Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η πολυφαγία έχει νόημα

Η πολυφαγία έχει νόημα

  • A-
  • A+

Σήμερα θα ξεκινήσω το άρθρο περιγράφοντάς σας κάτι που κάνω πολύ συχνά, αποκαλύπτοντάς σας μια προσωπική μου συνήθεια.

Πολλές φορές τους κοιτώ πώς κάθονται όταν περιμένουν, με τι ασχολούνται, ποιες εκφράσεις είναι αποτυπωμένες στο πρόσωπό τους, πώς περπατούν, αν γέρνουν το σώμα τους, αν είναι λυπημένοι, συνεσταλμένοι, βιαστικοί ή έχουν αγωνία...

Αυτή η προσωπική μου παρατήρηση, που ξεκίνησε πριν από χρόνια (από ανάγκη δική μου αρχικά) για να βρω όλο και περισσότερα στοιχεία για τους ανθρώπους με διαταραχή βάρους και τις διατροφικές τους συμπεριφορές, πήρε μορφή έρευνας πολλές φορές και δημιούργησε εμπειρία για μια διαφορετική προσέγγιση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Ενα πρώτο βασικό τους χαρακτηριστικό που διέκρινα ήταν πως σχεδόν όλοι ήταν «επιβαρημένοι» (και δεν εννοώ μόνο με το σωματικό παραπάνω βάρος τους).

Ο θυμός και η θλίψη –μπερδεμένα, κρυφά και μεταμφιεσμένα συναισθήματα– πίεζαν να παραμείνουν μη αναγνωρίσιμα και μεταμορφώνονταν σε βάρος.

Κοινό σύμπτωμά τους οι πολυφαγίες, ως μορφές εκφόρτισης ενός θυμού, που όμως «δεν έπρεπε» να τον νιώθουν, τον απαγόρευαν, που έπαιρνε συχνά τη μορφή θλίψης για να αποφευχθεί μια έκρηξη. Και όλα αυτά, με ενδιάμεσο την τροφή, αποτυπώνονταν στο σώμα τους.

Ομως η μεγαλύτερη σκληρότητα που επιδείκνυαν ήταν η επιβολή της απαγόρευσης του φόβου.

Ο Ρίντιγκε Ντάλκε στο βιβλίο του «Η ασθένεια ως πορεία της ψυχής» (εκδ. Πύρινος Κόσμος) ίσως τα λέει λίγο πιο σκληρά όταν περιγράφει τα συμπτώματα της ασθένειας.

Αναφέρει λοιπόν:

«Ο φόβος και η κατάθλιψη πραγματώνονται στο σώμα, οπότε οι σωματικοί συνειρμοί προσφέρουν τη βάση της φαρμακευτικής επέμβασης στην ακαδημαϊκή ψυχιατρική. Τα δάκρυα του καταθλιπτικού ασθενούς δεν είναι ‘‘ψυχικότερα’’ από το πύο και τη διάρροια. Η διαφοροποίηση δικαιολογείται στην καλλίτερη περίπτωση στα άκρα της συνέχειας αυτής, όπου γίνεται η σύγκρουση του εκφυλισμένου οργάνου με τη μετάβαση της προσωπικότητας στην ψύχωση. Οσο όμως κινούμαστε από τα άκρα προς το κέντρο, τόσο δυσκολότερα βρίσκουμε τη διαχωριστική γραμμή. Αλλά και η παρατήρηση των άκρων, αν γίνει με ακρίβεια, δεν δικαιολογεί με κανένα τρόπο τη διάκριση ‘‘ψυχικών’’ από ‘‘σωματικές’’ παθήσεις, δεδομένου ότι η διαφορά έγκειται μόνο στον τρόπο και στα μέσα της συμβολικής έκφρασης. Το άσθμα της κλινικής εικόνας διαφέρει από ένα ακρωτηριασμένο πόδι εξίσου όσο κι από τη σχιζοφρένεια. Η κατάταξη σε ‘‘σωματικές’’ και ‘‘ψυχικές’’ νόσους φέρνει περισσότερη σύγχυση παρά τάξη.

»Δεν θεωρούμε αναγκαία αυτή τη διάκριση, δεδομένου ότι η θεωρία μας εφαρμόζεται σε όλα τα συμπτώματα χωρίς εξαίρεση. Τα συμπτώματα χρησιμοποιούν, βέβαια, τις πιο διαφορετικές μορφές έκφρασης, αλλά αναφέρονται χωρίς εξαίρεση στο σώμα, μέσω του οποίου γίνεται ορατό και αντιληπτό το περιεχόμενο του υποσυνειδήτου, που κρύβεται πίσω τους. Η συνείδηση είναι αυτή που βιώνει και πάλι το σύμπτωμα, είτε πρόκειται για μελαγχολία είτε για πόνο ενός τραύματος. Στο πρώτο μέρος είχαμε υπογραμμίσει ότι κάθε ατομικό γνώρισμα είναι συγχρόνως και σύμπτωμα, το οποίο υποκειμενικά και μόνο κατατάσσουμε ως ασθένεια ή υγεία. Ανάλογα ισχύουν και στον αποκαλούμενο ψυχικό τομέα.

»Το πρώτο απαραίτητο βήμα προς μία άλλη κατεύθυνση είναι και σε αυτή την περίπτωση η γνώση ότι το σύμπτωμα έχει οπωσδήποτε νόημα και δικαιολογία. Ξεκινώντας από αυτό, ας σκεφτούμε πώς να ενισχύσουμε βοηθητικά το σύμπτωμα προς μία θεραπευτική κατεύθυνση».

Τι σπουδαία διατύπωση… «το σύμπτωμα έχει οπωσδήποτε νόημα και δικαιολογία».

Στην πραγματικότητα, η κατάθλιψη είναι ένας θυμός εσωστρεφής, ένας τεράστιος συσσωρευμένος θυμός που έχει κάποιος προς τον εαυτό του. Η κατάθλιψη δεν συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά λίγο λίγο.

Ο παχύσαρκος χρειάζεται να πάρει μια θεραπευτική κατεύθυνση συμμαχώντας με τις πολυφαγίες του, βλέποντας δηλαδή τα συμπτώματά του. Από εκεί θα ξεκινήσει για να φτάσει στα μπερδεμένα συναισθήματά του.

Ο παχύσαρκος χρειάζεται να γεμίσει δικαιολογίες για ό,τι κάνει (πολυφαγίες) και για ό,τι δεν κάνει (παραβίαση της δίαιτάς του), δηλαδή να χορτάσει με δικαιολογίες.

Ο φόβος είναι δικαίωμα. Ο θυμός μπορεί να εκφραστεί με λέξεις.

Ο υπέρβαρος χρειάζεται να καθρεφτιστεί, να δει τις δυνατότητές του, την επάρκειά του, την αδυναμία του, τη βούλησή του.

Αργότερα θα καταλάβει για ποιον καθρέφτη μιλάμε...

Ξέρετε ότι

1. Με 2 κούπες φαγόπυρο, 1 κούπα σέλερι σε κομματάκια, 1 πρέζα αλάτι, 1/2 κούπα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια, 1 κούπα σουκρούτ ψιλοκομμένο, 1 λίτρο νερό φίλτρου, 1 κούπα ψιλοκομμένα ραπανάκια για γαρνίρισμα φτιάχνουμε φαγόπυρο σαλάτα. Αρχικά πλένουμε το φαγόπυρο.

2. Το καβουρδίζουμε σ’ ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το αλάτι και το καβουρδισμένο φαγόπυρο και αφήνουμε να πάρει βράση. Τότε σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά.

3. Σοτάρουμε ελαφρά σε νερό το σέλερι (1-2΄), σουρώνουμε το φαγόπυρο, το βάζουμε σ’ ένα μπολ και το ανακατεύουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε τα κρεμμυδάκια, το σέλερι και το σουκρούτ με το φαγόπυρο. Προσθέτουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο και γαρνίρουμε με ραπανάκια.

* Σύμβουλος διατροφής

 

ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ο παραμορφωτικός καθρέφτης του βάρους
Ο Σεπτέμβριος είναι ο κατάλληλος μήνας των αποφάσεων καθώς έχει ολοκληρωθεί η επιστροφή από τις διακοπές και γίνεται η προσαρμογή στη νέα εποχή γι' αυτό και σήμερα θα αναφερθώ στην διαταραχή του βάρους.
Ο παραμορφωτικός καθρέφτης του βάρους
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η εικόνα του εαυτού μου και το σπιρτόκουτο
Είναι παράλογο να προσπαθήσουμε να εγκλείσουμε έναν άνθρωπο σε ένα μικρό μέρος, σε ένα σπιρτόκουτο, όπου ακόμα κι ένας ψύλλος θα ασφυκτιούσε από έλλειψη ζωτικού χώρου. Κι όμως, εντελώς αφύσικα, ο άνθρωπος που...
Η εικόνα του εαυτού μου και το σπιρτόκουτο
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Θέλω και δεν θέλω να αδυνατίσω
Αυτό που έχω εντοπίσει στα τριάντα χρόνια που ασχολούμαι με τη διαταραχή βάρους είναι πως, συχνά, στην προσπάθεια αδυνατίσματος υπάρχει ένα σημαντικό έλλειμμα, το οποίο είναι ένας από τους πιο βασικούς...
Θέλω και δεν θέλω να αδυνατίσω
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η εξάρτηση από την τροφή
Η νόσος της παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερη νόσος που νοητικά γνωρίζεις πολύ καλά τι πρέπει να κάνεις, ψυχικά όμως δεν μπορείς να ακολουθήσεις και να εφαρμόσεις αυτό που γνωρίζεις ότι πρέπει να κάνεις. Κι όταν...
Η εξάρτηση από την τροφή
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ενα άλλο είδος διατροφής
Η Μακροβιοτική Δίαιτα του Τζορτζ Οσάουα είναι ο πρόδρομος της σημερινής Υγιεινής Διατροφής και των βιολογικών τροφών, διότι από τότε προειδοποιούσε για τους μεγάλους κινδύνους που προκαλεί στον άνθρωπο και στη...
Ενα άλλο είδος διατροφής
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πολυφαγίες, η αδυναμία μου
Συνήθως οι διηγήσεις για τις πολυφαγίες έχουν κοινό χαρακτηριστικό το ρήμα «με έπιασε». Λένε: «Με έπιασε κάτι…». Τι πιο συνηθισμένο από τους ανθρώπους με διαταραχή βάρους να δυσκολεύονται να περιγράψουν αυτή...
Πολυφαγίες, η αδυναμία μου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας