωμάτων (πράσινες, κόκκινες, κίτρινες, Φλωρίνης).

❖ Οσπρια, όπως φάβα, γίγαντες, φακές σε σαλάτα, ρεβίθια σε σαλάτα, φασόλια χάντρες (μία ιδέα για νοστιμιά, αν σας ταιριάζει, οι χάντρες μαγειρεμένες με λίγο σκόρδο ή κρεμμύδι και ντομάτα και λίγο άνηθο, γίνονται κοκκινιστές).

❖ Ψάρια και κοτόπουλο βιολογικό, ελαιόλαδο (όχι πολύ), λεμόνι (όχι ξίδι) και φρούτα σε ένα γεύμα (να μη συνδυάσετε γλυκά φρούτα με ξινά και να φάτε τα φρούτα 2,5 ώρες μετά το γεύμα, αλλά και να ξαναφάτε αφού περάσουν 2,5 ώρες μετά τα φρούτα). Αν λοιπόν συνδυάσετε όλα αυτά, δηλαδή όσπρια, δημητριακά, λαχανικά-λαδερά, ψάρι, κοτόπουλο, και τα μαγειρέψετε ή τα βρείτε νόστιμα φτιαγμένα, μπορείτε να έχετε πολλές γεύσεις και να χορταίνετε, ενώ παράλληλα το σώμα σας θα μπει σε μία διαφορετική λειτουργία.

Σας φέρνω ένα πρώτο παράδειγμα συνδυασμών: μπορείτε να καταναλώσετε φάβα μαζί με γεμιστά από κεχρί μαζί με βραστά βλίτα (βλίτα με ψιλοκομμένο σκόρδο, όπως τα τρώνε στην Πάτρα) και να έχετε και ντοματοσαλάτα.

Δεύτερο παράδειγμα: ρεβιθοκεφτέδες (μουλιασμένο ρεβίθι αποβραδίς, όπου το τρίβω στο πολυμηχάνημα και το ανακατεύω με λαχανικά -κολοκύθι, κρεμμύδι, καρότο, μαϊντανό, κόλιανδρο, κύμινο και ό,τι άλλο μπαχάρι βρείτε σε συνταγή–, λίγη βρώμη σε νιφάδες) μαζί με μπριάμ, μαζί με ψητά λαχανικά ανακατεμένα με κινόα, λάδι και λεμόνι.

Τρίτο παράδειγμα: μπάμιες με καστανό ρύζι μαζί με σαλάτα από βραστά φασολάκια πράσινα, κολοκυθάκια με κρεμμύδι και μαϊντανό μαζί και με φασόλια γίγαντες.

Τέταρτο παράδειγμα: ψάρι πλακί με φασολάκια λαδερά και ντομάτα με πιπεριές και αγγούρι ή έναν τύπου μουσακά με κιμά από κοτόπουλο, και κολοκύθια, μελιτζάνες και για μπεσαμέλ νιφάδες βρόμης με νερό - αραιός χυλός όπου μπορώ να προσθέσω λίγη πάπρικα ή μπούκοβο ή και κύμινο και όποιοι άλλοι συνδυασμοί τέτοιου είδους σάς είναι νόστιμα ευχάριστοι.

Δεν σας ωφελεί να συνδυάσετε το ψάρι ή το κοτόπουλο με όσπρια και δημητριακά στο ίδιο γεύμα. Οταν όμως αρχίζετε αυτή τη διατροφή, ακόμη κι αν συνδυάσετε τα παραπάνω (θα νιώσετε την πέψη σας να διαμαρτύρεται, το πιθανότερο), δεν πειράζει.

Το ότι δεν θα πεινάτε είναι μια πρώτη ανακούφιση μέχρι να έχετε τις αντοχές ώστε να κάνετε μετέπειτα πιο κατάλληλους συνδυασμούς. Επιλέξτε τα φρούτα να τα τρώτε μόνα τους σε γεύμα. Το λάδι να μην ξεπερνά τις 2-3 κουταλιές σούπας την ημέρα.

Μετά από μια διαπίστωση ότι παχύνατε, ίσως να δοκιμάσετε -χωρίς να κάνετε αυστηρή δίαιτα, ούτε να περιορίσετε γευστικά τον εαυτό σας και ούτε να πεινάσετε ιδιαίτερα- να ακολουθήσετε μια τέτοιου είδους συνδυαστική υγιεινή διατροφή. Μόνοι σας θα καταλάβετε την αλλαγή στο σώμα, αν σας αρέσουν, φυσικά, αυτές οι γεύσεις.

Ξέρετε ότι

Η ντομάτα είναι πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, καλίου, μαγγανίου, μαγνησίου, φωσφόρου και λυκοπένιου, ενώ το αγγούρι περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β5, ασβέστιο, πρωτεΐνη, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και πυρίτιο.

 

Το κολοκύθι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, κάλιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ, ενώ η μελιτζάνα περιέχει, μεταξύ άλλων, φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ και μαγνήσιο.

 

Τα φασολάκια προσφέρουν βιταμίνη Α, βιταμίνη Β, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ και σίδηρο, ενώ τα βλίτα είναι καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α, ασβεστίου, σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β.

* Σύμβουλος διατροφής

 

ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τρώω, αλλά πεινάω;
Ο παχύσαρκος κινείται διατροφικά στα άκρα. Κι όμως πίσω από αυτή την αφύσικη λειτουργία του, πίσω από αυτήν την «ανισορροπία» του υπάρχει μια θαυμαστή ισορροπία που τον βοηθά να τα βγάλει πέρα.
Τρώω, αλλά πεινάω;
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Νηστίσιμη διατροφή τη Μεγάλη Εβδομάδα
Οι νηστίσιμες τροφές της Μεγάλης Εβδομάδας προσφέρουν ιδιαίτερα οφέλη στον οργανισμό μας, μας γεμίζουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά ώστε να νιώσουμε πιο δραστήριοι και ξεκούραστοι.
Νηστίσιμη διατροφή τη Μεγάλη Εβδομάδα
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Μια σπουδαία τροφή
Τα πρώτα ίχνη καλλιέργειας ρυζιού βρέθηκαν στην ανατολική Κίνα και τη βόρεια Ινδία και έχουν ηλικία 7.000 ετών. Οι ρυζοκαλλιεργητές στην Ασία αναφέρονται ως «οι αγρότες των 50 αιώνων»!
Μια σπουδαία τροφή
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Θέλω και δεν θέλω να αδυνατίσω
Αυτό που έχω εντοπίσει στα τριάντα χρόνια που ασχολούμαι με τη διαταραχή βάρους είναι πως, συχνά, στην προσπάθεια αδυνατίσματος υπάρχει ένα σημαντικό έλλειμμα, το οποίο είναι ένας από τους πιο βασικούς...
Θέλω και δεν θέλω να αδυνατίσω
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Οκτώ λόγοι που το ελληνικό γιαούρτι αναγνωρίζεται διεθνώς
Τα οφέλη του ελληνικού γιαουρτιού και τις σημαντικές διαφορές του σε σχέση με άλλα γιαούρτια επισημαίνει το Medical News Today, ένα απ' τα πιο γνωστά και αξιόπιστα site σε θέματα υγείας και διατροφής.Οκτώ...
Οκτώ λόγοι που το ελληνικό γιαούρτι αναγνωρίζεται διεθνώς
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η εξάρτηση από την τροφή
Η νόσος της παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερη νόσος που νοητικά γνωρίζεις πολύ καλά τι πρέπει να κάνεις, ψυχικά όμως δεν μπορείς να ακολουθήσεις και να εφαρμόσεις αυτό που γνωρίζεις ότι πρέπει να κάνεις. Κι όταν...
Η εξάρτηση από την τροφή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας