• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.8°C / 32.9°C
  5 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.9°C / 36.5°C
  4 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 36.0°C
  2 BF
  28%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 34.6°C
  6 BF
  26%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.9°C / 38.2°C
  4 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.4°C / 34.3°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  4 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.5°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.5°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.8°C / 29.7°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  1 BF
  33%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  4 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 31.5°C
  3 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 28.0°C / 33.0°C
  3 BF
  40%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.8°C / 35.3°C
  4 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.4°C / 35.0°C
  4 BF
  30%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  3 BF
  29%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλάζει ο τρόπος ζωής της οικογένειας

 • A-
 • A+

Τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί περισσότερο από 3 φορές τα τελευταία 30 χρόνια και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2010 υπήρχαν 42 εκατομμύρια υπέρβαρα παιδιά κάτω από 5 ετών. Η παχυσαρκία ορίζεται ως αποτέλεσμα αρνητικής συσχέτισης ανάμεσα στο επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας και της σωματικής μάζας. Μεταξύ άλλων οι αιτίες για την παιδική παχυσαρκία μπορεί να οφείλονται σε γονική παχυσαρκία ενός ή και των δύο γονέων, καθιστική συμπεριφορά (πάνω από 8 ώρες μπροστά στην τηλεόραση την εβδομάδα), ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους κατά το πρώτο έτος της ηλικίας ή και υψηλό βάρος γέννησης.

Η παχυσαρκία κατά την παιδική ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης αθηροσκλήρωσης, αντίσταση στην ινσουλίνη και εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, κοινωνικές διακρίσεις, χαμηλή αυτοεκτίμηση καθώς και πολύ κακή ποιότητα ζωής.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα τα παραπάνω ο αποτελεσματικός τρόπος για τη διαχείριση των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών παραμένει μια δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο μια επιτυχής παρέμβαση περιλαμβάνει την καθοριστική βοήθεια της οικογένειας αλλά και του σχολείου. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει ενθάρρυνση και προτροπή των παιδιών για αλλαγές τόσο στις διατροφικές τους συνήθειες όσο και στην αύξηση της φυσικής σωματικής δραστηριότητας.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που ζητάμε από τα παιδιά θα πρέπει να γίνει στόχος αλλαγής τρόπου ζωής για όλη την οικογένεια. Είναι εξίσου σημαντική η διατροφική συμπεριφορά των γονέων μπροστά στα παιδιά και η αρχή στις αλλαγές θα πρέπει να έρθει πρώτα μέσα από τη δική τους σωστή διατροφική συμπεριφορά.

Οι στόχοι θα πρέπει να τεθούν σταδιακά ώστε να αποτελέσουν μια σταθερή βάση για τις αλλαγές.

Ξεκινήστε θέτοντας μικρούς ρεαλιστικούς στόχους για την αλλαγή της συμπεριφοράς και αναφέρετε τα οφέλη που θα επιτευχθούν.

Βεβαιωθείτε ότι οι στόχοι δεν θα οδηγήσουν σε συγκρούσεις τα μέλη της οικογένειας.

Οταν κάποιος στόχος δεν επιτευχθει, είναι μια ευκαιρία να αξιολογηθούν εκ νέου τα κίνητρα και η πολυπλοκότητα ή η προσπάθεια που απαιτείται για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο βαθμός της ανταμοιβής του παιδιού θα πρέπει να ταιριάζει με το μέγεθος της προσπάθειας που κατέβαλε για την επίτευξη του στόχου. Εάν ένας στόχος δεν επιτευχθεί, τότε η αμοιβή που συμφωνήθηκε για αυτό δεν θα πρέπει να δοθεί.

Η ανταμοιβή δεν θα πρέπει να είναι κάποιο τρόφιμο.

Η αγορά πολυσυσκευασιών θα πρέπει να αποφεύγεται σε τρόφιμα όπως σνακ ή γλυκά, ώστε να μην αποθηκεύονται στο σπίτι.

Περιορισμός στο χαρτζιλίκι που προορίζεται για τρόφιμα και ποτά.

Τέλος, οι γονείς θα πρέπει να βοηθούν τα παιδιά να βρουν φυσικές δραστηριότητες που τους ταιριάζουν και να τα ενθαρρύνουν για τη συμμετοχή τους. Ο έπαινος από τους γονείς για τα επιτεύγματα των παιδιών παραμένει σημαντικός.

Από την ηλικία των 5 ετών τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πλούσια σε φυτικές ίνες και σύμφωνη με το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής.

Η πρόσληψη ενέργειας στα παιδιά θα πρέπει να ρυθμίζεται σύμφωνα με τον κορεσμό τους και να μην πιέζονται να καταναλώσουν το φαγητό που βρίσκεται στο πιάτο τους.

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας θα πρέπει να καταναλώνουν ένα ή δύο σνακ την ημέρα στο σχολείο. Σνακ όπως πατατάκια, μπισκότα, γλυκά και σοκολάτα θα πρέπει να καταναλώνονται περιστασιακά και όχι ως καθημερινή επιλογή.

Μερικές καλές διατροφικές επιλογές σνακ περιλαμβάνουν:

▪ Φρέσκα φρούτα

▪ Sticks Λαχανικών (όπωςκαρότο, αγγούρι)

▪ Τυρί σε κύβους

▪ Ανάλατους ξηρούς καρπούς

▪ Γιαούρτι

▪ Μπισκότα ολικής άλεσης με φρούτα

▪ Σπιτικό κέικ φρούτων

Μέρος της διατροφικής αγωγής των παιδιών θα πρέπει να είναι και η σωστή ενυδάτωση. Από τα καλύτερα ποτά ανάμεσα στα γεύματα και σνακ είναι το νερό και το γάλα, τα οποία δεν έχουν βλαβερή επίδραση στα δόντια όπως τα ζαχαρούχα ροφήματα, οι χυμοί και τα αναψυκτικά.

Οσο σημαντική έιναι η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, εξίσου σημαντική είναι και η αντιμετώπιση και η θεραπεία της. Μην ξεχνάμε πως ένα υπέρβαρο παιδί έχει πιθανότητα 40-70% να γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας. Οι γονείς θα πρέπει να δρουν προληπτικά όσο και δραστικά έχοντας ως στόχο την καλή ψυχική αλλά και σωματική υγεία των παιδιών τους.

*Διαιτολόγος, επιστημονική συνεργάτις της Nutriscience

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η εξάρτηση από την τροφή
Η νόσος της παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερη νόσος που νοητικά γνωρίζεις πολύ καλά τι πρέπει να κάνεις, ψυχικά όμως δεν μπορείς να ακολουθήσεις και να εφαρμόσεις αυτό που γνωρίζεις ότι πρέπει να κάνεις. Κι όταν...
Η εξάρτηση από την τροφή
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Μικρή διάρκεια ύπνου οδηγεί σε παιδική παχυσαρκία
Η παιδική παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Συνδέεται με τη γενετική προδιάθεση και τον τρόπο ζωής. Κακή διατροφή, λίγος ύπνος και μικρή φυσική δραστηριότητα συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους στα...
Μικρή διάρκεια ύπνου οδηγεί σε παιδική παχυσαρκία
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πρώτοι στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία
Τα τελευταία δέκα χρόνια καταγράφονται αυξητικές τάσεις στην παιδική παχυσαρκία, με το ποσοστό των παιδιών άνω του φυσιολογικού βάρους να αγγίζει το 50%, φέρνοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των...
Πρώτοι στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Εχε τον νου σου στο παιδί…
Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας και του υπερβολικού βάρους αυξάνεται μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Είναι τόσο σημαντικά ζητήματα ώστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να χαρακτηρίζει την παχυσαρκία «παγκόσμια...
Εχε τον νου σου στο παιδί…
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Μιλάω με τις βουλιμίες μου
Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τις βουλιμίες του ο παχύσαρκος δείχνει πόσο δεν έχει μάθει να υπολογίζει τον εαυτό του. Γιατί άραγε;
Μιλάω με τις βουλιμίες μου
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
«Δεν αντιπαρατίθεμαι στο βάρος μου»
Ο άνθρωπος που έχει διαταραχή με το βάρος του πρέπει να καταλάβει μόνο ένα πράγμα: ότι είναι μόνος με τον εαυτό του κατά τη διάρκεια απώλειας βάρους. Είναι (ε)αυτός και ο ίδιος. Οχι αυτός και εκείνος που του...
«Δεν αντιπαρατίθεμαι στο βάρος μου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας